16 de trăsături alfa care te ridică din mizeria umană

16 de trăsături alfa care te ridică din mizeria umană

Au trecut mai bine de 12 ani de când mă străduiesc să îmi dezvolt personalitatea, pentru că pe măsură ce îmi dezvolt diverse trăsături, viaţa mea devine mai bogată şi orizontul mi se extinde.

Ferestre şi uşi care nu ştiam că există mi se deschid acum larg şi nu e nici un secret că am ales acum mai bine de 10 ani să împărtăşesc cu toţi cei care vor să păşească alături de mine toate aceste experienţe şi învăţăminte prin blogul personalitate alfa.

Uneori privesc detaşat şi cu zâmbet cum fiecare om trece prin propriul filtru ceea ce eu transmit.

Unii cred că “alfa” este masculul dominant care îi bate pe restul. Apoi le explic că şi femeile sunt alfa, şi nu prin forţa fizică. Apoi vin alţii şi spun că alfa e despre cum să fii important, să fii şef, să ai succes şi să fii un lider.

Eu le spun că poate fi şi asta. Dacă alegi însă în acelaşi timp să fii alfa poate însemna să alegi propria cale în viaţă pentru că ai învăţat să îţi asculţi vocea interioară.

Asta e frumos în acest concept de personalitate alfa.

E orice vrei tu să fie şi e orice ai tu nevoie să fie pentru tine la un moment dat. E o oază uriaşă de potenţial din care orice om poate să bea.

În continuare vreau să îţi enumăr 16 de trăsături pe care le-am găsit și sunt extrem de utile în viaţa noastră de zi cu zi şi care mie mi-au îmbunătăţit enorm calitatea vieţii.

Sunt sigur că te vor servi şi pe tine cel puţin la fel de bine dacă începi să le scoţi din tine şi le şlefuieşti pentru a deveni abilităţi reale şi nu doar talent adormit.

Ordinea nu are nicio relevanţă, vei descoperi că unele sunt mai importante pentru tine în acest moment decât altele însă fiecare dintre ele are un rol foarte mare pe măsură ce urci pe scara evoluţiei.

     1.Perseverenţa

Abilitatea de a continua pe drumul pe care l-ai ales atunci când lucrurile nu sunt uşoare şi când apar obstacolele. Foarte mulţi oameni renunţă mult prea repede şi de aceea oamenii care ating succesul în diferite domenii este restrâns.

E important să înţelegi că poţi să perseverezi şi în greşeală şi în prostie la fel de eficient. Aşa că această abilitate nu se foloseşte orbeşte şi ca să ştim când să o folosim şi când nu, avem nevoie de o altă abilitate.

     2.Discernământul

Discernământul este abilitatea de a deosebi ce este rău şi ce este bine PENTRU NOI, la un moment dat.

Nu există bine şi rău universal valabil şi aplicabil pentru toate fiinţele. Binele şi răul sunt relative şi schimbătoare iar capacitatea de a discerne între ele vine din EXPERIENŢELE de viaţă. Experienţele, fie că le-am perceput ca fiind pozitive sau negative, sunt neutre. Noi le dăm putere şi forţă luând lucrurile personal însă experienţele ni se întâmplă aşa cum li se întâmplă oamenilor de milenii. Experienţa trăită e foarte importantă şi de aceea e bine să ţinem cont de o altă abilitate care ne ajută să avem experienţe şi discernământ.

     3.Curajul

Curajul la rădăcini înseamnă “a te exprima din inimă fără teamă”. Cu alte cuvinte, curajul înseamnă să fii autentic, să te arăţi fără frică.

Frică de ce?

Frica de a nu fi destul de bun, frumos, valoros, important, iubit. Frica de respingere, de greşeală, de a te face de ruşine. Ai nevoie de curaj pentru a trăi experienţe noi care te vor ajuta să fii mai înţelept.

     4.Responsabilitatea

Curajul începe să se dezvolte când îmi dau seama că sunt singurul responsabil pentru tot ce am, ce sunt , ce simt. Când înţeleg că puterea potenţială este în mine, nu mai am de ales decât să devin un om responsabil.

Cât timp îmi voi declina responsabilitatea, nu voi avea putere de a schimba ceva iar lipsa de responsabilitate este un atribut al copiilor care trăiesc imaginându-şi că cineva trebuie să le poarte de grijă.

     5.Proactivitatea

Pentru a ajunge o persoană responsabilă, avem nevoie de proactivitate. Cu alte cuvinte, să trec la acţiune în mod voluntar, fără să aştept ca ceva sau cineva să mă împingă de la spate.

Suferinţa şi ameninţarea existenţei noastre fac orice om să treacă la acţiune însă de obicei când apare boala, necazul, suferinţa care ne împinge de la spate să acţionăm, dar deja răul a fost făcut.

Avem potenţialul de a preveni răul, acţionând din timp, însă ne trezim că trebuie să tratăm lucruri ce puteau fi prevenite.  

     6.Compasiunea

Apoi, ai nevoie de multă de compasiune pentru tine şi semenii tăi.

Fiecare om este pe un drum propriu, într-un ritm propriu, este încercat de suferinţe proprii şi animat de aspiraţii proprii. E foarte dificil să cunoaştem întreaga lume interioară a unui om şi de aceea, să judecăm mai puţin şi să avem mai multă compasiune şi respect pentru drumul şi treapta la care se află fiecare. Toţi trecem prin acelaşi proces şi dacă suntem cu o treaptă mai sus, să întindem o mână mai bine decât să aruncăm un scuipat pentru că oriunde ne-am afla, există trepte mai sus şi oameni care ne privesc de acolo.

Tratează-i pe oameni aşa cum vrei să fii tratat.

     7.Voinţa

Voinţa este energia care stă în spatele oricărei acţiuni pe care o întreprindem.

Voinţa are însă nevoie de congruenţa dintre minte şi inimă, dintre raţiune şi emoţii pentru că dacă mintea spune una iar inima alta, voinţa nu va şti de cine să asculte.

De aceea, pentru a-ţi uşura viaţa şi a da voie voinţei să îţi alimenteze acțiunile ce vor duce la rezultate, ai grijă ca ceea ce gândeşti, ceea ce simţi şi ceea ce faci, să fie una.

     8.Auto-observarea şi detaşarea

Ieşi din piesa de teatru şi devino spectator.

Când eşti actorul din piesă eşti limitat de decor, de rol şi de îngustimea regiei în care trebuie să se desfăşoare povestea.

Când eşti spectator ai acces la toate filmele reale şi imaginate din întregul univers.

Ca observator al vieţii tale înveţi să nu mai iei nimic personal şi să alegi când vrei să trăieşti drama, bucuria şi tragedia şi când vrei să te detaşezi de ele după bunul plac.

Majoritatea oamenilor sunt captivi în rolurile pe care le-au ales şi au uitat să mai iasă din ele. Nu poţi evolua decât foarte greu şi anevoios când nu te poţi uita la tine din afară și obiectiv.

     9.Setul de convingeri

Convingerile tale sunt gânduri încărcate de emoţii pe care le ai despre ceea ce te înconjoară. Electromagnetismul emoţiilor încarcă gândurile care duc la fapte deci acţiunile tale vor fi rezultatul a ceea ce simţi şi gândeşti.

Aceste convingeri te pot limita sau îţi pot amplifica puterea însă tu singur decizi cât de multă voie îţi dai să atingi orice nivel îndrăzneşti.

     10.Setul de valori

Setul de valori e mai puternic decât setul de convingeri pentru că acţionează mai adânc în fiinţa noastră. O valoare reprezintă ceea ce este important pentru mine în viaţă.

Când ne trăim viaţa neştiind şi nerespectând valorile pe care le avem, începem să ne destrămăm. Pierdem voinţa, pierdem disciplina, pierdem motivaţia, devenim plictisiţi şi apatici.

Alinierea cu valorile ne permite să ne reactivăm complet.

     11.Auto-controlul atenţiei

Acolo unde merge atenţia ta merge tot ce ai tu mai bun. Toată energia ta merge acolo unde merge atenţia. Dacă acum 40 de ani cineva te-a supărat şi tu îţi readuci permanent aminte pentru că nu te poţi DETAŞA, trimiţi energia ta vitală cu 40 de ani în urmă şi rămâi mai sărac şi mai lipsit de energie pentru timpul prezent.

Câte astfel de pietre de moară ai legate de gât? Câtă energie pierzi pentru că atenţia ta zboară aiurea?

Preia controlul atenţiei şi du-o acolo unde reprezintă o investiţie pentru un viitor mai bun.

     12.Stocarea energiei

Energia este combustibilul cu care funcţionezi. E nevoie să poţi genera şi stoca energie ca să îţi alimentezi acţiunile.

Energia poate fi fizică, emoţională, mentală sau spirituală. Îţi poţi creşte capacitatea de stocare prin antrenament.

Sport, alimentaţie şi odihnă pentru energie fizică. 

Dezvoltarea inteligenţei emoţionale pentru energie emoţională.

Antrenament mental pentru energie mentală.

Practică spirituală pentru energia spirituală.

     13.Concentrarea

Abilitatea de a-ţi focusa atenţia pe un singur lucru odată te ajută să poţi face acel lucru extrem de bine. Lipsa de rezultate în viaţa oamenilor provine din faptul că atenţia le este împărţită în zeci de locuri simultan iar ca rezultat nu se mai materializează nimic bun.

     14.Vocaţia

Să serveşti lumea cu energia şi talentele cu care ai fost înzestrat este un mare test al condiţiei umane şi al vieţii tale pe pământ.

Vocaţia este semnalul maturizării tale şi dovada că ai acumulat suficient pentru nevoile tale ca să primeşti dreptul de a trece la următorul nivel. Să poţi oferi din abundenţa ta celor din jurul tău.

     15.Încrederea în sine

Când nu ai destulă încredere în tine, îţi vei da puterea unei autorităţi superioare în percepţia ta.

De aceea, vei întâlni oameni, grupuri care vor încerca să îţi ştirbească încrederea în tine tocmai ca să le dai de bunăvoie puterea şi autoritatea de a-ţi controla viaţa şi de a te folosi pentru propriile lor interese.

Ţi se spune că nu eşti destul de bun, că hainele tale nu sunt potrivite, că gândirea ta este greşită, că tu….eşti greşit.

Nimic nu este mai enervant pentru un manipulator decât omul cu coloana vertebrală, care stă ferm pe pământul lui sacru, cu valorile, principiile şi convingerile sale pe care şi le apără.

Îţi poţi crea propria realitate sau poţi să faci parte din a altora cu toate că a lor nu e deloc mai validă decât a ta.

Şi totul pleacă de la încrederea în tine.

Crezi în tine şi nu-ţi mai da puterea cadou. Vei vedea schimbări instantaneu.

     16.Entuziasmul

Entuziasmul este energia care te împinge pe cele mai mari culmi ale vieţii tale. Nu doar că entuziasmul te face să îţi depăşeşti condiţia şi să obţii rezultate extraordinare însă îi molipseşte pe cei din jurul tău să fie maxim din ce pot să fie.

Entuziasmul se aprinde în noi când realizăm că este în puterea noastră să devenim ceea ce vrem să fim, şi că putem să obţinem orice vrem fără să depindem de aprobarea sau permisiunea cuiva.

Este o combinaţie de curaj, optimism şi pasiune care ne face oameni cu adevărat superiori.

Aş vrea în încheiere să îmi spui de care din aceste trăsături ai avea cea mai mare nevoie în acest moment şi să completezi şi tu această listă.

Ce alte trăsături alfa ai vrea să adaugi?

O educație profundă despre abilitățile unei personalități alfa găsești aici.

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

20 de răspunsuri

  1. Articolul asta trebuie sa-l citesc de mai multe ori ca sa il memorez :))
    Un articol foarte bun, scurt si la obiect.
    Seamana cu o combinatie dintre o harta turistica, reteta de prajituri si tutorial in 16 pasi despre cum sa ajungi de la un imbecil la o personalitate stralucitoare.
    E ca si cum ai vrea sa faci cozonaci si in reteta scrie ce trebuie sa adaugi, plus ca iti spune si la ce magazin gasesti produsele de care ai nevoie.
    Poate ca ar trebui sa iti traduci blogul Alfa si in engleza de acum incolo, ca mesajul tau Pera, sa ajunga la si mai multi oameni, nu doar limitat la romani.
    Ca de dovedit ca se poate trai din psihologie in Romania ai dovedit de mult.

    1. Buna Pera
      ma bucur ca existi si iti dezvolti talentele si ajuti oamenii impartasindu le gindurile , ideile si experientele tale.Iti urmaresc articolele haotic dearece nu am timp, am un program foarte incarcat .Eu traiesc in Irlanda si aici viata e total diferita de cea din Rominia .Te felicit pentru altruismul tau de a impartasi si celor care au nevoie cuvinte potrivite in momente potrivite .
      pe curind
      Mihaela

  2. Buna Pera!
    O intrebare am si eu pentru tine. Cum faci sa schimbi o convingere care te saboteaza, tinand cont de faptul ca o convingere inseamna gand plus emotie, iar emotia este cea care castiga in fata vointei rationale. Adica, degeaba incerc sa aleg o alta convingere care sa ma sustina daca emotia negativa a convingerii sabotoare este foarte puternica. Este clar ca emotia va invinge incercarea mea de a ma convinge sa cred intr-o noua convingere care nu are nicio energie pozitiva care s-o sustina. Vorbesc din experienta personala. Degeaba incercam eu sa ”ma mint singura” si sa ma conving ca o sa reusesc ceva cand de fapt convingerea ca nu pot si nu voi reusi niciodata era asa de puternica si avea o energie atat de mare incat tot ea invingea si crea in mine (ea avand de fapt puterea). Din pacate asta imi intarea convingerea ca nu pot si ca nu voi resusi niciodata, pentru ca fiecare nou esec de fapt imi validau aceasta convingere si imi invalidau noua convingere pe care incercasem sa mi-o insusesc. Adevarul este ca o convingere negativa s-a format in urma unor intamplari care probabil s-au repetat de mai multe ori de-a lungul timpului, intarind astfel convingerea si marind emotia aferenta convingerii. Cum poti face sa schimbi aceasta convingere care are o emotie negativa atat de mare, si sa alegi o convingere noua pozitiva dar pe care nu ai cu ce s-o sustii (nici ca energie nici ca argumente rationale)? Cum ai schimbat tu convingerile care te sabotau?

  3. Ce am citit aici e tot ce am in suflet si in minte,draga Pera!Numai ca tu ai scris asta !Eu cred ca momentul in care incetezi sa-ti fie frica si alegi sa lupti e momentul in care viata ta se schimba cu adevarat.Pentru ca frica de durere naste monstri pe termen lung.E minunat sa te citesc,avem energii asemanatoare si ceea ce spui e simplu ,usor de inteles si foarte folositor pentru noi,cei care iubim sa fim personalitati care s-au trezit si au inceput sa lupte .Te caut,te citesc si nu incetez sa te admir,pentru ca de fiecare data sunt perfect in rezonanta cu ideile si convingerile tale.Ca si tine ,am crezut la un moment dat ca sunt o persoana fara viitor…………..acum,dupa ce am invatat ca nimeni nu ma poate salva,sunt implinita,spiritual,emotional si material.Insa nu ma opresc din invatat.Multumesc pentru ajutorul pe care si tu il oferi fiintei mele in aceasta dorinta de dezvoltare continua,draga Pera Novacovici!Un gand bun …………..

  4. Sentimente pozitive: bucurie, pace, liniste, incredere, veselie, desfatare, multumire, mangaiere, placere, satisfactie, armonie, intelegere, calmitate, seninatate, pofta de viata, dispozitie buna, incantare, voluptate, bunatate, frumusete, optimism, generozitate, entuziasm, sinceritate, respect, stima, devotament.
    Sentimente negative otravitoare pt tine cat si pt ceilalti, de care ar fi bine sa te desparti pt. totdeauna:
    neliniste, nerabdare, suparare, manie, spaima, groaza, indoiala, regrete, plictiseala, gelozie, ura, invidie, tristete, razbunare, indispozitie, imbufnare, amaraciune, necaz, nemultumire, scarba, nenorocire, nevoie, pacoste, rautate, enervare, irascibilitate, nervozitate, uraciune, furie, ranchiuna, sarcasm, aroganta, calomnie, violenta, agitatie, pretentiozitate, egoism, remuscare, frica, teama, pesimism, descurajare, apatie.
    Iubeste fara sa te atasezi.
    Sensul vietii este evolutia, nu reproducerea si nu acumularea de bunuri materiale.
    Stiinta cu constiinta. Spiritualitatea in stiinte.
    Coeficientul de spiritualitate este cel mai important. Calitatea vietii este determinata de gradul nostru de constiinta, de inteligenta si al sentimentelor pozitive.

  5. din cele de mai sus imi lipseste vocatia si uneori increderea in mine. Am o matusa care ma critica in mod constant considerandu-ma o persoana incapabila sa fac ceva, care nu-i buna de nimic si incerc sa n-o ascult si sa ma las influentata de ea. nu face decat sa ma saboteze.Ca trasaturi as mai adauga rabdarea. lucrurile bune nu se intampla peste noapte, este nevoie de timp pentru a le infaptui.

  6. De increderea in Mine. Dar, o data ce spui „crede in tine si nu iti da puterea cadou”, omul intelege.. Sa nu ai incredere in tine inseamna sa nu ai putere asupra ta, si Asta enerveaza cum Dumnezeu sa lasi tu pe altul sa-ti decida viata?

  7. wow..e fix de ce aveam nevoie?un subiect care cuprinde ce ma framanta in momentul de fata…am mult de lucrat la fiecare din aceste trasaturii fiindca sunt la inceputul veitii si incerc singura sa ma redresez…Va multumesc 🙂

  8. „Tratează-i pe ceilalți așa cum vrei să fii tratat”.Respecta ca sa fii respectat.Ce dai aia primești. Si altele, și altele. .. Și când nu este reciprocitate? Și ești lovit și din stinga și din dreapta? Cazi, îți lingi rănile, te ridici, te scuturi și cu noi puteri, mergi înainte. Asa-i?

  9. 1)Întelepciunea. Cred ca recunoastem cu totii ca oricât de mult ai reusi în viata,si oricât de bun psiholog ai fi,când ar exista carente la nivelul întelepciunii,am reusi mult mai putin sa ne descurcam,daca am reusi vreodata. Întelepciunea este arta de a sti sa ne descurcam în orice situatie. 2)Tactul. Este capacitatea de a anticipa în mod delicat toate caracteristicile unei situatii,si de a actiona în consecinta. 3) Îndelunga rabdare. Toate ca toate,dar ,,cu rabdarea treci si marea”. Avem nevoie de îndelunga-rabdare pentru a reusi în viata. Daca ne pripim si facem compromisuri si cedam la santajele unor ,,descurcareti”, ,,bagareti” mai degraba,care nu prea au rezultate în viata dumnealor,si (de aceea!) se baga în viata altora sa comande,n-am ajunge la nimic bun. 4) Trairea în prezent. Pur si simplu,la ce foloseste daca am trai în trecut,sau în viitor înca de pe acum? Trecutul nu mai exista,deja a devenit un timp mort,existent doar în mintea celor ce arareori reusesc sa constientizeze ca mai exista lucruri de facut astazi,care nu ne-ar aduce niciun beneficiu daca le-am amâna pe mâine. 5) Renuntarea la vorbaria inutila. Pentru ca n-are absolut niciun rost a repeta o informatie auzita din alte surse,si se refera la alte persoane. 6) Raportarea la propria persoana duce la fericire. Pentru ca din ce moment am alege sa ne ocupam de altii,binele si fericirea noastra n-ar gasi timp si posibilitate de realizare. Dar atunci când ne ocupam de noi si de viata noastra,si nu permitem sa ne pese de lucruri mai putin importante (cum ar fi materialele de la stiri sau bârfele de la coltul blocului),sansa de a ne crea propria fericire si satisfactie va spori. Fiindca nu câstigam nimic daca o cautam în zadar în afara noastra. Fericirea trebuie creata în interior. Mult succes,si s-auzim de bine!

  10. Cu siguranta am nevoie de setul cu numarul 10, acum am realizat ca asta imi lipseste, ramane de vazut cum sa le redobandesc!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.