7 pași pentru a ucide zona de confort

 

7 pași pentru a ucide zona de confort

 

"Dacă eşti în zona de confort,

Şi ţi-e frică să te aventurezi afară,

Aminteşte-ţi că toţi câştigătorii au fost

La un moment dat, plini de îndoială." – autor necunoscut

Asta ne omoară pe toţi: ZONA DE CONFORT. Un nume aparent nevinovat…CONFORT

Confortul e plăcut. Să fii în zona lui e minunat. E călduţ. E locul din care nu mai vrei să pleci. E locul pentru care de fapt munceşti, lupţi şi visezi.

Să fii în acel loc în care problemele au dispărut, nu există suferinţă de niciun fel, totul este bine, pozitiv.

Ei bine, când simţi că totul este bine, că nu doare nimic şi lucrurile arată bine, atunci începe DECĂDEREA TA.

Nu am vrut să cred şi să accept asta multă vreme.

Zona de confort este un asasin deghizat într-un prieten.

Zona de confort este sirenă ce te ademeneşte cu cântecul ei şi apoi te trage la fundul mării unde te îneacă.

Zona de confort este calul troian pentru care spargi singur zidurile cetăţii tale şi pentru care inviţi distrugerea ta de bunăvoie şi nesilit de nimeni.

Vreau să îți prezint succint doar câteva din lucrurile care îmi vin în minte făcând un brainstorming.

Zona de confort distruge:

Încrederea în tine, pentru că neavând curaj să greşeşti, nu ai cum să îţi dezvolţi abilităţi.

Inteligenţa emoţională, pentru că netrăind experienţe emoţionale, bune şi rele, nu te maturizezi.

Personalitatea, pentru că neavând curaj să te exprimi şi să fii tu însuţi, rămâi doar o clonă, o imitaţie ieftină, o felie mică din ceea ce eşti cu adevărat.

Relaţiile de iubire, pentru că nimic nu distruge mai rapid relaţiile dintre oameni decât rutina. Iubirea este intensă iar zonei de confort îi place să nu simtă nimic.

Şansa de a avea bani, pentru că a face bani e un lucru ce necesită acţiune, iar zona de confort vrea pasivitate şi lene.

Prieteniile, pentru că în prietenii şi relaţii sociale trebuie să te implici însă zona de confort te vrea doar pentru ea.

Vocaţia, pentru că atunci când ai vocaţie sufletul tău arde mai tare ca oricând, iar zona de confort nu vrea flăcări şi nici măcar fum. Zonei de confort îi place doar cenuşa în care se bălăceşte ca un porc în propria-i mizerie.

Acestea sunt doar câteva lucruri pe care zona de confort le ucide. 

Oamenii sunt făcuţi ca atunci când SUNT SCOŞI din zona de confort (pentru că de bunăvoie puţini oameni ies), să îşi dorească imediat să intre înapoi.

Acestea sunt momentele când poţi să profiţi cel mai mult de pe urma unei fiinţe umane pentru că ar face ORICE pentru a reveni în zona de confort şi să rămână acolo.

De parcă toate lucrurile rele care se întâmplă deja nu sunt de ajuns.

Nu-i aşa că e ironic? Zona de confort îţi ucide viaţa iar tu eşti dispus să faci ORICE pentru a fi acolo.

Scoaterea din zona de confort poate aduce multe lucruri bune. Câteva dintre ele le-am enumerat în articolul de aici.

Mi-am dat seama că în viaţa personală am fost un privilegiat. Scos de viaţă permanent în afara zonei de confort, trecând prin suferinţe şi lipsuri pe care atunci când le trăiam le blestemam, am ajuns acum să le binecuvântez.

Datorită suferinţei am fost nevoit să îmi dezvolt abilităţi, să îmi ascut simţurile şi să devin bun în rezolvarea problemelor pe care mi le oferă viaţa.

Problemele adevărate apar în viaţa mea când nu mă doare nimic. Când am tot ce mi-am dorit, pentru o clipă, sunt tentat să rămân în acea zonă călduţă, ZONA DE CONFORT.

Deja ştiu tiparul.

Rămân în zona de confort până când vine viaţa şi îmi dă ori un picior în fund ori unul în stomac ori unul în gură, după caz.

Şi atunci mă mişc din nou.

Şi refuz să cred că oamenii pot să iasă din zona de confort doar atunci când sunt obligaţi de viaţă aşa că am căutat diverse căi pentru a ieşi din zona de confort în mod voluntar, pentru că aşa vreau eu. Astfel, nu doar că îmi trăiesc viaţa la maxim, însă în acelaşi timp ceea ce fac şi consturiesc în afara zonei de confort mă ajută să evit multe suferinţe în viitor.

Îţi dau mai jos o listă cu lucrurile care pe mine mă ajută. Aştept să-mi spui și tu în comentarii lucruri pe care le faci pentru a ieşi din zona de confort.

Lista lui Pera pentru a ieși din zona de confort:

1. Merg în excursii. De fiecare dată, cu o zi înainte de excursie, nu mai am chef să merg. Am filme la care m-aş putea uita, jocuri de jucat, cărţi de citit. ORICE doar să rămân în casă, în zona de confort. De fiecare dată când mă întorc din excursie mulţumesc divinităţii că m-a inspirat şi m-a pus în mişcare. În natură simţi că eşti conectat la adevăratul sens al vieţii şi atât de mulţi oameni îşi refuză acest lucru din diferite motive, dintre cel mai mare este ZONA DE CONFORT. Dacă te pun să îmi povesteşti cele mai frumaose momente ale întregii tale vieţi, pun pariu cu tine că cel puţin 2/3 din poveşti sunt din călătoriile, excursiile şi aventurile tale. Dacă e aşa, şi la sfârşit aceste excursii sunt cele mai puternice amintiri ale tale, de ce ţi le refuzi acum? Ce amintiri vei avea la bătrâneţe?

2. Mă îndrăgostesc. Relaţiile de iubire sunt cursuri de dezvoltare personală. Când iubeşti şi te îndrăgosteşti trăieşti toată gama de trăiri, de la pozitive până la negative. Persoana iubită îţi este oglindă şi îţi dă ocazia să te cunoşti în cea mai bună variantă a ta precum şi cea mai proastă. Dacă ştii să îţi iei ce ai nevoie din iubire, poţi deveni orice îţi doreşti tu. Când emoţiile din relaţiile de iubire nu sunt pozitive îmi cunosc demonii interiori iar când aceste emoţii sunt pozitive simt că pot să urc orice munte, pot să traversez oceanul şi să călătoresc printre stele. Sunt un zeu. Iar zeii nu au timp de zona de confort

3. Fac promisiuni publice. Când îmi iau un angajament public, că voi face ceva, sunt mult mai motivat decât dacă îmi spun doar mie. E vorba de ruşinea de a nu-ţi ţine cuvântul. Dacă nu îţi ţii cuvântul dat ţie, deşi e foarte rău, îţi dai socoteală doar ţie. Când nu îţi ţii cuvântul în faţa altora durerea este mai mare cu fiecare om dezamăgit. De aceea, dacă vreau să mă asigur că ies din zona de confort fac o promisiune. Că organizez o excursie, că scriu o carte, că fac un curs sau orice altceva, încerc să ofer puterea exemplului şi să mă uit la mine şi să mă întreb :”Ce fel de om vrei să fii?

4. Caut mentori. Aş fi cel mai fericit dacă aş putea să am mentori în fiecare aspect al vieţii. Când vreau să mă culc pe o ureche în zona de confort, ştiu că e cineva acolo care reprezintă vocea conştiinţei mele. Mă va trezi, mă va certa, mă va motiva, mă va încuraja şi mă va lovi. Mă va iubi şi va dori să fiu maximul din ceea ce pot să fiu. Nu există preţ prea mare pentru un antrenor adevărat în orice aspect al vieţii.

5. Fac sport. Când îmi pun corpul la treabă, mintea se trezeşte. Corpul poate fi închisoare pentru suflet sau poate fi templu. Am trăit ambele variante şi când ai ajuns să petreci măcar un pic de timp în corpul tău care este în cea mai bună formă a lui, nu mai vrei niciodată să îţi baţi joc de el. Încercând să mă autodepăşesc de fiecare dată făcând sport, învăţ cum să mă autodepăşesc în toate celalalte aspecte ale vieţii. Fundaţia pe care se bazează zona de confort este corpul tău într-o formă cât mai proastă care spune :” Nu mai pot”. Lipsa de energie este locul în care zona de confort te vrea iar sportul te asigură că ai tot timpul energie.

6. Ard corăbiile. Ştiu că uneori sunt un om slab. Ştiu că tentaţia e mare şi că zona de confort ne prinde pe toţi mai devreme sau mai târziu. Ştiu că odată prins, greu mai pot să scap. Şi când simt greutatea lanţurilor ce mi le leagă zona de confort de mâini şi picioare, mă zbat şi mă revolt. Dau foc corăbiilor pentru a nu mă mai putea întoarce. Mă pun cu spatele la perete şi mă folosesc de cea mai puternică armă pe care viaţa mi-a dat-o. Instinctul de supravieţuire. Când sunt încolţit sunt ca un animal. Dacă e să mor, voi muri luptând precum eroii greci din legende. Şi de fiecare dată înving. Zona de confort nu are nici o şansă în faţa animalului din mine. Este una din cele mai bune metode pentru a te asigura că vei avea succes. Nu îţi laşi nicio opţiune. Dacă nu mi-aş fi jurat că nu voi mai fi niciodată angajat probabil că nu aş fi ajuns să îmi transform pasiunea pentru psihologie în meserie, carieră, vocaţie şi afacere, niciodată.

7. Îmi caut anturaje. Oameni care fac din ieşirea din zona de confort un stil de viaţă. Nimic nu e mai fain decât să ieşi din zona de confort în haită. Când poate nu ai chef de nimic, e suficientă o picătură de entuziasm de la trupa ta de nebuni şi eşti molipsit şi tu.

Iubesc oamenii care ies din zona de confort.

“Nu putem deveni ceea ce vrem să fim, rămânând ceea ce suntem” – Max Depree

“Atunci când creştem, suntem tot timpul în afara zonei de confort” – John Maxwell

Tu ce faci ca să ieşi din zona de confort?

Pentru a te ajuta am pentru tine cartea Ghidul Personalității Alfa pentru lideri născuți din focul acțiunii – carte ce te va ajuta să îți schimbi mentalitatea și atitudinea și implicit viața. Fiecare capitol începe cu atitudinea și mentalitatea pentru că ele sunt cheia pentru ca viața ta să se transforme în ceva extraordinar, o viață în care tot ce îndrăznești să visezi, devine realitate palpabilă.

Per aspera ad astra,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

78 de răspunsuri

  1. Lista asta prin care ieși din zona de confort e una standard? Sau fiecare isi gasaste lista lui proprie si in felul asta iese din zona de confort in stilul propriu.

      1. Ce faci cind realizezi ca defapt nu ai acei prieteni care sunt entuziasmati sau veseli? sau mai bine zis nu ai deloc prieteni!

  2. Greu nene cu zona asta de confort. Daca o lasi isi face de cap si face ravagii.
    In perioada asta chiar ma lupt sa ies din zona de confort, pentru ca vreau sa scriu mai des si mai bine pentru site-ul de comunicare pe care l-am deschis.
    O parte din solutiile pe care le aplici tu le practic si eu.

  3. Pera, iti multumesc mult ca ai creat acest articol. Este punctul meu de referinta la care ma voi intoarce de fiecare data cand zona de confort ma va prinde.

  4. Intr-adevar, a ramane in zona de confort poate ucide cea mai buna varianta care putem fi.
    De aceea in fiecare zi ma straduiesc sa devin alta decat am fost ieri, sa-mi imbogatesc paleta de activitati pentru a deveni mai buna, mai capabila, pentru a influenta in bine.
    Ca sa fac asta trebuie sa fiu mereu constienta, vie de existenta mea in fiecare clipa, pe care s-o modelez dupa propria vointa. Uneori aceasta inseamna sa fac ceea ce trebuie, chiar daca nu am chef in acel moment, dar anticipand satisfactia finala, ceea ce trebuie devine ceava ce imi place. Iata si recompensa!
    Eu cred ca in primul rand aici e vorba de disciplina.
    Personal sunt o neconformista, ceea ce ma face placuta in randul cunoscutilor, pentru ca din rebeliunea mea de la 18 ani incoace am dobandit calitati care m-au scos din zona de confort: curajul de a-mi exprima parerile, chiar daca sunt diferite de ale celorlalti, vorbitul in public, pe care l-am exersat cu prilejul unui job in vanzari, vorbitul cu necunoscutii – desi m-a invatat mama acasa sa nu vorbesc niciodata cu necunoscutii, acest lucru mi-a adus multiple beneficii: relatii, satisfactii financiare si personale.
    A iesi din zona de confort inseamna a lua atitudine fata de ceva, cand toti in jur sufera pentru acel ceva, dar raman la stadiul de a se plange.
    O mica intamplare din viata mea, mi-a demonstrat cat de creativa si eficienta pot fi daca vreau cu adevarat sa intervin benefic pentru cineva. Eram in autobuz pe scaun, in fata mea o mama cu un baietel. Mama ii cumparase un poster, dar fiind aglomerat in autobuz, ii tot zicea copilului sa tina posterul infasurat, ca sa nu se rupa si ca sa nu deranjeze oamenii din jur. Si stiti cum fac mamele: lasa-l mama asa, nu intelegi, nu-l mai desface, tine-l inchis!…”.
    Empatizand cu copilul, dar dorind sa o ajut si pe mama, am realizat ca daca ii voi oferi copilului o motivatie, acesta va tine posterul infasurat si nu se va mai juca cu el, riscand sa il rupa.
    „MI-l dai si mie?”, am zis. Si fara sa ma uit la imagine, l-am infasurat bine, l-am dus la gura si am inceput sa „cant” la trompeta.
    Extaziat de felul cum se auzea sunetul pe partea cealalta, mi l-a luat din mama si a inceput sa faca la fel, tinandu-l strans cu manutele de 5 ani si jumatate…
    Dincolo de monotonia de zi cu zi, tema este extrem de provocatoare pentru fiecare dintre noi, iar iesirea din zona de confort poate schimba viata unui om, o clipa sau istora omenirii.

  5. Eu chiar am avut recent o perioada ”neagra” de genul, in care zona de confort ma ademenea si ma tinea pe loc. Dar am luat masuri si am inceput sa simt ca ma trazesc la viata, chiar daca recunosc a fost dureros la inceput. Ceea ce am facut eu a fost sa ascult multe audio uri de autosugestie, sa fac diverse tehnici de vizualizare si asta imi amintea mereu ce vreau sa fiu si unde vreau sa ajung…si am primit un impuls ce a devenit mai puternic cu fiecare exercitiu.Plus ca am inceput sa mi organizez timpul mai bine, prin tehnica Pomodoro( cautand la intamplare alte tehnici am dat peste ea) http://www.dezvoltarepersonala.org/tehnica-pomodoro…chiar da rezultate maxime si o recomand pentru cei care au ceva de facut intr un anumit interval de timp si stau prost cu organizarea.
    Iti citesc articolele pe langa asta, pentru ca esti un mentor minunat, la indemana si dai sfaturi foarte utile…iar sportul este o alta ”unealta”…cand ma simt molesita,ma revitalizeaza, plus ca facand sport min 1 ora jumate p zi sau la 2 zile…evit rutina si ma pot concentra mai usor la ce am de facut.
    Asta fac eu si ma ajuta…cred ca fiecare persoana poate sa si croiasca o serie de reguli personalizate, care sa l faca sa iasa din aceasta zona periculoasa…ideea este, asa cum se deduce si din articolul tau, sa ti disciplinezi creierul cand tinde sa fie lenes prin mici trucuri…se va trezi automat la viata. 🙂
    Multumesc oricum pentru articol si pentru toate postarile de pana acum! mie mi au fost de folos 🙂

  6. Cateva din modurile in care ies eu din zona de confort:
    -> merg in bootcamp-uri
    -> merg la diverse cursuri si invat abilitati noi
    -> merg la cursuri de dans – adica dansuri noi pe care nu le stiu inca
    -> merg la club de vorbit in public (unde imi exersez si curajul, si imi si cresc increderea in sine, si imi si imbunatatesc abilitatile de comunicare, si abilitatile de improvizatie, si multe altele.)
    -> vorbitul in public si in limba engleza
    ..asta ca sa enumar doar cateva.
    L.

  7. Din fericire eu daca stau in zona de confort fac depresie.si pana sa imi dau seama ce minunat e acest lucru,m-am acuzat si m-am lasat acuzata de societate. noroc ca maturitatea aduce cu ea constientizare. Ce fac sa ies din zona de confort? Alerg in ploaie cand mi-e cam sila sa fiu udata, ies dintr-o relatie daca nu mai merge, spun prietenilor ce simt cu adevarat fara teama ca nu o sa ma mai placa, merg pe munte aproape in fiecare weekend, ma analizez si scriu ce am de munca la mine, si asta uneori e foarte inconfortabil.si lista poate continua 🙂

  8. Buna, Pera!
    Pai, eu sunt abia la faza cu „implementat un obicei bun pe luna”. Dupa reducerea dulciurilor, sunt la al doilea ( o ora de gonit cu bicicleta dimineata ), merge bine, e loc de si mai bine. Da, imi incep ziua energica.
    Important de precizat: confortul meu actual e unul paradoxal. Confortul disconfortului, chestii de rutina in frustrare. Si eu sunt molesita de situatia mea, si eu sunt frecvent la pamant cu perseverenta, cu inventivitatea, cu nervii.
    Dar: ma tin de acel un-obicei-bun-pe-luna, ies in natura ( nu mi-e departe paduricea ), ascult muzica clasica si folclor romanesc ( alternez piesele melancolice cu cele vesele ), ca sa nu raman in confortul ( tare caldut ) dat de niste imprejurari deprimante, sa nu zic „da” depresiei.

  9. Un aspect important in a iesi din zona de confort il consider educatia in materie de esec.
    ESEC e un cuvant care celor mai multor oameni le produce fiori. Cu toate astea, este un cuvant pe care il auzim inca de la varste foarte mici – si ne urmareste intr-o forma sau alta in toata existenta. Blamat de societate in mod direct, dar promovat in mod indirect, esecul e un laitmotiv sinistru in cautarea succesului personal.

  10. Multumesc ca a-i scris acest articol Pera, chiar acum cateva zile constiientizam cateva lucruri in legatura cu zona de confort si numai bine acum a venit articolul tau cu multe lamuriri interesante,Eu din pacate celputin pana acuma am iestit 90 la suta di zona de confort numai datorita problemelor si datorita ca am fost pus cu spatele la zid, dar acuma ca am gasit cateva lamuriri in articolul tau (i-ti multumesc pt asta)o sa ies mai des din zona de confort pentru ca asa vreau eu si nu pentru ca trebuie sa fiu pus cu spatele la zid,Vreau sa mai zic ca foarte multe di articolele tale i-mi dau multe raspunsuri la intrebarile pe care mi le adresez eu personal-Multumesc si in continuare o sa ma inspir di articolele tale.

  11. Fac lucrul de care mi-e frica si vreau sa-l fac.
    Ex., abordat o fata straina pe strada sau orice ce nu tine de rutina mea, mers la faculta pe un alt traseu, o „pauza” pentru o activitate de voluntariat, o intrebare sincera dar care poate fi „rusinoasa” la curs (adica releva o problema ce ma framanta), etc.

  12. Pera, esti genial… chiar GENIAL!
    Arta de a spune totul in termeni simpli, pe intelesul tuturor, e straina romanului, care odata cursat cat de cat, epateaza prin eruditie, isi afiseaza diplomele pe pereti si da pe dinafara de intelighentzie…
    Uite ca s-a gasit unul cu mintea deschisa…sa ne vorbeasca tuturor, in termeni simpli, spunandu-ne despre lucruri aparent complicate…
    BRAVO, PERA, ESTI GENIAL!!!!

  13. Cum Doamne sa ma indragostesc ? Nu tu Pera ai zis ca nu exista iubire (cred ca la asta te referi la punctul 2) ci doar atractie sexuala ! Eu de cand am citit afirmatia asta nu mi s-a mai intamplat! Cu restul sunt total de acord si le aprob.

  14. 🙂 a Nu se intelege ca am facut medicina in 17 ani!ci in 6 ca orice om normal,dar nu am apucat sa plec in vacanta de la 16 la 33 de ani:)

  15. eu primul lucru pe care il fac intotdeauna pentru a iesi din zona de confort este de ca cauta un mentor.adica pe tine – Pera Novacovici.Imi este cel mai la indemana si stiu ca de fiecare data da roade pentru ca tu imi dai solutii pentru problemele mele si imi si completezi lista.Tu ma indemni sa fac si sport, tu ma indemni sa iau si contact cu natura, alaturi de tine invat sa si iubesc si sa mentin o relatie pe termen lung, lucru pe care nu stiam cum sa-l fac cu 2 ani in urma.Stiu ca trebuie sa tintesc locul dorit.Stiu ca pentru a ajunge acolo nu trebuie sa ma opresc.
    Ma ajuti foarte mult.Multumesc Pera Novacovici !

    1. La fel ma ajuta si pe mine Pera, numai ca ce mi-am dorit eu nu a coincis cu fosta nevasta, si a rămas un băiețel de 2 ani si 9 luni in aceeași situație în care am fost eu la 8 ani. De ce mi-a fost mai frica in viata s-a întâmplat ;( Pera m-a ajutat, prietenii mi-au fost alături și o să fac să tot posibilul sa nu simtă fiul meu ce am experimentat eu de cand am simțit pe propria piele ce înseamnă divorțul.

      1. se spune ca de ce ti-e frica in viata nu scapi..asa este.De cele mai multe ori se intampla „nenorocirea” si lucrul la care ne gandeam rareori ca se poate intampla, dar ne gandeam cu teama la el.Tocmai mi s-a intamplat si mie ceva de genul asta.Nu se compara cu situatia ta,dar cateodata imi vine sa plang.sincer iti spun.Imi vine sa plang si-mi plang de mila si ma intreb de ce a trebuit sa se intample asa?si strang atata amaraciune in sufletul meu ca nici nu mai stiu cine sunt.Dar caut mereu sa ies cu prietenii, sa-mi revin.Caut contact social cat mai mult si stiu ca pana la urma doar infruntand situatia voi putea sa reusesc sa trec peste.Si ghici ce?cand voi trece peste si voi realiza asta, voi fi cel mai mandru pentru ca o sa stiu ca eu am facut-o.Si tu vei sti ca tu ai reusit;)Nu te opri niciodata!Viata iti da o palma din cand in cand, dar te si ridica.Iti trebuie rabdare si credinta de fier in fortele tale.

  16. Mare problema zona asta de confort.Mie cel putin mi s-a intamplat ca de fiecare data cand am largit-o sau am iesit din ea, doar lucruri extraordinare.Au venit parca ca o rasplata a curajului meu.Insa, de multe ori mi se intampla sa stationez si atunci simt cum stau pe loc si nu mai evoluez.Felicitari pentru articol, mi-ai dat un sut in fund!

  17. Ai dreptate mi-am propus de multe ori sa ies din zona de confort.Incep o activitate sau un anumit lucru in domeniul acesta si prea putine le finalizez.Perseverenta la mine-i problema.

  18. nu vreau să vă perii, dar sunte-ți un om inteligent.Felicitări pentru acest articol. Foarte interesant și ave ți dreptate

  19. Salut!!!
    Momentan fac doar un lucru ca sa ies din zona de confort: fac sport. Dar poate deveni aceasta ocupatie (sau oricare alta) o noua ”cucerire” a zonei de confort, si ce trebuie de facut in aceasta directie?

    1. Sergiu, daca se intampla asa, eu cred ca trebuie gasita alta provocare..Si eu am vazut asta la mine, dupa 2-3 saptamani ma obisnuiesc cu o activitate care pana atunci parea o corvoada. Iar obisnuinta e o intrare in zona de confort, e un automatism.

  20. Nu aveam chef sa ies cu o tipa la date, am citit articolul si am zis ca totusi sa merg. Ce fraier as fi fost daca nu mergeam :))

  21. da,felicitari,e misto sa scrii o carte despre zona de confort…sa scrii in detalii lenea care te cuprinde si toate gandurile care te tin….:)e un subiect inepuizabil …!

  22. – cunosc oameni noi, cu noi conceptii, cu alte obiceiuri, pe care invat sa-i descopar
    – particip la cursuri
    – ajut oameni dezinteresat
    – fac lucruri de care mi-e frica pentru a constata ca teama era nejustificata
    Acestea sunt cateva dintre lucrurile care ma fac pe mine sa ies din zina de confort.

  23. Salut ,
    foarte bune indrumarile si la obiect .Multumesc pentru ele si spor la multe alte carti si sfaturi bune.
    Am o [problema cand acesez cursurile gratuite ,mi
    se raspunde adresa ca de email nu este buna . Care este situatia?

  24. Zona mea de confort este masina si de multe ori, in trafic vad atat de multi, altii, ca si mine, care nu ar renunta la masina nici sa mearga pana la colt sa-si cumpere paine.Dupa multi ani, cand am mers odata cu trenul am fost bulversata si parca veneam de pe alta planeta.Din fericire, dupa cinci ore, cand am coborat, parca eram alt om.Am mers intr-o zi si cu alte mijloace de transport in comun, din acelasi motiv.Senzatile sunt de nedescris, atunci cand experimentezi de placere sau de curiozitate, dar daca ai o problema de rezolvat si esti in alt oras si esti si contra cronometru, nu vreau sa va povestesc cat este de ,,naspa”, dar deabia atunci simti ca TRAIESTI, caci pana la urma la asta se rezuma ideea la a iesi din zona de confort.

  25. Felicitari Pera! Daca ar exista mai multi formatori asemeni tie, probabil nivelul de constiinta al poporului ar creste considerabil si ne-am putea si noi asemana altor popoare performante ale Europei.
    In legatura cu iesirea din zona de confort primul pas a fost sa renunt la …cafea. Eram un impatimit al cafelei. Beam pana la 3-4 cafele pe zi pana ma luau ametelile. Dar de vreo 2 ani am reusit sa renunt la aceasta bautura. Iar beneficile sunt mari. Apoi mi-am spus ca Tv-ul imi ocupa un rol prea important in viata mea si a familiei in comparatie cu beneficiile care le aduce. Am lasat si TV-ul. Apoi simteam ca sunt dependent de ziarele on-line. Nu-mi puteam incepe ziua fara sa stau min. 30 minute pe ziare on-line. Am renuntat si la ele. Apoi am observat ca sunt un consumator inrait de proteina animala (carne, lactate, etc). Mi-am impus un post de 3 zile pe saptamana. Si e minunat! Ma simt mai usor, cu mintea mai limpede. Ar mai fi si altele de zis. Am inca o zona prea mare de confort pe care incerc sa o constientizez si apoi sa o elimin. Dar vorba aceea: „daca n-ai reusit in ceva, inseamna ca nu ti-ai dorit suficient de mult acest lucru. Sau cum zicea nenea Lao Tzu – „Trebuie sa renunt la ceea ce sunt, pentru a deveni ceea ce as putea fi”.

  26. Inca o mica completare. Un impuls pentru a iesi din zona de confort este SCRISUL. Tinerea unui jurnal. Urmarirea obiectivelor, viselor, aspiratiilor prin scris ajuta enorm. Si nu trebuie sa fii talentat pentru a scrie. Iar un obiectiv scris e infinit mai usor de concretizat. Va recomand cartea „Noteaza si actioneaza”.

  27. Buna, Pera!
    Nu ti-am mai scris de multa vreme. Intre timp, m-am mutat in Bucuresti. Am plecat de-acasa (Caras-Severin) fara nici un ban. Tocmai mi-am achitat chiria, am un job care imi ofera resurse (bani, timp, oportunitati) sa imi dezvolt abilitatile si sa imi schimb stilul de viata. Mananc sanatos (azi 500 ml fresh de gref, fructe la greu, piept de pui pe gratar si foccacia cu usturoi; inainte mancam mai mereu prajeli si mancare grasa, cu sos lung). Am strans bani de abonament la sala, mi-am cumparat adidasi si fac multa miscare. Strang bani de chitara, si de meditatii pentru medicina. Mi-am cumparat biologia de-a 11a si am inceput sa invat din ea, iar in iulie viitor o sa dau examen. O sa fiu pasionata de viata, de oameni si de muzica.
    Iti multumesc!
    Mi-ai schimbat viata.
    Geo.

  28. Pentru mine,iesirea din zona de confort a fost un stil de viata de cand ma stiu si imi este un stil de viata!!!

  29. Foarte interesant! De fapt de o vreme am realizat ca ma streseaza daca trebuie sa ies din zona din confort si incercam din rasputeri si cu orice pret sa ma intorc in aceasta zona. Consideram ca sunt nefericita, ca sunt deranjata si impusa sa ies din aceasta zona. Acum insa am ceva materie de gindit. Merci mult!!!

  30. Am analizat asta mult timp,iar la un moment dat m-a lovit o idee tenebra de a cauta acea arma in potriva zonei de confort.Am facut din orice un sistem de progres,un sistem ,,anti zona confort”,nerealizand ca am facut din acest lucru un drog si un refugiu pentru am imputa greselile anterioare.Din punctul meu de vedere aceasta ,,arma anticonfort” e un mecanism compex atat prin modul in care invatam singuri sa ne controlam emotional cat si prin modul in care ar trebui sa invatam sa fim niste luptatori si nu ucigasi.Deci sa avem grija nu cine,nu cand ci cum o folosim..

  31. Ce fac eu ca sa ies din zona de confort ? De exemplu fac street-dance in alt loc decat acasa sau in sala de dans (street-dance-ul s-a dezvoltat pe strada pana la urma !), merg prin mall-uri, merg pe role si waveboard.

  32. Buna ziua, Pera! 
    Imi plac in mod deosebit  TOATE articolele tale. Ma simt bine si implinitia ca ma aflu aici. Multumesc. 
     
    Ma gandeam la urmatorul aspect: daca eu ies din zona mea de confort si incep sa fac lucruri, altele decat pana acum, ele imi vor placea si zona mea de confort se va largi. dar cred ca in acest moment nu se mai cheama zona de confort ci se cheama viata mea. Chiar daca va exista si aici o zona de confort ea nu va  mai fi asa nociva ca  una redusa ca dimensiune, optiunile fiind mai multe…
    pana la urma a tinde spre zona de confort inseamna a trai, cand ajungi acolo incepi sa hibernezi…  
    pe de alta parte cred ca am trait, multi din noi, senzatia de suficiență. Pot sa iți spun despre mine, am ajuns în vârful ierarhiei profesionale, eram șef de serviciu si stiam ca dincolo de acest aspect nimic bun nu mi se mai putea intâmpla. provocările nu mai existau.si nici mai sus nu aveam unde sa merg…   
    În momentul acestei constientizări mi-a dispărut bucuria de a mai merge la munca pe care o simteam inainte. pentru ca stiam ca ma voi margini. cand lupti pentru un scop ai energie si idei. cand scopul e atins, devine rutina. desigul ca poti fi creativ in orice domeniu daca faci lucrurile cu bucurie.  
    toate sfaturile tale de iesire din zona de confort sunt absolut firesti si cred ca se potrivesc oricui. si la un moment dat vor decurge unele din altele…  
    acum imi doresc altceva.. imi doresc sa muncesc pentru mine, și nu va mai fi mult pana se va intampla si asta… oricum muncesc ce imi place, scriu foarte mult, pictez, dar vreau ceva din care sa fac si bani, sa creez ceva cu plusvaloare… multumesc! imi dai foarte multa energie si citind si ascultandu-te pe tine imi dau seama ca pot orice… imi place gasca de nebuni in care am intrat… 
    ce fac sa ies din zona de confort? m/am apucat de sport, imi plac plimbarile, chiar daca sunt singura mai mereu, sunt indragostita de tot ce mi se intampla si continui sa invat mereu, fa cursuri de orice fel doar pentru simpla mea placere, invat limbi straine(franceza si italiana – ce n-am facut in scoala), design interior, design vestimentar, mi/am descoperit bucuria de a invata, desi am o vțrsta la care altii incep sa/și plimbe nepotii prin parc…   
    si in afara de asta, ma bucur ca ma aflu aici, si ca fac parte din comunitatea TA. Esti exceptional. Te felicit!

  33. Salutare, Pera!
     
    Cu ceva timp in urma am cautat articole despre zona de comfort. Si este adevarat tot ceea ce ai scris mai sus, zona de comfort este unul dintre cele mai puternice lucruri (alaturi de frica), care te opresc sa iti faci viata asa cum ti-o doresti.
    Un exercitiu foarte bun care-l fac, pentru a iesi din zona de comfort si a ma motiva este sa ma gandesc ce castig facand un anumit lucru (de ex. stand in pat la TV, cu telecomada in mana, nu-mi formeaza in minte o imagine buna), iar daca ceea ce obtin nu ma aduce mai aproape de ceea ce vreau, inseamna ca trebuie sa ma opresc din a mai face acest lucru.

  34. Salutare Pera,
     
    Cu ceva timp in urma am cautat articole despre zona de comfort. Si este adevarat tot ceea ce ai scris mai sus, zona de comfort este unul dintre cele mai puternice lucruri (alaturi de frica), care te opresc sa iti faci viata asa cum ti-o doresti.
    Un exercitiu foarte bun care-l fac, pentru a iesi din zona de comfort si a ma motiva este sa ma gandesc ce castig facand un anumit lucru (de ex. stand in pat la TV, cu telecomada in mana, nu-mi formeaza in minte o imagine buna), iar daca ceea ce obtin nu ma aduce mai aproape de ceea ce vreau, inseamna ca trebuie sa ma opresc din a mai face acest lucru.
     
    Foarte bun articolul, tine-o tot asa!

  35. Felicitari Pera. De data asta te-ai intrecut pe tine. E cel mai tare articol pe care l-ai scris si te urmaresc de un an, un an jumate. Sau poate de asta aveam eu nevoie acum 🙂
     
    E ciudat, de cand am inceput sa cred ca informatiile vin atunci cand ai nevoie de ele am inceput sa fac si mult mai multe conexiuni intre informatiile aparute in viata mea si aspectele pe care vreau sa le schimb. Mai exact, parca fix atunci imi vin info potrivite cand vreau sa schimb ceva in acel domeniu. Si acum cred ca treaba asta cu zona de confort e cruciala.
     
    Merci si mult succes in continuare!

  36. si totusi… ma gandesc… daca se vorbeste numai de iesirea din zona de confort, mereu si mereu, cred ca mai intai ar trebui bine definita si intelasa… pentru ca daca ajungi sa crezi ca esti acolo, dar nu esti, si tot depui eforturi, si te lupti, te zbati… nu cumva risti sa ajungi acolo unde nu ar fi trebuit sa ajungi niciodata, la surmenaj si depresie? raspunzi unor cerinte trasate uniform pt toti, cand de fapt suntem diferiti, avem nevoi diferite, avem zone de confort diferite. ma gandesc ca poate in secolul vitezei blamam fix ceea ce ar trebui pretuit (nu abuzat), adica linistea.

      1. Salut, Si mi-e mi sa parut ciudat, infine m-am gandit ca atunci cand iesi din zona de confort este foarte probabile sa ai parte de nereusite/esecuri, momente care la primul impact sa ti se PARA negative dar cu timpul iti dai seama ca nu este nimic negativ, si cred ca Pera a vrut sa indice ca atunci cand iesi din zona de confort sa nu te astepti ca totul o sa fie din prima WOW, adica sa ai momente de „neplaceri”…
        Bye.

  37. Ma implic in activitati de dezvoltare personala, fac activitati pe care mi-e frica sa le fac. E greu, dar merita. Daca nu, ma asteapta depresia si anxietatea.
    Asa ca aleg sa ies mereu din zona de confort, si ma simt din ce in ce mai puternica.

  38. Caut ma documenumtez sa fiu cel mai bun, de mic am avut asta in gand ,sa fiu cel mai bun in tot ce voi face, faceam fata oircarei provocari mici sau provocarile lansate de altii, dar vroiam mai mult si nu stiam ce ma tine … era zona de confort, acum ma documentez sa ies din zona aceasta, iar articolul acesta este de milioane:) …multumesc mult de indrumare domnule Pera, acest blog si arta seductiei sunt unele din cele mai bune din cate am intalnit si le citesc cu drag.

  39. Dupa grafic trebuie sa o iei pe cu drumuri nepavate/teren viran, plin/e de boscheti si tufe. Un fel de jungla din Honduras unde ai nevoie de maceta/sabia la fiecare metru pentru a inainta.
    Stiu, ma plictisesc.

  40. de fiecare data cand simt ca n-am chef sau mi-e frica/am emotii de ceva anume, fac tot posibilul sa fac acel lucru si de fiecare data ma simt mai bine ca am incercat chiar daca am esuat decat daca n-as fi incercat deloc. Nu-mi place sa-mi pun intrebari de genul „ce-ar fi fost daca…” pentru ca sunt cele mai dureroase…
    Pera, felicitari pentru acest blog, care ma ajuta usor usor sa fac din excelenta un obicei 🙂

  41. De ce merge graficul in jos? Pai cobori cu picioarele pe pamant cand iesi din zona de confort care te tine intr-o „inaltime” emotionala proprie unde stai singur si doar tu poti ajunge.

  42. Toate reușitele pe care le-am avut, le-am obținut cu foarte multă implicare, trudă și sacrificii încât nu am simțit niciodată că aș fi într-o zonă de confort. Homeostazia reprezintă în biologie proprietatea unui organism de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului său intern, și se instalează când organismului îi sunt satisfăcute nevoile.

  43. FANTASTIC ! MI-A PLACUT ! EU A TREBUIT SA IES DIN ZONA DE CONFORT FORTAT SI MI-A PRINS BINE . ACUM SUNT PARCA IN DERIVA SI E PLACUT . CATEVA LE-AI ENUMERAT , AU AVUT EFECT SI LA MINE . IN PLUS AM INCEPUT SA FIU MAI BUNA , MAI IUBITOARE SI MAI INGADUITOARE , NU AM MAI JUDECAT SI ASCULTAT TOATE CELE ,ADICA INCERCAND SA DEVIN UN OM MAI BUN AM IESIT DIN ZONA DE CONFORT A OMULUI POSAC , CEL CARE SE GANDESTE DOAR LA EL , LA BINELE LUI , CARE JUDECA SI BARFESTE PE TOTI . ESTE SI ASTA O EVADARE SPIRITUALA CAND LUCRURILE DEVIN MAI BUNE DOAR ZAMBIND SI LUCRAND CU VORBA SPRE ADEVAR .

  44. Sunt in lupta cu zona de confort. Chear in momentul asta. Cind am citit am zis cu voce tare si cu lacrimi in ochi ” Da es din zona de confort”!!!!! Ca deja is la fundul marii.

  45. Cea mai mare problema a mea e procrastinarea. Am atatea lucruri pe care le pot face si sunt ferm convins ca sunt capabil sa le fac pentru ca le-am mai facut, dar aman pana in ultimul moment cand nici printr-un miracol nu le-as mai putea face pentru ca nu mai am timp destul. Si atunci ma simt dezamagit. M-am autosabotat glorios. Inca o data. Si asta e cel mai mare demon.

  46. Ai perfectă dreptate Pera , zona de confort de ucide . Ies rar din zona de confort, dar când o fac încep de la lucrurile mărunte , exemplu : când iau masa îmi schimb locul mereu , când merg pe stradă ma stărui să schimb partea străzii sau chiar drumul , transportul public pentru a ajunge la aceiași destinație. In transportul public ma așez in fiecare zi pe locuri diferite sau stau în picioare . Când simt că fac un lucru cu ușurință mai adaug ceva sau schimb direcția dar mergînd spre aceiași destinație. La fel poate fi si in vestiare și in alte mărunțișuri . Mreu caut sa văd cum este sa faci lucruri noi. Nu o fac de fiecare dată dar mulțumesc ca mi-ai adus aminte.

  47. Cum putem motiva un adolescent sa iasa din zona de confort ? Oare nu exista niste cursuri motivationale adaptate special pt adolescenti (14 -18 ani) ? Cum sa gasesc un mentor potrivit pt un adolescent , stiut fiind faptul ca ei au tendinta de a nega si refuza tot ce vine din partea parintilor pt ca sunt la varsta contestarii autoritatii parintesti ?

  48. Cred că Articolul asta s-ar putea intitula și un Mic Ghid al Introvertiților 😀 – sau Cum să facem Fașă Lumii și să avem Success pe toate planurile Cat mai bine..
    Pt o persoana care e Jumate Introvertit – Jumate Extrovertiti cum sunt eu XD adică Ambivalent ? Asa am citit undeva intr-un Studiu în engleză, Locul meu Preferat în care mă Încarc cu energie e ”Peștera mea” :))))
    Adică Colțul meu/ Casa mea etc în care Creez, Muncesc, mă relaxez
    Am intrat și eu la un Moment dat într- perioadă de acest gen. dar de cele mai multe ori Nu, vb Videoulu tau sunt intr-o Continua FOAME daca pot spune asa. Pt asa am fost învatata și în trecut… pe ZERO. Mereu să alerg ca un Hamster… după Fericire. si să nu o găsesc. XD
    EI…Lucrurile s-au mai schimbat ! dar Obiceiurile Vechi mor Greu. Eu si nu numai multi, care nu ne-am nascut sau suntem de Bani Gata si Printi si Printese… si am crescut cu Probleme sau cu Greutati in viata avem tendinta SABOTORULUI. Cel putin asta am observat la mine.
    Chiar si cand imi merge bine. e Prea Bine :)))) E Suspect, Hai să stricăm putin că doar asa e… mai Familiar
    Glumesc dar multi Oameni actioneaza asa si Inconstient, nici nu isi dau seama.
    Ca sa îți dai seama trebuie în primul rand sa recunoști, să stai Față în fata cu tine, și cu trecutul tau… si cu lucrurile cu care poate nu le-ai Vindecat…NU le-ai primit.. pe care încă le Cauti la Nivel Inconstient.
    Mi-a placut vb ta din videoul cu Bnaii… F ADEVĂRAT… SUNTEM DEJA COMPLEȚI.. ȘI NU ȘTIM !
    Așa este. Cănd Realizezi ASTA și la Nivel Inconștient, ai să atragi Lucruri, Persoane mai Sănătoase…
    Poate Vei Construi o Viață mai Sănătoasa! cu Totul.
    AH … si vorbind de Comfort.. Pera, Cand Ajungi ACOLO vb cuiva… KEEP GOING!! :d
    NU TE OPRI… NU TE UITA ÎNAPOI
    MERGI ÎNAINTE! …Crești Descoperă.. Trăiește… cu Integritate fără să te Consideri Buricul Pămăntului… pt că atunci vrei nu vrei, îți aplică Dumnezeu o palmă …și te readuce pe Pămănt 😀
    Succesuri x

  49. Ba e o minciuna. Iesirea din zona de confort e o vrajeala ca sa se poata profita de om (sa i se toace banii, sa i se toace timpul etc). Daca de exemplu un om e orb, sau surdo-mut, sau paralitic, daca incearca sa iasa din zona de confort nici macar nu i se permite, pentru ca nu poate profita nimeni cu nimic de pe urma lui. Asa ca voi ascultati-ma pe mine : stati linistiti si relaxati in zona de confort si strangeti-va toti banii a.i. sa puteti fi mereu liberi si independenti. Singurul prieten al omului e banul pe pamant si Dumnezeu in Cer.

  50. 930218 354304I like the valuable data you offer in your articles. Ill bookmark your weblog and check once more here often. Im quite certain Ill learn lots of new stuff appropriate here! Finest of luck for the next! 537246

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.