8 lecţii învăţate când ai 25 de kilograme de grăsime în plus

Sănătatea, stilul de viaţă şi atitudinea.

Sfârşitul anului 2010 mă prindea în cea mai proastă formă fizică a vieţii mele.

Motivele sunt multiple, unele necunoscute.

Multă muncă, mult stres. Progresasem frumos în toate domeniile vieţii, mai puţin cel al sănătăţii mele.

Probabil eram epuizat, îmi găseam refugiul în mâncare şi mă minţeam că lucrurile nu sunt aşa grave.

După Crăciunul şi Revelionul din 2010, fosta mea iubită cu care aveam o relaţie de aproape 3 ani a venit acasă după 2 săptămâni petrecute la părinţii ei şi mi-a spus :”Vreau să mă mut singură.”

Am zis ”Ok.”

”Şi vreau să ne despărţim”.

Am zis ”Ok!”

Ultimele trei luni din relaţia noastră au prevestit faptul că lecţiile noastre împreună se apropiau de sfârşit aşa că nu a fost chiar o supriză total neaşteptată.

Luna ianurie m-a prins singur, supraponderal spre obez (aveam aproape 90 de kilograme la o înălțime de 1,72) și cu niste alegeri de făcut.

Dacă vrei să ai o idee unde te afli acum pe scara kilogramelor şi ce indice de masă corporală ai, poţi să faci rapid un test aici introducând kilogramele şi înălţimea. Mai jos ai un grafic care îţi arată exact unde te afli.

Eu eram la un indice de masă corporală de 29, adică la limita superioară a supraponderabilităţii şi foarte aproape de obezitatea de gradul 1.

Bună mea prietenă, Andreea Papp, îmi spusese cu 6 luni înainte :”Bă, hai cu mine la sală că e un antrenor acolo, Sorin, te transformă cum nici nu îţi poţi imagina”. Ştiam că e nevoie să fac o schimbare majoră şi eram pregătit să încep de luni. În weekend, iubita mea m-a anuţat că şi-a făcut abonament la o altă sală şi că vrea să merg cu ea. I-am spus că luasem deja decizia să merg la antrenorul cu care făcea Andreea şi a început scandalul. ”Mergi cu Andreea în loc să vii cu mine!!!”

În legendă despre Războiul Troian, trei zeiţe se luptau pentru mărul discordiei. Hera, Atena şi Afrodita. Prinţul Paris a trebuit să decidă cui să dea mărul şi toate trei zeiţe i-au spus să aleagă cum îi spune inima şi că nu vor fi supărare. Paris a ales-o pe Afrodita şi de-a lungul întregului război Troian, Atena şi Hera i-au devenit duşmanide moarte.

Ştiind povestea am ales să fac o decizie mai înţeleaptă aşa că nu m-am dus deloc la sală.

1. Prima lecţie majoră pentru tine este următoarea:

Niciodată nu îţi lăsa propria stare de bine, împlinire şi fericire la decizia celor din jur chiar dacă sunt persoane pe care le iubeşti şi nu vrei să le răneşti. În loc să aleg ce era mai bine pentru mine şi să merg la sală cu un antrenor care avea rezultate garantat, lucru pe care inima îmi spunea să îl fac, am ales să nu fac nimic, lucru ce mi-a prelungit agonia cu 6 luni.

Ce înseamnă 25 de kilograme de grăsime în plus?

Un sac mare de cartofi are 25 de kg. Imaginează-ţi cum e să mergi prin viaţă cărând tot timpul sacul acesta după tine.

Motivele pentru care faci sport

În prima zi de sport, antrenorul m-a întrebat ce vreau să fac şi care sunt motivele pentru care vreau să mă antrenez.

Am spus că vreau să slăbesc şi să îmi definesc musculatura, eventual să mi se vadă patrățelele 🙂

Nu-i aşa? Obsesia a ceea ce se vede în exterior indiferent de ceea ce simţi în interior.

2. O altă lecţie majoră a fost că atunci când faci sport cum trebuie, îţi dai seama că ceea ce simţi în interior e tot ceea ce contează.

Felul cum arăţi este doar un efect secundar al atitudinii tale mentale şi a stării tale emoţionale.

Fiind începător, nu aveam de unde să ştiu aceste lucruri.

Aşa că m-am apucat de sport cu entuziasmul oricărui începător. Imaginându-mi ce bine voi arăta.

În paralel cu sportul, alimentaţia e un factor nu important ci DECISIV. Tot sportul din lume nu va compensa faptul că bagi în tine ceea ce nu te ajută.

Sorin mi-a cerut un caiet în care să notez ce mănânc şi la ce ore. Fără presiune, fără dietă.

3. Următoarea lecţie este să uiţi de diete.

Nu ai nevoie de aşa ceva. O dietă presupune că ai un program alimentar restrictiv care are o dată de început şi una de sfârşit. Şi după? Ceea ce ai nevoie este un program alimentar pe care să îl poţi urma pentru tot restul vieţii tale. Şi să nu simţi presiune emoţională şi psihologică. Să înveţi să mănânci mâncare care te ajută să îţi atingi obiectivele şi în acelaşi timp să îţi placă acea mâncare.

Îmi propusesem ca în 6-9 luni de la începerea programului să am un abdomen plat şi fără grăsime pe el.

Alimentaţia curăţată, nu dietă. Asta înseamnă că înlocuieşti alimentele proaste, care îngraşă şi nu au valoare nutritivă şi energetică cu alimente care au aceste proprietăţi, astfel încât să poţi să mănânci sănătos TOATĂ VIAŢA.

De ce e nevoie de muşchi? De ce forţă şi cardio?

Multă lume se sperie atunci când aude de ridicat greutăţi, culturism, sală de forţă.

Logica este foarte simplă.

Musculatura ta te face să arăţi bine. Grăsimea de pe corpul tău te face să arăţi şi să te simi rău.

Grăsimea şi caloriile ce le consumi zilnic sunt arse de metabolism iar metabolismul tău este mai eficient dacă ai mai mulţi muşchi care au nevoie de energie.

Mai mult, după vârsta de 30 de ani începe o degenerare a musculaturii şi dacă nu faci nimic, masa ta musculară scade cu până la 500 de grame pe an.

Aşadar, după vârsta de 30 de ani antrenamentul cu greutăţi ar trebui să fie obligatoriu.

Programul meu de antrenament are 3 şedinţe pe săptămână în care după o sesiune de ridicat greutăţi alerg de fiecare dată pe bandă.

Acest lucru îmbinat cu o alimentaţie MULT mai bună decât cea cu care am pornit la drum, au făcut să ajung de la 90 de kilograme la 65.

4. Lecţia 4 pentru tine este să nu te fereşti de antrenamente în sala de forţă.

Aproape că sunt obligatorii dacă nu faci alt sport care să îţi dezvolte muscultura.

La 90 de kilograme

pera-90kg

La 65 de kilograme

 pera-65kg

 

Motivaţie, voinţă, disciplină – cuvinte mari dar inutile pentru succes.

Despre motivaţia externă nici nu vorbesc pentru că e garantat că nu funcţionează. Motivaţia chiar dacă este internă, va dispărea. Poate motivaţia ta internă este dată de o suferinţă, poate de dorinţa de a-ţi dovedi ţie că poţi. Ce te faci când suferinţa nu mai e sau ţi-ai dovedit că poţi? Motivaţia scade iar munca ta este irosită.

Voinţă? Este o formă de energie pe care toţi o avem în cantitate foarte mică şi de multe ori o consumăm pe lucruri nefolositoare. Ştim cu toţii că în unele zile avem voinţă şi în altele nu prea, orice am face. Nu poţi avea rezultate consistente bazându-te pe ceva inconsistent.

Disciplina ţine de tipul de personalitate. Dacă nu o ai, munca pentru a-ţi dezvolta disciplina este una titanică şi s-ar putea să te lupţi împotriva propriului tău fel natural de a fi.

Care este atunci secretul?

5. Obiceiurile

Secretul este să foloseşti motivaţia atunci când o ai, puţină voinţă şi disciplină pentru a dezvolta obiceiuri noi. Aceasta este lecţia 5 pentru tine.

Obiceiurile sunt comportamente repetate ca ritualuri care nu necesită motivaţie, voinţă sau disciplină. Le facem fără ne gândim conştient la ele.

Problema este că majoritatea obiceiurilor noastre nu au nici o treabă cu succesul. E important să începem să ne formăm obiceuri care repetate săptămânal, lunar şi anual ne duc în mod aproape inevitabil spre succes.

Despre cum să faci succesul să fie inevitabil, un material foarte bun a scris Adi Soare aici.

Se spune că este nevoie de 30 de zile pentru a-ţi dezvolta un nou obicei. Mie mi-a luat 60 pentru că eu tot timpul obţin mai greu ce alţii obţin uşor.

În aceste 30 de zile, aşa cum îţi spuneam, storci toată motivaţia, voinţa şi disciplina ce o poţi găsi în tine şi repeţi un comportament de succes în mod obsesiv, orice ar fi.

Apoi se întâmplă ceva miraculos!

În cazul meu, luni, marţi şi joi, în mod automat când vine ora de mers la sală, îmi iau hainele, îmi pun căştile cu muzică în urechi, mă urc pe bicicletă, pedalez aproximativ 16 minute la sală, fac antrenamentul cu Sorin, alerg, urc pe bicicletă, vin acasă, fac duș, pun hainele la spălat, mă pun la calculator cu o energie pozitivă şi o relaxare emoţională minunată şi încep să lucrez.

Nu am nevoie de motivaţie, voinţă sau disciplină. Acest comportament e ca şi spălatul pe dinţi. Automat.

Să îţi dezvolţi obiceiuri care te vor duce spre succes este singura cale spre succes.

Am un material pe care îl ştii dar probabil nu i-ai acordat importanță. Cum să îţi dezvolţi obiceiuriPuterea ta interioară

Împăcarea cu tata

Cam după 6 luni de la începerea antrenamentelor am început să stagnez. Dacă la început am dat uşor jos din grăsime pentru că aveam de unde, acum arătam ceva mai normal însă interveneau alţi factori. Trebuia să încep să mănânc fără greşeală, să vin cu atitudine bună la antrenament, să nu sar peste nici o alergare. Astfel au început problemele şi au început să îmi iasă la suprafaţă defectele.

Indisciplina, automințirea, zona de confort. Sorin a început să mă certe. O dată, de două ori. De şapte ori. M-am mobilizat când mi-a spus că dacă nu fac o schimbare mă trimite acasă şi nu mai lucrăm împreună. Am depăşit momentul dar am avut un şoc când am auzit din gura lui exact cuvintele pe care i le adresam eu tatălui meu alcoolic de 15 ani încoace: "Nu ai voinţă, te minţi singur. De ce nu faci nici o schimbare? Nu o să faci nimic cu atitudinea asta în viaţă". Nu îmi venea să cred că după ce am îndepărtat câteva straturi de suprafaţă am dat de aceleaşi trăsături ca ale tatălui meu. Acum am înţeles că ce nu suportam în tatăl meu erau defectele mele de care nu eram conştient.

Doar când mi-am văzut propriile defecte şi am realizat ce luptă dura ai de dat cu tine însuţi în ceea ce priveşte obiceiurile proaste dezvoltate în ani şi poate zeci de ani, am putut să îmi accept şi iubesc tatăl necondiţionat. Aşa cum el nu se putea abţine de la băutură, eu nu mă puteam abţine de la o plăcintă sau o ciocolată spunându-mi "doar odată că nu e mare lucru, alerg mâine şi dau jos". Doar că acest "doar odată" era zilnic 🙂

Când scriu aceste rânduri este 10 seara şi m-am uitat prin frigider. Am fructe, am şi o bucată de ciocolată şi multe alte chestii pe care le-aş putea băga în gură. Mi-am făcut un shake de proteine cu apă, pentru că la ora asta nu e voie nici cu lapte. Are un gust nasol dar le beau fără să gust. Mă simt victorios azi în lupta cu mine însumi. Mâine mă voi strădui să câştig din nou.

Nu poţi ajuta pe nimeni până nu te ajuţi pe tine prima oară. Sportul mă ajută să îmi văd slăbiciunile şi să lupt cu ele. Iar asta m-a ajutat să îl accept pe tata şi să înţeleg că şi el dă acceaşi luptă. Realizezi ce magie se poate întâmpla când îţi recunoşti defectele şi lucrezi la ele? Înţelegi de ce se spune că prima oară trebuie să te schimbi tu pentru ca apoi să îi ajuți pe cei din jur?

Dacă te interesează mai multe amănunte despre cum să vindeci un dependent, am scris un articol aiciCum să vindeci un alcoolic

6. Lecţia 6 pentru tine este următoarea:

Nu te vei cunoaşte cu adevărat până când viaţa nu te pune în situaţii limită. Dacă eşti inteligent, te pui singur în situaţii care îţi cer să te autodepăşeşti şi astfel te cunoşti cu adevărat, cu puncte tari şi slabe. Ceea ce urăşti şi dispreţuieşti mai mult la cei din jur, ceea ce îţi provoacă furie şi te deranjează emoţional, ai într-o formă sau altă în tine. Te enervează la alţii pentru că ştii că e şi în tine dar nu poţi vedea încă.

Rezultatele în viaţă. Stilul de viaţă. Mersul cu bicicleta şi cu cine stai în casă la masă.

Atunci când am decis să merg la sală şi să o fac la modul cel mai serios posibil, cu antrenor personal, am decis că vreau să fac din asta un stil de viaţă. Mă simt atât de bine acum în pielea mea încât nu mai vreau să mă întorc niciodată la ceea ce am fost. Rezultatele mele pe toate planurile sunt mai bune ca oricând. Am energie să lucrez mai mult ca oricând, sunt mai productiv ca oricând, sexul e mai bun ca oricând :), nu ţin minte când am avut ultima oară o stare depresivă, relaţia mea cu mama este mai bună ca oricând, am o iubita mai bună ca oricând (fără nici cea mai mică lipsă de respect pentru iubitele de dinainte).

Unul din motivele pentru care am ales să mă mut cu Oxana în acelaşi apartament a fost un lucru aparent banal. Când m-a vizitat în primele zile și ne-am pus să mâncăm, ea şi-a făcut o salată de roşii şi castraveţi. Mânca cu poftă şi nu înţelegeam cum pot să îţi placă legumele chiar aşa mult. Pe lângă asta făcea deja sport fără să tragă nimeni de ea şi fără să o ajute cineva. Făcea sport la sala de forţă la un loc cu băieţii. Era o persoană care trăia o viaţă sănătoasă pentru că îi făcea plăcere. Nu o obliga nimeni ci era o dorinţă venită din interior.

Când o vizitez pe mama, care e ardeleancă din Maramureş, oricât de sănătos încearcă să gătească tot plăteşte tribut locului de unde a venit. Când am fost în vizită în nordul ţării, la Târgul Lăpuş, locul de unde îşi are originile mama, am mâncat numai mâncare grasă. Cărnuri, salate cu maioneză, ciorbe, sarmale. Însă oamenii de acolo munceau toată ziua pe câmp şi în pădure. Erau masivi fizic, aveau muşchi pe ei şi ardeau calorii la greu.

Eu stau ore întregi zilnic la calculator. Nu am cum să mănânc aceeaşi mâncare.

Mi-e foarte greu să mă abţin când merg la mama şi o rog să fie atentă ce găteşte. E bun dar pe mine nu mă ajută.

Cu cine stai în casă este EXTREM de important. E greu să deschizi frigiderul şi să nu ai ce alege sănătos. E greu să fii singur şi să îi educi tu pe toţi restul.

Contează foarte mult ce obiceiuri au cei cu care locuieşti şi e mai uşor când ai alături de tine oameni cu aceleaşi valori şi obiceiuri.

După primele 3 luni de mers la sală, cheltuisem o groază de bani pe taxi deoarece sala e destul de departe, însă dacă acolo e Sorin, acolo sunt şi eu.

Privind în urmă mă simt ca în Povestea Prostului. Sunt purcel, vreau să slăbesc dar merg ca boierul cu taxi la sală. Sorin m-a întrebat de ce nu îmi iau bicicletă dar eu am tot amânat să fac acest lucru. Îmi era ruşine să îi spun că nu ştiu să merg pe bicicicletă 🙂

Impulsul decisiv a venit tot de la Oxana care era fiartă după biciclete şi îmi spunea să mă pregătesc că vrea să ne plimbam cu bicicletele.

Ştiind dilema mea, Dodo a apărut la uşă cu o bicicletă de-a lui de când era mic. Am învăţat să merg pe ea şi apoi mi-am luat o bicicletă adevărată. Nu doar că ajung mai repede decât cu maşina la sală, dar fac mişcare şi sunt aliniat cu valorile mele ce ţin de un stil de viaţă sănătos şi de o viaţă în mişcare.

7. Lecţia 7 pentru tine : Anturajul tău va face diferenţa

Nu ai cum să evoluezi dacă cei din jurul tău sunt varză şi îţi pun beţe în roate la fiecare pas. Dacă vrei rezultate, înconjoară-te cu oameni care deja au ceea ce vrei sau sunt ceea ce vrei tu să devii.

Durerile de spate

După 11 luni de antrenament, fiind în plină bătălie cu atitudinea mea uneori greşită, cu obiceiurile vechi şi proaste, progresând lent dar sigur am păţit o chestie care aproape mi-a venit de hac.

Ştiam deja că Sorin este un profesionist care ştie foarte bine ce face însă am avut îndoieli faţă de el când a început să mă doară spatele. Mai exact baza coloanei vertebrale. Mă durea din ce în ce mai tare când ridicam 70-80 sau 90 de kilograme la exerciţiile de spate. Progresasem de la 30 de kilograme la 90 însă corpul şi-a arătat limita.

În fiecare luni aveam exerciţiile de spate care îmi provocau dureri mari la coloană şi îmi afecta exerciţiile de marţi la picioare. Practic 2 antrenamente din 3 erau compromise. Sorin era supărat pe mine, spunându-mi că am o atitudine greşită.

Ce să fac DACĂ MĂ DOARE COLOANA VERTEBRALĂ? Ce legătură are asta cu atitudinea?

După câteva săptămâni de dureri nu m-am mai putut abţine şi l-am rugat să îmi schimbe exerciţiul. A fost o greşeală.

S-a arătat dezamăgit de mine pentru că nu am încredere deplină în el. Mi-a povestit că a avut o femeie care avea acelaşi gen de probleme şi doctorii i-au spus să nu mai fac efort deloc. Femeia a avut încredere în Sorin, a făcut exerciţiile şi acum ridică 120 de kilograme iar durerile de spate sunt istorie.

Am ştiut că e adevărat dar m-am gândit că e un caz special. Femeia a avut noroc. Eu de fiecare dată când mă apropiam de bară ca să ridic 70 de kilograme mă vedeam în scaunul cu rotile.

Sorin mi-a zis un lucru care îmi răsună şi acum în minte: "Problema ta nu e spatele ci atitudinea. Când vei înţelege asta nu te va mai durea spatele şi vei putea progresa".

Parcă suntem în Karate Kid, m-am gândit. Vopseşte gardul ca să înveţi ce e răbdarea, dar pe mine mă doare coloana rău de tot, NU E VINA MEA, eu am făcut tot ce se putea.

"Ok", a zis Sorin" apleacă-te şi întinde cu mâinile până jos." M-am aplecat ca un bătrânel de 90 de ani.

"Vezi? De cât timp îţi spun să îţi faci încălzirea bine şi exerciţiile de stretching?" a zis. Îmi repeta cât sunt de importante de luni de zile însă eu nu le făceam. Nu aveam deloc mobilitate iar asta îmi afecta spatele.

"Dacă faci încălzirea şi stretching-ul bine, vei avea mai multă mobilitate şi când vei ridica greutăţile nu te va mai durea coloana. Cu cât ridici mai mult cu atât muşchii spatelui devin mai puternici şi îţi susţin coloana. Totul ţine de atitudinea ta şi de felul în care mă asculţi. Fă încălzirea şi stretching-ul de fiecare dată, măcar 15 minute şi vei vedea că lucrurile se schimbă".

După 11 luni începeam practic de la zero.

În noiembrie 2011 am început să fac stretching şi să ridic bara goală, 20 de kilograme, la exerciţiile de spate.

În ianuarie 2012 durerile de spate au dispărut iar în data de 30 aprilie 2012 am ridicat 120 de kilograme. Nu am mai simţit deloc dureri de spate de când mi-am schimbat atitudinea 🙂

Dacă mai era nevoie de vreo dovadă, asta a fost.

8. Lecția 8 pentru tine

Ai o putere uriaşă de care probabil nu ştii. Atitudinea ta. Viaţa îţi poate arunca multe în cale însă tu alegi atitudinea cu care întâmpini tot ceea ce ţi se întâmplă. Iar asta va face diferenţa.

Împreună cu antrenorul meu Sorin am conceput programul Fitransformer – un program despre slăbit, masă musculară și tonifiere explicate mură-n gură pentru oameni normali precum și despre cauzele emoționale ale mâncatului.

Călătoria abia a început.

Aştept părerea ta despre aceste lecţii şi vreau să știu dacă ai găsit ceva ce vei aplica de azi în viaţa ta.

Pera Novacovici

Per aspera ad astra

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

62 de răspunsuri

  1. excelent articol! f pertinent si la obiect. respect! si felicitari pentru reusite! la cat mai multe!

    1. Nu am avut niciodata probleme cu greutatea dar articolul este extrem de folositor si se poate aplica in toate domeniile vietii .
      Lupta cu sinele si partea despre obiceiuri sunt sigur ca mi-au deschis multe usi 🙂
      Munca ta Pera ma ajutat foarte mult pana acum si sper ca vei continua sa lucrezi si sa tragi oamenii in directia cea buna ca o Locomtivia de ultima generatie … lucru pe care deja il faci atat de bine 🙂
      Multumesc inca odata pentru articol

  2. Foarte bine faci, Andrei! Urmeaza-ti drumul pe care ti l-ai trasat, fie si mental, si vei vedea ca vei primi rasplata inzecit: prieteni care sa te aprecieze si sa te merite, o iubita care sa-ti respecte deciziile si dorintele, si, nu in cele din urma, independenta financiara mult dorita.

  3. Ceea ce a facut Pera in articolul asta e demn de notat si pus in rama 🙂 Felicitari omule! Ma regasesc in unele experiente de ale tale. Am trecut si eu prin unele dintre ele 🙂

  4. Salut Pera! Foarte faina povestea :). Poti sa imi spui pls despre ce shake proteic e vorba? Multumesc

  5. Multzumesc de impartashirea artiolului unei prieten. De catava vreme nu mi s-a intamplat sa citesc pana la capat fara efort si fara sa ma ating de cana de cafea in timp ce citesc.
    Ca orice sedentar respectabil am si eu bataliile mele pierdute cu kg.si am si scuzele mele, serioase, solide, asa cum sta bine oricarei scuze.
    Pentru cinevca care a „lasat la vatra” 13 kg.singura cu disciplina, cum spuneai tu Pera, azi, dupa 15 ani e de neintzeles de ce nu mai pot. Stiu de ce dar ma zbat sa acopar, ca matza: nu am ritmul necesar, sunt sclava lucrului meu si a listei de priporitatzi.
    Incerc,coc timid o schimbare.Si ca sa ma conving ca pot am sa ma ridic acuma de la calculator, am sa las hainele in mashina de spalat si am sa merg la o plimbare cu soarele la bratz.
    Multzumesc Pera.

  6. Bravo!
    Tot mai multa lume se trezeste si intelege ca VIATA este un mare TOT si ca nu putem fi buni intr-o arie a vietii si mizerabili in alta fara sa fim afectati pe toate planurile ei.
    Sanatatea este o viata completa, in care evoluezi si prosperi in toate ariile.

  7. Este extraordinar cum
    vin articolele astea exact cand sunt int-o situatie ca in povestea ta 🙂 Pera,ai vreo camera video in casa mea?:))
    Tocmai acum o ora i am explicat cuiva de ce Nu vreau sa
    merg la sala la forta pt ca mi se pare pierdere de vreme si e plicticos sa ridici greutati dupa numaratoare, eu preferand aerobic, step si zumba , chestii unde te zbantui.
    Dupa ce am citit articolul asta, voi reconsidera 🙂 mai ales ca am auzit antrenorul e chiar f bun.
    Apropo,ce crede instructorul tau despre aerobic/ step si zumba ?nu sunt ok? Noi chiar alergam si transpiram acolo

  8. Foarte bun articolul, dar intrebarea este ce fac eu cu el…
    … Ma enerveaza foarte tare un baiat caruia i-am dat lectii de romana, foarte sportiv ( spre deosebire de mine ), fara empatie ( asa… trebuie ca sunt si eu, cel putin uneori ), foarte multumit de el tipul, inactiv, nemultumit de imprejurarile in care traieste. Clar: asa sunt si eu. Cu un piculet mai mult spirit de initiativa, dar… cam tot ca el, cam tot pe-acolo.
    Ma mai enerveaza un fost prieten care predica, predica, predica din lecturile lui preferate ( cel putin doua carti sunt dintre cele foarte bune ), dar eu nu vad la el niste rezultate – in cele sase domenii. Clar: si eu predic ( si scriu ) fara sa am rezultate.

  9. Salut. Referitor la shake-ul proteic, daca vrei o proteina cu gust mai bun, te sfatuiec sa incerci asta 100% WHEY GOLD STANDARD de la Optimum Nutrition
    http://www.bodybuilding.com/store/opt/whey.html;jsessionid=918A4C607701FA18CD85EA86DBF7A96A . E probabil cea mai buna proteina disponibila care se gaseste intr-o varietate foarte mare de arome, am incercato personal si face toti banii, cel putin aroma cookies&cream. In romania te sfatuies sa o cumperi de aici http://www.suplimente-naturiste.ro/details.php?product_id=323 fiindca au magazin chiar in Timisoara si sunt mult mai ieftini. As mai putea sa iti recomand http://www.suplimente-naturiste.ro/details.php?product_id=316 de cookies&cream sau chocolate peanut butter sau ceva mai ieftin http://www.suplimente-naturiste.ro/details.php?product_id=544 de chocolata sau cookies&cream.
    In plus daca nu folosesti deja te-as sfatuit sa folosesti si niste creatina te va ajuta mult sa iti imbunatatesti progresele(poti cauta pe net mai multe informatii despre creatina sunt foarte multe de zis insa mai sintetizat creatina si proteina sunt cam singurele suplimente care functioneaza cand vine vorba de sport).
    De asemenea as vrea sa iti recomand site-ul acesta http://www.2buildmusclefast.com/ si canalul lor de youtube http://www.youtube.com/user/twinmuscleworkout?feature=watch
    ofera foarte multe informatii si sfaturi din experienta proprie celor care vor sa isi imbunatateasca fizicul in mod natural (nu vei regreta daca arunci o privire).
    Numai bine.

  10. Foarte util si incurajator articolul,perfect pt mine si pt.ACUM,din mai multe puncte de vedere:
    1.Motivatie, vointa, disciplina – cuvinte mari dar inutile pentru succes.
    Nu ai idee de cate ori ma invinovateam pentru lipsa de disciplina,pentru vointa dupa care strigam zadarnic in unele zile si de cate ori m.am intrebat,cum se poate sa imi doresc atat de mult sa slabesc (motivatie,bifat) si totusi sa ma autosabotez si sa nu reusesc.
    2. Daca vrei rezultate, inconjoara-te cu oameni care deja au ceea ce vrei tu sa ai sau sunt ceea ce vrei tu sa devii.
    Si asta e grea.Toti ma sustin,dar doar imi fac galerie,nimeni nu mananca din mancarea mea ¨dietetica¨ si nimeni nu vrea sa depuna mai mult decat minimum de efort.Acum caut acele persoane care sa ma provoace la mai mult si mai bine.
    si 3.Dieta….o spun si eu tuturor care ma asculta,nu tineti dieta! Eu am tinut si am reusit sa ¨uit¨ toate lucrurile pe care le stiam instinctiv.Am uitat ca trebuie sa mananc cand mi-e foame (nu pt ca a sosit ora) si sa mananc ce imi cere corpul (in loc de ce e voie si ce nu),am uitat ca dulciurile se mananca in zile speciale cu prietenii si familia (nu in ziua x cand ai permisiunea) si multe altele.
    Insa am o intrebare,sunt curioasa daca tu (sau altii) ai avut aceasta problema.Un detaliu care pe mine ma opreste din drum,mereu cand incep sa vad rezultate. Cum treci de frica ca,odata atins scopul propus,nu o sa.ti placa.Sau iti vei da seama ca nu a meritat efortul? Nu stiu,am o frica de ce o sa fie acolo,precum si de faptul ca nu o sa pot pastra acea ¨realizare¨.
    Multumesc pt articol Pera,a nimerit la mine calcaiul lui Ahile;)))

  11. vad ca si tu folosesti dymatize.eu insa folosesc super mass gainer.e foarte bun…cititi cu atentie eticheta la orice proteina pe care o cumparati si adaptati la rezultatul pe care doriti sa-l obtineti.bravo pera!o zi minunata.si eu ma lupt cu burta 😀

  12. Fain aritcolul. Ca sa zic asa… m`a motivat.
    Eu insa nu sunt genul sa merg la sala, sau asa cred.. prefer niste exercitii acasa (flotari, streching`uri, ridicat gantere, abdomene..). Oricum, am inceput recent sa imi fac program de alergare prin padure cu inca un prieten, cel putin odata pe saptamana (nu mai spun ca dupa ce alerg, toata ziua ma simt excelent) si acum m`am decis sa imi iau o placa de skateboard, ca sa fac miscare mai multa.
    Cam in ce ar consta un regim alimentar sanatos?
    Eu acum mananc si o groaza de fructe si beau multe lichide. De mancat mananc mancare ca la mama acasa, insa fac miscare zilnic pana la liceu…3 statii merse pe jos. Am auzit ca pentru un regim sanatos e bine sa mananci ce iti place, dar la ore fixe si nu in cantitati industriale. (mentionez ca nu prea le am cu fast-food, insa ma topesc dupa ciocolata)

  13. Dupa fiecare articol al tau ajung sa citesc mai mult si mai mult despre lucruri la care tu te referi. Ajung sa disec si sa intru pe inca cel putin 3 linkuri din care invat altceva si tot asa. Si timpul investit in articolele tale e mai pretios decat multe alte ore in care incerc sa ma dezvolt, dar nu invat nimic concret.
    Partea cu sportul mi se aplica si mie. De cand am inceput sa alerg am devenit dependenta de lucrul acesta. Nu stiu insa de ce aman sa invat sa merg pe bicicleta. Mi-e teama si totusi imi doresc. Mi-am si pus pe panoul visurilor. Simte frica si fa-o oricum, nu Pera? 🙂

  14. Foarte frumos articolul..sincer ma regasesc in ceea ce ai scris..nu stiu daca pot spune exact ca am o viata sedentara..dar acuma de la o vreme cam am tras chiulul la multe lucruri..inainte mai mergeam la sala…dar de cand am prbl cu spatele am renuntat..am intls ca daca o sa mai trag mult de fiarele acelea o sa am mai mari prbl..si am inceput sa ma inscriu la tae-bo..e mai bine..zic eu..poate de asta aveam nevoie de putina gimnastica..imi plac foarte mult articolele tale si le citesc cu placere…ma inspira foarte mult..inca o data bravo pentru ceea ce faci esti un exemplu pt. toti..

  15. Da,e f valoros ce ai trait,bravo tie,nu am cuvinte de lauda pt tine!!!!eu sunt din Bucuresti si imi pare rau ca nu il am pe Sorin in Bucuresti!Ma bucur enorm ca poate din site-ul lui voi invata ceva pt mine…macar ce si cum sa mananc…eu deja nu mai pot manca carne de ex si am slabit,mi-e scarba de parca as manca carne de om…de o saptamana,insa tb sa iau ceva calciu cred…plus ca fac miscare dar nu am antrenor personal!Cum sa il clonam pe Sorin si pt Bucuresti?:)Bravo voua oricum!!!

  16. Foarte bun articolul. Chiar aveam nevoie de un nou impuls. Ma straduiesc in fiecare zi sa nu cedez in fata comaditatii si sa continui ”sa muncesc” pentru mine (corp, minte si suflet). Multumesc mult pentru sustinere si astept cu maxim interes viitoarele articole.
    O zi minunata!

  17. Te felicit pentru ca ti-ai cumparat bicicleta! A fost una din cele mai bune decizii. Doar ai observat apoi ca nu mai trebuie sa cheltui bani pe taxi. Si ajungi mai repede la sala decat cu taxiul.
    Continua sa mergi cu bicicleta! Va fi vehiculul viitorului, in conditiile in care petrolul va fi tot mai putin si tot mai scump. Asta ti-o spune un biciclist cu experienta.

  18. Salut Pera !
    extrem de motivant articolul ! Greutatea este o problema pentru multi dintre noi si de cele mai multe ori nu reusim sa-i gasim o rezolvare.
    Dar spune-mi te rog ne putem permite un antrenor personal, costurile la cat se pot ridica pe luna, aproximativ bineinteles.
    La ce sala il putem gasi pe Sorin?
    Multumesc !

  19. Esti genial ca de obicei! te iubesc si te respect enorm! iar articolul asta e prea frumos si adevarat ca sa nu-l luam in seama…:) o zi excelenta!

  20. Foarte bun articolul…m-am regasit in multe chestii printre randurile acestui articol.Am 20 de ani, am fost un fumator inrait, incepand de la varsta de 13 ani cu 5 tigari/zi,apoi ajungand la 20 de ani sa fumez un pachet/zi(chiar si mai mult). Am 3 luni de cand am reusit sa las acest viciu si 1 luna si ceva de cand am inceput sa frecventez sala de fitness. Vreau sa precizez ca ma simt dea dreptul cu totul si cu totul alt om. Am mai prins un pic in greutate(masa musculara,nu grasime) urmand o alimentatie sanatoasa bogata in proteine si carbohidrati, un program de antrenament bine structurat in 4 sedinte pe saptamana si odihna. Inainte aveam 66 kg, iar acum am ajuns la 73kg, avand o inaltime de 1,78 m. Faci o treaba foarte buna Pera si apreciez foarte mult faptul ca nu esti doar un psiholog care stie doar sa vorbeasca si sa dea sfaturi, ci esti chiar si un model pentru multi dintre noi(model nu in sensul de idolatrizare, de matrita, pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa ne construim un model propriu „furand” ceea ce este mai bun din experientele si comportamentul altor persoane de succes)

  21. Acelasi lucru as vrea si eu sa stiu ca Dragos Braga,cam cum mananci sanatos fara sa arate a dieta

  22. foarte bun articol pera. am ajuns sa inteleg anumite lucruri.Si eu am inceput in luna Februarie sa merg la sala si am pus ceva masa insa nu am reusit sa slabesc aproape nimic . Stagnez nu vad pe cantar nici o imbunatatire.ba cateodata arata chiar mai mult.Dar acum inteleg ca atitudinea face aproape tot. Si mi-am dat seama, adica cum vreau eu sa slabesc cand mananc numa carne cartofi shaorma si tot felu de prostii.Partea cea mai rea ii cu parintii pe ei nu ii pot convinge sa manace mai sanatos pt ca mama ii o pesimista 150% nici cum nu se poate vedea avand un frigider cu fructe si legume.cumpara numa kkturi salamuri ieftine pe care le mananca ea. tata lucreaza in agricultura de dimineata de la 7 pna seara. Dar nu o sa mai gasesc nici o scuza o sa iau atitudine. Ma duc la magazin imi cumpar fructe legume si mananc separat.Mersi pt motivatia pe care mi-ai oferito !:)

  23. Foarte misto articolul intr-adevar, dar eu am o intrebare… Am intrat pe site-ul lui Sorin dar nu am gasit nici un material pe el, cel putin deocamdata… 🙂 As vrea sa stiu daca situatia asta se va schimba sau daca pot gasi materiale in alte locuri. M-am apucat de sala de cateva luni si rezultatele incep deja sa se vada, insa simt ca in privinta alimentatiei nu procedez corect si as vrea sa gasesc undeva un fel de program in sensul asta, ca sa imi optimizez cresterea… 🙂 Adica motivul pentru care merg la sala, in afara de a descarca si a ma simti mai bine psihic, desigur… 😀 Nu sunt din Tm, dar cred ca el ar fi cel mai potrivit om din domeniu, dupa ce am tot citit la tine.. 🙂

  24. Servus Pera!Îți citesc articolele cu plăcere de multă vreme ,dar consider că acesta este unul dintre cele mai bune pe care le-am citit deoarece și eu mă lupt cu motivația ,voința,disciplina……..Acum simt că nu sunt singură și de fapt toată lumea simte aceleași lucruri,mă bucur mult că tu ești unul dintre persoanele care ,,traduc ,, stările și senzațiile umane și mă bucur că mă faci să am încredere că ceea ce simt este normal.Felicitări pentru articol și mult succes în continuare!

  25. Omule, esti genial ! Imi pace ca ne inveti lucruri experimentate de tine. Esti idolul meu nr 1. Daca eram mai mare, ma maritat cu tine. Esti supere tare, Frate!

  26. Datorita felului „diferit” de a privi si trai realitatea, probabil ca-mi va lua cel putin o saptamana intreaga sa descalcesc „incalcirea” intregului tau articol insotit inclusiv de comentariile aferente.
    Din start m-a izbit lipsa de obiectivitate si realism: e vorba de un „sac” de OSANZA (UNTURA de OM) si nicidecum de „cartofi”.
    Citesc absolut TOT ce scrii, Pera scump, fiind foarte IMPARTIALA (fata de tine, in primul rand) si tinand cu Dumnezeu, Care-I „Calea, Adevarul, Viata!”…, incat, atat iti spun: „Pazea!”(, ca ne ajuta ENORM ce ne tot „indruga” Carmen Clarisa Nicolas 😉 ).
    Va iubesc si revin imediat dupa „Exorcizare”, te rog. 🙂

  27. Foarte frumos articolul, Pera. Iti multumesc ca impartasesti cu noi experientele tale si ne esti un exemplu pozitiv de invingator!
    Si eu lucrez in fata unui calculator 8 ore pe zi si sedentarismul e la el acasa, insa am noroc ca la firma unde lucrez s-a luat decizia sa plateasca o antrenoare de aerobic care vine la noi de doua ori pe saptamana, marti si joi;propriu-zis urcam un etaj mai sus dupa program si ne pregatim de aerobic.Practic e mura-n-gura cum se spune si totusi din circa 15 persoane la inceput am ramas doar 5 care venim regulat, toate in afara de una avem o greutate normala spre subponderal as putea spune, celelalte care sunt si mai plinute au renuntat foarte repede. Cred totusi ca la inceput e nevoie de multa motivatie si vointa, apoi ceea ce pare anormal devine cat se poate de normal, si ajungi la concluzia ca viata poate fi traita in multe feluri, depinde de fiecare ce alege:)

  28. Nu am avut niciodata probleme cu greutatea dar articolul este extrem de folositor si se poate aplica in toate domeniile vietii .
    Lupta cu sinele si partea despre obiceiuri sunt sigur ca mi-au deschis multe usi
    Munca ta Pera ma ajutat foarte mult pana acum si sper ca vei continua sa lucrezi si sa tragi oamenii in directia cea buna ca o Locomtivia de ultima generatie … lucru pe care deja il faci atat de bine
    Multumesc inca odata pentru articol

  29. Vai Pera, cand citesc articole mai vechi de-ale tale, la sfarsitul articolului se vede/simte o diferenta. Nu erau semnate „Per Aspera Ad Astra” 🙂

  30. Deosebit articolul ca toate celelalte.
    Chiar am vreo 30 de kg in plus, conform indicelui care l-ai dat mai sus de pe acel link 🙂
    Ma gandesc ca e un inceput de lupta, care defapt a inceput de mai multe ori dar nu s-a terminat decat cu vreo 5-6 kg in minus. Sper sa gasesc forta si sa duc pana la capat, Doamne ajuta ! 🙂
    Multumim Pera pentru tot ce spui si pentru puterea exemplului.

  31. Foarte frumos articolul,o sa inspire multa lume sa inceapa sa se gandesca la cum se simt si la ceea ce au de facut,ca sa inceapa un stil de viata sanatos ,frumos ca ai si prezentat niste pasii cum sa inceapa recomandandu-le o persoana specializata in acest domeniu si un exemplu care a reusit ,ma bucur foarte mult ca sunt foarte multi oameni ca si tine pasionati de sport si pasionati sa ii ajute si pe ceilalati sa isi creeze un stil de viata sanatos nu doar un rezultat pe moment ,admir si respect munca care o depui Pera si iti urez multa bafta sa ajuti cat mai multe persoane sa devina cea mai bune versiune a lor ,Respect .

  32. Eu una am inceput sa alerg, o data sau de doua ori pe saptamana, asta de cateva luni, tu ai fost unul dintre factorii motivanti, mersi.

  33. :-)) dupa articolul citit si vizionarea excursiei la rafting in Slovacia am tras o portie buna de dans si e chiar buna melodia sa faci incalzirea! tre sa caut mai multe melodii care imi dau energie sa fac miscare in fiecare zi!Multumesc!

  34. minunat articol, mai ales partea cu creearea obiceiurilor sanatoase. Abia astept sa citesc si Puterea ta interioara :)! Multumesc!

  35. Ce vreau eu, Pera, e sa mananc mai sanatos.Fata de cum aratai cand aveai 65 kg, acum te-ai mai implinit la fata. Iti multumesc pt articol.

  36. Esti un fenomen, tare de tot ! De fiecare data cand citesc un articol de al tau , prind pofta de viata ! Am inceput si eu sa alerg de o saptamana 30 min in fiecare zi , dar azi am alergat 60 min , simteam ca nu mai pot , dar imi repetam in minte ca pot pt ca sunt o luptatoare si campioana ! Foarte bun articolul , imi da putere si ma ambitioneaza sa nu renut la la visele mele!

  37. Este pentru prima dată când citesc despre faptul că voința,disciplina și motivația au foarte mică relevanță în ceea ce privește succesul și că obiceiurile fac diferența și pentru prima dată în viața mea realizez că afirmația asta este extrem de adevărată.Un articol excelent!

  38. De multi ani deja am adoptat o alimentatie foarte sanatoasa si aleg alimentele in functie de valoare lor nutritiva. Am descoperit ca mancarea sanatoasa este si foarte savuroasa.
    Cu toate acestea, cu sportul nu m-am impacat deloc, orice tentativa a esuat…oboseam repede, ma plictiseam..imi gaseam scuze ca nu am timp…
    Secretul l-am aflat citind cartea lui Pera 🙂 si anume puterea obiceiului!
    Am inteles ca este esential sa imi formez un obicei si nici macar nu este atat de greu, important este sa incepem cu pasi mici si cu formarea unui singur obicei.
    Mi-am propus sa fac doar 5 minute de stepper in fiecare zi.
    5 minute e foarte putin nu? in plus nu ma obosea foarte tare.
    Acum fac jumatate de ora zilnic, fara sa obosesc si chiar simt nevoia sa intensific antrenamentul.
    Sa ne gandim un pic – Cate obiceiuri avem zilnic? cate dintre ele sunt cu adevarat utile? ar fi atat de greu sa ne desprindem 5-10 minute cat urmarim o emisiune si sa facem ceva util pentru corpul si sanatatea noastra..?

  39. Nu am fluctuatii mari in probleme de sanatate, respectiv greutate, deoarece imbin munca intelectuala cu cea fizica si stiu sa ma echilibrez. Stiu ca beneficiile antrenamentului la sala sunt imense, insa am preluat din activitatile celor din familie, care aveau mai multe de rezolvat. Cand am crezut ca sunt mai libera, atunci a aparut primul nepotel, care imi consuma cel mai mult timp, pentru ca din nou familia a hotarat, ca sunt cea mai in masura pentru initierea lui. Cu toate acestea, imi rezerv timp sa-ti urmaresc evolutia. Esti un lider puternic, care dezvolta alti lideri din jurul tau. Le transmiti atitudine pozitiva, serviabilitate, crestere, loialitate, atitudine, integritate, viziune, disciplina si calitatea de a duce o munca la bun sfarsit. Esti o comoara, care inspiri mereu. Felicitari pentru articol si pentru intreaga munca pe care o desfasori pentru binele celor multi!

  40. Buna Pera. Cu fratele domnului Sorin fac eu matematica si mama mea a facut liceul. Cu totii ii respectam munca in domeniul boxului.

  41. Salut. Am citit tot ce ai scris. Cu mare interes. Mă bucur pentru tine că îl ai pe tatăl tău alături. Al meu a murit când aproape împlinea 49 de ani. L—au omorât carpații și săniuța — stilul nesănătos de viață.
    Mă aflu în situația ta, de la începuturi. Am un surplus de 25 kg. Îmi place articolul tău , mă motivează. Sper să îmi ating și eu țelul.
    Mult succes în continuare.

  42. Am invatat multe din ceea ce ai scris. Cel mai important lucru: sa am grija ce mananc. Merg la sala de minim 3-5 ori pe sapatamana, niciodata mai putin de 3. Si asta de 10 luni. Dar am slabit doar 2 kg din cauza ca mananc haotic. Alternez perioadele de infometare cu cele in care dau iama in frigider. E momentul sa fac o schimbare majora. De azi.

  43. Doar acum, in 2016 am citit articolul – e la fel de valabil ca oricand. Poate l-am citit la nivel superficial, dar sportul chiar iti schimba tot ce stii despre tine. In familia mea, aproape toata lumea a facut sport de performanta. Mai putin eu… Cumva am fost ‘protejata’ de greu, de efort. A trebuit, culmea, sa invat singura cultura sportului. Pot sa spun ca a meritat 100%. Nu as vrea sa fac reclama nimanui, dar impulsul care m-a determinat sa ma apuc serios de sport a fost programul tau, Pera: Fitransformer. Azi, pentru prima data dupa varsta de 15 ani, cand m-am uitat in oglinda in timp ce ma imbracam, am ramas uimita si mi-am zis: „ba, eu chiar arat foarte bine, cel mai bine de cand ma stiu. Aproape ca e perfect”. Nu mi-a venit sa cred ca ma uit in oglinda, si nu la altcineva. Chiar nu am crezut ca si eu pot sa am rezultatele astea. Asta mi-a dat o incredere in mine incredibila. Ajung sa realizez, in sfarsit, ce inseamna caramida zilnica, efortul constant, chiar daca nu foarte mare. In plus, acum chiar simt si stiu ca pot face ORICE vreau eu cu viata mea… Nu stiu daca va ajuta pe cineva comentariul meu, dar pe mine sigur ma ajuta sa il scriu, sa imi conturez aceste idei in minte. Asa ca, mersi Pera, din nou 🙂

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.