Calea catre maiestrie in domeniul care te pasioneaza!

„Cand batalia incepe in noi insine, ne indreptam spre perfectiune." Robert Browning

Ce este maiestria?

Pricepere, iscusinţă deosebită; talent, dibăcie, artă. _ Măiestrie artistică = totalitatea elementelor pe care le pune în valoare artistul în procesul desăvârşirii unei opere literare sau de artă. 2. (Înv.; concr.) Lucrare, operă, creaţie. Lucru care denotă iscusinţă sau meşteşug în execuţie; unealtă, instrument, aparat ingenios. 3. Meserie, meşteşug (care cere pricepere).

In pdf-ul „ Descopera-ti vocatia” ti-ai facut o idee despre in ce zona se afla abilitatile tale posibile. Acolo unde e un hobby se poate dezvolta maiestria.

Daca vrei succes in viata, daca vrei putere interioara si exterioara nu vei avea decat daca devi foarte bun intr-un domeniu.

Daca ramai mediocru vei avea tot timpul un sentiment al neimplinirii si nicio realizare.

Trebuie sa intelegi ca maiestria nu e pentru cei supertalentati sau pentru cei norocosi care au inceput devreme.

Maiestria e pentru oricine se decide sa aleaga acest drum si sa ramana pe el indiferent de varsta, sex, sau experienta anterioara.

Problema e ca avem foarte putin indicii si modele despre cum se ajunge la maiestrie.

Lumea in care traim azi poate fi vazuta ca o conspiratie impotriva maiestriei.

Exista un bombardament continuu cu promisiuni de recompensa imediata, succes instant sau eliberare de nevoie sa de durere imediata.

O sa vorbim un pic si despre cum societatea lucreaza azi impotriva oamenilor care vor sa isi dezvolte abilitati reale si cum ameninta educatia, sanatatea, relatiile si suucesul individual. Chiar si personalitatea.

2. Superficialul


Superficialii abordeaza orice nou sport, slujba, activitate, relatie cu foarte mult entuziasm. El sau ea sunt innebuniti dupa ritualurile de inceput, pregatirea echipamentului, a lucrurilor necesare, stralucirea NOULUI.

Cand are primul sprint de progres, superficialul e in extaz. Se lauda prietenilor, familiei, si oamenilor pe care ii intalneste pe strada. De abia astepta etapa urmatoare. Si apoi, depresia. In loc sa urmeze un nou moment de progres rapid, urmeaza platoul si asta e de neacceptat. Perseverenta este o necunoscuta pentru superficiali, iar renuntarea un obicei automat si firesc.

Mintea se umple de scuze. Asta nu e pentru el. E prea competitiv, necompetitiv, agresiv, pasiv, plictisitor, periculos, bla bla.

Acest lucru nu ii satisface nevoile lui UNICE.

Apoi scenariul se repeta cu alta activitate insa doar pentru a se termina la fel.

Vede oportunitatile, saliveaza la gandul rezultatelor insa ele nu apar.

Superficialii sunt specalistii “ lunilor de miere”. Experti in aparente si rosi de rugina superficialitatii pe dinauntru.

Sa ramana pe drumul maiestriei ar insemna sa se schimbe. Si pentru un superficial asta e infinit mai greu decat sa sara la urmatoarea oportunitate, la urmatoarea “ luna de miere”. Se vede ca un aventurier, dar probabil ramane prins vesnic in capcana dintre imaturitate si maturitate.

Cand trage linie, dupa ani de zile sau zeci de ani, vede ca a facut mii de lucruri si in acelasi timp, NICIUNUL.

2. Obsesivul


Obsesivul e un om radical, care nu accepta jumatati de masura. Stie ca doar rezultatul conteaza si este dispus sa faca ORICE e nevoie ca sa obtina rezultate. Vrea sa obtina cat mai mult inca de la prima lectie.

Vrea sa progreseze cat mai rapid si sa alfe materialul avansat ACUM.

Spre deosebire de superficial, el nu isi muta privirea spre alte activitati sau persoane ci ramane foarte concentrat pe una. Si asta nu e rau, dar din pacate, obsesivul nu intelege importanta PLATOULUI. A momentelor in care trebuie sa traiesti fara sa ai un moment orgasmic, ci sa iti faci treaba cu devotament si perseverenta.

Obsesivul are progres semnificativ la inceput. Insa cand ajunge pe platou nu accepta ca e o etapa vitala in drumul spre maiestrie. Se impinge la limite fara mila. Isi dubleaza eforturile. Devine workaholic sau incepe sa hartuiasca persoanele pentru care simte ceva.

Devine tentat sa triseze sau sa caute scurtaturi de dragul progresului. Tot ce conteaza e sa tine curba de invatare orientata in sus indiferent daca trebuie sa sacrifice dezvoltarea fireasca sau educatia, planurile, sau investiile.

In relatii, obsesivul sufoca. Tot ce conteaza e sa mentina emotiile puternice, adrenalina, chiar daca asta inseamna sa creeze tensiuni care nu sunt necesare, certuri etc. Nu intelege necesitatea platoului, a perioadelor in care relatia trebuie sa creasca, sa se dezvolte.

Obsesivul este caracterizat de o evolutie in zig-zag urmat de o cadere cu siguranta dureroasa si pentru el si pentru cei din jur.


3. Mediocrul

Mediocrul are alta atitudine. Se prinde cum merg lucrurile insa ramane pe platou pe timp nelimitat. Dupa ce invata un pic si are progres, din diverse motive continua sa faca activitatile intr-un mod rutinier si fara emotii si pasiune. Aceeasi slujba timp de zeci de ani doar pentru un salar lunar, acceasi relatie nesatisfacatoare doar din teama ca nu e destul de bun pentru altcineva.

Insa cand cel de langa tine devine mai bun pe plan profesional sau uman, ramai in urma si frustrarea creste. Ai regrete si intri in depresie, Esti parasit, alungat, abandonat si consideri ca soarta e nedrepta.

Cele 3 tipuri de mai sus poate te pot ajuta sa iti dai seama de ce nu esti tu in momentul asta pe drumul maiestriei.

Maiestria iti va aduce dureri de cap neasteptate si de asemenea recompense neasteptate si nu vei atinge niciodata o destinatie finala.

Vei invata despre tine la fel de mult ca si despre abilitatile pe care ti le antrenezi si dezvolti. Si desi de multe ori vei fi surprins de ce si cum poti invata, progresul tau catre maiestrie va avea tot timpul un ritm care arata asa:

Curba de invatare, curba maiestriei


Nu exista cale de a scurta acest drum. ORICE abilitate noua vrei sa inveti, exista sprinturi scurte de progres si apoi un mic declin si apoi un platou ceva mai inalt decat nivelul la care erai inainte. Orice antrenor din lumea asta iti va putea confirma lucrul asta. Fie ca e vorba de karate, de pian, de invatat cum sa faci bani, sa inveti sa ai succes cu sexul opus, in relatii, in orice domeniu. Pentru a porni pe aceasta cale, SINGURA care iti va aduce satisfactie adevarata si permanenta trebuie sa exersezi cu rabdare, perseveranta, incapatanare chiar. Dar pentru a ajunge sa te bucuri de rezultate, trebuie sa fii dispus sa petreci bucati bune de timp pe acel platou in care exersezi ZILNIC chiar daca se pare ca nu progresezi pentru ca din cand in cand sa ai cate o explozie de proges si sa mai urci o treapta, un nivel. De ce e nevoie sa stai pe platou si nu poti invata in ritm alert, pas dupa pas, nivel dupa nivel fara sa stai pe acel platou?

Pentru ca atunci cand inveti o noua abilitate, cand ti-o antrenezi, trebuie sa iti inradacinezi noile obiceiuri in sistemul nervos. Mersul pe jos este inradacinat in sistemul nervos, il faci fara sa te gandesti la el, este un obicei automat.

Condusul unei masini de catre un sofer cu experienta este inradacinat, o face automat. Orice abilitate antrenata suficient devine un automatism. Asta se numeste sa fii bun in ceva, sa fii profesionist.

Cand faci ceea ce faci foarte bine si in mod automat.

Cand insa incepi sa inveti o noua abilitate, indiferent ca e agatatul de femei pe strada sau crearea unui imperiu sau facut bani sau cantat la un instument sau o disciplina sportiva, trebuie sa te gandesti la acea abilitate, la exercitiile de incepator pe care le faci. Trebuie sa inlocuiesti tipare vechi de gandire, emotie, senzatie, miscare cu unele noi.

Asta aduce in joc un sistem cognitiv, asociat cu un sistem habitual (obiceiurile) si un sistem de efort, asociat cu hipocampusul, situat la baza creierului. Sistemul cognitiv si cel de efort devin ajutatoare pentru sistemul habitual pana cand obiceiurile noi sunt invatate. Cu alte cuvinte, suntem reprogamati. Cand treaba este facuta, sistemul cognitiv si de efort se retrag. Apoi nu mai trebuie sa te gandesti si nu mai simti un efort cand faci acel lucru nou.

Mersul pe jos, mentalitatea, socializarea, etc sunt invatate astfel. Le faci apoi fara sa gandesti.

Acum problema noastra mare este ca atunci cand un tanar de 25 de ani vine si spune ca nu este satisfacut de viata lui sexuala, de relatii, ca nu intelege femeile, misiunea este si mai grea. Pentru ca nu e destul sa isi antreneze noi abilitati si obiceiuri, dar trebuie sa le DEZINVETE pe cele vechi.

Daca o persoana s-a obisnuit sa gandesca negativ despre orice lucru in viata, o face automat fara efort si fara sa se gandeasca.

Cum este cel mai bine asadar sa devi foarte bun in ceea ce vrei sa faci? Exercitiu continuu, practica, dar o faci in primul rand DIN PLACEREA DE A FACE ACEL LUCRU.

De aceea se spune ca orice faci trebuie sa o faci cu pasiune. Pentru ca ca daca nu faci ce faci din placere in primul rand, nu vei ajunge foarte bun la acel lucru niciodata.

Acest articol face parte din pdf-ul Puterea ta interioara pe care il poti download-ui gratuit aici:

Puterea ta interioara

Pe curand,

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

9 răspunsuri

  1. Nu stiu cum am putut sa fiu atat de naiva si sa cred ca toti cei care sunt profesionisti intr-un anumit domeniu sunt asa, pentru ca au ceva in plus fata de mine. Tot timpul ii priveam cu admiratie si credeam ca eu nu sunt in stare sa ajung la acel ceva pentru ca nu am ce au ei. Da, nu am fost suficient de perseverenta si nu am avut incredere in mine din cauza unur esecuri care m-au facut sa-mi fie frica si m-am resemnat intr-un mod tacit pana cand frustarile au atins cote maxime.Am luat masuri, mi-am schimbat atitudinea si abordarea si chiar daca imi este foarte greu stiu ca voi reusi chiar daca am momente cand imi vina sa las totul balta.
    Este foarte real articolul pe care l-ai scris si iti dau dreptate 100%. Maiestria se obtine cu foarte multa munca.99% transpiratie si 1% talent!

  2. Cat de frumos si clar ai explicat clea spre maretie, iar eu am realizat ca nu ma aflu deocamdata pe aceasta cale, oricat de mult as vrea. Daca ai putea reveni cu un articol prin care sa explici la fel de clar si frumos cam cum poti DEZINVATA vechile abilitati si obiceiuri, cred ca ar fi foarte interesant si util. Multumesc!

  3. Draga Pera, 
     Imi place foarte mult ca ai fost explicit in articol. Exista foate multi oameni care spun, uite da acum te opresti si faci o schimbare, spui „stop” la vechea ta versiune si dai reset si abracadabra esti nou. De fapt este vorba de acceptare, regasire, petrecut timp cu eul tau, multa munca si perseverenta. Esti un om talentat, felicitari incat o data.

  4. 179876 254587Jane wanted to know though your girl could certain, the cost I basically informed her she had to hang about until the young woman seemed to be to old enough. But the truth is, in which does not get your girlfriend to counteract making use of picking out her extremely own incorrect body art terribly your lady are generally like me. Citty style 637015

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.