Ai mei au divorţat când eu aveam 9 ani.
În casă erau toată ziua certuri.
Nu am avut model de familie fericită, nimeni la şcoală sau dintre prieteni nu a avut cea mai mică idee ce înseamnă iubirea, relaţia sănătoasă sau o familie în adevăratul sens al cuvântului.
Pur şi simplu nu era nimeni să mă înveţe şi, astfel, am ajuns la 19 ani, un tânăr cu un sac uriaş de preconcepţii, cu credinţe limitative despre viaţă, iubire şi relaţii. De unde îmi luam informaţiile?
Păi de acolo de unde şi le iau toţi:
- de la televizor
- din presă
- de la anturaj şi de la cei din jur (majoritatea cu probleme în acest domeniu al vieţii)
Modelele pe care le aveam erau foarte limitate.
Acum am 40 de ani şi de 8 ani sunt căsătorit cu o femeie extrarodinară și in 3 săptămâni se naște fetița noastră.
Însă atunci când ne-am întâlnit, eram ca oricare alt cuplu, un pic naivi şi imaginându-ne că iubirea vindecă și rezolvă orice.
Da, iubirea îți da putere să rezolvi orice dar nu rezolvă în locul tău. Mai e nevoie să știi ce sa faci cu puterea și iubirea.
Voința ma face să ajung la sală dar tot trebuie sa fac antrenamentul acolo.
Provocarile in relatie erau o cu totul alta mancare de pește fata de ce eram obisnuit.
Au venit multe alte provocari despre care habar nu aveam pana atunci:
- cunoasterea familiei ei si gestionarea asteptarilor lor
- gestionarea momentelor de lipsa de dorinta sexuala a partenerei sau a indisponibilitatii mele emotionale
- impacarea vietii personale cu cea profesionala
- mutatul si locuitul impreuna
- gestionarea conflictelor
- calitatea timpului petrecut impreuna
Relația de cuplu prin partenerul tău te face să ajungi rapid la tot ce trebuie lucrat in interiorul tău și poate ai neglijat:
- demonii interiori
- sentimentul de lipsa de iubire, respingere si devalorizare s-a reactivat mai tare ca oricand si mi-a aratat ca oricat sex as fi facut, oricata seductie stiam, faptul ca o femeie m-a parasit, a scos tot rahatul de sub covor.
- a trebuit sa imi confrunt ego-ul urias turbat in fata competitiei cu alti barbati pentru femeia pe care o consideram A MEA
- a trebuit sa stau fata in fata cu Pera de la varsta de 5 ani si cu iubirea oferita neconditionat de bunica mea, si sa accept faptul ca iubirea de la bunica nu va mai putea fi reprodusa niciodata si nici nu ar fi firesc
- tipare vechi, frici, depresie, toate m-au pus fata in fata cu cine sunt si ce am invatat cu adevarat in toti aceasti ani
Apoi crezi că e gata și numai bine începe o tură nouă de învațare:
- despre relatia mea cu banii
- despre vindecarea definitiva a geloziei
- despre intelegerea tiparelor de personalitate
- despre gandire antrepenoriala
- despre amplificarea puterii in cuplu
- demistificarea indragostirii si a iubirii si libertatea de a ma bucura de ele liber, fara pietre de moara traume sau tipare ce functioneaza pe pilot automat si inconstient
- Cum anume ne influenţează tiparele parentale relaţiile din prezent?
- Cum se manifestă în relaţia de azi bagajul acumulat de mine în trecutul meu?
- Cum să îmi comunic nevoile partenerului şi cum să le înţeleg pe ale lui?
- Ce faci când pasiunea erotică se diminuează?
- Ce se întâmplă când partenerii au valori diferite, unul vrea carieră, celălalt familie?
- Cum e viaţa sub acelaşi acoperiş?
Nimic din toate astea nu le-am învătat la scoala, de la prieteni sau din mass-media.
Defapt, ce am invatat din jurul meu doar m-a facut extrem de furios si nefericit in relatii.
Dar tot ce a trebuit să invat pe cont propriu mi-a transformat viata relationala intr-un paradis, o oaza de conexiune, placere si implinire sufleteasca.
Si as vrea sa dau mai departe tot ce am invatat.
Te invit la un webinar: https://edukiwi.ro/peranovacovici/webinar-cuplul-alfa/
Rezervorul interior nu se umple de la sine ci trebuie umplut cu lucuri care ne fac fericiţi.
Relaţia de cuplu este doar unul din multele lucruri care ne fac fericiţi însă oamenii au fost efectiv prostiţi că tot ce trebuie să faci ca să ai parte de iubire este să găseşti un partener şi poţi să dai dracului restul vieţii tale. Prieteni, pasiuni, visuri, jocuri, activităţi ce îţi fac plăcere, toate sunt sacrificate de dragul relaţiei, că ea e cea mai importantă, nu starea ta de fericire.
Şi oamenii încep să nu îşi mai încarce bateriile singuri, ci doar să sugă unul de la altul energie.
Şi când tot iei dintr-un sac şi nu mai pui la loc, ce se întâmplă?
Se golesesc sacii. Ambii. Doi săraci nu se pot ajuta unul pe altul să fie bogaţi, nu? La fel şi în relaţie, doi oameni cu sufletele golite, tot ce pot să facă este să îl aştepte pe partener la colţ şi să îi dea în cap ca să îi fure ce are prin buzunare. De aici toate certurile, manipulările, reproşurile.
Reproşurile în relaţia de cuplu sunt semnul clar că cel care face reproşuri este golit pe interior şi nu ştie cum să fie plin decât cerându-i partenerului. Dar dacă şi partenerul e golit? Despărţire, ură, resentimente, aruncarea vinovăţiei pe celălalt, doar din cauza lui ne-am distrus viaţa. El trebuia să ne facă fericiţi, ca în filmele Disney şi nu a făcut-o. SĂ MOARĂ! Şi să vină următorul, că sigur ăla o să ne dea să ne săturăm iar noi o să trăim că nişte căpuşe grase şi fericite.
Este vital pentru binele şi fericirea ta să poţi să înţelegi că deşi iubirea şi spiritualitatea au legături cu relaţia de cuplu , sunt foarte departe de a fi unul şi acelaşi lucru.
Majoritatea oamenilor când zic „iubire” se gândesc la o persoană cu care fac schimb de nevoi şi asta aduce suferinţă în primul rând, pentru că relaţia de cuplu satisface nevoi. Apoi, dacă există şi iubire în ea, este minunat, dar aşa cum vei vedea mai departe, s-ar putea să nu fi trăit iubirea niciodată până acum în mod corect. Dacă ai trăit-o, înseamnă că ştii despre ce vorbesc. Dacă nu ai trăit-o, acum vei afla informaţia şi vei putea să o confunţi cu propriile tale experienţe. Iubirea nu este ceva ce primeşti, este ceva ce dai. Eşti responsabil de umplerea propriilor baterii cu iubire. Partenerul de cuplu poate să îţi dea sau nu iubire, însă nu ai voie să îi ceri dacă el este cu bateriile golite.
Îţi poţi umple oricând rezervorul cu iubire cu activităţi precum:
– muzică;
– jocuri;
– excursii;
– prieteni;
– animale de casă;
– cărţi;
– vocaţia (iubire transformată în muncă);
– hobby-uri;
– meditaţie etc.
Am pus „etc” pentru că asta e lista mea, dar fiecare om are propria listă cu activităţi care îl fac fericit. Fă-ţi lista şi îţi garantez că nu vei mai simţi lipsa de iubire niciodată în viaţa ta.
3 răspunsuri
Multumesc mult !
Bravo Pera! De fiecare data cand citesc articolele tale simt ca mai descopar ceva nou care ma pune pe ganduri. Tine-o tot asa! 🙂
F bine punctat !! Ma bucur f mult sa citesc articolele dumneavoastră!! Mulțumesc mult ! Numai bine și bucurii va doresc !!