Ce alegi dintre caldura si lumina?

 

Primul articol din aceasta serie il poti vedea aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/cum-sa-iti-dresezi-mintea-pentru-a-scapa-de-porcariile-din-viata-ta/ 

Al doilea material, despre sanatate, sport si alimentatie, aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/3-schimbari-radicale-in-pasi-usori-si-simpli-pe-care-nu-ii-simti/

Al treilea material, despre bani, aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/ma-plang-ca-nu-am-bani-dar-nu-vreau-sa-fac-schimbari/

Al patrulea material, despre sex si relatii de cuplu, aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/in-loc-de-te-iubesc-corect-ar-fi-am-nevoie-de-tine/

 

”In comunitate gasim caldura, in singuratate gasim lumina” C.G. Jung

 

Aceste cuvinte au fost spuse de Jung la apusul vietii sale si erau concluzia sa despre ce insemana societate si individualitate.

La inceput omul este neajutorat si are nevoie de caldura tribului sau pentru a supravietui. Destinul sau insa este sa devina o personalitate, o individualitate, diferita de marea masa a societatii.

Cu toate acestea, sunt foarte multe obstacole vizibile si invizibile care stau in calea acestei ”individuatii”.

Ce inseamna caldura care vine din comunitate?

Inseamna afectiunea mamei si a tatalui, a familiei. Inseamna grija si iubirea celor din jur. Inseamna prieteniile ce le legam, ajutorul pe care ni-l oferim cand dam de greu, inseamna relatiile de cuplu si intemeierea altor familii. Inseamna viata sociala cu avantajele ce vin de aici.

Problema e ca daca omul inceteaza sa mai faca eforturi in directia misiunii sale pe pamant, el se contopeste cu turma, isi pierde identitatea si puterea interioara, se tradeaza pe sine si misiunea sa.

Comunitatea si caldura ei sunt doar o statie in drumul devenirii noastre si nu destinatia finala.

In orice om exista o voce, o chemare care ii cere sa devina diferit de restul. Aceasta voce isi poate reduce volumul odata cu trecerea timpului si presiunea celor din jur insa nu amuteste niciodata, reamintind permanent fiintei umane ca este destinata sa se exprime pe sine in toata puterea si maretia ei.

Fiecare om se naste cu un potential care poate fi scos la suprafata si exploatat la infinit. Nimeni nu poate spune ca se afla pe acest pamant si este desavarsit si tot timpul exista loc de perfectionare. Asta ne spune ca pe drumul evolutiei noastre, nu exista obstacol de nedepasit, dorinta ce nu poate fi indeplinita.

Cu toate astea, foarte multi oameni raman blocati la nivelul turmei, cu o personalitate stearsa sau chiar inexistenta.

Ce este lumina despre care ne spune Jung si pe care o gasim in singuratate?

Metafora este superba. Se spune ca fiecare om are in sine ”un miez de stea”, acea bucatica nemuritoare, acea forma de energie care la moartea noastra fizica supravietuieste cu toate experientele si informatiile acumulate si doar se transforma. Acel lucru care ne face sa fim nemuritori, spiritul nostru.

Aceasta este lumina de care vorbeste Jung si toata cultura umana de mii de ani incoace. Insa pentru a descoperi aceasta scanteie din noi, puterea noastra interioara sau comoara din noi, cheia potentialului nostru neexplorat, e nevoie sa putem ramane singuri, nu neaparat fara alte fiinte in jur, ci sa putem sa coboram in adancul nostru si sa ignoram tot ce este in lumea exterioara pentru a accesa lumea noastra interioara.

Acum, nu vreau sa te sperii cu aceste notiuni spirituale ci vreau doar sa intelegi ca exista niste lucruri legate de tine despre care nu prea iti vorbeste nimeni si nici nu te incurajeaza sa le descoperi pentru simplul fapt ca societatea nu vrea oameni cu personalitate ci vrea oameni obedienti, ascultatori, care sa isi faca treaba fara pretentii prea mari.

Daca exista o vreme cand ave nevoie sa fim acceptati de catre cei din jur, si am face orice ca sa fim validati si aprobati, sa ni se recunoasca valoarea ca fiinte umane, la fel vine o vreme cand constienti fiind de valoarea noastra, ne dorim sa devenim diferiti total de toti ceilalti.

Diferiti in felul nostru, aliniati cu valorile si dorintele noastre cele mai profunde.

Aceasta este individualizarea si dezvoltarea personalitatii noastre.

In continuare, vom discuta despre trib si societate si ce anume ne impedica sa ne dezvoltam personalitatea si deci, sa fim pusi in situatia de a renunta la misiunea noastra, sa ajungem chiar sa ne tradam pe noi insine.

Tribul

Tribul din care facem parte este compus din oameni care ne inconjoara, de niste cercuri concentrice in jurul nostru. In ordinea lor ,acestea sunt:

* familia restransa
* familia extinsa
* prietenii, anturajul
* societatea

Creierul uman evolueaza greu, pe durata a zeci, sute de mii si milioane de ani. La fel ca orice forma de viata care evolueaza.

De aceea, creierul nostru de azi nu este foarte dferit de al omului de acum o suta de mii de ani. Omul in fata pericolului are activat comportamentul de ”lupta sau fugi” azi asa cum il avea si acum o suta de mii de ani, cauta placerea si evita durerea, la fel ca acum o suta de mii de ani si foarte interesant pentru noi la capitolul socializare, studiile arata ca omul azi are creierul pregatit pentru a relationa cu 100-150 de persoane pentru ca perioada in care am trait in triburi de 100-150 de oameni a fost perioada in care omul a petrecut cel mai mult in lantul evolutiei.

Regulile tribului

Ca sa intelegem comportamentul omului de azi e important sa intelegem regulile tribului de atunci

– scopul principal al tribului este supravietuirea si inmultirea. Supravietuirea inseamna vanatoare, adapost, cules de fructe si o armata formata din barbatii apti care sa apere tribul de invazia tribului vecin.
– inmultirea este importanta pentru ca daca numarul indivizilor din tribul meu este mai mic ca cel al vecinului, sunt toate sansele sa nu ma pot apara de tribul vecin.
– cand un trib ataca un alt trib, invingatorul ucide toti barbatii apti de lupta si batranii, femeile le face sclave
– sexualitatea femeii este importanta pentru ca doar femeia poate purta o sarcina si poate face ca numarul indivizilor din trib sa creasca. Sexualitatea femeii trebuie controlata pentru ca nu se permite sa se indragosteasca de cineva din tribul vecin pentru ca astfel va ingrosa randurile adversarului.
– sexul este o treaba periculoasa. Sexul inseamna ca femeia are toate sansele sa devina insarcinata si devina vulnerabila pe perioada sarcinii precum si in primul an de viata al copilului. Ea va avea nevoie de ajutorul barbatului si al tribului pentru a supravietui ea si copilul. Rata mortalitatii la nastere era foarte mare iar purtatul unei sarcini plin de pericole
– in capul ierarhiei din trib era seful de trib, apoi barbatii in putere, apoi femeile, apoi copiii si batranii.
– regulile tribului erau facute ca sa asigure cele doua obiective, supravietuire si inmultire. Orice abatere de la regula era considerata o punere in pericol a insasi existentei tribului si era aspru pedepsita prin ucidere sau alungare din trib ceea ce insemna aproape sigur moartea.

Regulie sociale de azi

Daca credeai ca azi suntem foarte diferiti comparat cu acum o suta de mii de ani, pregateste-te sa ai o supriza.

– cea mai mare frica a omului modern, frica de a vorbi in public. Pentru ca sustinand o parere care s-ar putea sa deranjeze tribul, sa ai o opinie diferita, poate insemna alungarea din trib sau uciderea ta
– controlul sexual al femeii, identic azi cu acum o suta de mii de ani. O femeie nu isi poate exprima sexualitatea pentru ca este supusa unui atac salbatic din partea intregii societati. Cuvintele ca ”tarfa” au ca scop sa scoata la iveala teama si rusinea femeii de propria sexualitate pentru a o putea controla. Ura rasiala vine exact din acest motiv sexual. ”Tribul vecin” ne vrea femeile.
– femeia are acelasi mecanism al ritualului sexual ca acum o suta de mii de ani. Barbatii sunt ”testati” inainte de a face sex cu ei si li se cere sa dovedeasca loialitatea si grija fata de femeie si de potentiala familie ce va urma. Daca acum o suta de mii de ani barbatul lasa o femeie insarcinata si o parasea, era o moarte sigura pentru ca niciun alt barbat nu ar fi dorit-o, fiecare cautand sa isi transmita propriile gene mai departe. Mai mult, femeia insarcinata nu isi putea purta singura de grija si probabil daca ar fi incalcat orice regula a tribului legata de controlul ei sexual, era alungata. De aceea, reputatia sexuala a femeii este pazita cu maxima inversunare pentru ca putea inseamna diferenta dintre viata si moarte.
– orice initiativa noua sau creativa era considerata un risc la adresa celor doua obiective ale tribului si de aceea, adultii ii invatau pe copii sa fie obedienti si sa urmeze orbeste regulile. La fel ca si azi.
– indivizii cu statut social mare la barbati si femeile tinere si frumoase aveau cele mai mari sanse sa indeplineasca unul din scopurile esentiale de atunci, transmiterea genelor mai departe. Barbatii cu statut social mai mare puteau oferi protectia si garantia sigurantei femeii si copiilor lor, femeile tinere si frumoase aveau sanse sa faca copii atragatori si sa fie suficient de sanatoase pentru a duce la bun sfarsit sarcina.
– Barbatii erau atrasi de indicatorul de fitness la femei, sani , coaase si talie, precum si parul care era indicator al sanatatii femeii. Femeile erau atrase de barbatii ”alfa”. Azi, nimic nu este schimbat.
– Invidia era un mecanism necesar pentru a sabota adversarul cu statut social mai ridicat sau adversara mai tanara si frumoasa. Daca stateai cu mainile in san, ceilalti isi indeplineau misiunea de a-si transmite genele mai departe si sa supravietuiasca, iar tu mureai. Asadar, invidia te ajuta sa gasesti o cale de a-i intrece in aceasta cursa. Nimic nu s-a schimbat nici azi.

Putem sa intram mult mai in amanunt insa cred ca ai prins ideea.

Daca vrei sa intelegi omul de azi, e important sa ii intelegi motivatiile si care este scopul lui. Pentru ca toate comportamentele si actiunile lui au un scop.

Iar eu am impartit si impart, de fiecare data cand ajung la aceste explicatii, omul si comportamentele sale in doua categorii.

Cea inferioara si cea superioara.

Omul are o latura inferioara si o latura superioara.

Orice actiune si comportament al sau poate lua unul din aceste doua aspecte.

Animalul din om este inclinat spre supravietuire si inmultire. Adica spre trib, caldura si securitate. Spre turma.

Omul superior este inclinat spre evolutie si individualizare. Spre inaltime, lumina si desavarsire.

Aceasta este batalia care se da in fiecare dintre noi. Batalia dintre lumina si intuneric, dintre vocea societatii si vocea spiritului, dintre lumea exterioara si cea interioara.

Hai sa intram acum si mai in amanunt in aceasta poveste despre societate si individualitate.

Cel mai simplu pentru mine este sa impart tot in doua categorii oamenii.

Cei care prin prezenta lor imi amplifica puterea si ma fac sa fiu un om mai bun.

Cei care prin prezenta lor imi iau energia, ma saboteaza si imi ingreuneaza drumul evolutiei.

Evident, munca mea de dezvoltare personala la capitolul socializare are ca rol sa atraga cat mai multi oameni care imi amplifica puterea si sa ii tina la distanta pe cei care ma saboteaza.

Acum, avem o problema. Daca o persoana necunoscuta te saboteaza, e trimiti de unde a venit rapid.

Dar ce te faci daca cei care te saboteaza sunt familia ta, partenerii de cuplu, prietenii si chiar tribul tau?

Hai sa vedem solutii.

Despre rusine, vinovatie si invidie

Rusinea este sentimentul adanc inradacinat de insasi mama natura in fiecare om. Rusinea ii spune omului ca anumite actiuni sunt total impotriva firii. Problema e ca ceilalti oameni au invatat sa foloseasca acest sentiment pentru a-i manipula pe cei din jur.

Rusinea este una dintre cele mai primare emotii umane. Ea este si periculoasa pentru ca ii spune unui om ca el, ca individ, nu are valoare si nu este destul de bun pentru a exista.

Sentimentul de vinovatie este sentimentul ca actiunile noastre au fost gresite insa rusinea ne spune ca noi suntem gresiti.

Omul va face orice ca sa evite sentimentul de rusine si de aceea poate fi manipulat prin acest sentiment.

Invidia, rusinea si vinovatia sunt cele 3 emotii negative pe care vrem sa le evitam in viata noastra sociala.

Despre parinti

Parintii invata de cele mai multe ori ce este iubirea adevarata si neconditionata atunci cand fac un copil. De aceea, marea majoritatea a parintilor putem spune ca isi iubesc copiii. Asta insa nu ii ajuta sa nu greseasca grav fata de ei.

Scopul parintilor ar trebui sa fie sa pregateasca tanara fiinta pentru a se descurca singura in viata. Pentru ca parintii ne vad ca pe o prelungire a lor, au tendinta sa ne supraprotejeze fara sa se gandeasca cum ne rapesc oportunitatea de a invata sa ne descurcam singuri si mai ales ce ne vom face cand ei nu vor mai fi.

De aceea, parintii din prea multa iubire ajung sa isi saboteze copiii. Un parinte educat, stie ca are nevoie sa dezvolte abilitati in copil, abilitati care ii vor servi in viata si astfel nu il fereste de toate incercarile vietii si il sustine cand acesta are nevoie incercand insa sa intervina cat mai putin in viata lui.

Atunci cand parintii isi saboteaza in orice fel copiii, solutia este plecatul de acasa atunci cand este posibil acest lucru. PArintii se vor schimba doar atunci cand copiii vor arata prin puterea exemplului propriu ca se pot descurca fara niciun fel de ajutor de la parinti. Atunci abia, cand copilul arata ca a devenit un om pe picioarele sale, poate exista o relatie cu adevarat impacata si sanatoasa intre parinti si copii.
Despre prieteni vechi si noi

Datorita mecanismului invidiei care este natural in om, atunci cand un om dintr-un grup scoail incearca sa isi depaseasca limitele, ceilalti se agata de el si incearca sa il traga in jos prin orice mijloace.

Daca acest om ambitios ar reusi, i-ar lasa pe ceilalti in urma si conform mentalitatii de trib, ar avea sanse mai mari sa supravetuiasca si sa isi transmita genele mai departe.

De aceea, invidia este un mecanism social menit sa inaspreasca concurenta si care incurajeaza sabotarea adversarului.

Prietenii " adevarati", poate ai auzit expresia, sunt acei oameni care te iubesc neconditionat si care se pot bucura de succesul tau. Acestia exista insa sunt la fel de rari ca si sufletul pereche dintr-o relatie de cuplu. E nevoie sa fii evoluat ca sa poti sa fii prieten adevarat iar majoritatea oamenilor inca sunt controlati de instinctul de trib.

De aceea, este aproape o regula ca oamenii care vor sa zboare spre succes, isi vor lasa vechiul anturaj in urma. Este inevitabil. Foarte multi oameni din comunitatea personalitate alfa imi spun ca atunci cnad s-au apucat de dezvoltare personala s-au lovit de obiectii si ironii din partea prietenilor. " Prietenilor!" Pentru ca s-ar putea ca in nebunia ta, chiar sa reusesti in viata. Invidia cea mai mare este intre oameni care au avut conditii egale la start insa unii au reusit iar ceilalti au ramas pe loc.

Despre parteneri de cuplu

Am discutat pe larg acest aspect in articolul de data trecuta, aici: Despre relatii de cuplu

Astept comentariile tale despre tribul tau

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

25 de răspunsuri

  1. Pera, nu incetezi niciodata sa ma uimesti, multumesc in fiecare zi tehnologiei pentru faptul ca datorita internetului te-am gasit pe tine si oameni ca tine, citesc articolele tale si ma regasesc in ele, si sunt mai linistit,de cand citesc oameni ca tine, pentru ca tribul din care fac parte nu inceteaza sa imi aduca aminte ca sunt nebun, ca toate cartile si articolele care le citesc nu sunt pentru oameni normali, si imi pierd timpul.Daca am incercat sa-i scot de sclavie mi s-a spus ca nu este cazul, ca ei oricum se simt bine ca sclavi si nu vor sa iasa din lant, chiar unul din sclavi dupa ce i-am oferit solutia mi-a replicat, ce fac eu de procentul ala care ramane, mentalitatea de sclav este foarte pacatoasa, si nu duce la nimic bun, de multe ori sclavii se trezesc in pragul mortii, si se intreaba in van „eu ce am facut toata viata”?

    1. @LiftierDinRomania Pot sa spun ca iti dau dreptate 110%..din simplul motiv ca si eu sunt considerat de asa zisii „prieteni adevarati” nebun..cum spui si tu..”ca toate cartile si articolele care le citesc nu sunt pentru oameni normali, si imi pierd timpul.”..fiecare alege pentru el,cum spune si Pera,daca vad in tine un exemplu de urmat..sunt sanse sa doreasca sa te urmeze…
      Foarte bun articolul,BRAVO!
      P.S:chiar am recomandat blogul si prietenilor mei..raspunsul a fost mai mult decat ma asteptam..nu am timp,imi place asa cum sunt,chiar daca nu reusesc in maruntele lupte pe care pe dau acum..am toata viata sa reusesc…lasam timpu sa rezolve pt noi..Plus ca zona de comfort este pt unii idealul suprem in viata..!

    2. @LiftierDinRomania trist, dar adevarat, se multumesc cu existenta lor marunta, in loc sa ofere ce e mai bun din ei:)

  2. Da! Si la mine e la fel..prietenii, parintii ma descurajeaza cand vine vorba de dezvoltare personala si urmarea vocatiei.
     
    Tocmai din acest motiv..instinctul de trib. Cu anturajul meu actual nu mai prea am ce sa vorbesc. Eu le spun de Sigmund Freud si Jung ei imi spun cu cine s-au mai batut si cand s-au mai imbatat.
     
    Sper cat de curand sa gasesc un anturaj din ce in ce mai potrivit:X
     
    Cat despre articol, mi-a mai deschis ochii cu multe lucruri. De aici si frica de a aborda o femeie. Mai demult daca te refuza si se afla, nu mai puteai sa-ti transmiti genele mai departe.
     
    Acum e diferit.
     
    Tot ce invat din experientele mele, voi posta aici, sub forma de articole, si cred ca va fi folositor si pentru altii care trec prin aceleasi situatii prin care am trecut si eu.
     
    >>>>>>>>>>>           http://puterea-seductiei.blogspot.ro/                   <<<<<<<<<<<<

  3. frumos articol si chiar mi-au placut in mod special urmatoarele idei:D
     
    „Comunitatea si caldura ei sunt doar o statie in drumul devenirii noastre si nu destinatia finala.” 
     
    „Animalul din om este inclinat spre supravietuire si inmultire. Adica spre trib, caldura si securitate. Spre turma.”
     
    „Omul superior este inclinat spre evolutie si individualizare. Spre inaltime, lumina si desavarsire.”
     
    „Scopul parintilor ar trebui sa fie sa pregateasca tanara fiinta pentru a se descurca singura in viata. Pentru ca parintii ne vad ca pe o prelungire a lor, au tendinta sa ne supraprotejeze fara sa se gandeasca cum ne rapesc oportunitatea de a invata sa ne descurcam singuri si mai ales ce ne vom face cand ei nu vor mai fi.” chiar m-am regasit aici.

  4. Excelent articlolu!!! Merita citit si rascitit, dat la cat mai multi!! Felicitari Pera ptr. tot ce transmiti…ideile sunt extraordinare, daca vor lua multi aminte..lumea s-ar putea schimba in bine.. Eu ma bucur cand vad ca suntem tot mai multi…deci sperante ptr. o lume mai buna exista!! Spor Pera in continuare, ca faci foarte bine ce faci!

  5. Foarte bune articolele, am inceput sa le recomand tuturor persoanelor pe care le intalnesc si simt ca au nevoie de dezvoltare personala si nu in ultimul rand ma ajuta pe mine sa ma inteleg si sa-i inteleg pe cei din jur.Mult succes in continuare si apreciez ca cineva se ocupa de educarea populatiei!

  6. Ce putere de sinteza arati aici, ce concizie!
     
    Tribul meu?… Cu niste rare exceptii cu care ma vedeam rar, tribul meu nu m-a placut pe mine niciodata. Mi-a fost repejor clar ca ei ar fi preferat ca Nicolae Ceausescu sa nu fi dat „decretzelul” in 1966 si, prin urmare, eu sa nu ma fi nascut.
     
    Am pierdut ani buni si energie multa chinuindu-ma sa arat lumii ce fata buna si capabila sunt eu si suparandu-ma pe barbatii – unii din ei insurati – care ma vedeau valabila-si-cumparabila si indrazneau sa-mi faca avansuri intr-un fel prea macho pentru gustul meu. ( Cineva din familie radea cinic de mine zicand ca „fac pe sfanta”. )
     
    Acum nu mai umblu dupa atentia pozitiva a tribului si nici nu-l mai detest – pe bucatele sau in totalitate. Iar pe barbatii care m-au crezut sincer nebuna cand l-am ales pe fostul meu sot – un strain, un barbat mai batran ca mine, fumator de joint-uri – pe barbatii aia ii inteleg perfect acum si nu cred ca erau departe de adevar… atunci.
     
    La fostul meu sot m-am gandit un pic azi-dimineata. Am avut o revelatie: tot ce afirma fostul meu sot despre mine merge ca nuca-n perete. N-a fost judecata. A fost – in sfarsit – perceptia mea, asa ca nu mi-o mai ia nimeni!

  7. o serie de dogme care reveleaza mecanismele de oranduire si de functionare ale societatii umane si individului !!!
    laudele la adresa materialelor le las in seama celorlalti „membrii de trib „.
    vreau sa mai mentionez si sa recomand, avand in vedere recenta lansare al ghidului de alfa ins, ca cei care nu au achizitonat ghidul, din diverse motive, ca rasplata la munca ta depusa si paradigmele cu rol de solutii care vin in intampinarea problemelor noastre , ar fi moral si just sa iti trimitem mesajele mai departe ( apropo de cum ar fi comunitatea fara tine ) si sa recomandam operele tale si la oamenii din jurul nostru ( apropo sa schimbam lumea ). ce pot eu sa garantez, ca eu asta am facut si iti promit ca asta voi face in continuare , conf pr primesti bine, ofera bine !!!!!

  8. imi place articolul tau si am citit ce a scris si andreea saptamana trecuta pe stilul tau, unde din pacate nu-i pot lasa comentarii daca n-am facebook sau nu fac minunatia de cont pe livefry..
    intrebarea mea e, de ce nu pot sa-mi fac prieteni? ma imprietenesc, dar dupa o perioada de timp ori imi dau seama ca am fost folosita, ori relatia de prietenie se distruge pentru ca se schimba mediul..
    stiu ca intotdeauna am pareri contradictorii fata de turma, fata de oricine, ca am un spirit critic exagerat de bine dezvoltat, ca nu impartasesc aceleasi pareri, ca nu-mi place sa merg in cluburi, sa stau sa fumez, ca am o relatie de cuplu buna, care starneste invidie, ca obtin ce vreau si ca am unele calitati, ca sunt putin aroganta si ca nu ma feresc sa spun lucrurilor pe nume cu o sinceritate rautacioasa… dar si ceilalti au defecte, de ce nu pot sa-mi gasesc si eu un cerc de prieteni cu care sa-mi pierd timpul, sa ies, sa stau la facultate.. chiar atat de ciudata sa fiu? tot incerc sa vad ce fac gresit in relatia cu ceilalti, dar nu gasesc nimic.. am incercat sa vad ce nu-mi place la ceilalti sa vad daca e la mine nici asta nu gasesc.. deci, Pera, cum e cu prietenia? de ce nu gasesc oameni cu care sa ma inconjor?

    1. Cristina , iti recomand sa citesti arta persuasiuni , poate asta te va face sa intelegi dece nu ai prieteni si dece ii pierzi pe cei care tii faci . Lasa oamenii sa evoluieze in felul lor . Fii tu un exemplu de urmat . Te pup si te imbratisez

  9. Omul este o fiinta sociala. Are nevoie in egala masura de caldura si de lumina. Din pacate, lumina, intoarcerea catre tine, vine dupa ce suferi o trauma sufleteasca, o dezamagire care va declansa pentru tot restul vietii neincrederea in cei din jur (de obicei vin la pachet). De fapt, la baza existentei tribului sta increderea. Faptul ca poti sa prevezi comportamentul celuilalt. Vorbeai de cele 3 emotii de baza: rusine, vinovatie, invidie, caracteristice oricarui individ din turma. Din pacate, falsii „lideri alfa”, oamenii de succes ai zilelor noastre, sunt o combinatie intre un ins nealiniat, lipsit de rusine, cu mult tupeu, grefat pe o societate ai carei indivizi sunt dispusi sa respecte regulile fara de care nu ar exista tribul. Ce ar fi daca nu am respecta niciunul regulile? Am fi toti lideri alfa? In fond, nici hotul nu respecta regulile. Intoarcerea catre tine determinata de o trauma poate creea un monstru sau un iluminat. Depinde de fondul, de nivelul spiritual (nu spun intelectual) pe care il gaseste la momentul la care se produce. Manipularea realizata prin folosirea emotiilor celorlalti a construit societatea bezmetica de azi. Desi vin in contact cu multi oameni, rar mi se intampla sa intalnesc vreunul mai ilumunat. Am gasit mai multa onoare si decenta la batrani cu 4 clase, decat la profesori universitari.

  10. Imi place articolul pentru ca, este dur si realist in acelasi timp! Din pacate, majoritatea oamenilor au fost „educati” in spiritul turmei, fara sa constientizeze  prea bine gravitatea acestui fapt! A avut loc „MANIPULAREA ” oamenilor, pentru atingerea scopurilor unei categorii restranse  de oameni! Educatia prin INTERNET a venit cam tarziu pentru majoritatea oamenilor adulti! Asa ca,  doar tinerii si o parte din adulti pot iesi din turma!

    1. @CarmenCucerencu Chiar crezi asta? Unii oameni se nasc batrani, iar altii sunt vesnic tineri. Absolutizarea internetului este o greseala. Nu faci decat sa-ti insusesti gandirea altuia si sa o iei ca pe o axioma. Adevarata evolutie se produce atunci cand privesti in jurul tau si iti pui intrebari. Fa un exercitiu si urmareste o zi cainii vagabonzi. O sa ramai surprinsa de cate stiu, fara sa aiba smartphone cu internet. Traverseaza pe zebra, stiu cum circula masinile pe benzi, ne simt mai bine decat ii simtim noi pe ei. Si stii de ce? Pentru ca privesc in jurul lor! Si ei isi pun intrebari. Noi suntem prea grabiti. Vrem intotdeauna un raspuns rapid, obtinut fara prea mare efort si avem impresia ca il gasim pe net. Cel mai adesea nici nu avem rabdarea sa citim mai mult de o pagina de linkuri gasite de google. Il luam pe primul care ni se pare acceptabil.

  11. In momentul asta, tribul meu se reduce la 6, maxim 7 persoane. Bineinteles, nu tin cont de cei cu care „socializez” in mediul on-line. Cred ca cel putin 4 din cele 6 persoane in momentul asta ma trag in jos, si in perioada asta scopul este sa ma desprind de acest trib, pentru a-mi putea apoi crea un trib mai puternic, plin de oameni care ma vor ridica la un nivel mai inalt.
     
    Intr-o zi am avut o „discutie” cu mama mea, in care mi-am expus argumentele bazat ceea am invatat si pe sistemul meu de valori, pentru ca ea sa imi raspunda „eu cred ca tu citesti prea mult” (articole pe web si carti), cred eu, din cauza ca i-am provocat in mod profund sistemul de credinte prin ceea ce i-am spus. Bineinteles, s-a suparat si a luat ca pe o ofensa, crezand ca am ceva personal cu ea.
     
    Dar asta este, eu nu ma voi opri niciodata, indiferent de nivelul ei de protectivitate (care este destul de inalt).

  12. Foarte interesant si in aceelasi timp adevarat! Chiar avem aceeasi mentalitate ca acum 100 de mii de ani , si actionam exact ca atunci. Trebuie sa lucram mai mult la partea noastra superioara pentru a deveni cu adevarat impliniti. Grozav articol! Tine-o tot asa Pera!

  13. 624416 137942For anyone among the lucky peoples, referring purchase certain products, and in addition you charm all with the envy of all the the many any other folks around you that tend to have effort as such make a difference. motor movers 20287

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.