Tu ești respectat așa cum ți-ai dori?
Azi am o povestioară interesantă pentru tine azi.
De foarte multe ori simțim că suntem acuzați, suntem victime în anumite relații cu cei din jurul nostru. Simțim că nu suntem respectați așa cum am dori și am vrea. Dar găsim că este dificil să cerem ceea ce avem nevoie, găsim că e dificil ca celălalt să se schimbe într-un fel în care ne tratează cu respectul pe care ni l-am dori și cu demnitatea pe care noi vrem sa o avem in fata lor.
Relațiile astea pot fi relații apropiate: cu părinții, cu iubitul/iubita, cu soț/soție, cu copiii, cu prietenii la locul de muncă și există o corelație foarte strânsă între traumele copilăriei și incapacitatea omului de a pune niște limite sănătoase, niște granițe sănătoase.
De foarte multe ori ne trezim că suntem într-o situație în care nu suntem respectați sau suntem abuzați emoțional sau chiar fizic, psihic. Nu știm ce să facem și nu plecăm din relațiile respective; nu știm când avem noi dreptate, când e real că suntem tratați cu lipsă de respect, că poate chiar nu avem valoarea respectivă, că poate chiar suntem proști și poate chiar am greșit.
Poate avem și noi o vină în povestea asta și vreau sa spun că, dacă ai fost copil care a avut traumele copilăriei – una sau mai multe – din traumele copilăriei în tine s-a dezvoltat un lucru ca și mecanism de apărare, și anume: că vei fi docil și vei înghiți tot timpul ce ai de spus. Nu vei fi autentic – cu alte cuvinte – cu emoțiile tale, cu felul tău de a fi, cu a spune lucrurilor pe nume. Toate astea pentru a nu fi respins; pentru a nu pierde atașamentul, dragostea, atenția. Chiar dacă sunt puține, rare și mici.
Ajungi așa om mare, adult – de multe ori un om mare cu un copil rănit în interior. Așadar, în relațiile cu cei din jur, faci ceea ce ai învățat să faci când erai copil: nu deranjezi, nu ceri ceea ce ai nevoie și ceilalți – inconștient de multe ori – ajung să abuzeze de tine. Să vadă că tu taci, că înghiți, că duci multe, că pleci capul și ajungi într-o relație în care ești victima și ai un abuzator sau abuzatoare.
Și atunci exista această carte care se numește “Boundaries” (scrisă de Henry Cloud) care înseamnă granițe sau limite. Este cel mai bun manual despre cum să te protejezi, să nu mai fi victimă din nou în viața ta. Această cărticică vorbește despre granițele necesare după o relație patologică – fie aceasta o relație patologică, bolnavă din copilăria ta sau una care se repeta și acum în relațiile de adult, nu contează.
Drepturile tale
Astăzi o sa-ți citesc din cărticică drepturile tale de bază în relațiile cu cei din jur. Și spune așa:
- Am dreptul la propriile mele nevoi și sentimente, ca ele să fie la fel de importante ca ale tuturor din jurul meu
- Am dreptul să experimentez cu emoțiile mele și să le exprim dacă vreau să fac asta
- Am dreptul să nu fiu reținut responsabil pentru emoțiile celorlalți
- Am dreptul să îmi exprim propriile mele opinii
- Am dreptul să decid care sunt prioritățile mele
- Am dreptul să fiu independent, dacă vreau asta
- Am dreptul să decid cum îmi petrec timpul
- Am dreptul să aleg cum îmi trăiesc viața
- Am dreptul să mă schimb dacă vreau asta, și sa îmi schimb comportamentele, valorile, situația din viața mea și viața în general
- Am dreptul să mă răzgândesc atunci când aflu informații noi pe care nu le știam până atunci
- Am dreptul să fac greșeli
- Am dreptul să mă dezvolt și să îmi exprim talentele și interesele
- Am dreptul să aleg cu cine îmi petrec timpul
- Am dreptul să aleg cu cine îmi împărtășesc corpul și intimitatea
- Am dreptul să fiu tratat cu demnitate și respect de către toți cei cu care intru în contact
- Am dreptul să fiu ascultat cu respect
- Am dreptul să cer ceea ce doresc
- Am dreptul să spun nu
- Am dreptul să setez limite și granițe sănătoase
- Am dreptul să setez limite legat de cum o să fiu tratat de ceilalți
- Am dreptul să ies și să plec din situații și relații care nu îmi fac bine și pe care eu le consider o povară
- Am dreptul să am aceste granițe și limite setate și am dreptul ca acestea să fie respectate
- Am dreptul să am toate aceste drepturi și am dreptul să mă ridic și să lupt pentru ele
Cred că e important acest lucru pentru că foarte mulți oameni și-ar dori să aibă mai mult respect în viața lor, și-ar dori să aibă mai multă demnitate dar nu știu exact cum să pună problema. Așa că vreau să vin să întăresc ideea asta, că ai toate aceste drepturi și este ok să te trezești în anumite situații sau tipare în care intr-un fel se repetă anumite abuzuri sau comportamente care nu îți plac.
Ce zice unul din drepturile astea? Ai dreptul să te răzgândești, ai dreptul să ieși din relații. Acum, asta nu este invitație la revoltă și la a schimba totul din viața mea dintr-o data, că nici ceilalți nu au știut: acestea se numesc tipare inconștiente.
Cu cine ești acum în relații sau cine nu te respectă, este tocmai cine era nevoie să fie în viața ta până acum ca să te ducă în punctul ăsta ca să îți pui întrebările astea, să îți dorești să te ridici de acolo și să crești, să evoluezi.
Este ok ce a fost până acum, nu trebuie să mergi în trecut și să fii victimă din nou. Până acum ce ai pățit este exact ce ai avut nevoie, ca să înveți ceva din asta. Dar șansa acum este că ai niște drepturi, poate nu știai de ele, poate nu știai de ce te lăsai mai prejos sau ai fost victimă, și ai lăsat de la tine sau nu te-ai exprimat autentic. De multe ori traumele din copilărie sunt responsabile, ne-au format în felul ăsta. Dar niciodată nu este prea târziu să te ridici și să schimbi lucrurile în viața ta.
Eu recomand ca schimbările astea să nu le faci brusc – de alb sau negru, de totul sau nimic – și să le rumegi un pic. Să decizi ce este cu adevărat bine pentru tine și să iei decizii sănătoase.
Ce vreau să spun este că sigur – oricine ai fi pe lumea asta – ai aceste drepturi de care tocmai ți-am povestit. Sper să îți folosească, îți doresc succes și multă sănătate. Și dacă ești intr-o situație în care simți că unul sau mai multe drepturi din acestea nu ți-au fost respectate, scrie-mi un email la [email protected] și am să citesc cu drag.
Mulțumesc!