Cele 5 crize ale relatiei de cuplu

Orice relaţie trece prin crize. Depăşirea lor este evoluţie şi dezvoltare, împotmolirea în ele este stagnare şi depresie prelungită. Educă-te acum şi învaţă să relaţionezi.

Crizele în relaţia de cuplu ne ajută să evoluăm, ele reprezintă doar cealaltă faţă a monedei.

Dacă ambii depăşesc criza în cuplu, evoluează şi devin 2 oameni noi, evoluaţi.
Există foarte multe materiale despre comunicare, relaţii, dar nimic despre latura întunecată a iubirii.
1. Criza vocaţională – scopul în viaţă
2. Criza financiară – banii
3. Criza sexuală – lipsă atracţie, pasiune, apar copii
4. Criza luptei pentru putere – competiţia, sabotarea
5. Criza despărţirii – cea mai mare suferinţă şi cel mai mare potenţial pentru evoluţie

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

25 de răspunsuri

  1. Excelent materialul! Puteti, va rog, sa filmati in interior, se aude un zgomot continuu pe fundal si e un picut deranjant. Mersi!

  2. Un material educativ pentru foarte multi oameni. Atinge toate punctele unei relatii. Cred ca ar trebui predata poate incepand de prin clasa a Va sa zic nu neaparat psihologia sexuala cat psihologia in general macar 2 ore pe saptamana deoarece este cred ar fi cele mai importante ore de educatie din viata unui individ. La noi in Romania se studiaza psihologia parca prin cls a 10 a o ora pe sapt in care un prof plictisit vine si tine o ora de teorie in care te ia somnul asta daca te duci si apoi iti da o lucrare in care oricum iti pune 10 pt ca nu il intereseaza daca ai inteles ceva si gata cu psihologia. Eu cred ca psihologia e mai mult decat o materie. Si nu cred ca ar trebui notata ci doar discutat liber si in care psihologul ala care vine la ora ar trebui sa ii ajute pe elevi sa-si descopere vocatia si drumul in viata nu sa-i puna sa invete „papagal” o carte de teorie.

    1. Total de-acord cu tine Paul, din pacate in aceasta lume educatie este in mod intentionat sabotata . Nevoia conducatorilor acestei lumi este sa aibe o populatie needucata care sa poata fi usor exploatata.
      asa ca adevarata educatie este o chestiune de cautare personala.

      1. nu cred ca educatia este sabotata ci mai degraba este ingradita de aceia care fac programa scolara dupa chipul si asemanarea lor- totul este lipsit de scanteie si de originalitate. cand ajunge in manualele scolare informatia este deja perimata sau foarte veche. e ca si cand manualele sunt facute de „batranii” cvei mai incuiati ai comunitatii. daca stam stramb si judecam drept, asa este conceputa educatia peste tot in lume deoarece batranii ii educa pe cei tineri din cele mai vechi timpuri. problema e ca in societatea in care traim lucrurile se schimba atat de ametitor de repede incat nu mai merge sa transmitem numai informatii perimate. trebuie sa schimbam ceva si sa ne educam tinerii pentru un maine pe care noi putem sa il banuim doar…

  3. Suntem un cuplu doar ca sa facem „impreuna” sex?
    Care este solutia „a face impreuna” pe care ati atins-o tangential si care, cred ca, rezolva problema de cuplu.
    Felicitari.

  4. Buna. Ati pus punctul pe i. Exact acestea sunt problemele pe care mi le pun de catva timp. Caut solutii, dar deocamdata nu le gasesc. ( sunt o persoana cu probleme de sanatate, am 39 ani, sunt casdatorita si am 2 copii foarte buni. Sunt exact in momentul in care, vreau sau nu, trebuie sa ma pensionez pe caz de boala. Mi-am dorit sa am un serviciu, sa am o viata de familie reusita, dar nu mai pot avea acel serviciu si nemultumirile mele vin in lant.Am trecut prin primele 4 crize , poate ca inca le mai parcurg, dar nu stiu ce mai pot face de acum inainte. Imi puteti da ” o idee ” ?Multumesc

  5. Excelent materialul…ma bucur ca mi-am facut timp sa il urmaresc. Un material motivational, ce ar trebui accesat de toate persoanele aflate intr-un impas sentimental. Chiar daca de multe ori, vocea ratiunii iti spune aceleasi lucruri pe care le-ati insiruit voi aici, uneori este mult mai eficient sa iti auzi gadurile rostite de altcineva si sa te regasesti in ele. In felul asta ceva, undeva reactioneaza si te indeamna sa treci la actiune. SIngurul lucru pe care mi l-as fi dorit, ar fo fost ca sunetul sa fie ceva mai clar pentru a va putea intelege mai bine, in rest am numai cuvinte de lauda la adresa voastra. Bravo!

  6. Foarte bine punctat!
    Insa, consider ca la baza acestor crize se afla o alta criza, cea A COMPROMISURILOR. De ce ? Poate ca fiecare dintre partenerii de cuplu, dupa o anumita perioada de convietuire,aleg sa faca compromisuri, mult prea multe, cu scopul de a-si satisface nevoile lor, nevoi pe care celalalt nu le intelege sau nu vrea sa le accepte si dupa un timp, compromis dupa compromis se ajunge la o stare de oboseala, plictiseala si apoi ca o ordine „fireasca” se nasc acele crize pe care foarte bine le-ati prezentat.
    Este doar o opinie!

  7. O alta criza pe care am mai intanit-o este cea a „prietenilor comuni”. Sunt situatii in care de dragul partenerului accepti compromisul de a iesi cu cunoscuti cu care nu te simti asa cum ti-ai dori … anturaj care poate influenta si relatia intr-o anumita masura.

  8. Multumim pentru aceasta revarsare sanatoasa de intelepciune prematura LOL.
    Dar.
    SA NU MAI INCERCATI NICIODATA SA FILMATI CEVA ATUNCI CAND LUMINA VINE DIN SPATELE TAU.
    ;))
    Oricum, trebuie sa-mi multumiti si voi ptr. ca v-am facut publicitate pe alte forumuri. Meritati!

  9. Felicitari dragilor, pt ceea ce faceti si ne impartasiti!
    Vreau sa va intreb ceva: Andreea,ziceai la un moment dat,ca barbatul fuge pe usa in momentul cand vrei sa ai o discutie despre relatie.Prin urmare refuza sa comunice.Iar fara comunicare,nu se poate iesi din criza,fie ea de orice natura sau una dintre cele amintite de voi.
    Ce este de facut in acest caz?
    De ce barbatul nu doreste sa vorbeasca despre relatie? De ce el ia discutia ca pe un afront personal si nu intelege ca de fapt femeia vrea poate binele relatiei?

  10. Foarte interesant materialul, incercati sa atasati un microfon camarei cu care filmati pentru o calitate mai buna a sunetului. Acum despre cele 5 crize despre care vorbiti, o sa ma refer la a 5-a, si anume zicea Andreea ca cel care incearca sa stearga orice contact cu fostul partener greseste si ca sufera foarte mult daca face asta. Sunt de parere ca daca ai avut o dezamagire in fosta relatie, cel mai important e sa te regasesti si sa vezi unde ai gresit si sa incerci sa te detasezi (si asta inseamna ruperea relatiilor). Daca o sa continui sa traiesti cu sperante, frustrari si amintiri … asta e calea sigura spre depresie 🙂

  11. tin sa va zic ca ati facut foarte bine k ati pus accest filmulet despre viata personala al multor dintre noi…care traim acceste momente zi de zi si de lovim zilnic de acceste prestigii daca pot spune asa…cei mai multii dintre noi ar trebuii fa citim macar 15 min cate un articol folositor pentru viata…ce va mai pot spune e ca e foarte tare ce ati creeat voi aici.multii dintre noi cred ca ne-am lovit zilnic din acceste adevaruri…super tare

  12. Salut Pera,
    In primul rand as aprecia in continuare foarte mult articolele tale in conditia in care sunt calitative atat prin continut cat si prin mediul de transmisie a informatiei (a se vedea calitatea audio a materialului), deci te rog nu cobori sub nivelul la care aspiri in continuare.
    In al doilea rand: DRAGOSTEA, IUBiREA, RELATIILE SUNT CEVA COMLICAT care isi are ca drept cauza principala mentalitatea natiunii si concluzia postarii mele (a se vedea mai jos).
    Este interesant punctual tau de vedere in ceea ce priveste crizele unei relatii, dar nu cred ca este complet si nu sunt de acord cu idea occidentala de a crede ca exista o singura persoana pe toata durata vietii („jumatatea”) sau, si mai rau, ca exista mai multe „variante” la care se poate apela in cazurile despartirilor, dar nici nu sustin relatii cu adevarat bolnavicioase (violenta, abuzuri, etc.).
    Imi voi argumenta in continuare afirmatia: cat timp o persoana nu este matura (are legatura si cu vocatia) profesional in prima faza si emotional in a doua faza, atunci acea persoana nu este pregatita pentru o relatie serioasa in 2. Cat timp sunt multe hibe in plan afectiv nicio relatie, indiferent de cate ori se schimba partenerii pentru „a merge mai departe”, nu va rezista nicioadata. Timpul in viata nu ne permite sa incercam sa ne jucam de-a relatia pentru a gasi in final ceea ce cautam, mai ales daca din acea relatie „esuata” raman copii, care de multe ori nu se dezvolta normal emotional si afectiv deoarece au nevoie constant de ambii parteneri, iar un tata biologic sau mama biologica nu pot fi niciodata supliniti cu adevarat. Am intalnit copii care inca de la varsta de 6 ani nu pot accepta substitutul. Ori cresti responabil copilul pana la varsta maturitatii, ori il lasi pe altcineva sa o faca de la bun inceput de cand e copilul foarte mic, preferabil pana la 3 sau 4 ani. Din acest motiv sunt din ce in ce mai multi oameni, de multe ori iremediabil si foarte dezechilibrati ca indivizi, care isi construiesc ulterior familii din care rezulta alti viitori oameni dezechilibrati.
    Cel mai dureros este ca relatiile mature, cele care dureaza mai mult de 5 ani, se sfarsesc dupa mai multi ani pentru ca unul vrea altceva sau nu accepta sa faca unele compromisuri justificate pentru a evolua relatia; rau este ca majoritatea, barbati si femei cauta in viata instictiv pe „acel cineva” si confunda sentimentul de indragostire (care dureaza de obicei 2 sau 3 ani) cu iubirea (ceva complex care presupune acceptare, apreciere, respect, vointa, rabdare si idealuri, etc.). Sunt ca niste muste care zboara haotic intr-o mare de aer.
    Desi se spune si este adevarat ca barbatii sunt proiectati sa aiba mai multe partenere, acest lucru nu are nicio legatura cu maturitatea, de orice fel.
    Ce vreau sa spun (repet, fara sa judec relatiile bolnavicioase la care singura solutie este despartirea) este ca oamenii au devenit din ce in ce mai superficiali si „goi in interior” incat cauta cu disperare diversitatea in mai multi decat sa regaseasca acel sentiment complex, euforic si inaltator, anume: diversitatea in doi. Daca 2 oameni au decis sa aibe o relatie de lunga durata, marea majoritate fac acest lucru cu intentia de a fi fericiti, deci atunci cand apar crizele despre care vorbesti, atunci ar trebuie sa evolueze cu adevarat si sa depune efort, nu sa cedeze ca niste lasi ce sunt, atat femeile cat si barbatii; ei trebuie sa inteleaga ca intr-o relatie niciodata vina nu este singulara, nu apartine doar unuia dintre pateneri. Iar destramarea relatiei nu aduce niciun beneficiu in acest caz.
    Eu consider ca viata personala este cel mai greu aspect al vietii unui om, pentru ca este si cel mai complex (sentimente, sexualitate, orgoliu, motivatie, idealuri, raspundere, etc.).
    Este mult mai usor sa obtii o caruta de bani, sa ai zeci de relatii pasagere, decat sa obtii implinirea sufleteasca alaturi de o persoana care este ancora ta in viata; de acea oamenii care au succes la un moment dat la varsta inaintata (ex. 50 ani) considera ca traiesc degeaba si devin disperati si depresivi ca sunt goi, ca le lipseste ceva. Stiu si cunosc destui oameni (de la 25 la 60 ani) care au acea „plictiseala” sau oricum ar numi-o ei. Nu degeaba oamenii simpli, fara prea multi bani, care au valori si principii, se bucura cu adevarat de viata, pe cand cei bogati, ajung drogati, lipsiti de caracter, de vointa si mai rau, de idealuri.
    Ceea ce traim in acest moment are legatura cu globalizarea in toate aspectele, cu democratia care la noi a adus ca lucru bun doar tehnologizarea; in rest romanii si-au pierdut lista de valori si principii morale, incet incet vom ajunge roboti din punct de vedere sentimental. Cel mai confortabil este „sa mergem mai departe”.
    In concluzie, cei care se cunosc pe sine (daca nu se cunosc, atunci ar trebui s-o faca urgent) si vor lucruri care sunt mult deasupra celor materiale si superficiale (dorinta efemera de putere, control, etc.) si vor sa simta ca traiesc, ca se bucura de viata, atunci ar trebui sa munceasca foarte mult pe plan personal, caci nu exista jumatate sau mai multi parteneri care sa garanteze fericirea, ci „persoana cea mai potrivita pentru fiecare”, adica omul potrivit la locul potrivit. Deci daca Dumnezeu iti da sansa sa cunosti acest om potrivit, nu irosi norocul, s-ar putea ca „Dumnezeu sa iti dea dar sa nu-ti bage in buzunar”.
    Este greu pentru aceia precum ktalinoo care a postat mai jos si care, din ce mI-am dat seama, cauta acea multumire si fericire, dar uneori ranile (mai ales daca se trece prin mai multe relatii) sunt greu de cicatrizat.
    Fericirea pe care o vrem toti si la care ma refer poate fi obtinuta chiar daca intervine obisnuita in relatie (si intervine in orice relatie la un moment dat si ofera ocazia de a schimba ceva in bine), repet: daca ai persoana potrivita care vrea acelasi lucru ca tine (asta tine si de noroc in viata) atunci cautarea si obtinerea diversitatii in 2 alunga orice amenintare.
    Viata presupune oricum lucruri care nu ne plac, si este grea si nedreapta uneori, deci de ce sa o complicam noi mai mult?
    O familie echilibrata cu parteneri maturi poate aduce mult bine acestei lumi, prin educarea copiilor asa cum ar trebui, responsabil, inca de mici, pentru ca apoi la maturitate sa nu fie nevoie sa se lupte pentru ceva ce trebuia deja sa aiba, ci sa se concentreze sa obtina ce este normal sa obtina la varsta respectiva.
    A avea principii si valori nu mai este de mult timp la moda, dar este foarte obisnuit azi sa avem crize de personalitate, sa fim niste „nimeni” in haine frumose (gen Bianca Dragusan).
    „Omul sfinteste locul” iar noi romanii avem exact ce meritam, pentru ca noi „ca natiune” nu luptam, si ne intereseza lucruri superficiale, nimicuri (gen tabloide, mondenitati, stiri despre tragedii, etc). „Esti ceea ce consumi”
    Exemplu: la TV (posturi romanesti) nu vedem prea des lucruri pozitive, despre dezvoltare personala, mari realizari, etc. De ce oare?
    Raspunsul este simplu: pentru ca nu ne intereseaza si implicit, pentru ca nu prea muncim ca sa avem realizari ce pot fi impartasite ! La fel este si cu dragostea si relatiile, am devenit prea superficiali si insensibili.
    Pentru multi ignoranta este AZI o binecuvantare !
    Mary

  13. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m happy to convey that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to don’t forget this site and give it a glance regularly.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.