Stima de sine, încrederea în sine şi respectul de sine

Încrederea şi stima de sine

Un grup de iepuri alergau pe câmp. Deodată, doi dintre ei au căzut într-o groapă. Toţi ceilalţi iepuri s-au adunat în jurul gropii să vadă ce s-a întâmplat. Au văzut că cei doi iepuri au rămas blocaţi pe o margine subţire în groapă, iar în jos se deschidea un abis din care nimeni nu ar fi avut scăpare.

Cei doi iepuri au început să sară în sus de pe marginea pe care erau blocaţi, încercând să iasă afară. Ceilalţi iepuri, văzând efortul lor, au început să strige:

„Renunţaţi, nu veţi ieşi niciodată de acolo!”

Cei doi au ignorat comentariile pesimiste şi au continuat să sară.

În final: unul din iepuri a renunţat la luptă şi, ascultând sfaturile celor de sus, a renunţat. Cuprins de disperare, s-a lăsat să cadă în abisul de sub marginea subţire.

Totuşi, celălalt iepure a continuat să sară, parcă şi mai motivat.

Iepurii de sus strigau în cor:

„Renunţă şi urmează exemplul celui de dinainte", strigau iepurii în cor, enervaţi de insistenţa cu care sarea iepurele, parcă tot mai sus şi mai sus.

Spre surprinderea tuturor, iepurele a reuşit să iasă după un efort „supraiepuresc”.

„De ce nu ai renunţat când toţi strigam la tine să renunţi?”, l-au întrebat ceilalţi.

„Eu sunt aproape surd şi am crezut că în tot acest timp m-aţi încurajat să ies!”

Vezi cum puterea convingerilor poate distruge pe cineva? Dar, în acelaşi timp, înţelegi că ele pot aduce succesul celui care va şti să le îmblânzească puterea creativă?

Convingerile pot, de asemenea, aduce un succes dincolo de orice imaginaţie. De aceea am pus convingerile ca prima cărămidă pentru fundaţia unei personalităţi alfa.

O personalitate alfa îşi construieşte toate convingerile în aşa fel, încât acestea să o ajute. Şi le ia pe toate cele care nu îi folosesc şi le aruncă pentru totdeauna.

 

SĂ CREZI CĂ POŢI este condiţia necesară deşi nu suficientă.

 

După ce eşti convins că poţi, întreabă-te „Cum se realizează lucrurile extraordinare în viaţă? Ce au făcut oamenii care în condiţii extrem de grele, pornind de la 0, având foarte multe dezavantaje şi pe nimeni care să creadă în ei, ca să reuşească în ciuda tuturor condiţiilor vitrege?"

Prima oară s-au lovit de un val de descurajări şi dezaprobare. Majoritatea oamenilor au un obicei foarte prost. Îi descurajează pe cei din jur când aceştia încearcă să facă ceva deosebit pentru că pur şi simplu dacă vor reuşi, îi vor pune într-o lumină proastă pe cei care nici măcar nu au încercat. Dacă vrei dovezi clare în această privinţă, priveşte cu i-au tratat contemporanii pe toţi oamenii care au schimbat lumea.

 

Descurajările

 

„Nu ne place cum sună. Şi oricum epoca muzicii la chitara este pe terminate”. Aşa li s-a spus membrilor unei formaţii de muzică care au fost refuzaţi de o casă de producţie. Numele acelei formaţii era The Beatles.

Dat afară din echipa de baschet a şcolii, băiatul s-a dus acasă, s-a închis în camera sa şi a plâns ore în şir. Băiatul era Michael Jordan.

„E prea prost ca să înveţe ceva. Mai bine să se ducă acasă şi să încerce să se realizeze într-un domeniu în care nu e nevoie de prea mult efort" le-a spus profesorul părinţilor. Copilul despre care e vorba era Thomas Edison şi a inventat becul după aproximativ 5000 de încercări eşuate.

A fost concediat de la un ziar pentru că nu avea imaginaţie şi îi lipseau ideile originale. Numele lui? Walt Disney

I-a murit logodnica, a dat faliment în afaceri de 2 ori, a suferit o puternică depresie şi a fost înfrânt în alegeri de 8 ori. Abraham Lincoln, al 16-lea preşedinte American, şi-a condus ţara prin cea mai mare criză internă, războiul civil.

Mai sunt multe exemple dar ajunge, pentru că sunt sigur că ai înţeles ideea. Învaţă de la ei. Învaţă cum să tratezi refuzul, eşecul, durerea. Aleargă, cazi, ridică-te. Ridică-te şi luptă din nou.

Nu uita:

 

Un singur om cu curaj reprezintă majoritatea – Andrew Jackson

 

Eşecurile şi greşelile

 

Motivul pricipal pentru care suntem de multe ori lipsiţi de curaj sau de lipsă de încredere în sine sau avem o stimă de sine scăzută e pentru că există un cuvânt în dicţionar care aduce teamă în inima oricui.

EȘECUL!

Eşecul este definit ca: Înfrângere, insucces, neizbândă, nereuşită într-o acţiune. Nerealizare a unei acţiuni la care s-a depus un efort fizic sau intelectual susţinut; insucces; nereuşită

Trăim într-o societate care pune greşeala ca fiind ceva de neiertat. Şi totuşi, ar trebui din nou să îi ascultăm pe cei care au reuşit şi nu întreg corul de rataţi ai acestei lumi.

Ceea ce nimeni nu spune despre eşec şi greşeală e că acestea sunt lucruri absolute fireşti în ORICE proces de învăţare. Doar cine nu vrea să evolueze şi să progreseze în viaţă poate spune " eu nu sufăr eşecuri".

De la mersul pe jos la succesul în dragoste şi la reuşită profesională TOTUL este un proces în care greşeala este firească.

 

O viaţă petrecută făcând greşeli este şi mai onorabilă şi mai folositoare decât o viaţă petrecută nefăcând nimic. – George Bernard Shaw

 

Mulţi dintre oamenii care s-au ratat în această lume sunt oameni care nu şi-au dat seama cât de aproape sunt de succes când au renunţat.

Când a fost întrebat cum se simte ştiind că a eşuat de aproape 5000 de ori înainte să inventeze becul, Thomas Edison a spus: "Nu am eşuat. Am găsit 5000 de feluri în care NU se face un bec".

"Care e secretul succesului tău?", a fost întrebat Michael Jordan. Acesta a spus: "Am ratat mai mult de 9000 de coşuri în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de jocuri. De 26 de ori mi s-a încredinţat coşul decisiv şi l-am ratat. Am eşuat din nou şi din nou în viaţa mea. Şi de aceea am reuşit. Pot să accept eşecul. Toţi eşuăm la un moment dat în ceva. Dar nu pot accepta să nu încerc deloc."

 

Testul stimei de sine

 

Scala Rosenberg este un test foarte bun, verificat psihologic care măsoară stima de sine.

Evaluarea se face astfel:

→ Între 0-5 de puncte – stimă de sine foarte scăzută

→ Între 5-25 de puncte – o stimă de sine medie (scade sau creşte în funcţie de evenimentele din viaţa ta)

→ Între 25-30 de puncte – o stimă de sine crescută şi solidă.

Ce este stima de sine?

Stima de sine reprezintă părerea pe care o ai despre tine. Se bazează pe atitudinea pe care o ai faţă de:

→ Valoarea ta ca persoană.
→ Munca pe care o faci/ serviciul pe care îl ai.
→ Ceea ce ai realizat până acum.
→ Ce crezi că gândesc ceilalţi despre tine.
→ Scopul tău în viaţă.
→ Locul tău în lume.
→ Potenţialul tău pentru succes.
→ Punctele tale tari şi slabe.
→ Statutul tău social şi modul în care relaţionezi cu ceilalţi.
→ Independenţa/autonomia ta sau abilitatea de a sta pe propriile picioare.

Se mai pot adăuga şi alţi factori care pot fi importanţi pentru tine.

Ce este o stimă de sine scăzută?

O stimă de sine scăzută apare când unul sau mai mulţi factori din cei enumeraţi mai sus sunt afectaţi şi imaginea de sine este influenţată. De exemplu: nu-ţi place munca pe care o faci, sau simţi că nu ai nici un scop în viaţă. Ai avut un insucces în dragoste, te simţi singur, etc.

Ce este o stimă de sine crescută?
În momentul în care eşti încrezător în tine, sigur pe tine şi mulţumit se poate spune că ai o stimă de sine crescută. De aceea eşti motivat şi ai exact atitudinea care te poate face să reuşeşti.

 

11 idei pentru creșterea stimei de sine

 

Află care sunt adevăratele tale probleme. Trebuie să realizezi că problema nu eşti tu ca persoană. Ai probleme în lumea exterioară şi ele trebuiesc rezolvate dar asta nu trebuie să îţi afecteze imaginea pe care o ai despre tine. Te asigur că ai un potenţial uriaş, trebuie doar să te duci pe drumul învăţării şi al perseverenţei.

Acceptă responsabilitatea. Pentru a găsi încredere deplină în tine, trebuie să îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce poţi schimba în viaţa ta. Felul în care relaţionezi cu cei din jur, felul în care decurg relaţiile tale sexuale şi de iubire, succesul tău profesional şi felul în care îţi gestionezi emoţiile, TOATE depinde numai de tine. Educă-te şi evoluează. Creşti, şi odată cu tine creşte şi stima de sine. Decide ce poţi controla şi ce nu. O sursă mare de descurajare o constituie dorinţa oamenilor de a schimba sau controla ceea ce nu se poate controla sau schimba. Să încerci să impui altor oameni să simtă ceea ce tu nu simți sau să îi faci să facă ce nu vor, este o politică falimentară. Dacă cineva nu te place, să fie sănătos. Nu te lăsa afectat/ă.

Orice greşeală reprezintă o oportunitate de a învăţa şi de a lua lucrurile de la capăt, mai bine. Nu face o tragedie dintr-un eşec. Succesul e un lung şir de eşecuri care se termină cu bine.

Competiţia se dă doar cu tine însuţi, nu ca să dovedeşti ceva celor din jur. Dacă anul trecut câştigai 100 de euro pe an şi anul acesta câştigi 1000 de euro, e o uriaşă victorie personală. Nu-ţi face griji că altcineva face acum 100 de mii de euro pe an. Fiecare se află pe drumul său în viaţă şi fiecare trebuie să îşi înveţe lecţiile. Dacă perseverezi sigur vei obţine tot ce îţi doreşti.

Fii o persoană ambiţioasă. Când îţi propui scopuri, fii realist, dar optimist tot timpul. Ai curaj să visezi, pentru că visele sunt materialul din care marile realizări sunt construite. Priveşte în viitor şi vezi cum vrei să fii şi ce vrei să ai. Apoi fă zilnic efortul pentru a ajunge unde ţi-ai propus. Şi FOARTE IMPORTANT, urmează visele tale, nu pe ale altora.

Gândeşte şi vorbeşte pozitiv. Nu îţi lăsa mintea otrăvită de negativism. Nu te gândi la ce nu se poate ci la ce se poate, nu la ce NU vrei, ci la ce vrei.

Investeşte în dezvoltarea personală. E cea mai bună investiţie pe care o poţi face. Investiţia în tine.

Fii conştient de mesajele din mass media. Scopul lor este să îţi inspire teamă şi să îţi scadă stima de sine pentru a cumpăra ceea ce ei au de vânzare.

ANTURAJUL. Este vital în evoluţia ta. Fă-ţi un grup de prieteni şi prietene care au vise ca şi tine, care sunt pozitivi şi au încredere în forţele lor. Fă orice ca să intri în anturaj cu ei, iar în viaţa ta se vor întâmpla minuni.

Critică: Adu-le aminte oamenilor că dacă le vrei părerea, le-o vei cere. Poate că unoeri datorezi un răspuns unor critici, dar niciodată nu le datorezi ÎNCREDEREA ÎN TINE.

 

De reţinut:

1. Încrederea în sine este fundaţia fără de care nu ai nici o şansă să te bucuri de succes, în niciunul din aspectele vieţii.

2. Încrederea în sine vine în urma experienţelor trăite, a eşecurilor şi a lecţiilor învăţate.

3. Nu există eşec, ci doar lecţii învăţate

4. Perseverenţa este atotputernică.

5. Curajul este esenţial şi oricine poate da dovadă de curaj.

6. Gândirea influenţează până şi ultima celulă a unei fiinţe umane. Ai grijă ce gândeşti, căci gândurile tale, bune sau rele se vor materializa.

 

O educaţie completă despre încrederea în sine, ritmul firesc al evoluţiei, despre domeniile cărora trebuie să le acorzi atenţie de-a lungul întregii vieţi, găseşti în cărţile mele, aici: http://personalitatealfa.com/carti/.

 

Sunt aici pentru tine, în continuare. Lasă-mi un comentariu 🙂

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

33 de răspunsuri

  1. Multumesc pentru aceste informatii pretioase.
    Exemplul cu care ai inceput articolul mi-a amintit de alegoria broscutelor http://kemell.k5.ro/motiveaza/alegoria-broscutelo
    Intr-adevar, daca nu avem stima de sine orice am incerca si orice vis am avea nu am ajunge la reusita!
    Multumesc si pentru cele
    11 idei pentru cresterea stimei de sine, le voi pune si la mine pe blog. O seara placuta iti doresc!
    mell

  2. prea tare tot ce am invatat de la acest om, daca ai incredere in tine si actionezi imediat fara teama, va fi imposibil sa nu iti indeplinesti visele!pot sa afirm abia acum dupa ce am vazut ca asa functioneaza si viata incepe sa mi se schimbe in bine pe zi trece iar visele mele se indeplinesc rand pe rand. Am mai invatat ca a incuraja pe cineva valoreaza foarte foarte mult, nu ezitati sa- i incurajati pe cei de langa voi sau macar nu-i criticati si atat pentru ca e dureros.

  3. 25 de puncte.Pera cu mine pot sa zic k ai reusit.acum vreau sa ajung langa tn si chiar sa te intrec.:D
    Am niste proiecte indraznete.
    Salut

  4. Salutare Pera!Iti multumesc pentru existenta acestui site si pentru subiectele interesante pe care le ai!
    Site-ul acesta e unul dintre cei mai buni prieteni ai mei!Mult succes in tot ce iti propui si tot asa!Salutari din lumea intreaga!

  5. Probabil ca fiecare din noi care citim ceea ce tu incerci sa ne arati,regasim in noi….dar foarte imprastiat.
    Multumim pentru punerea in ordine a gandurilor,viselor,idealurilor,emotiilor etc.

  6. „Succesul e un lung sir de esecuri care se termina cu bine.”
    De ce oare nu ne invata la scoala asa ceva? Imi era util sa citesc asta pe bancile liceului. dar lasa ca recuperez eu…! 🙂

  7. Imi place foarte mult materialele tale, poti invata sa-ti schimbi viata.Citesc cu mare interes.imi pare rau ca nu pot descarca gratuit unele materiale care m-ar ajuta sa le impartasesc si altora.Oricum iti multumesc pentru tot ce scrii.

  8. Foarte bune materialele tale si pentru asta vreau sa iti multumesc.Le-am citit pe toate si chiar am inceput sa imi schimb comportamentul ,este greu dar merita.Mi-ar fi placut sa am aceste materiale cand eram mai tanara dar nici acum nu este tarziu.
    Multumesc.

  9. Intradevar exemplul cu iepurasii fft bun! Pe mine personal ma ajuta foarte mult aceste lecții! Sper sa-mi rezolv problema cu increderea in mine.

  10. Multumesc Novacovici Pera pentru timpul si rabdarea de a scrie si publica aceste articole despre incredere! Mult succes in continuare!
    Cu drag si respect,
    Alexandra

  11. Scala Rosenberg este un test foarte bun, dar pe net am gasit doar teste cu scala de la 1 la 40.
    Mi-ar fi interesant sa vad chestionarul la care te-ai referit in articol.
    Cat de despre articol – e foarte bun!
    Multumesc!

  12. Pera, La multi ani si sa ai un an 2014 excelent!
    Am gasit o stranie asemanare intre o parte din articolul tau de mai sus si site-ul InfoTerapii.ro. Dat fiind ca site-ul citat are un articol foarte bine documentat, tind sa cred ca tu te-ai inspirat putin de pe el, si nu ei s-au inspirat de la tine. Tinand cont de rolul mesajului tau si de munca uriasa pe care o depui ca sa vii cu un continut de calitate, per total, binele pe care il faci este cu mult mai mare decat raul facut. Totusi, pe viitor, consider ca este corect sa citezi sursele de documentare!! Onestitatea este un atribut indispensabil in evolutia spirituala a oricarui om, mai ales a unui lider de opinie, si nu este deloc rusinos sa citezi pe altcineva, cu conditia sa-i atribui meritele, prin mentionarea sursei citarii. Sper ca mesajul meu sa ajunga pe site, dar, daca nu ajunge, tine te rog cont de el. Multumesc, Ana Blos

    1. d-ra Ana B, nu imi place sa o fac pe avocatu ‘ , dar nici nu mai suport fudulia pe post de prostie. vezi ca materialul este scris in 2008 , conform primului comentariu de sus. ce data era articolul scris la ceilalti ? la cum pui problema , se vede ca intamplarea a fost providentiala in cazul tau. Respect ca aperi drepturile de autor, dar mai informeazate , sa nu cazi in capcana penibilului. SFAT prietenesc : lasa pe altii sa se ocupe de cacaturile astea si ” IA ” ce ti se ofera si ce iti trebuie , ca sigur ai nevoie si de unde . Bucura-te de viata si de ce ti se ofera si o sa ai mai putine frustrari !!!!

  13. Imi place mult ideea de a nu te compara cu altii, de a avea focus pe propria dezvoltare care trebuie sa fie un proces fara oprire. Are legatura si cu gandirea pozitiva.

  14. la punctul 6, despre gandire (6. Gândirea influenţează până şi ultima celulă a unei fiinţe umane. Ai grijă ce gândeşti, căci gândurile tale, bune sau rele, sigur se vor materializa) puteai sa mai adaugi ca fiecare om detine controlul total asupra gandurilor si filmelor sale, este regizorul si actorul propiilor filme. Asa am citit in cartea ”Atitudinea este totul” , recomandata tot de tine

  15. Succesul e un lung sir de greseli care se termina cu bine, iar fiecare are propriul lui ritm de evolutie in viata. Mi’au atras atentia subpunctele ce construiesc impreuna atitudinea fata de propria stima de sine, cred ca daca se completeaza fiecare subpunct cu cateva referinte personale se poate face un profil detaliat al propriului nivel de stima de sine – momentan. O buna modalitate de a te evalua pe tine insuti la momentul actual.
    Foarte folositor acest post!

  16. An fascinating dialogue is price comment. I feel that you should write more on this subject, it may not be a taboo subject but typically persons are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers

  17. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.