Cum poate egoismul sa iti salveze viata – subcapitol gratuit din cartea Personalitate alfa

Astazi, subcapitolul 4 gratuit din capitolul Personalitatea

Primul subcapitol este din capitolul Introductiv si este despre: Ce inseamna personalitate alfa

Al doilea subcapitol este despre curaj, din capitolul Increderea in sine si il poti vedea aici:  Curajul

Al treilea subcapitol gratuit este din capitolul Inteligenta emotionala: Cele 7 pacate si 7 virtuti

Devino extrem de egoist prima oara pentru a putea cu adevarat sa oferi cadourile tale intregii lumi

Ce vreau sa spun cu asta ?

Stiu ca este o afirmatie foarte provocatoare si sigur se vor gasi oameni care sa spuna ca este o greseala sa iti intaresti ego-ul cand toate invataturile spirituale ale omenirii spun ca Ego-ul trebuie slabit si diminuat in viata fiecarui om pentru ca  toti sa devenim niste fiinte pure, pline de iubire si compasiune astfel incat omenirea sa fie un urias cor de voci angelice care traiesc din ceea ce le ofera mama natura, sunt in armonie cu toate animalele salbatice si transforma intreg pamantul intr-un rai.

Ei bine, experienta mea de viata imi arata ca oamenii nu vor sa fie un urias cor de voci angelice.

Dimpotriva.

Si mie imi place sa cant la pian, sa citesc literatura universala si sa iubesc neconditionat.

Dar apoi sunt trezit la realitate de VIATA.

Nu intamplator ne-am nascut in aceasta lume a contrastelor.

In timp ce unii oameni se lafaie in abundenta de nedescris, copii de 3 ani mor pur si simplu de foame in tari din lumea a-3-a.

Pot sa continui cu astfel de contraste mult si bine insa stiu ca esti o persoana constienta de realitatile acestei lumi.

Viata nu e dreapta.

Viata nu da lucruri bune sufletelor pure si lucruri rele sufletelor pacatoase.

Ne-am nascut in aceasta lume ca fiinte spirituale insa obligati sa traim o existenta pamanteasca.

Eu am fost un visator si un idealist 22 de ani din viata mea.

Am blestemat soarta nedreapta si pe Dumnezeu cand fata pe care o iubeam la 14 ani  ma ignora pentru ca il iubea pe un tip care facea parte dintr–o trupa de dans si era mai celebru decat mine.

Era el mai celebru dar cu ce gresisem eu? De ce nu puteam sa fiu iubit cu aceeasi iubire puternica si neconditionata cu care o iubeam eu? De ce mi se intampla mie aceasta nenorocire? La 14 ani ai mei nu apucasem sa fac nimic rau nimanui. Si totusi sufeream enorm.

Cand aveam 15 ani s-a introdus pentru prima oara la Romania televiziunea prin cablu. Traiam cu maica-mea si eram prea saraci sa ne permitem. Imi era rusine sa imi chem prietenii acasa pentru ca toate apartementele aveau cablu in casa tras prin perete numai usa mea nu avea. Imi era rusine ca sunt sarac.

Din nou, aceeasi intrebare? De ce eu? Chiar nu apucasem sa gresesc atat de mult in viata asta incat sa fiu supus unei asemenea drame si suferinte.

Am inceput o viata complet noua cand am incetat sa stau cu privirile spre cer in asteptarea vreunui ajutor care sa imi pice in brate si am inceput sa plec privirea spre propria mea persoana, spre ego-ul meu, spre corpul, mintea si emotiile mele. Si mai adanc de trup, minte si emotii, spre sufletul meu. Cele mai strafunde adancimi ale psihicului meu.

Am inceput sa nu mai visez la o lume ideala, in care e suficient sa nu gresesti ca sa fii fericit.

Am incepu sa traiesc viata. Am inceput sa invat lectii si sa tratez suferinta si boala, asa cum spune minunat Cioran ca pe "al 5-lea meu anotimp"

Un anotimp al experimentarii profunde, al autocunoasterii si al descoperirii propriei comori interioare.

Fara sa imi uit sufletul, inocenta si bunatatea, am devenit un om foarte egoist.

Am inceput sa ma iubesc pe mine mai mult ca pe oricine altcineva.

Am inceput sa sap in mine, sa caut comoara.

Ceea ce nimeni nu stia, cand ma acuza de egoism, era ca nu cautam comoara ca sa tin pentru mine ci sa o dau lumii.

Astfel, am incetat sa astept iubire neconditionata si am inceput sa studiez seductia si cum se creeaza atractia sexuala.

Am incetat sa astept mila si generozitate si am inceput sa invat cum se face o afacere, cum pot sa imi dezvolt talentele si cum pot sa ofer  valoare lumii din jur astfel incat afacerea mea sa prospere.

Am incetat sa cred doar in bunatatea si corectitudinea oamenilor si am invatat sa privesc oamenii nu buni, ci intregi. Cu bune si rele. Am invatat sa ii accept si sa ii iau asa cum sunt. Am invatat sa lucrez in echipa si sa iau de la cei din jur maximul, insa nu mai mult decat pot ei sa ofere.

Asta a fost munca mea de miner. De sapator. Munca cu gradul maxim de dificultate. Am inceput sa scot din mine la suprafata comori nebanuite, talente adormite, daruri pe care sa le pot oferi lumii.

Am scris si scriu si acum carti, organizez excursii, tin seminare,  cresc o echipa formidabila care ma ajuta la randul ei sa cresc. Am afacerea mea care creste, invat zilnic lucruri noi pe care apoi le ofer acelor persoane care sunt pregatite sa primeasca.

Acum, pentru ca am fost egoist si m-am ocupat doar de mine si de descoperirea comorii mele interioare, pot sa fiu ALTRUIST.

Acum pot sa dau pentru ca am de unde si am ce sa dau.

Ofer, dar si primesc. Primesc mesaje de multumire. MULTE. Poate prea multe, pentru ca stiu ca sunt abia la inceput de drum. Mai primesc si cate o injuratura insa face parte din ceea ce sunt azi. Incurajarile si mesajele ma inspira si ma ajuta sa lupt in fiecare zi pentru visul meu de a face lumea din jur mai buna.

Te rog, retine.

Devino o persoana egoista la inceput ca sa poti deveni o persoana generoasa mai tarziu.

Cand esti mic, sarac si neinsemnat, nu ai prea multe de oferit. Generozitatea ta desi e plina de bunavointa, nu ajuta foarte mult lumea din jur.

Daca ai avea puterea si viziunea sa devii egoist, sa te apunci in sapaturi in propria ta fiinta pentru a-ti scoate comorile la suprafata, atunci cu adevarat generozitatea ta ar schimba lumea.

E nevoie de un sacrificiu acum. Poate ca sunt oameni care au acum nevoie de tine. Poate trag de tine, te roaga sa le fii alaturi, au nevoie sa vorbeasca cu tine sau sa aiba o prietenie sincera cu tine.

Insa tu va trebui sa sacrifici faptele bune de acum pentru ca stii ca poti atat de multe in plus fata de acum.

Ar fi cu adevarat pacat sa nu oferi adevarata ta comoara lumii.

Devino soarele in lumea ta

Imaginează-ţi sistemul nostru solar: soarele se află în centru, planetele gravitează în jurul lui…

Ce are soarele? Putere de atracţie. Ca să fiu puţin poetic, soarele pare că a sedus planetele care gravitează cuminţi în jurul lui. Seducţia începe cu atracţia, iar atracţia începe adânc în miezul soarelui, acolo unde miezul său arde la o temperatură estimativă 15 milioane de grade Celsius.

În miezul său este puterea soarelui. Acolo este temperatura cea mai mare şi acolo începe atracţia magnetică.

Este sursă de căldură, lumină şi energie

Dacă planeta Pământ dispare, Soarele mai există? Evident.

Dacă Soarele moare, mai există viaţa? Evident. Că nu!

Trebuie să îţi găseşti puterea de a arde în interior, de a avea o pasiune care izvorăşte din interior, care nu are nicio legătură cu exteriorul. Trebuie să ai putere personală şi principii pe care te bazezi. Trebuie să alegi să fii soarele în lumea ta, nu o planetă sau un satelit al unei planete…

Metafora asta trebuie să te facă să înţelegi că în viaţă, dacă eşti planetă şi nu soare, vei gravita în jurul a ceva mai puternic decât tine şi vei fi la mila acelui lucru.

Dacă vrei cu adevărat totul în viaţă, tu trebuie să fii soarele.

Pentru că, dacă te poţi baza pe tine întotdeauna, vei avea acea linişte constantă, vei putea păstra în jurul tău lucrurile pe care ţi le doreşti.

Dacă vei fi o planetă şi vei face din bani scopul tău ultim, vor fi fluctuaţii care te vor duce în stări extreme şi care nu îţi vor oferi niciodată liniştea de care ai nevoie; dacă vei avea ca scop relatiile şi le pierzi, eşti distrus. Neavând niciodată puterea ta personală, întotdeauna vei fi în derivă şi vei eşua.

Fii soarele, găseşte ceva pentru care să arzi, şi atunci vei începe să atragi lucrurile în viaţa ta, în loc să alergi după ele ca un muppet,

Ca fiinţă umană, poţi alege ce vrei să fii: soare sau planetă. Alegi prin felul în care te porţi, te bazezi pe tine sau gravitezi în jurul a ceva.

Îţi poţi găsi liniştea în interiorul tău sau alergi cu disperare după ceva.

Uite-te la cei mai de succes oameni din întreaga lume.

Ei atrag lucrurile pe care le vor în viaţa lor prin felul în care se poartă, prin atitudinea lor.

Care sunt lucrurile care dau sens vieţii tale?

Lucruri în viaţa ta care trebuie să constituie planetele, nu soarele

Banii, frumuseţea fizică, relaţiile, puterea fizică şi multe alte lucruri ajutătoare, toate acestea le vom numi de acum încolo unghiuri din care poţi aborda o problemă şi, dacă le ai, e foarte bine.

Foloseşte-te de ele.

Însă scopul aici e să abordezi orice problemă în mod direct, frontal – bazându-te doar pe cine eşti tu cu adevărat (pe personalitatea ta) – şi, fără niciunul din unghiurile ajutătoare, sa obţii tot ce vrei prin ceea ce eşti, pentru că meriţi.

1. Banii şi lucrurile materiale

Când nu am avut bani, am văzut cine mi-au fost adevăraţii prieteni. Tot când nu am avut bani am aflat cum funcţionează atracţia şi am învăţat să creez această emoţie doar cu anumite calităţi ale personalităţii şi nu folosindu-mă de alte elemente „ajutătoare”.

Banii, faima şi frumuseţea sunt anumite UNGHIURI din care poţi aborda viaţa şi problemele ei.

Dacă ai bani, sigur se vor găsi oameni care sa fie „atraşi” de tine.

Dacă eşti obişnuit să foloseşti banii pentru a obţine sex, pentru a-ţi face prieteni sau pentru a face mai uşor lucruri pe care le puteai face şi fără bani, ce te vei face într-o zi când vei avea o problemă şi nu vei mai avea bani sau îi vei avea, dar nu te vor ajuta?

Apoi, ce te faci când întâlneşti pe cineva cu mai mulţi bani decat  tine? (Tot timpul se găseşte cineva cu mai mulţi bani decat tine.)

Probabil paralizezi, pentru că eşti obişnuit să rezolvi problemele cu bani, iar acum banii nu mai funcţionează.

Ce te faci dacă treci printr-o perioadă în care nu ai bani? Mergi prin lume şi nimănui nu-i mai place de tine?

Cam trist.

Banii nu au niciun rol în atracţia sexuală, pentru că ea este o emoţie. Banii sunt buni pentru a-ţi construi o viaţă liberă şi independentă, ceea ce te poate ajuta să devii o persoană mai atrăgătoare.

Însăşi atracţia este o emoţie, iar emoţiile ţin de personalitate.

Oamenii împrumută puterea, dar o dau înapoi cu dobândă.

Oamenii împrumută puterea de la banii pe care îi au ca să obţină ce vor, iar când banii nu mai sunt de folos, sunt ca nişte handicapaţi neadaptaţi care nu ştiu cum să obţină ce vor fără bani, sau acolo unde banii nu îi ajută. Dacă ai banii ca ancoră în viaţa ta, ce te faci când rămâi fără ei sau când cei din jur au mai mulţi ca tine?

Foarte mulţi oameni astăzi gravitează în jurul banilor şi se lasă influenţaţi de puterea lor. Securitatea financiară îţi permite să faci multe lucruri în celelalte domenii. Dacă însă banii sunt soarele în lumea ta, devii stresat, temător, protectiv şi defensiv când ceva afectează banii tăi.

Ce te faci când îi pierzi, ce te faci când nu îi poţi folosi şi, mai ales, ce te faci când eşti printre oameni care au mai mulţi bani ca tine? Treci de la stări de fericire la stări de depresie?

Dacă faci din bani, haine, maşini, bijuterii, avere sau lucruri ca faima, gloria sau statutul social motivul central al vieţii tale, câtă putere ai cu adevărat ? Toţi avem dovezi concrete despre cât de repede poţi să pierzi aceste lucruri şi cât de multe forţe externe le influenţează. Dacă sentimentul tău de siguranţă şi de stimă de sine stă în reputaţie sau în ceea ce posezi, îţi vei trăi viaţa într-o permanentă stare de teamă că vei pierde acele lucruri, că îţi vor fi furate sau îşi vor pierde valoarea. Dacă te afli în prezenţa cuiva cu mai multe lucruri şi mai mulţi bani, te vei simţi inferior; în prezenţa unuia cu mai puţin, te vei simţi superior. Sentimentul tău de stimă de sine fluctuează constant şi nu ai un sentiment sănătos de putere personală.

2. Relaţii

Dacă cel mai important lucru pentru tine pe lumea asta este o relaţie, atunci ţi se va crea o dependenţă emoţională foarte puternică de acea relaţie. Dacă o relaţie te face să simţi că trăieşti, devii dependent şi vulnerabil la acea relaţie, dependent şi vulnerabil la toanele şi sentimentele, comportamentul şi tratamentul partenerului. Apoi sunt problemele de natură financiară, responsabilităţi şi, dacă gravitezi în jurul lor, urmările sunt că, luând viaţă, putere şi energie de la acea relaţie, vei plăti acest împrumut de putere cu dobândă când lucrurile nu vor merge aşa cum te aştepţi, iar viaţa ta devine un haos.

3. Munca

Dacă munca e tema centrală a vieţii tale, ajungi… WORKAHOLIC – cunoşti termenul, probabil. Sacrificii în sănătate, relaţii şi alte lucruri importante. Identitatea acestor oameni vine din munca lor:  „sunt manager”, „sunt artist”, „sunt scriitor”.  Aşadar, securitatea lor poate fi afectată uşor de orice îi va împiedica să îşi continue munca. În afară de asta, ei ştiu doar să facă bine ceea ce fac la muncă, fiind handicapaţi în celelalte domenii.

4. Plăcerea. Trăieşte clipa, recompensă imediată

Acesta e un alt centru des întâlnit în jurul căruia oamenii gravitează. Trăim într-o lume în care scurtăturile, recompensa imediată sunt încurajate, mass-media ne arată ce au alţi oameni şi ce pot face ei trăind viaţa uşor şi distractiv, însă impactul asupra vieţii acestor oameni, asupra productivităţii lor şi asupra stimei lor de sine, pe care acest stil de viaţă îl aduce, nu este arătat niciodată.

Plăcerile vieţii în cantităţi moderate aduc relaxare pentru trup, minte şi suflet şi pot face multe alte lucruri bune. Însă, când tragi linie, nu rămâne nimic, nicio satisfacţie de durată şi profundă, nicio senzaţie de fericire. Aceste persoane devin plictisite şi cresc nivelul plăcerii de fiecare dată, pentru a obţine aceeaşi satisfacţie, iar trupul şi mintea cer tot mai mult şi mai mult.

Prea multe filme, prea mult TV, prea mult alcool, prea multe droguri, prea multe jocuri pe calculator, prea mult sex , prea multe jocuri de noroc, în mod gradat, distrug o viaţă.

Potenţialul acestor persoane rămâne adormit, talentele şi pasiunile, nedezvoltate, mintea şi spiritul, nesatisfăcute şi neîmplinite.

Malcolm Muggeridge scrie în Un testament al secolului XX:

„Când mă uit în urmă la viaţa mea, ceea ce fac des acum, la bătrâneţe, ce mă loveşte cel mai tare este că ceea ce părea odată semnificativ şi seducător, astăzi este inutil şi absurd.”

Să te laşi pradă momentului şi să spui „carpe diem” fără să ai în minte şi viitorul înseamnă doar, aşa cum spune Pascal, „să lingi pământul”.

Ţine minte că trebuie să cucereşti cerul.

5. Frumuseţea

Frumuseţea fără personalitate este mai degrabă un blestem decât un cadou.

La bărbaţi aproape nici nu contează frumuseţea fizică, când vine vorba de a crea emoţia atracţiei într-o femeie.

Puneţi o femeie să aleagă între un bărbat frumos, dar fricos, mincinos şi lipsit de simţul umorului şi unul mai puţin frumos, dar curajos, sincer şi amuzant (trei din calităţile personalităţii alfa).

Balanţa va înclina tot timpul în favoarea celui de-al doilea, dacă femeia nu este afectată psihic.

La femei este puţin mai important aspectul fizic, pentru că bărbaţii au un mecanism care declanşează în ei o atracţie sexuală aproape instantanee la vederea unei femei frumoase. Însă această reacţie poartă numele de „răspunsul emoţional al preistoricului din peşteră”, şi, dacă rămâne la stadiul acesta, nu se anunţă nimic bun pentru niciunul din cei doi.

Bărbatul va crede că „e îndrăgostit” şi va avea un comportament mai apropiat de orice mamifer în călduri decât de un bărbat adevărat.

Pentru o relaţie sănătoasă între cei doi e nevoie de o atracţie intelectuală pe lângă cea sexuală, în cazul în care femeia e interesată de mai mult decât de o partidă de sex.

Şi de obicei femeia e interesată de un pic mai mult decât de sex, aşa cum vom avea ocazia să vedem în continuare.

Ca o concluzie: banii şi frumuseţea sunt folositoare, dar departe de a fi suficiente în crearea atracţiei sexuale sănătoase şi păstrarea ei.

O persoană care arată normal, care are suficienţi bani pentru a avea o viaţă liberă şi independentă şi care are o personalitate alfa nu va avea adversar în lumea reală.

O persoană doar frumoasă sau doar cu bani este o victimă în lumea reală, pradă şi jucăria celor care au personalitate şi se folosesc de ea. De aceea, să îţi dezvolţi personalitatea alfa devine o condiţie obligatorie, indiferent de aspectul tău fizic sau de banii pe care îi ai acum.

Dacă ai bani de la început, s-ar putea să ai în jurul tău oameni care să aibă intenţii ascunse. Dacă ai succes sau faimă, nu poţi şti care din oamenii din jurul tău ar rămâne lângă tine, indiferent de ce s-ar întâmpla. De obicei asta afli când e prea târziu şi deja ai pierdut tot.

Cum poţi să ştii dacă oamenii care spun că te iubesc într-adevăr te iubesc „pentru cine eşti” şi nu pentru ceea ce ai – bani, faimă etc.?

Dar dacă începi cu personalitatea, atunci începi cu începutul. Ştii cum pleci la drum şi asta nu trebuie să uiţi niciodată.

În jurul a ce gravitezi tu?

Majoritatea dintre noi gravităm în jurul a mai multe lucruri, cele pe care le-am expus mai sus ori poate altele, pe care nu le-am enumerat. Când e satisfăcută o nevoie, trecem să gravităm în jurul altui centru şi tot aşa.

O dată eşti fericit şi optimist, altă dată în depresie şi nefericit. NU există un sens clar şi consistent spre care te îndrepţi, împrumuţi putere de la prieteni, bani, relaţii etc., ca să obţii ce vrei. Plăteşti însă înapoi cu dobândă mare acest împrumut atunci când nu te poţi folosi de această putere superficială şi nu mai obţii.  Nu foloseşti singura putere adevărată: puterea personală. NU ai un sentiment al puterii personale care vine din interior şi din identitatea ta.

Ideal este să ai un centru de unde să izvorască toată puterea ta, sentimentul de siguranţă şi înţelepciunea, un centru de unde îţi iei tot ce ai nevoie pentru a face tot vrei în viaţă.

Acest centru este în interiorul tău şi trebuie să devină soarele în jurul căruia gravitează totul.

Valorile pe care le ai, principiile, sunt combustibilul care va face acest centru să ardă.

Un centru bazat pe valori şi principii

Aşa cum am spus deja, când ai un scop în viaţă, o imensă putere derivă de acolo. Scopul îţi aduce principii de la care nu te abaţi, pentru că ştii ce vrei, şi valori pe care le susţii indiferent de ce se întâmplă în lumea exterioară. Câştigi o putere personală imensă.

Valorile, odată ce ţi le stabileşti în conformitate cu ceea ce vrei, ele nu se mai schimbă. Siguranţa va veni din faptul că, spre deosebire de celelalte centre, supuse schimbării şi influenţelor, acest centru nu se modifică. Te poţi baza pe ele tot timpul, că te vor ghida şi îţi vor spune cum să acţionezi în fiecare situaţie. Ele nu vor reacţiona la nimic, nu vor divorţa şi nu se vor despărţi de tine, nu pot fi distruse de foc, apă, nu pot fi furate sau nimicite de cutremur. NU îţi pavează drumul cu scurtături şi remedii instant, spre deficitul tău. NU depind de comportamentul celorlalţi, al mediului înconjurător şi nu îşi pierd valoarea.

Aşadar, indiferent ce principii îţi alegi, odată ce le ai ca ancoră în viaţă, devii un om foarte puternic şi respectat. Oricine îşi poate alege propriile principii şi valori după care să trăiască. Dar, ca întotdeauna, fiecare e responsabil de ce alege şi ce fel de om vrea să fie.

Nu uita că trebuie să te iubeşti pe tine prima oară dacă ai pretenţia să fii iubit de altcineva.

Îţi dai seama că ai găsit un principiu şi o valoare pentru tine atunci când răspunsul la întrebarea: „Mi-aş da viaţa pentru valorile, principiile şi visele mele?” este DA. Şi este sincer.

Ăsta e un lucru care câştigă respect oriunde şi din partea oricui. Asta îţi aduce statut social.

Devino egoist prima oara, devino soarele in lumea ta, fa ca totul sa graviteze in jurul tau pentru ca mai tarziu sa poti sa oferi din plin si cu multa generozitate lucrurile pe care le-ai dobandit.

Despre Ego

Carl Gustav Jung împarte psihicul uman în trei părţi. Ego-ul, Umbra şi Inconştientul colectiv. Vom vorbi despre toate 3, si incepem cu prima.

Se numeşte Ego (sau Eu) care este definit ca partea conştienta a minţii umane.

În literatura de specialitate a psihologiei moderne se acordă tot mai multă atenţie acestui aspect al psihicului, deoarece se pare că Ego-ul este sursa foarte multor probleme cu care societatea umană se confruntă la ora actuală.

Ego-ul este partea de animal, de mamifer din fiecare fiinta umana.

Avem organe sexuale, avem tub digestiv, avem trupuri de mamifer.

Este absurd sa nu iti onorezi si aceasta latura a ta cu toate ca fiinta umana nu e compusa doar din ego.

Insa ego-ul iti apartine.

Ego-ul este acea parte din orice fiinţă umană care, în momentul trezirii din somn dimineaţa, vine şi lipeşte un bilet pe fruntea fiecărui individ, cu cerinţele: “Vreau mai mulţi bani, mai multă atenţie, mai mult statut social, mai multă iubire! Vreau toate acestea şi mai mult decât toate la un loc. Şi dacă nu le am, am să te fac să te simţi foarte prost. Şi dacă le voi avea, poţi fii sigur că nu va fi destul şi voi dori altceva, în cantităţi şi mai mari!”. E destul de simplu să ne dăm seama care este legătura între Ego şi egoism.

Pentru ca ego-ul multor oameni este slab, asa cum am zis, Ego-ul are tendinta sa graviteze in jurul altor centre mai puternice decat el, de aceea e foarte important sa iti intaresti ego-ul astfel incat toate lucrurile importante pentru tine sa graviteze in jurul tau.

Devino o persoana foarte egoista

In definitia lui Thomas Leonard, egoismul este starea in care te afli atunci cand faci ce e mai bine pentru tine. In schimb, acest egoism temporar te ajuta sa oferi mai tarziu mult mai multe celor iubiti si lumii intregi. Poate fi un pas dificil insa odata ce incepi sa devii egoist intr0un mod responsabil, incepi sa te simti o persoana mult mai atragatoare si ca o concecinta, mai atragatoare si pentru cei din jur.

Eu prin egoism am inteles sa nu mai raspund la telefoane cand nu am chef indiferent cine ma suna, sa nu primesc pe nimeni acasa la mine decat atunci cand cer sa fiu vizitat in mod clar, sa nu mai raspund cererilor de ajutor facute din lene si care pot fi rezolvate fara mine cu putin efort, sa pun pe primul loc sanatatea mea fizica, emotionala si spirituala, sa pun pe primul loc in viata visul meu de a deveni un foarte bun psiholog, sa setezi reguli in relatiile cu cei din jur astfel incat sa imi amplific puterea, nu sa mi-o diminuez.

Asta nu ma impedica sa ii iubesc neconditionat pe cei apropiati, insa consider ca si ei trebuie sa ma accepte asa cum sunt si sa ma iubeasca la fel, neconditionat, chiar daca se intampla sa nu le satosfac unele nevoi pe care le-ar vrea satisfacute de catre mine.

Exercitiul 1: Fa o lista cu ce anume inseamna egoism pentru tine si in viata ta.

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Cand am inceput sa imi dedica cea mai mare parte a timpului meu persoanei mele, mi-am descoperit vocatia in viata. Aceea de a fi un foarte bun psiholog. Si am facut si un plan pentru asta. Sa ajut cei mai multi oameni din postura de psiholog, mai multi decat oricare alt psiholog de pana acum. Stiind asta, mi-am concentrat timpul si resursele pe citit, scris, educatie, practicarea psihologiei, dezvoltarea permanenta personala si profesionala. Dupa 2 ani au inceput sa apara rezultatele care au devenit din ce in ce mai incurajatoare.

Exercitiul 2 : Avand in vedere exemplul de mai sus, care crezi ca ar fi talentul tau cel mai mare pe care l-ai putea dezvolta intr –o abilitate care sa faca intreaga lume mai buna ? E nevoie de egoism ca sa te concetrezi doar pe tine o vreme si sa descoperi care este comoara ascunsa in tine. Scrie acele lucruri care crezi ca ar putea fi talente ale tale sau chiar vocatia ta in viata

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Cand am luat decizia sa fiu egoist o vreme, am inceput sa imi anunt ( deci sa imi si dezamagesc) familia, prietenii, anturajul. Le-am spus planurile mele si noul meu stil de viata. Apoi i-am lasat sa comenteze ce vor in timp ce ma indepartam si le auzeam vocile din ce in ce mai slab.

Exercitiul 3 : Scrie o lista cu persoanele pe careva trebui sa le anunti ca nu vei mai putea fi la dispozitia lor pentru ca ai un vis in aceasta viata si ai nevoie de timp si energie pentru tine si munca ta.

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Va trebui sa folosesti cuvantul « NU » din ce in ce mai des. Eu am spus « NU » persoanelor care imi mancau timpul si energia fara rezultate, telefoanelor care sunau cand ma concentram pe munca mea, cererilor de tot felul care imi sugeau energia si timpul zilnic.

Exercitiul 4 : Fa o lista cu lucrurile sau oamenii carora vei incepe sa le spui NU

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________

Cu drag,

Pera Novacovici

 

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

36 de răspunsuri

  1. sincer, partea cu "femeile se ghideaza dupa frumusetea interioara si nu neaparat dupa cum arata un barbat" mi se pare o stereotipie. asta e singura observatie. in rest…interesant, dar, o singura mentiune: lumea nu se invarte in jurul unui individ, s-ar putea sa cazi in extrema de a fi prea egoist, de a te centra doar pe nevoile tale si cand te trezesti …vei fi singur tu cu succesele tale si idolii tai..cred ca trebuie sa existe o balanta intre egoism si generozitate, o constanta cu care dai si primesti.

  2. Fals. Bărbatul vede într-o damă bine o posibilitate în plus de a-şi asigura perpetuarea. N-ar nimic de-a face cu peştera. În final, vor învinge măgarii sănătoşi şi nu filozofii bolnăvicioşi.

  3. Lasa-le pe fetele astea, nu le baga in seama!:))) Felicitari din nou pt acest nou articol si pt timpu acordat!! Mi-a mai luminat o parte a creierului , o particica as putea spune ca inca mai trebuie sa invat multe ca sa ajung cu adevarat alfa:)
    Pe langa asta am invat din ce in ce mai bn sa trec peste orice rau cu toate k sunt impulsiv si am o gramada de slabiciuni si defecte…la ora actuala sunt undeva sub nivelul marii cam destul de adanc (n-as putea sa-ti spun cat:P) dar vreau sa stii k oricat de greu mi-ar fi ma gandesc la greul prin care ai trecut tu si asta imi mai da curaj si speranta sau mai bn zis:PUTERE!!! Tine-o tot asa:);)

  4. Esti bun Pera! Iti urmaresc cu interes toate articolele! Pot sa-mi spui cum sa inving lenea? Sentimentul de " vreau sa mai stau un pic "pana sa ma apuc de ceva?

  5. Interesant articol,insa nu multi sunt cei care il inteleg.Eu personal deduc sincer ca asta ar trebui sa fac : sa devin mai egoista…Si nu ma refer la a nu mai oferii un corn colegei mele de birou ci la simpla idee: HAI SA MA PUN PE MINE PE LOCUL UNU!
    Pana aici toate bune.Cineva mai spunea odata ca in DRAGOSTE TREBUIE SA FII EGOIST…insa stau vertical si gandesc ca si in viata trebuie sa fii la fel de egoist.
    Sa nu ma mai gandesc prima data la binele celui de langa mine , e treaba lui sa si-l indeplineasca, ci la binele meu- in primul rand-acolo trebuie canalizata toata energia.

  6. Ce vrei tu sa faci este un exemplu minunat de altruism; vrei sa-ti ajuti semenii lucrand in acelasi timp la dezvoltarea ta personala.Am sa punctez cateva lucruri: nu poti ajuta pe nimeni dk "farfuria ta e goala",deci intai ajuta-te pe tine.Subiectul sex,relatii,a fost,este si va fi intotdeauna o sursa inepuizabila de discutii.Sex nu este totuna cu dragoste.Poate o sa par demo,dar as recomanda sa nu ocoliti studierea BIBLIEI.Ca sa-i intelegi pe ceilalti in primul rand trebuie sa te intelegi pe tine;este un proces de autoeducare si dk nu ati facut-o deja,apelati la cartea "Personalitate plus"de Florence Litauer.In rest ,toata admiratia pt drumul pe care l-ai ales.

  7. Buna, Pera! E ffffff tare articolul si sunt de acord cu tine. Tot ce spui in articole e pura realitate, iar un om inteligent, realist, cu personalitate va fi de acord cu tine…………restul ar trebui sa se trezeasca. Eu aleg sa merg pe drumul tau ptr ca stiu ca voi ajunge sa fiu ''soare''. Felicitari, esti minunat si meriti aprecierea mea.

  8. eu sunt ffffff egoista,am taiat demult din anturajul meu pe cei care-mi mancau energia si pozitivismul sau chiar imi blocau imaginatia cu frustrarile lor,si un timp ramasesem foarte singura……lupta de a continua munca mea cu mine insumi insa a dat roade ba acum castig si ceva banuti din aceasta lupta!!!zici bine ce zici numai ca eu am avut o viata mult mai grea decat a ta,mult mult mai grea decat ce povestesti tu!asta nu e o lauda dar stii cand faci conexii intrre viata ta personala si ceea ce teoretizezi tu despre viata,e normal sa-mi vina comparatia asta in cap intre viata ta si a mea,si ma surprind zambind….a si vroiam sa-ti spun ca actorul de exemplu incepe cu cartea"Munca actorului cu sine insusi' scrisa de un rus celebru la noi in actorie Stanislavsky,deci prin munca noastra tb sa ne interesam a ne uita in noi insine …pana cand murim,deci zambesc cand vad ce mult se aseamana muncile nostre,a ta si a mea si cand vad unde se despart!!!!tine-o tot asa,cu bine,Pera!

  9. Bun articol. Ne vedem la petrecere.
    Mi-a plăcut cum ai concretizat lucrurile la un moment dat, când ai dat exemple de ce înseamnă egoismul pentru tine.(pentru ca la un moment dat începeam sa pierd sirul, adică sa sar părți din text – după care m-am întors sa citesc tot)
    In legătură cu "WORKAHOLIC" eu nu cred și nu susțin în nici un fel, și cred ca nici tu, ca dacă lucrezi la visul tău și 14 ore pe zi, în fiecare zi, este o problema. Pentru ca este visul tău, scopul tău și dacă lucrezi în aceasta direcție nu ai sa consideri ceea ce faci ca "munca", ci e o plăcere sa faci ceea ce-ți place. Bineînțeles ca trebuie sa existe si "fun-ul", partea de relax. Care poți sa o faci când vrei tu, fiind independent financiar și propriul tău șef.
    Eu sunt un "firm believer" în muncitul în fiecare zi, chiar și pentru 2-4 ore în zilele de relax. Lucrat, putând însemnând si: citind ceva ce-ți poate ajuta afacerea/proiectul/activitatea, verificare, căutarea de idei noi, etc.
    Diversificarea muncii e importanta pentru a elimina sentimentul de rutina. Si e cea mai buna cale sa înveți. Asa am învățat eu pentru școala de șoferi și am luat din prima. Nu citeam numai dintr-o carte, pentru ca m-as fi plictisit, în schimb, făceam chestionare din cartea principala, apoi citeam din alta carte interesanta de la o colega cu semne și legislație, apoi făceam teste/chestionare întregi pe pc (la care dacă nu răspundeam corect la o întrebare, mi se dădea link la partea din legislație pe care trebuia sa o citesc sa pot răspunde la întrebare corect), apoi mai era cartea de legislație din care mai citeam rânduri. Era un cerc complet și nu m-am plictisit citind sau făcând teste pentru nici o secunda.
    Asa și acum, citesc în fiecare zi din 4 cărți. 1 e de Poker, 1 de Beletristica, 1 de Business și 1 de Dezvoltare Personala.
    Succes și Spor!

  10. Felicitari! Si mie mi-a placut mult articolul :).Si stiu ca tot ceea ce spui este adevarat,numai ca am o problema. Nu stiu sa pun in aplicare tot ceea ce inteleg eu din articolele tale. Spunea un baiat mai sus, Octavian, ca nu stie cum sa invinga lenea. Cred ca am si eu aceeasi problema. Vreau sa realizez ceva, dar necesita mult timp si mult studiu. Imi doresc mult teoretic,dar practic nu fac mare lucru pentru visul meu. In concluzie,daca poti sa-mi dai niste sfaturi le astept cu cea mai mare placere.Inca o data: FELICITARI!

  11. @gabi workaholic este o persoana care munceste! in exces. munca in sine in ziua de azi este vazuta ca pe o modalitate de a face bani si tocmai de-aia iti distruge sanatatea si echilibrul mintal pentru ca noi suntem obisnuiti sa ne gandim numai la rezultatul final (fie el o stare financiara buna, urmatoarea masina pe care vrei sa ti-o cumperi sau mai stiu eu ce).
    Insa cand faci ceea ce iti place, cand 'muncesti' la visul tau toata atentia ta este in prezent, faci ceea ce faci cu placere si nu mai este deloc atat de extenuant pentru ca esti fericit in momentul ala si nu intr-un final cand primesti 'rasplata' (care va fi de scurta durata, in continuare vei vrea sa faci mai multi bani, sa ai alte masini etc)
    … si ca sa fiu putin 'ontopic' pot sa spun ca e inca un articol reusit (lung dar reusit :)) ) cred ca ai spus tot ce se putea spune de spre asta. Sper doar ca unii sa nu inteleaga gresit egoismul asta care e total diferit de egoismul pe care il uram cu totii.
    Cum te poti astepta ca altii sa te iubeasca si sa te accepte cand tu nu te iubesti pe tine ?
    Orice schimbare trebuie sa inceapa din interior pentru ca apoi sa radieze prin tine (la fel ca soarele ala :P)
    Norocul meu este ca a inceput sa ma intereseze subiectul la o varsta frageda si am citit multe site-uri de genul din afara. Am ramas surprins sa vad ca exista si la noi asa ceva. In ciuda criticilor neconstructive sunt sigur ca vei face o diferenta si vei ajuta destule persoane. Iti doresc mult succes in continuare !

  12. Foarte bun articolul. Informatia din el reprezinta una din verigile lipsa din personalitatea mea si corespunde exact nevoii mele spirituale actuale. Imi pusesem aceste intrebari, am contrazis si criticat cateva persoane… dar acum am inteles adevarul. Ma inselasem. Dar mi-ai "raspuns" la timp si imi pot fundamenta mai bine strategia personala 🙂 Iti multumesc din suflet 🙂
    Ciprian

  13. Draga Cristina , apropo de lene te rog sa reiei articolul Curajul, si construieste-ti conexiunea dorita::) )))
    Am avut o curiozitate deplina sa citesc articolul, sunt super informata, multumesc si Succes!!

  14. Un articol foarte bun, pentru care te felicit. Personal, m-am regasit in partea cu ,, relatiile".M-ai ajutat foarte mult sa-mi ridic valul de pe ochi si sper ca de acum inante sa constientizez ,,soarele".

  15. Draga Cristina , apropo de lene te rog sa reiei articolul Curajul, si construieste-ti conexiunea dorita::) )))
    Am avut o curiozitate deplina sa citesc articolul, sunt super informata, multumesc si Succes!!!

  16. Toata chestia cu egoismul merge perfect. Eu acum am 18 ani, si sunt foarte egoist si egocentrat, si nu consider ca este un lucru rau. Dimpotriva, acest egoism m`a ajutat sa trec peste foarte multe din problemele pe care le`am avut. Am ajuns asa instinctiv, din pricina evenimentelor din viata mea… Am ajuns sa am mai multa incredere in mine, si asa am ajuns sa le inspir si celor din jur incredere. 🙂
    Chiar merita: Fii egoist!
    P.S.: Foarte tare articolul 😉

  17. mai tata ! asta nu e egoism ! asta e intependenta si durere undeva de ce se intampla… esti liber si faci ce vrei… accepti situatia si te adaptezi cum vrei tu… salutari

  18. Buna Pera ,
    Articolul tau nu se citeste, se studiaza !
    Merita din plin !
    Am mai intrebat, nu am primit raspuns, mai incerc o data :
    Cum pot cumpara cartea ta PERSONALITATE ALFA daca nu sunt in tara ?
    Raspunde-mi de data asta , please !
    Dorina

  19. Cand pui suflet in ceva nu stiu cum ai putea fi mai detasat emotional. O relatie de cuplu de exemplu…M-ar interesa sa fiu mai putin dependenta emotional de partener…dar nu reusesc.

  20. scriu pt prima data.
    am sosit
    vin si eu sa ma aliniez luminii.
    caci asta caut,asta e poporul lui dumnezeu ,pe care l-a scos din robia si sclavia gindurilor lui .

  21. Salut! Vreau sa fac o observatie trista! Aruncand o privire peste comentariile la acest articol, observ ca majortatea cititorilor blogului sunt femei, cand el se adreseaza mai mult barbatilor prin natura articolelor.
    Motivul pentru care femeile sunt atata de interesate este dni cauza unei trasaturi feminine foarte interesante: cand barbatul nu e barbat, atunci isi asuma ele rolul asta. Un alt motiv ar fi ca ceva le atrage, le fascineaza la aceste teme despre spiritul masculin, si asta vine dintr-o speranta mai veche a femeilor de a avea langa ele barbati adevarati.
    Asa, ca sa nu mai aud vreun barbat ca se plange ca n-are femei pentru ca mai mult ca sigur e din cauza ca traieste intr-o negare, ignoranta si tergiversare totala. Se simte intimidat, acolo in bula aia al lui calda si familiara de unde inca se hraneste prin cordonul ombilical al mamei. Atata timp cat un barbat se va lasa influentat de mediul inconjurator, si nu va face pasul inainte, catre actiune, nu se poate numi barbat. E doar un baietel.

  22. Salut! Vreau sa fac o observatie trista! Aruncand o privire peste comentariile la acest articol, observ ca majortatea cititorilor blogului sunt femei, cand el se adreseaza mai mult barbatilor prin natura articolelor.
    Motivul pentru care femeile sunt atata de interesate este din cauza unei trasaturi feminine foarte interesante: cand barbatul nu e barbat, atunci isi asuma ele rolul asta. Un alt motiv ar fi ca ceva le atrage, le fascineaza la aceste teme despre spiritul masculin, si asta vine dintr-o speranta mai veche a femeilor de a avea langa ele barbati adevarati.
    Asa, ca sa nu mai aud vreun barbat ca se plange ca n-are femei pentru ca mai mult ca sigur e din cauza ca traieste intr-o negare, ignoranta si tergiversare totala. Se simte intimidat, acolo in bula aia a lui, calda si familiara, de unde inca se hraneste prin cordonul ombilical al mamei. Atata timp cat un barbat se va lasa influentat de mediul inconjurator, si nu va face pasul inainte, catre actiune, nu se poate numi barbat. E doar un baietel.

  23. Salut Pera,citesc cu mult interes articolele tale.Doresc Romaniei cati mai multi tineri ca tine,inteligenti,muncitori,ambitiosi,visatori,generosi.,dar nu numai in psihologie.Am vazut stiri despre IT ca iese din mocirla,tineri (niste copii) care stau prin bucatarii si fac(creeaza)programe de milioane de euro.si nu vor sa plece din Romania,nu vor sa fie sefi,bogati,zei,ci isi duc visul mai departe.Vor sa aiba prieteni,sa-i pastreze pe cei buni,sa fie normali.Sa fie un semn ca Romania isi revine in matca ei ?Daca si valorile familiei s-ar normaliza si nu dezumaniza,as rasufla fericita.Si un rol foarte mare il ai tu ca psiholog.Parerea mea este ca abuzul in familie (de toate felurile),da Romania inapoi cu 100 de ani.Oare cum putem scapa de acest handicap??Astept cu interes urmatorul articol.Toate cele bune.Sa visam,sa creem,sa ne dezvoltam,sa scapam de saracie.

  24. M-a impresionat articolul, este deosebit de valoros pentru orice om. Cred insa ca este necesara o delimitare intre egoism – iubirea imaginii tale in contextul rolului pe care il joci in societate, si iubire de sine – iubirea esentei tale interioare, fara invelisul ego-ului cu care esti nevoit sa traiesti. Egoul este creat de minte, prin el oferi altora ceea ce ai acumulat, pe cand iubirea de sine apare prin constientizare, si prin ea iti poti oferi simpla ta prezenta iubitoare, care nu necesita eforturi sau timp investit. Ea trezeste in ceilalti iubirea fata de ceea ce ei sunt cu adevarat si, chiar fara a face nimic, determina in jur o schimbare de constiinta.
    Felicitari inca o data, este cel mai reusit articol pe care l-am citit.

  25. paragraful despre centrari…pe bani,posesii,partener and stuff imi aduce aminte de cartea lui Stephen R.Covey,Eficienta in 7 trepte.

  26. Paragraful despre centrari…pe bani,posesii,partener and stuff imi aduce aminte de cartea lui Stephen R.Covey,Eficienta in 7 trepte. Interesant articol. Multumesc.

  27. hhhmm …da esti un bun psiholog si mai mult ca sigur un adept al lui osho….n as vrea sa comentezi prea multe….interseant articolu..insa eu l as numi altfel. IUBIREA DE SINE….e ceea ce de fapt vrei sa spui..prin tot tam tam-ul asta…

  28. o sa revin cu o observatie care n are a face cu articolul postat aici…ci cu descrierea ta…Tu spui ca esti un bun psiholog pt faptul ca esti subiectiv?:)) scuza ma..insa a fi un bun psiholog inseamna a fi in primul rand obiectiv…Nu totul se rezuma la experientele tale…..deci…daca vrei sa fi un bun psiholog inceteaza sa mai compari si sa raportezi experientele tale si celorlati din jurul tau…Psihologul incearca sa intelega pacientul asa cum este ..si in primul rand nu cauta sa ii dea o solutie la o anume problema a pacientului…pt ca un bun pisholog ajuta pacientul sa gaseasca singur solutia!.

  29. Ceau!
    Mediul schimba omul!
    Traiesti intr`un mediu in care sunt numai oameni de succes, te las pe tine sa gandesti….!
    Traiesti intr`un mediu in care majoritatea ti`au interzis sa faci ce ai vrut, deoarece acele persoane aveau, o cu totu alta parere despre ce vroiai tu, si iai ascultat deoarece nu aveai ce face la varsta respectiva, altfel erai pedepsit sau ceva mai dur pate`ai!
    Mai traiesti in acel mediu si simti ca nu prea sau schimbat apele si doar tu te`ai schimbat! Iti zic ca acel mediu te trage in jos (copii is vulnerabili, pot fi usor traumatiza`ti fizic si psihic, o data ce ai fost traumatizat psihic, nu`ti dai seama caci esti obisnuit, la o varsta adulta, te vei intreba de ce ma simt astfel in preajma persoanelor respective?, pt ca ii sti ca pe maltratori!).Scuza lor ii "te`am crescut cum am stiut eu mai bine, ti`am vrut binele si te`am protejat",
    Ce stie un adult sa faca? Sa`i ceara unui baietas de 5 ani sa se conporte ca un intelept de 40 de ani!
    Fi fericit, pt ca tu esti eroul si poti schimba multe la tine, plecand de la ideea daca acel mediu te`a adus la omu care esti astazi, sa sti ca alt mediu te va aduce la un alt tip de om doar trebuie sa vrei schimbarea din interior, sa fi pregatit sa renunti la idei, principii, deoarece cu cat inaintam in varsta, mintea capata un atribut al procesului de conservare.
    Ai observat atunci cand ai vrut sa renunti la ceva si, ti`ai replicat ca nu poti doar ai incercat, ai incercat doar sa te schimbi. Cand am fost copii am plecat de la zero, acum sa putem face schimbari trebuie sa fim pregatiti sa renuntam la ceea ce e necesar ca schimbarea sa aibe loc.
    Expl: Vrei sa o uiti pe una, pleci dupa ideea: ochii care nu se vad se uita, e adevarat, si iti zici: "ce mult as vrea sa o uit sa nu mai sufar atat", dar in mintea ta arde dorinta de a te vedea cu ea, dar tu incepi sa`ti zici ca nu`ti mai place, si alte idei care ii atribuie calitati negatice, ….,in zadar, deoarece tu nu ai renuntat cu totul la ea, sa renunti trebuie sa nu mai existe acel sentiment puternic de ati dorii sa o vezi astazi maine sau cand isi din casa!!
    Trebuie sa renunti si sa mergi mai departe, renunti si ramai pe loc, ceva inca mai exista acolo la care nu ai renuntat!
    Trebuie sa sti si sa pierzi!
    Cum a zis Pera…. vede`n omenii intregul, nu doar binele sau raul!! Cautand binele persoana respectiva a gresit doar un pic, ti`ai schimbat parerea radical, si stant sa te gandesti mai bine, modul cum a gresit nu e ceva grav,ce nu poate fi iertat!
    Pa!:)))

  30. Mi se potriveste extraordinar ce ai spus in acest articol.Este foarte bun si iti doresc sa poti sa ai motivatia necesara sa continui in ceea ce faci ca e minunat!Multumesc,Pera si mult succes !

  31. Observatie: poza de la inceputul articolului nu mai este actuala intrucat inca din 2008 Pluto a fost exclus din categoria planetelor Sistemului Solar, prin urmare nu are ce cauta prin definitie in locul in care este pusa, articolul fiind postat in 2009. O mica neatentie din partea lui Novacovici. Nu-i nimic Pera mergi mai departe luminand poporul!

  32. Thank you, I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.