Am primit sute de răspunsuri la întrebarea ”ce ai fi vrut să înveţi la şcoală şi nu ai învăţat?”
Câteva dintre ele sună aşa:
”Ceea ce şcoala nu m-a învăţat şi îmi doresc este să fiu liberă, să-mi iau propriile decizii, să nu fiu constrânsă de nimeni, pe scurt: să-mi trăiesc viaţă aşa cum îmi doresc.” – Axi
”Aş fi vrut să ni se dea şansă să descoperim ce ne place, ce calităţi, aptitudini avem ca să fi studiat la liceu şi facultate ce ne place pentru a fi cei mai buni în acel domeniu. ” – Simona
——————————————
”Tocmai am terminat de citit ultimul tău articol despre sistemul educaţional, ”E timpul pentru o nouă şcoală – ep.1”, şi tot ce pot să spun e că l-aş printa într-o sută de exemplare şi l-aş lipi peste tot prin liceu (eu fiind clasa a 10-a), că poate măcar aşa reuşesc să îi fac şi pe profesori şi pe elevi să înţeleagă cum stau de fapt lucrurile.
Şi ca să îţi răspund şi la întrebare, la şcoală aş fi vrut să învăţ cum să devii integru şi independent. Îţi mulţumesc din inimă pentru tot ceea ce faci pentru oameni.” – Sânziana.
P.S.: Zilele trecute mi s-a întâmplat să o văd pe profesoara de română citind una din cărţile tale în timpul orei, şi singurul gând care mi-a trecut prin minte a fost: Genial omul ăsta. A reuşit imposibilul! :))”
——————————————
”Ce mi-a lipsit mie în şcoală este tocmai ceea ce faci tu acum… Încrederea în sine. Descoperirea potenţialului şi accentuarea lui. Cel mai important este să învăţăm să nu mai depindem de cei din jurul nostru pentru nimic. Să nu lăsăm factorii externi să ne afecteze personalitatea şi să acceptăm ceea ce se întâmplă fără a intra în depresii.
Eu am adoptat ideea ta… Tot ceea ce mi se întâmplă este spre binele meu…
Vacanţă plăcută în continuare. (respiră şi învârteşte-te odată şi pentru mine)
Vă pup… Alice”
——————————————
”Aş fi vrut să învăţ despre partea financiară, cum să câştigăm banii care ne pot asigura un trai decent, cu toate că am făcut şi o facultate de ştiinţe economice, pe lângă politehnică, tot nu ştiu cum să fac destui bani sau să gestionez eficient banii pe care îi câştig. Consider că aici ne-a trădat sistemul educaţional, dar cum puteam învăţa de la nişte oameni care erau ei înşişi salariaţi şi nici ei nu stăteau prea bine, iar părinţii erau muncitori. Şi consider că nici pe copii nu i-am îndrumat suficient (21 şi 16 ani), trebuie mai întâi eu să mă educ.” – Liliana Roscan
——————————————
Există 2 mari idei, fundamentale pentru noul sistem de educaţie:
Cine sunt educatorii ?
De ce fel de educație avem nevoie?
Cu permisiunea ta, aş vrea să ne folosim de cuvintele unuia dintre cei mai apreciaţi oameni ai mileniului, Carl Gustav Jung, care a pus în cele mai meşteşugite cuvinte pe care le-am citit vreodată câteva principii esenţiale legate de educaţie, educatori, vocaţie şi dezvoltarea personalităţii.
Să începem cu educaţia.
”Căci nimeni nu îşi dezvoltă personalitatea pentru că i-a spus cineva că ar fi folositor sau recomandabil să o facă. Niciodată natura nu s-a lăsat impresionată de recomandări binevoitoare. Natura, chiar cea umană, e pusă în mişcare numai de constrângeri care acţionează cauzal. Fără să fie nevoie, nu se schimbă nimic, şi cel mai puţin personalitatea umană.
Ea este teribil de conservatoare, ca să nu spunem inertă. Doar cea mai acută nevoie o poate stârni. Astfel încât nici dezvoltarea personalităţii nu ascultă de nicio dorinţă, de nicio poruncă şi de nicio judecată, ci numai de nevoie; îi trebuie constrângerea motivaţionlă a destinului interior sau exterior.”
Aşadar, Jung ne spune că noi oamenii suntem foarte rar motivaţi să ne schimbăm sau să ne educăm pentru că ne-am trezit cu chef de dimineaţă.
Singurul lucru care ne va împinge spre evoluţie, creştere şi dezvoltare va fi NEVOIA şi SUFERINŢA.
Cred că este clar pentru noi toţi că suferinţele, dorinţele şi nevoile noastre sunt cei mai buni profesori ai noştri.
Omul îşi doreşte educaţie financiară când e dator până în gât, îşi doreşte sănătate când este bolnav şi îşi doreşte să înveţe despre relaţii când e părăsit.
În ce constă această nouă educaţie?
În cele mai dureroase nevoi şi în cele mai mari aprinse dorinţe ale omului.
Din experienţa mea cu comunitatea personalitate Alfa, de departe cele mai puternice nevoi, suferinţe şi dorinţe sunt, nu neapărat în această ordine:
-Bani
-Iubire
-Sănătate
-Vocaţie
-Încredere în sine
-Emoţii
-Spiritualitate
-Comunicare
-Relaţii
Pe măsură ce au trecut anii şi am văzut că problemele oamenilor au multe în comun deşi fiecare om are particularităţile sale unice, am început să construiesc subiectele de discuţie pe blog-ul Alfa în funcţie de aceste domenii comune.
La un moment dat, aproape orice mesaj sau email primit îl puteam încadra într-una din aceste categorii.
Următorul pas a fost să creez produse, cărţi, materiale audio, cursuri video, seminarii şi workshopuri pe aceste domenii de interes şi astfel a început să se contureze această nouă şcoală şi educaţie bazată pe nevoile urgente şi fundamentale ale omului şi nu pe nişte teorii reci şi îndepărtatate care s-ar putea să nu aibă aplicabilitate practică niciodată în viaţa unor oameni.
Eu de exemplu, deşi am învăţat ani de zile trigonometrie, aş fi avut nevoie să învăţ cu totul alte lucruri.
Nu am folosit în ultimii ani niciodată sinus-ul şi cosinus-ul în niciun aspect al vieţii mele.
Sigur, unii oameni, în anumite meserii, inginerii de exemplu, vor folosi aceste lucruri constant însă tocmai aici e o mare problemă a vechiului sistem.
Îi bagă pe toţi oamenii în aceeaşi oală fără să ţină cont de sufletul, talentele, suferinţele şi dorinţele fiinţei umane.
Aşadar, domeniile de mai sus ar putea fi materiile unei noi forme de educaţie, aplicabilă cu rezultate vizibile şi imediate în viaţa omului.
Cine ar fi educatorii?
Dacă avem materii de predat, este clar că e nevoie şi de profesori care să predea această formă de educaţie.
Să vedem ce ne zice Jung şi în acest aspect:
”Dacă vrem însă într-adevăr să stârpim răul de la rădăcină, atunci trebuie să ne punem întâi şi întâi întrebarea: cum se face că au fost şi mai sunt încă aplicate metode pedagogice stupide, lipsite de orice orizont?
E absolut evident că numai şi numai pentru că există educatori stupizi, care nu sunt oameni, ci automate umane de aplicat metode. Cel care vrea să educe, trebuie să fie el însuşi educat. Dar învăţatul pe de rost şi aplicarea mecanică a unor metode, practicate şi astăzi, nu constituie o educaţie, nici pentru copil, nici pentru educatorul însuşi. Se tot spune că unui copil trebuie să-i formăm personalitatea prin educaţie. Admir, desigur, acest înalt ideal pedagogic.
Dar cine face educaţia aceasta? Primul loc şi cel mai important îl ocupă părinţii, oameni obişnuiţi, incompetenţi, care rămân ei înşişi toată viaţa copii, pe jumătate sau pe de-a-ntregul. În definitiv, se aşteaptă oare cineva ca toţi aceşti părinţi obişnuiţi să aibă «personalitate»? În schimb, ne aşteptăm, fireşte, la mai mult din partea pedagogilor, a specialiştilor anume pregătiţi, cărora de bine de rău, li s-a predat totuşi psihologia, adică punctele de vedere – de cele mai multe ori profund divergente – ale unui sistem sau ale altuia, despre felul cum se presupune a fi alcătuit un copil şi despre modul cum ar trebui tratat.
Despre tinerii care şi-au dedicat viaţa profesiunii de pedagog se presupune că ar fi, ei înşişi, educaţi. Dar, de bună seamă, nimeni nu presupune totodată că ei au deja cu toţii personalitate. Ei au avut parte, în general, de aceeaşi educaţie deficitară ca şi copiii pe care urmează să-i educe şi au, de regulă, la fel de puţină personalitate ca şi aceştia. Modul în care punem noi problema educaţiei suferă îndeobşte de unilateralitate, având în vedere exclusiv copilul ce urmează a fi educat şi nedînd, în schimb, nici o atenţie lipsei de educaţie a educatorului adult însuşi. Orice om cu studiile terminate se consideră gata educat sau, cu un cuvînt, maturizat.”
Cu alte cuvinte, motivul principal pentru care există atât de multă suferinţă pe acest pământ este lipsa unor generaţii de educatori care să poată învinge vechiul sistem şi să transmită în comunităţile lor acest nou fel de educaţie.
În viziunea mea, cei mai competenţi educatori şi profesori ai noilor vremuri sunt însăşi oamenii care au suferit cel mai mult şi care şi-au depăşit aceste suferinţe prin autoeducaţie.
Oamenii săraci, depresivi, bolnavi, răniţi în iubire, aceştia sunt viitorii profesori şi oamenii superiori pentru că nevoia îi apasă cel mai puternic pe ei şi îi obligă să învingă, găsind soluţii reale la probleme reale în viaţa de zi cu zi sau murind încercând.
Aceştia sunt profesorii care au competenţa de a educa prin puterea exemplului, aceştia sunt oamenii pe care îi admirăm şi de la care suntem motivaţi să învăţăm: oamenii care au reuşit să îşi ia zborul din colivie prin propriile puteri.
”Şi dacă singur rana nu-ţi legai,
Cu mâna ta, n-ai unge răni străine.
N-ai jindui după un colţ de rai,
De n-ai purta un strop de iad în tine.” – Radu Gyr
Fiecare dintre noi este un etern elev şi un etern profesor.
Misiunea noastră este să învăţăm în permanență şi să predăm în permanență.
Tot timpul vor fi oameni mai înţelepţi decât noi de la care putem învăţa şi tot timpul se va găsi cineva în nevoie pe care îl vom putea ajuta, însă întreg modul de gândire şi de a privi lucrurile trebuie să se schimbe, şi aceasta este misiunea Personalitate Alfa.
Îţi poţi imagina această viziune?
Omul suferind, se dezvoltă din interior spre exterior şi ajunge dintr-un iad sufletesc într-un rai. Apoi, dă mai departe.
Ce fel de Românie am avea atunci? Ce fel de lume am putea face? Şi ştii ce mai văd eu?
Văd că România ca şi naţiune, este o naţiune traumatizată şi dacă te uiţi la cum vorbesc mulţi români despre România, că suntem praf şi vai de mama noastră, vei vedea că este exact comportamentul unui om depresiv şi foarte rănit sufleteşte, un om cu o imagine şi stimă de sine scăzută, care se comportă ca şi o victimă.
E nevoie să ne vindecăm noi, apoi familiile noastre, apoi anturajul nostru şi apoi întreaga naţiune şi ştii cum ne putem recâştiga stima de sine şi mândria naţională?
Pe plan economic, nu vom deveni o superputere peste noapte. Pe plan militar, nici atât.
Însă există o cale prin care putem câştiga.
Întreaga lume aşa zis ”civilizată şi evoluată”, Europa de Vest şi Statele Unite, din cauza tehnologizării excesive şi a neglijării sufletului uman, este azi în declin.
Obezitatea, depresia, bolile degenerative şi cronice, lipsa de scop şi sens al vieţii ne încearcă liniștea zilnică. Sunt viruşi, molime ce amenință civilizaţia noastră şi permit înflorirea terorismului, bolilor, sărăciei.
Şi cred că dacă noi românii alegem această cale şi acest nou fel de a gândi şi de a privi lucrurile, putem fi o forță majoră pentru schimbare şi vindecarea întregii noastre planete.
Condiţia este să ne vindecăm pe noi şi să ajugem să trăim nişte vieţi atât de fericite şi împlinite, încât să fim un exemplu pentru toţi ceilalţi care vor dori să înveţe de la noi.
România poate fi naţiunea Alfa şi poate contribui la pacea şi prosperitatea întregii lumi, dacă îşi redescoperă spiritul care acum este rupt de fiinţele umane pe întreaga noastră planetă.
Şi totul începe cu autoeducația şi rezolvarea problemelor individului.
Ca să coborâm cu picioarele pe pământ, după viziune, e nevoie de un plan. Corect?
Planul la care m-am gândit eu (şi pe care eşti binevenit să îl îmbunătăţeşti cu un feedback la acest mesaj), are câteva faze.
Faza 1 – peste câteva zile voi face o reducere fără precedent pentru toate cărţile, cursurile şi produsele pe care le-am creat cu gândul la această nouă educaţie. Va fi o promoţie de Paşte şi cu ocazia zilei internaţionale a cărţii și a drepturilor de autor din 23 aprilie.
Faza 2 – în luna iunie voi face un turneu în ţară cu seminarii gratuite şi workshopuri pentru a răspîndi acest mesaj în întreaga ţară.
Faza 3 – înfiinţarea unei şcoli de mentoring Alfa care să formeze educatori competenţi şi abilităţi care să ajute la transmiterea acestei noi forme de educaţie. Printre abilităţile pe care această şcoală vrea să le dezvolte sunt:
-Elemente de coaching
-Elemente de training
-Elemente de psihoterapie
-Abilităţi de a scrie
-Abilităţi de promovare şi marketing
-Abilităţi de vânzări
-Abilităţi pentru a face materiale video şi audio
-Abilităţi de social media
-Abilităţi de vorbit în public
Această şcoală va fi acreditată şi va da posibilitatea absolvenitilor să se întreţină imediat după absolvire practicând această meserie, de mentor şi profesor al unui nou sistem educaţional.
Practic, vei trăi învăţându-i pe alţii ceea ce ai învăţat tu la rândul tău iar munca ta va fi să citeşti, să călătoreşti, să cunoști oameni şi să dezvolţi relaţii, să îţi trăieşti viaţa, să înveţi şi să predai altora.
Va fi un stil de viaţă care va îngloba un principiu pe care îl promovez de 12 ani.
Să faci ce îţi place în fiecare minut al zilei, să câştigi bani din asta şi să atingi împlinirea şi armonia sufletească.
Te vei face pe tine fericit şi îi vei face pe alţii fericiţi.
Acesta este planul meu în varianta lui foarte simplificată.
Cum ţi se pare? Ce îmbunătăţiri ai vedea la el?
8 răspunsuri
I can’t wait! I’m in! 😉
Pera,ești genial,dar și eu sunt minunata pentru ca am căutat….și am găsit ,,Personalitatea alfa „!
Totul a început acum trei ani cu ,,Impulsul pentru vocația ta”. A fost cartea care m-a ,,trezit ” și care mi-a arătat ca se poate și altfel. Mai am mult pana sa ajung acolo unde îmi doresc dar e doar o chestiune de timp și mai știu ca totul depinde mine.
Abia aștept sa te cunosc și de ce nu , sa fac parte din echipa ALFA !
Prea multe lucruri nu sunt de spus,o idee geniala si sunt sigur ca ai toata sustinerea din partea noastra!
Cand vii in Sibiu?
imi place extrem de mult planul tau(esti genial omule),am totusi ceva IMPORTANT de precizat(si sper sa-mi raspunzi):daca vei face un turneu in tara cu seminarii si workshopuri gratuite,in luna iunie,poti sa le faci dupa BAC(am BAC-ul)anul asta si nu vreau sa pierd ocazia de participa la prezentarile tale(in felul asta pot si tinerii ca mine sa participe)
am si cateva intrebarii:
-vei veni si in pitesti?(daca da,cand si unde mai exact?)
-cum poate cineva sa participe in mod direct la şcoala de mentoring Alfa(explica mai in detaliu,te rog)
-daca te-ai intoarce in timp,la cum era viata ta,cu mentalitatea pe care o ai acum,ce ai face diferit?(tin sa precizez ca atunci ai avea personalitatea/atitudinea,eu vreau sa stiu de exemplu:ce obiceiuri/activitati zilnice,aparent banale,dar esentiale ai avea)
sper sa-mi raspunzi la acest comentariu, astept raspuns si multumesc anticipat 🙂
Genial! Mi-ar fi placut ca in scoala sa avem profesori care sa gandeasca cel putin in proportie de 50% ca tine! Daca am reusi sa inlocuim sistemul educational de azi sau macar sa integram in sistem astfel de principii si sa construim tineri cu o astfel de gandire, am crea o revolutie in aceasta tara si poate atunci Romania se va ridica la adevarata valoarea pe care o ascunde de multi ani!
Prea multe nu ar fi de comentat. Deja nu mai am rabdare sa vii in Focsani!!
796158 577169As soon as I discovered this internet web site I went on reddit to share some with the enjoy with them. 478610