Cum sa ai rezultatele unui geniu si stilul de viata al unui rockstar

Ceau

Imi doresc pentru tine un an nou extraordinar.

Vreau sa impartasesc cu tine o idee care mi-a venit in timp ce inotam.

Deloc suprinzator, atunci cand facem sport ne vin cele mai creative idei si intr-una din serile in care am inotat am avut o viziune.

Poate stii deja, ca am facut o analiza a aproape 1000 de oameni carora am incercat sa le aflu nevoile, dorintele si situatiile problematice pe care le au in viata lor in acest moment.

Am reusit sa identific 6 domenii mari.

Sanatatea
Iubirea, sexul si relatiile
Banii
Viata sociala
Psihologia si mintea umana
Vocatia sau scopul vietii

In timp ce inotam si ma gandeam la aceste sase domenii si mi-au venit doua imagini in minte.

Am sa iti si desenez cele 2 imagini insa acuma ard de nerabdare sa iti scriu si sa aflu ce crezi despre ideea mea.

Asadar, o imagine era ca o piramida.

La baza piramidei se aflau viata sociala, psihologia si sanatatea. Pe aceste 3 mari domenii se sprijina dezvoltarea oricarei fiinte umane.

Apoi, daca fundatia e sanatoasa pe ea se pot construi alte 2 aspecte esentiale ale vietii noastre.

Iubirea si banii. Daca stii destula psihologie ca sa iti folosesti mintea, daca esti o persoana sanatoasa si ai o viata sociala sanatoasa, ai relatii si prieteni care sa te sprijine in visul tau, poti sa atingi succesul si pe plan financiar si pe plan afectiv, al iubirii, al relatiilor.

Apoi cand ai toate aceste 5 domenii ale vietii rezolvate, deasupra tuturor sta vocatia ta. Scopul tau in viata, pasiunea ta si felul in care oferi inapoi acestei lumi pentru a face o lume mai buna.

Dupa aceasta prima imagine, in forma de piramida a evolutiei, mi-a venit si a doua imagine, care era un cerc.

In mijloc era vocatia si in jurul vocatiei gravitau sanatatea, viata sociala, banii, iubirea si relatiile, psihologia umana.

Primul gand s-a dus la Eminescu si Beethoven. Eminescu nu avea nici bani, nicio viata sociala bogata, nici relatii sanatoase (toata viata a iubit-o pe Veronica Micle dar se vedeau rar si comunicau mult prin corespondenta) nu era nici sanatos din moment ce a murit la 39 de ani si nici nu a folosit cunostintele despre sufletul si psihologia umana pe care sigur le detinea pentru a-si rezolva problemele cotidiene ci era obsedat de vocatia lui. ț

Poezia.

Asa ca desi in toate domeniile importante ale vietii ave aprobleme mari, Eminescu a facut mai multe cu viata lui decat marea majoritatea a omenirii.

Si-a castigat locul printre poetii universali si a facut natiunea romana mandra ca a dat lumii asa un geniu.

Apoi, Beethoven, la sfarsitul vietii era singur, traia intr-o camera mizera si era aproape total surd cand a scris simfonia a -IX-a, una din cele mai bune creatii ale lui.

Asadar, alt caz in care toata viata unui om gravita in jurul vocatiei sale.

Avand cele doua imagini in minte, mi-am dat seama ca un om isi poate atinge destinul in aceasta viata pe 2 cai.

Prima, e cale omului normal, in care cladim o piramida si cand evoluam destul de mult trecem la alt nivel.

A doua cale, e calea geniului, care isi ia toata puterea nu din fundatia pe care a cladit-o in aceasta viata ci direct de la inteligenta superioara, de la Dumnezeu, de la univers sau cum vrei tu sa ii spui.

Geniile au privilegiul sa se nasca si sa paseasca in viata cu vocatia deja descoperita. Blestemul lor e ca rareori un geniu are o viata fericita pe acest pamant tocmai din cauza ca are o chemare interioara care il impinge sa isi consume resursele pentru visul si vocatia lui si astfel neglijeaza tot restul.

In viziunea mea, un geniu modern si evoluat ar putea ca urmandu-si vocatia sa aiba o viata extraordinara pe acest pamant.

Cum ar fi fost daca Eminescu ar fi stiut marketing si si-ar fi vandut cartile mai bine in timpul vietii lui. Cum ar fi fost daca ar fi facut si o afacere din asta. Cum ar fi fost daca ar fi stiut despre eficienta si productivitate si ar fi avut timp si de seductie pe langa poezii si din multele femei care ar fi fost moarte dupa el si-ar fi gasit una cu care sa faca o familie.

Cum ar fi fost daca ar fi avut grija de sanatatea lui si ce opere ar mai fi creat pana la 50-60-80 de ani?

Aceasta e viziunea mea pentru cititorii mei.

Doua cai de a ajunge la acelasi rezultat.

Nu cred ca mai e nevoie sa iti spun cat de mult ma intereseaza parerea ta despre aceasta viziune. Ard de nerabdare sa imi spui ce crezi.

Astept comentariul tau.

Cu drag si respect,
Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

63 de răspunsuri

  1. as putea folosi maximul imbinarii acestor imagini vizuale ca scopul dezvoltarii personale, putin mai "tactil", mai real de "vizionat", o motivatie pentru partea plictisitoare si dezolanta a dezvoltarii.
    multumesc

  2. foarte puternice metaforele create de tine, Pera!
    cred ca sunt modurile prin care orice persoana tinde sa isi onoreze propria viata: impact asupra lumii si bucuria de a trai!!!
    Cosmina

  3. Am visat si eu de multe ori piramida dar probabil cu alt sens.Intre timp mi-am facut un blog,nu sunt multumit…am vrut sa dau bir cu fugitii din cauza ca nu am suficiente cunostinte de internet,ba nu am nici banda larga in zona si consum multe ore in fata calc….etc ..demoralizat.Sper ca tu impreuna cu cei de varsta ta sa schimbati lumea.

  4. F interesant cum ai pus problema!Mi-ai adus aminte de o perioada neagra a vietii mele cand nu-mi descoperisem vocatia…acum vreo 15 ani cred,eram stundenta la mate..pt ca vroia tata…uram chestia asta,nu mai ieseam din casa,nu ma mai interesa nimic nici iubiti nici prieteni,nici bani nici nimic…eram obsedata ca nu-mi gasesc ce sa fac in viata si care sa-mi faca placere,pana la urma am gasit:actoria…desi toata lumea mi-a spus ca nu e bine ce fac,ca nu e de mine….samd,in sfarsit am terminat actoria,mai am de lucru mult la mine insa vreau sa-ti spun ca pt mine VOCATIA a fost motorul vietii mele,daca nu mi-o gaseam nu stiu ce s-ar fi ales cu mine….dupa ce ti-o gasesti cred,incepi sa ai rabdare cu tine si sa te interesezi de toate celelalte…cel putin asa e cu mine!Pt mine VOCATIA e baza piramidei

    1. Buna Silviana,
      Tatal tau e profesor sau si de mate de te-a indrumat acolo la facultatea de mate sau de ce a vrut el neaparat asa ?
      „Copiii voştri nu sunt copiii voştri.
      Ei sunt fiii şi fiicele dorului Vieţii de ea însăşi îndrăgostită.
      Ei vin prin voi, dar nu din voi,
      Şi, deşi sunt cu voi, ei nu sunt ai voştri.
      Puteţi să le daţi dragostea, nu însă şi gândurile voastre,
      Fiindcă ei au gândurile lor. " (Khalil Gibran, artist arab )
      si restul: http://agonia.ro/index.php/prose/55475/Despre_Cop
      Ca in aceeasi situatie cam sunt si eu: " nu ma mai interesa nimic nici iubiti nici prieteni,nici bani nici nimic…eram obsedata ca nu-mi gasesc ce sa fac in viata si care sa-mi faca placere "
      Am intrat din clasa a 5a la mate info si am continuat pana acum ajungand la poli, la electronica, o facultate care nu stiu daca-mi place, nu stiu daca ar trebui sa-mi placa ?
      Tu cum ti-ai gasit vocatia: actoria si cum ti-ai dat seama ca e pt tine, ca ti se potriveste in ciuda parerilor cunoscutilor tai ?
      Asa din afara pare frumoasa actoria si viata de artist, dar e si greu, cred, cand esti pus fata in fata cu faptele. Oricum cred ca te invata multe, cum sa lucrezi cu tine insuti.
      Numai bine.

      1. Da…e frumoasa poezia si adevarata..cam asa ar trebui sa fie dar din pacate cei care sunt parinti nu au o scoala a parintilor pe care sa o absolve:)..in sfarsit tata era prof de mate,acum e pensionar si scria si literatura…stii pe vremea lui ceasca'…asa din plictiseala…a scris doar 2 carti de beletristica,dar avea mandria tampita ca eu sa-i cald pe urme,eu fiind in 90 (atunci aveam 18 ani)nu stiam pe ce cale sa o apuc si de aceea l-am ascultat..ideea e ca ma indragostisem si de mate,de asta am si intraat din prima la univ buc…in sfarsit am vazut ca se copiaza la faculte si m-am scarbit…nu mi-a mai trebuit …daca nu copiai nu treceai ,geniu nu eram la mate…se faceau profi de 'nimic'pe banda rulanta…si atunci am inceput sa ma intreb ce fac cu viata mea…cum am ajuns la actorie e simplu:am fost la tacerea mieilor cu anthony hopkins si am avut o revelatie…sa fac ceea ce e imposibil pt mine,adica sa fiu actrita…si de atunci mi-a cam ramas pofta asta:sa fac imposibilul:)!in sfarsit povestea e mult mai lunga dar aici …nu avem cum!

        1. Pot doar sa te apreciez,daca ar fi asa toti,sa-si descopere vocatia si sa si-o urmeze indiferent de circumstante,totul ar fi clar.Bravo:)!Cred k asta e secretul,urmeaza-ti pasiunea si fa o lume mai buna,apoi toate vor decurge firesc!

  5. Eu vad ca fiecare dintre noi avem ca un numar maxim de puncte care sunt impartite in mai multe domenii. Cu cat ne dezvoltam mai mult personalitatea implicit IQ si EQ tot adaugam la numarul maxim de puncte. Primul lucru despre care vorbeai e piramida lui Maslow si normal ca daca un etaj inferior nu este satisfacut te prabusesti si nu ajungi sa vezi panorama data de ultimul etaj, cel al vocatiei. Ca sa ajungi la numarul necesar de puncte, pentru a putea vedea panorama, trebuie sa ai multa rabdare si mult timp in care sa te chinui sa lucrezi cu tine insuti. Ceea ce mi-a placut a fost conexiunea ta intre piramida si propria opinie din experienta ta, faptul ca aceste etaje, sunt interconectate intre ele si pe sarite si au ca nucleu vocatia, acel hobby pe care l-ai face si daca ti-ar cere cineva bani sa-l faci, acel har din interiorul tau. Normal ca daca lasi ca acel hobby sa-ti consume toate resursele, toate punctele , nu mai raman puncte si pentru restul domeniilor. De accea e bine sa apelam si la resurse exterioare.Sa reusim sa facem echilibru pentru toate etajele, si toate etajele sa graviteze echidistant de nucleu, vocatia. Insa e un lucru un utopic, pentru ca fiecare dintre noi are anumite nivele in care investeste mai mult decat in celalate.

  6. draga Pera, am inceput de ceva vreme sa citesc ceea ce scrii si imi place ca esti entuziast si ca incerci sa ne determini si pe noi sa ne tragi dupa tine. e frumos sa ai aceasta energie, sa fii motivat,dar ce faci cand desi stii ce vrei ,e imposibil sa ajungi acolo. eu sunt o mama singura,am 2 copii, un baiat de 17 ani si o fata de 13 ani.desi citesc literatura motivationala si incerc sa gandesc in spiritul celor pe care le descopar in ea, viata ma copleseste in fiecare zi in care nu pot sa le explic copiilor mei, de ce noi nu putem sa facem cumparaturi din mall in fiecare week-end sau de ce eu nu le pot oferi o vacanta la munte sau la mare, asa cum primesc colegii lor.tu scrii ca la baza piramidei imaginate de tine se afla viata sociala,dar atunci cand ai responsabilitatea a doua suflete care se sprina pe tine in totalitate si care au,mai intai de toate, multe nevoi primare pana sa ajunga la viata sociala,(a carei importanta nu o neg), si pe care eu trebuie sa le satisfac,ma intreb cum,doar cu psihologia, pot ajunge la acel nivel la care aspir. ai spus:"daca ai relatii si prieteni, care sa te ajute".eu nu am relatii iar prietenele mele au si ele destule pe cap, inclusiv copii si aceleasi probleme pe care le am si eu. "daca stii sa iti folosesti mintea".ma intreb ce ar putea sa insemne ,adica la ce te-ai gandit?pentru ca ,sa fim seriosi,traim in romania.chiar daca stii sa ti-o folosesti, ca sa razbesti, in 99% din cazuri ,aceasta expresie are o conotatie negativa. as vrea ca lucrurile sa fie atat de simple cum le descrii tu, dar ,din pacate ,privite de mine, nu sunt deloc.

  7. Doua cai paralele care se pot intalni doar la infinit. Dupa parerea mea daca Eminescu ar fi stiut si aplicat psihologie si management, daca s-ar fi apucat si de afaceri ar fi ajuns un facator de rime.
    Geniul nu e compatibil cu viata organizata, creatia lui se naste din haos.

    1. ce ti-e si cu viata asta… mai ieri, citindu-l pe Nietzsche, ma intrebam daca poate exista in timpurile noastre vreun geniu veritabil si cam care ar fi conditia lui de azi, cum ar arata viata lui cotidiana. Eu zic ca geniile totusi sunt entitati foarte rare, iar daca exista astazi pe undeva unul, probabil acela isi duce existenta extrem extrem de intim si despre acela vor afla nepotii nostri la varsta a doua.

  8. Viata sociala e mult prea supraestimata. Parerea mea e ca nici nu ar trebui sa faca parte din piramida asta a dumneavoastra. Repet, e parerea MEA care cred EU ca se aplica in cazul MEU. Mereu am impresia ca oamenii stau doar in calea mea spre a-mi implini visele. Mi s-a acrit de ei. Stiu sa socializez si am cativa oameni pe care-i tin aproape, dar nu caut sa socializez. Nu sunt un mizantrop, insa nu consider relatiile mele cu ceilalti oameni ca un lucru important care da sens existentei mele.
    As fi curios, domnule Novacovici, ca in cazul in care am un sindrom sau o manifestare specifica pe care ati mai intalnit-o, sa mi-o comunicati. Am 17 ani.
    Astept cu nerabdare diagnosticul dumneavoastra, daca el va veni vreodata. Multumesc.
    My recent post Sarbatoare internationala

  9. Daca ne unim, putem schimba lumea; tot ce ne trebuie este o gandire optimista, sa fim puternici, sa indepartam toate neajunsurile/neplacerile vietii, sa ne schimbam putin..mai mult mentalitatea, si sa actionam precum pera si multi prieteni de-ai sai (printre care si andreea papp, paul coman &co. 🙂 )actioneaza. Hai sa invatam de la ei si de la oamenii de succes si impreuna putem crea o lume mai buna! Sigur ca inceputul este greu, dar pe parcurs ne obisnuim cu greul si totul devine mai usor.
    Sunt de parere ca in fiecare este un"geniu" si ceea ce trebuie sa facem este sa-l descoperim si sa-l dezvoltam… Prin schimbarea propriei mentalitati si implicit a propriei vieti, avem puterea de-a face o lume mai buna!

  10. Salut! Sunt bune observatiile, m-au lamurit la nivel rational in legatura cu o contradictie pe care o simteam. Cand lucram pentru bani, dar fara sa simt ca imi urmaresc vocatia eram suparat, La fel cum sunt si cand imi urmaresc vocatia da' bani bani putini. Dar orice raspuns face si niste intrebari: daca o iei pe calea clasica, a piramedei, mai ai timp pana mori sa ajungi sa iti indeplinesti si vocatia? Cum fac, incercand sa fac bani, sa nu imi uit vocatia? Ca efortul de a face bani nu prea imi mai lasa timp/alternative ca sa lucrez si la vocatia mea… Adica daca esti taximetrist in Paris faci mai multi bani decat fiind IT-ist aici, dar cand conduci masina 10 ore pe zi timp de cativa ani e al naibii de usor sa uiti ca tu ai chemare pentru biti si www-uri.
    Spor!

  11. Eu cred ca omul are o singura viata care poate fi infinita daca isi foloseste creativitatea si imaginatia sau poate fi finita si scurta ca un covrig pe care il cumpara de pe strada daca cauta sa-si satisfaca numai dorintele de moment.

  12. Eminescu a murit de sifilis nicidecum de geniu ce a fost,daca era asa geniu nu mergea la bordeluri,sau macar gasea o metoda mai buna sa si stapaneasca energia sexuala,orice opera este mai bine apreciata dupa moartea sa.Caz concret Adrian Paunescu cat timp a trait nu se imbulzea nimeni sa i cumpere cartile de poezi insa dupa moartea sa situatia s-a schimbat 😉

    1. Eminescu nu a murit de sifilis…asta e supozitia cu care ai crescut comunist intr-o tara comunista si acum din pacate…!Mai intreaba si tu o profesoara de literatura…ceva mai batrana…eventual o pensionara…aia iti poate sune mai exact de ce a murit,nu ce ai incavat tu de la coministi!!!!Mai citeste…!!!!

  13. Avand in vedere ca geniile,,se nasc" ,nu se formeaza,este lesne de inteles ca pt.noi,ceilalti,care nu ne-am nascut genii nu ne ramane decat sa urmam calea omului obisnuit.Adica treapta cu treapta,pana in varf.Asta se poate realiza daca,asa cum am invatat de-a lungul timpului din articolele tale,nu-ti pierzi din vedere idealurile si chiar muncesti pentru ele.Si inca ceva foarte important:este imperios necesar sa ai acea doza de optimism care sa nu te lase sa devii inconsecvent.
    Cititi cartile lui Joseph Murphy (si Personalitate Alfa a lui Pera! ) si va veti convinge!!!!

  14. Pera …sincere Felicitari! Cel mai bun si mai concentrat articol de pana acum ..Conceptia ta despre nevoi si modul lor de organizare este atat de adevarata incat e de prisos orice comentariu …asta DA tema de gandire ! Multumim ca ne impartasesti asemenea idei grozave :*

  15. Eu cred ca aproape fiecare din noi e un geniu,fiecare din noi are ceva ascuns care din pacate de multe ori e descoperit dupa moarte.Cred ca mult mai mult ne-am ajuta pe noi daca am incerca sa descoperim geniul din noi. De cele mai multe ori nu vedem nimic bun in viata, e am facut o facultate dar ce o sa fac, nu pot face nimic in tara si tot felul de lucruri carora nu le dam importanta dar care totusi ne-ar putea fi de un real folos.Ce ar fi daca ne-am uni in special noi tineri si ne-am face planuri si de a pune macar o baza, o mica temelie in a schimba mentalitatea unora. Cred ca doar asa ne-am putea desprinde piedicile cu care ne confruntam. Eminescu a fost un geniu al poeziei al frumosului, ori daca noi am schimba o parere a unor oameni nu am putea deveni geni?
    In viziunea mea un adevarat geniu isi construiaste fiecare particica a timpului si spatiului asa cum si-o doreste poate in primul rand ca este om si are ratiune acesta e puncul forte a geniului…Numai sa nu uitam un singur lucru orice geniu e muritor si doar de Dumnezeu depinde tot ceea ce il fac sa fie mai bun intr-un anumit domeniu… oricum toti suntem diferiti dar si egeli!!!
    Imi cer scuze daca am scris ceva necuviincios dar este doar parerea mea

  16. De ceva vreme ma tot gandesc la 3 proiecte online (in limba engleza), unul nu foarte spectaculos dar nici investia nu e mare (maxim3000eur), al doilea e un pic mai indraznetz (si investitia mai mare), iar al treilea e de-a dreptul nebunesc (investitie mare dar cu posibilitate de senzational), asa ca o sa le iau pe rand, dar, deocamdata incerc sa profit de "reducerile" de la BVB, asa ca voi mai astepta cel putin un an.Sper sa contribui si eu cu ceva la o lume mai buna.

  17. …de fiecare data cand intalnesc modelul de piramida al ierarhizarii nevoilor ma intreb daca nu se pot sari aceste nivele…daca nu poti sa-ti urmezi visul fara sa ai consolidata iubirea …sau sa fii iubit fara sa ai o situatie materiala stralucita…sau sa stii sa faci bani fara sa ai o sanatate de fier…iar articolul tau a venit ca o lamurire…:)

  18. E normal ca cele 2 genii nu s-au promovat foarte bine in viata pentru ca sunt niste exemple de genii din arta, arta care de obicei e condusa de suflet, suflet care de obicei te ravaseste cu toate emotiile lui. Geniile precum Bill Gates au stiut foarte bine sa-si traiasca viata fara ca sa fie nevoie sa moara la o varsta tanara de nu stiu ce boala.
    Cele bune

  19. Salut,
    Bun articol.
    Am fost bugetar sapte ani si intr-o zi dupa o discutie la cutite ( nu acceptam sa fiu un sclav )cu seful meu mi-am dat demisia dintr-o functie de conducere si mi-am facut propria firma care merge super bine ,si am realizat in trei ani ce altii se chinuie sa faca intr-o viata…
    Mi-am propus sa trec intr-o zi pe la el sa-i multumesc pentru sutul in fund ce l-am primit de la el….EL A RAMAS TOT ACOLO IN NOROI…
    Toate cele bune,
    Alin Terra (NOVA)

  20. Interesant , dar in cazul piramidei ce te faci dak activitatea profesionala iti ocupa tot timpul si le neglijezi pe celelalte nu din cauza ca vrei ci nu poti sa te ocupi de ele ? De ex eu sunt la Poli la Automatica in primul an si prima luna toate bune si frumoase , viata de student dar mai tarziu am avut atatea proiecte si examene pe cap de efectiv nu mai aveam timp cateodata nici sa ma rad , ma uit la colegii mei de la alte facultati care nu-s asa "ocupati" cum se distreaza , cluburi , intalniri , baruri , plimbari , chestii …Nu zic acuma sa faci numai de astea , vreau sa lucrez pt viitorul meu dar nu vreau sa sacrific tot pt o viata profesionala satisfacatoare , pt bani . Cum faci in acest caz ?

  21. Draga Pera,ce e fericirea?cind ti-ai gasit in sfirsit vocatia,esti sanatos,te bucuri de stima si esti apreciat pentru ceea ce faci si sprijinit pentru tot ce ai de gind sa faci,ai banii pe care ai vrut sa ii ai ,sau esti multumit cu cit ai,esti iubit si iubesti la rindu-ti??
    si daca o clipa sau mai multe nu e chiar asa nu mai esti sau nu mai poti fi fericit?Daca destinul nu ne-a inzestrat cu o viata de geniu ,ci ca un om normal printre alti oameni(mai mult sau mai putin normali) ce ne poate opri sa evoluam pe alte si alte spirale mai inalte,sa ne simtim mai impliniti ,mai deschisi catre comunicarea cu cei de linga noi,sa privim cu seninatate , blindete si rabdare toate greutatile vietii si hopurile care ne-au incercat si ne incearca in permanenta?
    Da, sunt de acord cu alcatuirea piramidei, asa cum o vezi tu si si cu sfera in miezul careia sta vocatia iar celelalte graviteaza in jurul ei…..
    ….dar asa cum Omul devine ceea ce doreste, cum destinul nu ne e dat ci exista "liberul arbitru",nu?atunci sunt convinsa ca am dreptul la fericire atit eu cit si cei din jurul meu, si chiar daca vine viata si cu valul unor greutati ma bucur pentru puterea care mi s-a dat sa trec si peste ele….ar fi prea monotona viata daca nu ar exista si acele lucruri mai neplacute din cauza carora nu am mai aprecia binele
    din jurul nostru…. nu?
    Am citit undeva si mi-a placut foarte mult ideea "sa te porti in fiecare zi ,ca si cum ar fi ultima pe care o traiesti."!E minunat! Sa incercam macar o saptamina sa ne purtam clipa de clipa ca si cum ar fi asa…
    si apoi zi de zi….e SUPER ,VIATA,DESTINUL,TOTUL….iti schimba,daca e cazul, intreaga atitudine fata de viata,fata de oameni fatade toate lucrurile mari si marunte,fata de tot…INCERCATI!APLCATI MACAR O SAPTAMINA!!!!
    Daca nu iti schimbi atitudinea si nu devii mai activ sub toate aspectele si-n toate domeniile cu care ai tangenta atunci cred ca ar fi cazul sa te intrebi "daca nu e ceva putred in Danemarca?"daca nu ai o "problema"?
    S-a spus si o repet si eu: noi nu suntem ,ci devenim! Da ! devenim ceea ce si cum dorim sa fim!depinde doar de noi,de atitudine,incredere in Sine,si in Dumnezeu!si sa nu uitam:Dumnezeu e in fiecare dintre noi!daca il cautam il vom gasi INTOTDEAUNA!

  22. Foarte fain articol! Si interesante cele doua imagini si foarte adevarat! Intr-adevar,Eminescu ar fi putut sa aiba si celelalte componente,dar se pare ca geniul e geniu ontologic si deci vesnic nefericit,neinteles…

  23. Drăguţ articolul Pera, dar fără să mi-o iei în nume de rău, formulările tale şi modul în care preztinţi, mă duc cu gândul la un elev de liceu casre a făcut ceva psihiologie şi se adresează unor copii de ciclul primar.
    Chiar crezi tu că toată lumea e semi-analfabetă?
    După cum ai observat, au mai auzit şi alţii despre piramida lui Abraham Maslow. Ba chiar unii, au studiat cursuri întregi despre cum se speculează în marketing lipsa educaţiei, pe baza acestei piramide.
    Adică: Faci un studiu de piaţă serios, aş cum l-ai făcut tu; vezi cam cât de ignorantă e piaţa; faci nişte produse pe care le adresezi mulţimii care încă se mai închină la mărunţişuri şi gata, ai pus-o de o afacere de succes!
    Mi se părea mai corect să scrii o pagină de linkuri către teoriile lui Abraham Maslow, decât să îţi asumi tu paternitatea unor idei cunoscute de pe vremea când bunicii tăi se jucau pe gârlă cu raţele.
    Ai puţin respect faţă de CUNOAŞTERE şi profită mai puţin de pe urma ignoranţei generale!
    Dacă tot vrei să ajuţi, fă o ditincţie clară între a specula ignoranţa şi A AJUTA.
    My recent post Potenţialul de succes

    1. Citind comentariul dvs mi-au trecut prin minte nenumarate idei si presupuneri. Am o vorba "Presupunerile dauneaza grav subconstientul". Nu am citit-o nicaieri, dar presupun ca au mai spus-o si altii inainte mea. Sunt momente cand presupunerile nu dauneaza, chiar fac foarte bine, depinde de context. Ce sa ii faci, deformatie profesioanala. Sunt profesor de matematica. De multe ori in timp ce lucrez cu elevii mei imi vin mereu in minte tot felul de idei si le spun cateodata "Oops! Am descoperit ceva, dar banuiesc ca ca au descoperit si altii inaintea mea lucrul asta" (oops, cuvant tehnic).
      Am chiar o poveste pe care le-o spun la toti elevii mei "Cum au aparut radicalii?". Poveste incepe asa: " Nu stiu daca grecii sunt de vina sau eu am inventat povestea asta, dar este foarte interesanta…"
      Banuiesc ca Pera nu a citit toate cartiile de psihologie si toate teoriile care au aparut pana acum. Ma gandesc ca exista sansa ca mai multi oameni sa se gandeasca in acelasi timp si sa descopere acelasi lucru. Norocul aceluia care il publica primul si ghinionul celorlalti. Daca Pera folosea cuvantul triunghi si nu piramida poate era altceva.
      Si evident este un triunghi si nu o piramida imaginea de care se foloste si Abraham si Pera. Dar asta este o alta poveste.
      Banuiesc ca articolele lui Pera sunt pentru cei care psihologia este mai mult un cuvant in dictionar si nu pentru psihologi. Mai conteaza pentru ei cine o spune? Conteaza daca ii ajuta sau nu.
      Am citit ce a scris Anthony Robbins, nu tot dar am citit, Banuiesc ca ceea ce spune el nu sunt toate ideile/teoriile lui. Poate le-a auzit la Jim Rohn, care este unul din mentorii sai din cate stiu eu.
      Ma gandesc eu acum ce om puternic l-a ajutat pe Abraham Maslow sa ajunga unde a ajuns si sa scrie acele teorii. Sa fie Albert Einstein?
      Si mai am o gramada de idei, dar lungesc comentariul.
      Inspiratie!

    2. In sfarsit ii mai spune si altcineva acelasi lucru ce incercam sa-i explic mai de multisor. traieste in lumea lui proprie nu este cu picioarele pe pamant crede ca toti sintem analfabeti, nestiutori. este pueril. Imi place si mie sa visez in timpul liber, doar atat imi permit. Lucrez din greu intr-un domeniu pentru care nu m-am pregatit, nu este vocatia mea, insa intotdeauna incerc sa-mi fac meseria. Orice faci fa-o bine, fi tu mandra de tine. Pana la varsta mea am schimbat si eu vreo 10 meserii in diferite domenii, am fost si sus si jos, insa niciodata nu mi-am plecat capul in fata nimanui.

  24. O gramada de comentarii referitoare la articol.Unii chiar nu s'au prins ca depinde de fiecare dintre daca domeniile din viata noastra sunt asezate cum au fost prezentate aici sau altfel.Dupa parerea mea oamenii sunt fiinte capabile de foarte multe si extrem de puternice din punct de vedere emotional,doar ca unele procese corticale fundamentale se cam ascund "dupa degete".Pentru a ajunge unde vrei trebuie sa te autoeduci,sa'ti inveti creierul sa gandeasca cum vrei tu Motivatia este foarte importanta in luarea deciziilor, asa ca, sfatul meu pentru toti este sa credeti in reusita.Un articol foarte frumos.Scurt si la obiect cum imi place mie.Mai mult de atat nu se putea spune..:)

  25. Eminescu a murit de tinar nu din cauza sanatatii,ci pentru ca a fost omorit de "prietenii" lui, si tot pentru aceasta natiune.

  26. mie mi-e greu sa accept imaginea piramidala creata de tine, pentru ca dupa parerea mea, domeniile nu suporta ierarhizare. Cred ca esti la fel de nefericit daca nu gasesti resursele sau nu le folosesti in asa fel incat sa optimizezi fiecare latura a personalitatii si a vietii tale. De aceea, viziunea mea ar fi un diamant cu fatzete cat mai perfect slefuite, in asa fel incat fiecare fatzeta sa sustina stralucirea celeilalte, si fiecare imperfectiune sa-si gaseasca in imediata vecinatate o latura perfecta care sa o sustina si sa-i serveasca de model.
    Iar noi toti cei care citim articolele tale, Pera, suntem apoi putin mai lustruiti, putin mai slefuiti si stralucim putin mai tare, pe fiecare din cele 6 fatzete ale noastre:
    6.-Ne provoci sa ne punem intrebari si sa ne definim poate vocatia si scopul in viata
    5.-Ne ajuti sa ne dezvoltam mintea si psihicul
    4.-Avem o viata sociala, pentru ca apartinem cel putin unei comunitati (aproape 2000 de prieteni ai tai pe facebook)
    3.-Bani avem oricum mai multi daca stam in fata calculatorului si-ti citim articolele, pentru ca nu mai iesim sa-i "stricam"…
    2.-…ceea ce e mult mai bine si pentru "iubire, sex si relatii"
    1.- Iar sanatatea va fi doar un efect benefic secundar al unei vieti sociale, mentale si sexuale implinite.

  27. Dupa cum fiecare parere conteaza. ma nucur ca am ocazia sa exprim. Pentru prima data in viata, am citit gandurile care mereu mi erau in capul meu (exemplul si tot ce ai sccris despre Eminescu)/ Aceste ganduri m-au facut sa incep a-i respecta mai putin pe cei care nu fac ceva cu viata lor. Si desi calea geniului este o cale unica, calea geniului modern e solutia si alegerea ideala. Eu personal merg pe acest drum, si iti sustin parerea, care ma gandeam ca e doar a mea 😀
    Dar indemn pe toti, sa urmeze calea potrivita lor. Stiti, poate calea geniului va va duce undeva? „-)

  28. Pera dragut articol. Se vede ca este un subiect important pentru tine. L-ai abordat frumos, lectura lui m-a pus pe ganduri. Totusi am crezut ca va fi un subiect in stilul tau caracteristic, cu sfaturi si exemple. Titlul promitea multe, am crezut ca ne vei impartasi putin din experienta ta, despre cum sa ai succes si sa duci si o viata activa, sa ai prieteni si relatii promitatoare. Poate data viitoare ne vei incanta cu un astfel de articol.

  29. Paganini studia cate 17 ore zilnic,incuiat intr-o camera cu o cana cu apa si o bucata de paine si asta la dorinta tatalui sau, un impatimit al jocurilor de noroc.Si cum spun americanii nu incercati asta acasa…eu va spun ca aveti voie daca simtiti nevoia.Ar trebui sa prezentati detalii despre Incubatie .Referitor la conditia lui Eminescu asa cum spunea;
    Din Sfera Mea ,Iesii Cu Greu.Numai daca va simtiti impliniti puteti iesi in
    lume,oferind din toata inima semenilor ,lumina cunostintei tale.Si totusi macar intentia conteaza BineFacatorule.Vezi comentarii la(cuta)pe
    http://www.stiinta azi despre fizica in general.Salve in acest an.

  30. nu cred ca in zilele noastre mai sunt oameni care sunt genii si isi urmeaza acea kemare interioara! asa e societatea! dar poti sa incepi de la baza piramidei pina spre varf si cred ca e mai usor si mai bine pt propria persoana. e bun articolul! mersi.

  31. viziunea ta ne ajuta la orice in viata.
    orice ai face ai nevoie de fundatie.
    ma gandesc ca toata lumea stia lucrurile astea doar ca nu le constientizau.
    eu deocamdata din toate articolele pe care le-ai scris inca nu am vazut nici un lucru gresit(de obicei greselile le vad primele)

  32. Pera tata, iar ai impresia ca ai descoperit mersul pe jos?
    Nu stiu zau, sunt mai tinerel decat tine, dar aspectele astea le afli in clasa a 10-a la psihologie.
    Hai noroc oameni buni, si faceti cea ce credeti voi ca va aduce un bine

  33. Eminescu a avut ghinionul sa se nasca intr-o epoca in care nu exista marketingul din zilele noastre, iar la capitolul sanatate, din cate stiu eu, a avut sifilis, boala pentru care nu exista medicament pe-atunci. Sifilisul s-a agravat, a dus inclusiv la imbolnavire mintala, omul a ajuns la spitalul de nebuni, unde alt nebun i-a dat cu o caramida in cap…the end!
    Eu nu prea sunt de acord ca oamenii de geniu isi consuma toata energia pe vocatie. Sunt sigura ca incearca si celelalte domenii sa le rezolve, dar nu prea reusesc…poate se concentreaza prea mult sa se dezvolte doar in directia vocatiei lor, fara sa-si dea seama ca sunt alte chestii care le-ar fi extrem de folositoare.
    De exemplu eu am vrut sa devin pictorita, pentru ca am talent, si m-as fi dezvoltat doar in acea directie daca nu mi s-ar fi intamplat anumite lucruri in viata care sa ma duca pe alte cai decat pictura. Intr-un fel imi pare bine ca mi-am largit orizonturile, dar imi pare si rau, pentru ca au trecut ani de cand nu am mai pictat si ma gandesc ca as fi putut sa ma dezvolt foarte mult dpdv artistic in acesti ani:(

  34. Totusi care e diferenta dintre un geniu si un om de rand, cum poate un geniu sa ajunga direct la ultima treapta din piramida fara sa aiba nevoie de celelalte? Este posibil asta si pentru un simplu om?
    Sau oamenii de rand au nevoie de toate cele 5 trepte preliminare pana la cea de sus? Astept raspuns!

  35. Totusi care e diferenta dintre un geniu si un om de rand, cum poate un geniu sa ajunga direct la ultima treapta din piramida fara sa aiba nevoie de celelalte? Este posibil asta si pentru un simplu om?

  36. asa este e foarte important sa ajungi sa detii toate cele 6 calitati daca le pot numi asa, pentru ca pana la urma asta sunt niste calitati ,care te pot propulsa spre varful piramidei sper ca o sa ajung si eu in varf imi doresc mult .Un an excelent Pera ,felicitari pentru articol.

  37. Draga Pera,
    am citit comentariul tau cu mare placere. Cine este pe aceasta lungime de unda, ti-a inteles mesajul si telul cum sa traeisti ca un rockstar. Ma bucur ca am mai intalnit un pescarus Jonathan
    Vad ca majoriatatea cu sau fara studii nu ti-au intzeles mesajul, pacat… ca au ajuns la aceasta varsta …sau filozofeaza cu stiu eu ce fraze cat mai radicale si mai complicate….ptr. ca sunt prea preocupati de rolul de victima, ego si etc. Dar asa se face selectarea.
    Te apreciez mai departe ptr ce faci.
    Si tie un an absolut.
    K.I.S.S. Gloria

  38. Draga Pera,
    am citit comentariul tau cu mare placere. Cine este pe aceasta lungime de unda, ti-a inteles mesajul si telul cum sa traeisti ca un rockstar. Ma bucur ca am mai intalnit un pescarus Jonathan
    Vad ca majoriatatea cu sau fara studii nu ti-au intzeles mesajul, pacat… ca au ajuns la aceasta varsta …sau filozofeaza cu stiu eu ce fraze cat mai radicale si mai complicate….ptr. ca sunt prea preocupati de rolul de victima, ego si etc. Dar asa se face selectarea.
    Te apreciez mai departe ptr ce faci.
    Si tie un an absolut.
    K.I.S.S. Gloria

  39. In 1 rand Eminescu nu ne-a fost lasat cunoscut exact asa cum a fost el."Mafia" puterii de stat a avut grija sa ni-l prezinte doar k pe un mare poet,desi nici asta nu voiau,insa era mult prea mare k sa fie renegat si din aceasta pozitie.Eminescu a fost un erou,a luptat contra clasei politice prin spiritul sau de geniu,insufland prin cuvinte valoarea romanilor si cauza dreapta a luptei pentru nationalismul nostru.A fost omorat,si declarat nebun pentru ca era incomod,deranja prea mult prin ideile si actiunile sale,mai ales k ecoul numelui sau era foarte popular si putea influenta si demasca mogulii.
    Saracul a murit pentru tara,pentru libertatea noastra,si cati altii k el au fost,cunoscuti si necunoscuti publicului larg ,insa noi uitam mai ales akm k avem obligatia sa nu ne vindem tara si libertatea.
    Cat ce priveste, cele 2 cai,cred k geniile asa cum a fost si Eminescu,au pasiuni arzatoare si respira prin ele atat de mult,inkt restul sunt doar amanunte.
    Nu cred k obiectivul lui Eminescu era sa se imbogateasca,banii erau doar o chestie auxiliara a pasiunii,la fel si viata sociala.Cat despre iubire,cred k era principalul motor al actiunilor sale,atat iubirea de a-si urma pasiunea de poet,iubirea de tara,fapt ce i-a cauzat si moartea,iubirea fata de femeia aleasa,insa conform conjuncturii a trebuit sa primeze iubirea de tara.Iar psihologia sa de viata era practic tot ce a lasat el in urma,tot ce a lasat si nu s-a facut cunoscut,pentru k nu-i asa,n-avem nevoie de etica,de principii adevarate,de exemple k el?!e mai bine k lumea sa fie prostita si manipulata in interesul unora!
    Asa k dk ne luam dupa cazul lui Eminescu,deducem faptul k pt a-ti indelini menirea de om,trebuie sa crezi in ceva si sa faci orice pt acel ceva,poate sa-ti dai si viata.Vocatia e motorul vietii tale pana la urma,in sensul k vocatia sa insemne focul ce nu te lasa sa dormi inainte sa-ti faci treaba,fie k acest foc inseamna bani,familie,jumatatea ta,o idee,o pasiune.Sigur k toate aspectele enumerate de Pera trebuie sa conlucreze impreuna,pentru un echilibru,insa doar u poti sti ce primeaza.Poate pt mine fericirea e doar sa fac bani,pt altul poate doar sa aiba o familie,chiar dk e saraca,si se simte asa fericit,si poate fericirea asta ii da impulsul sa se ridice si financiar.Toate aspectele trebuiesc imbinate,trebuie sa fii sanatos sa poti sa muncesti sa ai ce sa mananci,trebuie sa ai din experientele tale si din educatie o filozofie a ta de viata,ai nevoie de iubire,insa doar u stii ce primeaza,si care e meneirea ta pe pamant!

  40. Salut,
    „Mens sana in corpore sana” se confirma. Ideea conturata de tine in articolu de mai sus: „Geniul modern”, pe mine unul m-a surprins intr-un mod aparte, avand in vedere importanta sa.
    INTRIGA mea este:
    Un geniu care, simtind acut chiar singuratatea, isi doreste, incearca sa fie o parte a unui grup social, va trebui sa-si reprime cel mai probabil principiile la fiecare pas pentru a putea ramane drept „normal” in societate si adaptat. De aceea, nu consideri ca nu va putea fii niciodata mai mult decat un „muppet” veritabil in cercurile sociale, si o sclipire geniala in clipele de singuratate?
    Felicitari pentru reflectie si idee.

  41. Buna Pera.Momentan citesc Puterea ta interioara si mi se pare o carte extraordinara pana acum.Nu e prima oara cand fac cunostiinta cu lucrurile despre care scrii,ceva ma face sa ma reintorc aici ori de cate ori am o cadere.Nu pot sa zic ca am fost in viata mea prea fericita,desi sunt foarte tanara si acum ar trebui sa profit din plin sa ma distrez,dar de mai bine de un an duc cu mine o lupta interioara,parca am doi lupi unul prea lenes si plin de ganduri negre si unul care stie ce trebuie sa faca dar e prea slabit ca sa actioneze.Am destule goluri in viata mea,destule defecte de personalitate si destule esecuri ca sa ma accept asa cum sunt.Vreau schimbare dar conform piramidei eu o iau de sus in jos.Nu vreau sa fiu perfecta in schimb vreau sa fiu normala sa ma bucur de viata sa am relatii bune ,iubire si cel mai important puterea sa -mi urmez scopurile pentru care trebuie sa renunt la multe lucruri pe care le-am cladit in urma unor decizii proaste.Am incercat si partea cu subconstientul schimbarea credintelor obiceiurilor si imaginarea obiectivelor ca si cum le-as avea deja.M-am simtit bine pentru o scurta perioada de timp.Am scris acest comentariu in primul rand pentru a ma elibera si in al doilea rand pentru ca te rescpect ca ai avut putere.

  42. Buna ziua tuturor celor care ati postat comentarii si tie, Pera
    Nu sunt nici un geniu si nici un mare pampalau. Sunt la mijloc. Am terminat o facultate de litere si am constatat ca, dupa un anumit numar de lecturi de calitate, omul mai ajunge rar sa intalneasca pe cineva care sa-i spuna o NOUTATE valoroasa. Spune-mi 100 de concluzii personale si sunt aproape convins ca pentru fiecare dintre ele iti voi da o referinta: la Sfanta Scriptura, la unul dintre filozofi, la un scriitor sau la ceea ce zic si vecinii mei.
    Ceea ce trebuie avut in vedere, dincolo de intentiile tale (nu le stiu, dar pot sa-ti acord, din principiu, prezumtia de nevinovatie), e faptul ca ACEST SITE nu e o lectura OBLIGATORIE, nu e pentru oamenii care stiu sa se autoformeze prin lecturi autentice, ci e pentru cei multi si grabiti care, neavand timp sa ia o carte in mana, citesc, cand si cand, cate-o idee care le poate fi de folos (si nu mai conteaza, decat strict moral, daca tu iti citezi sau nu sursele stiintifice). Ca atare, ceea ce faci e de bun augur. E o afacere intre tine si cei care nu au mereu timp sa caute direct la sursa.
    Spor la treaba!

  43. Mi-a placut foarte mult articolul. Nu ar trebui sa va plangeti ca Pera scrie simplu. Astfel e usor pentru oricine, indiferent de gradul de cultura sa inteleaga la ce se refera. Mi se pare foarte important punctul pe care l-a atins in acest subiect si anume faptul ca a prezentat piramida, chiar si din prisma "ideei" lui si nu prezentata sub numele oficial in psihologie. Nu conteaza atat de mult sa spui denumirea "oficiala" atat timp cat acel lucru e real.
    Pera continua tot asa !!!

  44. Imi place calea geniului :). Pe langa urmarea vocatiei, este mult mai important sa-ti antrenezi si atuurile care le ai in urma descoperirii acesteia si nu numai. Pentru ca atuurile antrenate eclipseaza defectele oricarui om.

  45. Super,ei au venit la o anumita vreme scrisa si sa vedem ascultind frumosul,iar noi ce fecem poti sa ti raspunzi singur.

  46. Foarte interesanta revelatie !Se pare ca toate concluziile geniale ies la suprafata cind iti lasi mintea sa lucreze de una singura.Cineva din lumea religioasa spunea ca atunci cind planifici prea mult totul , nu ii lasi loc lui Dumnezeu sa lucreze.
    Cit despre descoperirea propriei vocatii , putini realizeaza impactul asupra vietii nici eu nu m-am gindit vreodata ca ar putea fi atit de importanta:deh, mirajele zonei de confort.Frumos articol , Pera ,cu mult miez.

  47. Pera, esti un GENIU! Daca te-ar auzi Eminescu si Beethoven sigur iti erau amandoi recunoscatori. 🙂
    Ma chinui sa imi descopar vocatia inca, poate ca mi-o voi descoperii cand merg la sala sau in timp ce alerg. :)) La fel cum ai patit si tu in bazin 🙂 :>
    Sper sa se intample asta repede. 🙂

  48. Draga Pera,
    Din articolul tau imi dau seama ca nu ai actionat ca un om normal, ci ai trecut direct la vocatie, fiindca asta a fost singura ta salvare. Si asta simt ca se aplica si la mine. Altfel sunt un copil pierdut, needy, care se uita in stanga si in dreapta pentru atentie si validare si pentru a nu stii cum sa ma comformez mai bine. Cu toate ca uneori sunt cam rebel.
    Vocatia te-a scos din cacat si bine ai facut ca ai inceput cu ea. Eu acum vad vocatia sau telul/scopul suprem ca pe ceva atat de nobil si sfant care nu te paraseste niciodata. Se afla in intimitatea sufletului tau. In rest toti te pot parasi si toate lucrurile frumoase pot disparea din jurul tau. Dar odata ce iti aplici bine vocatia iti poti organiza viata linistit si am impresia ca celelalte vin ca si bonusuri, atata timp cat esti dispus sa le primesti si sa stii sa le primesti. Nu trebuie alergat dupa aceste „bonusuri”!
    Omul fara un sens in viata nu e om pana la capat. S-ar putea sa scriu un articol despre asta. Multumesc de inspiratie si pentru faptul ca inca de cand ti-ai inceput blogul, ai vorbit atat de multe despre suferintele tale, iar in cele mai grele momente ale mele, suferintele tale si viata mea care o aveai atunci… reprezinta un reper pentru mine. Asta ma face sa rezist si sa merg inainte cum stiu si pot mai bine. Urmeaza cum stiu si cum vreau! 🙂

  49. tocmai, inteleg de la tine ca geniile, inspirandu-se direct din esenta divina neglijeaza si nu dau prea mare importanta chestiilor lumesti care, i-ar putea ajuta si i-ar face si oameni de succes!pai nu este o contradictie , este pur si simplu diferenta de viziune!cred ca geniile percep totul diferit de omul obisnuit care, poate fi chiar de succes(financiar vorbind!),dar atat, omul obisnuit nu se poate desprinde prea mult de o anumita treapta, geniul, deja este cu cateva trepte mai sus de el…uitandu-se in sus omul obisnuit isi doreste pozitia geniului dar habar nu are cum poate ajunge acolo….geniul in schimb, poate privi in jos, spre cel obisnuit si poate chiar intinde o mana, doar ca,de cele mai multe ori omul banal nu va intelege gestul si probabil il va eticheta dupa intelegerea proprie…geniul, daca se afla acolo unde se afla, este pentru ca in deschiderea sa a ales….si sa nu uitam ca vremurile geniilor disparute dintre noi erau cu totul altfel:nu se masurau neaparat in mercantilitate!!!azi, totul este mercantil, chiar si genialitatea are un pret!…

  50. Exemplele tale sunt adevărate , am citit de la idee la bani acum cinsprezece ani și vreau să ti spun ca am citit o de 100 de ori încercuind să mi găsesc vocație sau calea care să ducă acolo unde mi doresc. Am lucrat în cadrul armatei , în domeniul publicitar și alte domenii fără prea multe rezultate. Pot să spun ca am eșuat cu brio . Adevărul este ca singură cale spre împlinire sau succes este vocatia . Calea nu este simplă sau ușoară , dar din experiență pot să spun ca îți este mai greu să trăiești cu un minim de siguranță, adică să ai un loc de muncă care să te mențină la suprafața, in schimbul acestei idei și anume de a ți găsi vocatia.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.