Cum sa elimini munca si sa o duci mai bine ca oricand

I have a dream.

Am si eu un vis. O speranta. O dorinta.

Visez la ziua cand majoritatea oamenilor adulti se trezesc de dimineata asa cum se trezesc multi copii in dimineata zilei de Craciun, sa vada ce este sub brad.

Acesti adulti insa se trezesc cu aceasta stare in fiecare zi legat de munca lor, activitatea lor zilnica, ce acum nu mai este doar o corvoada, ceva la care trebuie sa te duci pentru a-ti face norma si de la care astepti sa pleci privind constant la ceas.

Sa te trezesti dimineata energizat, motivat intern, asteptand cu curiozitate si interes maxim sa descoperi ce iti va aduce nou ziua de azi, ce provocari interesante vei avea, ce vei invata nou si cati pasi vei progresa.

Cati dintre cei pe care ii cunosti isi privesc munca ca pe un privilegiu, ca pe un dar ce le-a fost dat si apreciaza fiecare clipa pe care o petrec in domeniul lor de activitate pentru ca le aduce atat de multa implinire si satisfactie?

Adu-ti aminte cum te simteai cand te jucai in copilarie: fotbal, baschet, sotron, saritul corzii, plimbatul cu bicicleta in padure sau pe camp, pe strazi sau alergatul.

Atunci erai in stare de flux, timpul devenea irelevant iar tu erai total scufundat in clipa prezenta, cu atentia, mintea si inima aliniate.

Cum ar fi ca munca ta de zi cu zi sa te faca sa te simti astfel?

Parca intreaga ta viata ar fi altfel doar daca s-ar intampla ca munca ta sa devina o placere in sine.

Daca ti-as spune ca asta inseamna sa ai vocatie?

Nu doar un job, nu doar o cariera, ci o vocatie.

O chemare, o misiune, care face fiecare zi a ta o piatra de constructie extrem de importanta, indispensabila pentru marele tau plan al vietii.

Munca sau distractie?

Munca sau joaca?

Munca sau relaxare?

Care este diferenta dintre ele?

Pentru multi oameni, una exclude pe cealalta.

Pentru oamenii cu vocatie, ele sunt una si acelasi lucru.

Incarcatura emotionala, gandurile, convingerile cu care incarcam cuvantul ”munca”, de multe ori nu ne ajuta.

Pentru multi oameni munca este o corvoada, un efort neplacut dar necesar pentru castigarea banilor pentru a acoperi nevoile zilnice.

De aceea, ziua de luni, ca simbol al inceputului de saptamana de lucru si scoala este atat de blestemat pe retelele de socializare, cu postari ca ” lunea nici iarba nu creste”.

De aici, bucuria si entuziasmul zilei de vineri, pe masura ce trec orele si se ajunge la orele dupa-amiezii.

Evadarea in concediu este doar in aparenta o solutie pentru ca de fapt, stresul unei calatorii, drumul, discutiile si tensiunile, suprizele care ne asteapta si rasturnarea planurilor fac mute concedii sa nu ne permita relaxarea si reincarcarea de baterii pe care o asteptam.

Vocatia in schimb, face ca intreaga ta viata sa fie o vacanta si nu vorbesc aici in metafore.

Mai stii cand te jucai si erai atat de fericit si in stare de flux, incat cand mama te chema la masa, nu mergeai nici sa mananci?

Nu iti trebuia apa, mancare, televizor, odihna.

Joaca era totul iar dezamagirea ca trebuia sa te opresti, era uriasa.

Pentru omul cu vocatie, ORICE distragere de la activitate este o dezamagire, iar implinirea vine din activitatea aceea atat de potrivita si aliniata cu el.

Asta face vocatia.

Elimina munca privita ca si o corvoada, o obligatie, un mijloc de a face niste bani si transforma totul intr-o activitate pe care o indragesti.

Exista si cateva motive pentru care e important sa nu mai faci munca in stilul vechi.

Motivul 1: Timpul petrecut facand o activitate nu este egal cu productivitate, rezultate si succes

In cartea lui Stephen King, despre scris, autorul spune ca in fiecare zi, treaba lui era sa scrie 2000 de cuvinte pe zi.

Daca si-ar fi propus un numar de ore, s-ar fi putut sa scrie 2-300 de cuvinte din lipsa de inspiratie sau chef.

Avand misiunea de 2000 de cuvinte indiferent de timp, uneori le scria in 45 de minute, daca era inspirat si intra in stare de flux, alteori in 4 ore, daca era o zi mai grea.

Noi toti avem un bioritm care fluctueaza. Sa crezi ca in fiecare zi, la aceleasi ore, vei da acelasi randament, este o greseala platita scump cu sanatatea si lipsa de eficienta, iar apoi cu dezamagirile.

De aceea, e important sa nu mai iti masori munca in timpul petrecut ci in eficienta pe care o ai.

Este foarte important sa te cunosti pe tine, mintea si corpul tau, energia ta si sa stii cand ai sansele cele mai mari sa faci cea mai buna munca a ta intr-o zi.

Daca esti angajat, explica-i sefului ca e spre binele afacerii ca tu sa faci cea mai buna munca a ta atunci cand esti productiv si ca statul cu forta un numar de ore la munca nu va face bine nimanui, si mai ales afacerii.

Daca esti liber profesionist sau propriul sef, e important sa intelegi acest aspect si in legatura cu munca ta si a celor cu care faci echipa.

Motivul 2: Cand te joci, inveti mai repede

Este dovedit ca din cauza starii de flux in care intram cand ne jucam, viteza de dezvoltare a abilitatilor si de invatare creste exponential.

Daca ne gasim acea activitate care ne face sa ne simtim ca si cand ne jucam, esecul nu mai este motiv de rusine sau devalorizare ci devine parte a procesului de invatare, o parte absolut fireasca si care nu poate fi evitata.

Motivul 3: Munca si starea de flux

Nu poti atinge starea de flux fara abilitati dezvoltate si fara provocari . Daca ai abilitati foarte dezvoltate intr-un domeniu dar nu ai provocari, te plictisesti. Daca nu ai abilitati dar provocarile sunt foarte mari intri in depresie.

starea_de_flux

 

  1. Nu poti atinge starea de flux fara abilitati dezvoltate si fara provocari. Daca ai abilitati foarte dezvoltate intr-un domeniu dar nu ai provocari, te plictisesti. Daca nu ai abilitati dar provocarile sunt foarte mari intri in depresie.
  2. Ideal ar fi sa putem lucra si sa avem o profesie intr-un domeniu in care avem si hobby-uri.

Exercitiu:

Scrie intr-un coment mai jos care sunt hobby-urile tale si cum crezi tu ca ai putea sa ai o profestie in acel domeniu.

Profesia ta trebuie sa faca intr-un fel sau altul, lumea mai buna. Pentru a-ti descoperi talentele ascunse si a le valorifica, trebuie ca prin practicarea vocatiei tale sa faci lumea mai buna.

Astept cu interes comentul tau despre cum ai putea sa ai o profesie legata de hobby-urile tale si cum ai putea oferi valoare lumii practicand acea profesie.

Starea de flux, de concentrare 100% asupra unei activitati, este cea mai pretioasa stare in care ne putem afla ca si fiinte umane.

Sa iubesti fiind in stare de flux, sa muncesti fiind in stare de flux, sa te antrenezi fiind in stare de flux inseamna sa fii fericit si implinit in fiecare zi.

De ce crezi ca oamenii nu mai gasesc fericirea si implinirea?

Pentru ca nu mai pot sa intre in stare de flux din cauza "zgomotului" care le invadeaza si le violeaza toate simturile.

Oamenii care o vor lua inainte in generatia noastra sunt cei care vor stii sa isi protejeze puterea de concentrare pe cate o activitate odata.

Motivul 4: Dragostea pentru proces

Vocatia inseamna redefinirea cuvantului munca si a felului in care il intelegem la nivel emotional si sufletesc, precum si mental.

Oamenii isi propun un obiectiv mare, un vis, si apoi nu isi dau voie sa fie fericiti pana cand nu il ating.

Munca insa de atingere a obiectivului este o corvoada, ca si in mitul lui Sisif, care trebuia sa urce un bolovan pana in varf de munte doar ca odata ajuns in varf bolovanul sa se rostogoleasca inapoi iar el sa fie nevoit sa il urce din nou sus.

sisif

Asta garanteaza ca majoritatea vietii tale va fi un chin.

In schimb, daca privesti procesul de atingere a visului ca fiind adevarata placere iar atingerea obiectivului o consecinta naturala, fireasca, cireasa de pe tort, atunci poti sa fii zilnic fericit iar in ziua atingerii obiectivului, sa fii extra-fericit.

Parca e mai bine un pic, nu?

Cand privesc fiecare zi ca si un pas important spre obiectivul mare, atunci la sfarsitul fiecarei zile eu mi-am atins obiectivul, de a mai face un pas.

Una e sa te culci zilnic cu obiective atinse, si alta e sa simti frustrarea lipsei de productivitate constant.

Din nou, fericirea si sanatatea ta vor fi diferite in functie de perspectiva ta asupra lucrurilor.

Deci, hai sa concluzionam.

Munca poate fi redefinita ca fiind o joaca, o activitate ce ne pasioneaza, ce ne baga in stare de flux, ce ne dezvolta abilitati si ne ajuta sa ne atingem obiectivele, dar mai mult, poate fi o placere in sine.

Spune-mi intr-un reply, ce anume te-ar face sa simti ca munca ta este o joaca si ca esti in stare de flux?

Per aspera ad astra

Pera Novacovici

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

6 răspunsuri

  1. Salut! In urma cu doi ani si jumatate am descoperit ca imi place sa tund! Am facut progrese foarte rapide si acum ma consider un bun frizer (povestea pe scurt ) . In acest fel unul dintre hobby-urile mele a devenit si locul meu de munca. Mai am ca hobby-uri pescuitul , drumetiile, sportul si pot sa spun ca si iubirea pentru animale e un hobby. In ceea ce priveste tunsul sunt sigur ca fac lumea mai buna deoarece acord atentie fiecarui client. Omul cand pleaca de la mine se simte important pentru ca i-am acordat atentie maxima si mai important este faptul ca il fac pe om sa se simta foarte sigur cu tunsoarea pe care o poarta. In ceea ce priveste celelate hobby-uri sunt sigur ca pot face lumea mai buna dar trebuie sa incep sa lucrez si la acestea. Cu mult respect Alex

  2. Buna, Pera!
    Cand pictez sau cand ma instruiesc in acest domeniu, simt ca nimic in jur nu mai conteaza, nici nu stiu cand trece timpul… este hobby-ul meu din copilarie, dar la care m-am intors de doi ani (cum si de ce am facut asta, am mentionat in blogul meu picturaunuisuflet.wordpress.com).
    Este pasiunea mea, dar pentru a aduce valoare, sunt constienta ca tb sa muncesc mult sa perfectionez tehnicile de lucru… sa recuperez tot ce am pierdut in niste ani in care puteam sa fac mai mult cu aceasta…Sustinere am gasit in cartea ta Impulsul pentru vocatia mea, acum totul depinde de mine, de atitudine si de acea oportunitate pe care nu prea stiu cum sa o descopar… dar ma bucur de experienta traita pe acest drum si ar fi minunat ca acesta sa devina jobul meu…!

  3. cum sa iti faci munca mai placuta ,daca tie nu iti place ceea ce faci? nu sunt alte alternative sau nu stiu cum sa incep sau de unde .atata timp cat in acest loc ,nu prea gasesti ce sa faci sa ti placa !

  4. Ceea ce m.ar ajuta ar fi sa reusesc mereu sa imi controlez sa nu mai vad multitudinea de lucruri de le am de învățat pe parcursul facultății pana in momentul cand voi ajunge sa profesez. Fiind vorba de facultatea de arhitectură sunt intr.o continua decoperire a lucrurilor ce le am de învățat si ce le am de completat la mine din punct de vedere profesional. Trebuie doar sa reusesc sa ma gandesc la ele pe rand, sa le rezolv pe rand si cumva sa nu pierd pasul alert in care ma aflu permanent. Foarte bun articolul si de ajutor încât sa nu uitam ca trebuie totul facut din placere, inițiativă si pasiune; si asa xa nu simtim niciodata ca muncim permanent.

  5. Salut Pera . Eu nu știu ce mar putea duce în starea aceea de flux .. și vreau sa descopar . Ce îmi sugerezi sa încerc cat mai multe domenii ?

  6. Salut Pera ! Imi place munca ta si imi place sa iti citesc articolele si sa adorm cu videoclipurile tale pe fundal . Mie imi place sa dansez si simt ca ma face sa ma simt mai bine , ca stau printre oameni mai ,,depravati” sau inadaptati sociali , ca nu este o munca pentru mine si vreau sa stiu daca as putea face chiar un job din asta . Vreau sa imi arati si mie mai multe detalii despre vocatie , pasiune , dorinta etc

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.