Cum te poate transforma si schimba o carte

In acest material voi face o lista cu cartile ce m-au ajutat in drumul dezvoltarii mele personale si cum anume m-au ajutat sa evoluez. Mi-ar place sa faci si tu acelasi lucru in comenturi si sa imi spui ce carti te-au infulentat si cum anume. Acest post va fi editat in urmtoarele zile cam cu o carte pe zi timp de o saptamana.

Daniel Pink – Drive
click pe link pentru mai multe informatii

Capitolul 1 – Gloria si decaderea Motivatiei 2.0

Motivatia 1.0 a fost pentru zeci de mii de ani guvernatoarea fiintei umane. Supravietuirea si inmultirea era sistemul de motivatie 1.0. Recent am evoluat la Motivatia 2.0 care inseamna recompensa/pedeaspsa sau batul si morcovul. Insa nici 2.0 nu mai functioneaza.

Capitolul 2 si 2a – De ce batul si morcovul nu merg de cele mai multe ori

Un sistem de motivatie bazat pe recompensa/pedeapsa distruge creativitatea, scade mult motivatia interna, reduce comportamentele productive. In acelasi timp incurajeaza trisarea, creaza dependente emotionale. Aceasta motivatie functioneaza rar, cand incurajam rutina.  

Capitolul 3 – Tipul I si tipul X

Tipul X de motivatie se refera la oamenii care sunt motivati extern de bani sau alte recompense pentru a-si face treaba. Tipul I se refera la oamenii care sunt motivati intern de a face lucrurile, din pasiune si pentru a experimenta starea de flux. Tipul I reprezinta trecerea la Motivatia 3.0

Capitolul 4 – Autonomia

Prima din cele 3 caracteristici ale Tipului I de motivatie este autonomia. Ea se manifesta in patru domenii. Autonomia asupra activitatii (ei aleg ce vor sa faca), asupra timpului ( cand vor sa faca), asupra echipei ( cu cine vor face) si asupra tehnicii (cum anume vor face).

Capitolul 5 – Maiestria

Al doilea aspect al Tipului I de motivatie. Maiestria are trei aspecte.Maiestria este o mentalitate: Stim ca trebuie sa ne imbunatatim permanent abilitatile. Maiestria este durere: cere sacrificiu. Maiestria este o asimptota: tinde spre perfectiune la infinit fara sa o atinga si e impacata cu asta

Capitolul 6 – Scopul

Tipul I de personalitate se educa in fiecare dintre noi. Fiinta umana cauta un scop superior in ceea ce face, un scop mai mare decat propria persoana. In noua Motivatie 3.0 nu se urmareste doar maximizarea profitului din actiunile noastre ci in primul randmaximizarea intelesului, a scopului in ceea ce facem. Profitul este folosit acum pentru a atinge scopul.

 Cartea o poti comanda aici: Drive
 

Fii in forma!  – Tony Schwartz

(click pe link pentru mai multe informatii)

Fii in forma – puterea implicarii totale sau in original " The power of full engagement" este o carte scrisa din experienta directa a autorilor iar eu am o preferinta pentru carti scrise de oameni ce au trait pe pielea lor ce vor sa ii invete pe altii. Am ramas cu doua lucruri foarte importante dupa aceasta carte:

1. Avem mai multe rezervoare de energie. Primul este energia fizica si apoi emotionala, mentala si spirituala. Daca nu exista energie fizica, restul sunt inutile pentru ca nu se pot manifesta. Cum facem sa avem energie fizica? Prin sport, alimentatie si odihna

2. Cand iti dai seama ca stai prost cu energia fizica vrei sa faci o schimbare insa pentru a schimba obiceiurile stim toti ca e nevoie de eforturi mari de multe ori fara rezultate. In aceasta carte sunt rezultatele studiilor de 10-15 ani facute pe sportivii de perfomanta si se da o reteta pentru a schimba obiceiurile intr-un timp minim.

Care sunt cele 4 tipuri de energie

1. Energia fizica – alimentand focul: energia fizică reprezintă CANTITATEA DE ENERGIE de care dispunem. Fără ea nu putem face nimic şi toate celelalte tipuri de energii se bazează pe ea. Energia fizică o dobândeşti prin:

  • nutriţie
  • sport
  • relaxarea din timpul zilei
  • somnul de noapte

2.  Energia emoţională –  transformând ameninţarea în provocare: energia emoţională reprezintă CALITATEA energiei noastre. Poate fi negativă sau pozitivă. Mulţi oameni trăiesc într-o stare permanentă de stres emoţional, cu garda sus, pregătiţi de conflict şi nu realizează că atunci când nu eşti în regulă cu propriile emoţii îţi subminezi grav performanţa.

3.  Energia mentală, concentrare şi optimism realist: să poţi să te gândeşti concentrat doar la un lucru pentru o perioadă de timp, asta e cea mai preţioasă resursă a creierului.  Aceasta energie determina puterea de concentrare. De acum încolo, când citeşti, nu faci nimic altceva. Când faci sport, nu faci nimic altceva. Când lucrezi, închizi orice sursa de distragere. De fiecare dată când faci multitasking TE TÂLHĂREŞTI SINGUR. Pentru că în loc să faci la calitatea maximă un lucru, acea calitate se distribuie în toate celelalte lucruri pe care le faci; deci rezultă calitatea mai slabă la toate.

4. Energia spirituală, pentru cel care are DE CE să trăiască: ceea ce faci contează PENTRU TINE. Compară succesul cu tine. “Nu te uita la capra vecinului, căci vei tinde să te consideri mai prejos decât el, iar o astfel de atitudine îţi va afecta puterea de concentrare. Tu eşti tu, el este el, nu concurezi decât cu tine însuţi şi pentru idealurile tale!” De ce nu sunt rezultate?

Oamenii se afla intr-o criza energetica in unul sau mai multe din cele 4 rezervoare. Exista un test care iti poate face evaluarea energiei pe care o ai.

Testul e aici: http://www.theenergyproject.com/tools/the-energy-audit#step1

Daca nu stii engleza roaga pe cineva care stie sa te ajute.

Cartea o poti comanda aici: Fii in forma

Maine urmeaza o carte despre educatia financiara.

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

12 răspunsuri

  1. Multumesc pentru initiativa. Am aflat despre niste carti de calitate si de impact de pe site-ul tau de-a lungul timpului. Vreau sa-mi aduc si eu contributia astazi:
    Ultima carte cu impact pentru mine a fost „The Disease to Please – Curing the People-Pleasing Syndrome” de Harriet B. Braiker.
    Autoarea este ea insasi o supravietuitoare a acestui sindrom extrem de periculos pe termen lung.
    Din carte, poti invata despre faptul ca „oamenii de treaba” nu sunt doar niste oameni care din cand in cand, incearca sa le faca pe plac celorlalti, ci sunt oameni care incearca tot timpul, sa faca pe plac tuturor. Autoarea descrie cum aceasta dependenta de aprobare din partea celorlalti se dezvolta din copilarie, prin dragoste conditionata si acordata haotic; care este pretul platit de „oamenii de treaba” pe termen lung si ofera un plan realistic pentru a-ti vindeca aceste tendinte distructive.
    Cartea vine in patru parti:
    1. Mentalitatea „oamenilor de treaba”: Cum te influenteaza gandurile toxice sa spui „da” atunci cand vrei defapt sa spui „nu”. E ok sa spui „nu”, si tu insemni mai mult decat ceea ce faci pentru altii.
    2. Obiceiurile „oamenilor de treaba”: Dependenta de aprobare, de ce nu poti obtine aprobarea parintilor tai, si vorbeste si despre relatiile bazate pe dependenta.
    3. Emotiile „oamenilor de treaba”: Despre frica de furie, si cum „oamenii de treaba”, incearca sa evite o confruntare sau un conflict, cu orice pret, si cum convingeri exagerat negative despre efectele actiunilor tale asupra altora, ramase din copilarie, te pot macina si conduce spre ruinare.(de exemplu, un parinte se imbolnaveste de cancer si ii spune neglijent copilului ca daca ar fi fost mai cuminte nu s-ar fi imbolnavit. Copilul gandeste ca actiunile lui au provocat cancerul, si isi promite sa nu mai supere niciodata pe nimeni).
    4. Planul de recuperare de 21 de zile: in care, zilnic, este cate o lectie cu cativa pasi simplii de aplicat, dar care pot conduce la schimbari majore de atitudine si in final, de viata. Efectiv, esti provocat aici sa pui in aplicare ceea ce ai invatat.
    Per total, cartea e un apel la trezirea eroului/eroinei din tine, a curajului de a sta drept si a lupta pt tine insuti. Nu e o carte despre egoism sau egocentrism. E o carte despre interes pt tine insuti, spre a deveni o persoana mai de calitate, in relatia cu ceilalti.
    Jim Rohn are o vorba care cuprinde esenta acestei carti: „I will take care of me for you, and I hope you will take care of yourself, for me”. (Voi avea grija de mine, pentru tine, si sper ca si tu vei avea grija de tine, pentru mine)

  2. Salut Perea,ma numesc Gabriel ,am 18 ani si vreau sa iti zic ca esti mentorul meu…tin sa iti multumesc din suflet pentru tot..pana acm cateva luni eram tot timpul trist,fara increderea in sine..fara chef sa fac ceva cu viata mea..iar acum incep sa zidesc primul rand de caramizi pt a reusi sa cladesc un castel.Mai am mult..insa ITI MULTUMESC ca existi..am inceput sa iti citesc toate articoloele de la inceputul blogului..sper ca in curand da am bani sa cumpar cartea de dezvoltare personala…ma bucur ca am intrat in trib.Inca o ddata iti multumesc pt ca am inceput usor dar sigur sa imi scgimb viata.Sper sa ne vedem intr o zi si sa iti strang mana…
    Cea mai mare putere este ce psihica!

  3. Perea ai putea spune ceva despre violenta stradala?sau ceva de genu..desi sunt destul de facut nu mi pot invinge aceasta teama..

  4. Descrierea formelor de energie mi se pare foarte utila. Si ar fi interesant sa citim si modurile in care noi ne auto-alimentam aceasta energie. Pentru ca da, totul se invata, inclusiv cum sa ne incarcam rezervoarele. Atat cele fizice, cat si cele emotionale si spirituale!

  5. E ceva în neregulă cu mine dacă prefer articolele peste cărți? Îmi place să citesc și cărți, dar prefer articolele. Sunt scurte și la obiect, de obicei citesc un articol apoi aplic ce am citit.

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.