"Nu e nimic nobil în a fi superior unui alt om. Nobil e să fii superior celui care erai tu, ieri." – Hemingway
Dacă ar fi să spun care cred eu că e cauza numărul unu a suferinţei umane, ar fi sentimentul de importanță dus dincolo de limita sănătoasă.
Adică EGO-ul nostru.
Dacă ar fi să aşezăm omul pe o scară de la 1 la 10, la 1 am pune omul-animal, mânat doar de instincte şi energii primare iar la 10 am pune omul sfânt.
Aşadar, normalitatea ar fi între 3 şi 8, unde ne situăm majoritatea dintre noi şi evident, nimeni nu îşi are locul fix.
Un om blând şi de bun simț poate să cadă într-o stare de a fi în care se apropie rapid de un animal şi invers, un sălbatic plin de ură poate găsi lumina care să îl ghideze spre o existenţă nobilă.
Dacă ar fi să continui cu împărţirea din topor, aş spune că de la 1 la 5 pe scara de mai sus funcţionăm după regulile ego-ului nostru, iar de la 6 la 10 suntem ghidaţi de spiritul nostru.
Cu cât urcăm sau coborâm pe această scară, proporţiile se modifică.
În viaţa de zi cu zi, nu prea întâlnim oameni în extreme ci oameni care au mai mult sau mai puţin ego şi oameni care au o doză mai mică sau mai mare de spiritualitate.
De ce să nu lăsăm ego-ul să ne ghideze viaţa?
Pentru că ne duce la nefericire.
Ego-ul înseamnă preocuparea excesivă de propria persoană şi de propriile nevoi, lucru care duce rapid la izolare şi care apoi scade şansele de supravieţuire şi de fericire.
Se poate observa că oamenii care ajung la un anumit nivel de evoluţie şi realizări, descoperă o nevoie foarte puternică de a dărui şi de a împărtăşi.
Relaţionarea dintre oameni este un punct esenţial în viaţa individului şi vom rezerva un articol separat pentru beneficiile şi arta relaţionării sănătoase.
Revenind la EGO, se naşte o discuţie interesantă.
Ca să poţi să dăruieşti ceva, e nevoie să posezi ceva. Fie că sunt lucruri materiale dar mai ales emoţionale, psihologice sau spirituale, nu putem dărui decât din ce avem şi mai mult aş spune eu, este firesc să dăruim din surplusul nostru.
În avion, prima oară îmi pun masca de oxigen mie şi apoi copiilor pentru că dacă eu îmi pierd cunoştiinţa şi copiii sunt prea mici să poată face această operaţiune singuri, murim toţi.
Cu alte cuvinte, ca să pot ajuta pe cei neajutoraţi, prima oară trebuie să mă pot ajuta pe mine.
Astfel, avem un aparent paradox.
Dacă sunt egoist, mă izolez şi devin nefericit şi pierd sensul vieţii.
În acelaşi timp sensul vieţii este dăruirea (vocaţia) dar nu pot să dau fără ca eu să am.
Aşadar, la început e nevoie să îmi asum o anumită doză de egoism ca să pot deveni cu adevărat altruist.
Carl Gustav Jung descrie începutul acestei călătorii în evoluţia sănătoasă a unui individ şi subliniază faptul că inevitabil, înainte de spiritualitate e nevoie să ne dezvoltăm un ego sănătos prin dezvoltarea personalităţii noastre:
Dezvoltarea personalităţii este binecuvântare şi blestem deopotrivă. Trebuie plătită scump, căci ea înseamnă însingurare. "prima urmare este detaşarea conştientă şi inevitabilă a fiinţei individuale de nediferenţierea şi nonconștiența turmei”. Dar ea nu înseamnă numai însingurare, ci totodată fidelitate faţă de legea proprie. "Devine personalitate doar acela care poate spune conştient “da” puterii vocaţiei sale interioare ce îi vine în întâmpinare”.
Deci, omul are nevoie să parcurgă întreg spectrul, de la egoism şi singurătate, evoluând spre vocaţie, altruism, spiritualitate, iubire şi relaţionare profundă cu semenii săi.
Cum se leagă toată povestea asta de Personalitate alfa?
Jim Collins în cartea sa “From good to great” identifică liderii de nivel 5, cel mai înalt şi complex nivel de lideri alfa şi ne spune în felul următor:
Smerenie + Voinţă = lideri alfa la nivelul maxim cunoscut de omenire.
Mai mult, s-a dovedit că liderii cu cel mai înalt grad de succes, se pot plimba pe întreg spectrul de la 1 la 10, adică pot oscila între animal şi sfânt, în funcţie de cum cere situaţia.
Un exemplu de lider de nivel 5, este Abraham Lincoln, care era descris ca un om “tăcut, paşnic şi timid”.
Însă cei care au crezut că Lincoln dă dovadă de slăbiciune fiind un om “superior şi spiritual” s-au trezit cu peste 600.000 de morţi în urma războiului civil în urma căruia a păstrat uniunea statelor americane, a abolit sclavia şi a întărit economia.
Această teorie este verificată şi prin informaţii istorice.
De exemplu, la împăratul român Marcus Aurelius, vedem aceeaşi combinaţie între smerenie şi voinţă.
Deşi imperiul roman a cunoscut un succes deosebit sub conducerea lui Marcus Aurelius, mulţimile îl venerau şi a cunoscut o domnie lungă, împăratul avea un om a cărui meserie era să îi şoptească în ureche constant următoarele cuvinte:
“Eşti doar un om, eşti doar un om, eşti doar un om.”
Oamenii mari de pe planeta noastră, care au trecut testul timpului şi al istoriei, au înţeles care este cel mai mare pericol pentru fiinţa umană ce evoluează.
Pentru că viaţa este în permanentă evoluţie, treaptă după treaptă, cel mai mare pericol este să te crezi “miez” pentru că ai mai urcat o treaptă şi în acelaşi timp să te crezi nevrednic pentru că lucrurile în viaţa ta nu arată încă aşa cum ţi-ai dori.
Aşadar, smerenie + voinţă de fier = lider de cel mai înalt nivel.
Am o armă pentru a te asigura că îţi păstrezi smerenia şi că în acelaşi timp eşti fericit aproape permanent.
Această unealtă, armă sau cum vrei tu să o numeşti, este foarte aproape de buton magic pentru că rezultatele şi efectele ei sunt instanţe.
Aprecierea şi recunoştinţa
Sentimentul de recunoştinţă şi apreciere este una din cele mai puternice arme psihologice pe care am avut plăcerea să le descopăr.
În secunda în care îţi aduci aminte să fii recunoscător, îţi dai un reset emoţional şi te raportezi instant corect la viaţă.
De exemplu, evaluează-ţi stările emoţionale în fiecare din cele două cazuri care urmează.
- Când merg la culcare seara, doborât de oboseala provocată de tot ce am făcut ci mai ales de ce NU am făcut şi ar fi trebuit să fac, mă cuprinde un sentiment de neputinţă, stres şi îngrijorare că nu îmi valorific întreg potenţialul şi viaţa trece în viteză pe lângă mine iar eu sunt lipsit de împlinire şi satisfacţie…..
- ……şi apoi îmi aduc aminte că cel mai important lucru pe care îl pot face în această clipă este să fiu recunoscător faţă de viaţa mea: viaţă, care eşti întotdeauna cu mine, credincioasă, mă însoţeşti mereu, cu desăvârşită conştiinciozitate. Tu mă locuieşti clipă de clipă şi ştiu că o să veghezi asupra mea până în zori când voi avea o nouă şansă, pentru a câta oară, de a face lucrurile bine şi voi avea ocazia să lupt din nou cum ştiu eu mai bine pentru a-mi atinge visurile, aspiraţiile şi obiectivele.
După cum sunt sigur că ai simţit, cele două situaţii de mai sus îţi provoacă două stări emoţionale foarte diferite, am putea spune chiar opuse.
Ştiinţa demonstrează ce efect puternic au cele două stări asupra corpului nostru, asupra minţii noastre şi asupra sufletului nostru.
Mai jos am să îţi enumăr câteva dintre beneficiile demonstrate de ştiinţă pentru emoţia aprecierii şi a recunoştinţei, vom face un mic test şi apoi îţi voi da câteva exerciţii.
Beneficii oferite de emoţia aprecierii şi a recunoştinţei
În primul rând, recunoştinţa şi aprecierea te scapă de pretenţii imature de copil răsfăţat, te fac fericit permanent şi te ajută să trăieşti aici şi acum, prezentul, singurul moment în care de fapt trăim viaţa. Te mai ajută să nu iei lucrurile personal şi să reduci pretenţiile şi sentimentul de importanță personală care de obicei ne dau înapoi câţiva paşi în cele mai delicate momente.
Beneficiile legate de personalitate
- mai mult optimism
- mai puțin materialism
- mai multă spiritualitate
- mai puțină centrare pe sine
- mai multă stimă de sine
Beneficiile pentru sănătate
- somn mai bun
- longevitate
- mai puține simptome de durere fizică
- mai multă energie
Beneficii emoționale
- mai multă rezistenţă emoţională
- mai multe stări de bine
- amintiri mai plăcute
- mai puţină invidie
- mai multă relaxare
Beneficii sociale
- mai multe prietenii profunde
- relaţii şi căsnicie mai bună
- mai mult respect
- relaţii de afaceri mai bune
Beneficii în carieră
- un management mai bun al vieţii
- atingerea mai rapidă a obiectivelor şi visurilor
- mai multe oportunităţi
- productivitate mai mare
- decizii mai bune
În cartea Puterea aprecierii de Noelle C. Nelson şi Jeannine Lemare Calaba, găsim în prima parte o serie de studii şi date ştiinţifice de necontestat care ne arată puterea imensă pe care emoţia aprecierii şi a recunoştinţei o au asupra fiinţei umane.
Mai jos e o poză din multe grafice şi tabele care arată cum au fost făcute măsurătorile pentru a valida ştiinţific aceste descoperiri.
Chestionarul recunoștinței
- Am atât de multe în viaţă pentru care să mă simt recunoscător 1 2 3 4 5 6 7
- Dacă ar fi să fac o listă cu lucrurile pentru care sunt recunoscător, ar fi o lista lungă 1 2 3 4 5 6 7
- Sunt recunoscător unei game largi de oameni 1 2 3 4 5 6 7
- Pe măsură ce îmbătrânesc, mă simt capabil să apreciez oamenii, evenimentele şi situaţiile ce fac parte din istoria vieţii mele 1 2 3 4 5 6 7
Pentru aceste prime 4 întrebări, acordarea punctajului se face astfel:
1 punct – sunt total în dezacord
2 puncte – nu sunt de acord
3 puncte – sunt uşor în dezacord
4 puncte – neutru
5 puncte – sunt uşor de acord
6 puncte – sunt de acord
7 puncte – total de acord
Punctajul obţinut poate fi între 4 şi 28. Cu cât e mai mare punctajul cu atât eşti mai capabil de recunoştinţă, şi după cum notează psihologul Robert Emmons:
“Prin comparaţie cu oamenii nerecunoscători, cei recunoscători au mai multe emoţii pozitive şi o mai mare satisfacţie în viaţă, experimentând în acelaşi timp mai puţine emoţii negative, cum ar fi anxietate, depresie şi invidie. Ei par mai orientaţi social, sunt mai empatici, iertători, generoşi şi ocrotitori decât ceilalţi. “
Cum să exersăm aprecierea
"Nimeni nu are reţeta pentru ce se întâmplă între persoana care ai fost şi persoana care devii. Nimeni nu poate face harta iadului prin care treci când te transformi. Nu există hartă pentru schimbare. Pur şi simplu ieşi la capătul celălalt prin căi doar de tine ştiute. Sau nu." – Stephen King
Aprecierea şi recunoștința nu înseamnă doar folosirea cuvintelor “Mulţumesc” , “Apreciez” sau “Sunt recunoscător” ci mai mult, contează intenţia de a valoriza oamenii şi evenimentele din viaţa ta.
Când spui de exemplu “Tot ce mi se întâmplă este spre binele meu” arată recunoştinţă față de orice eveniment ca având o conotaţie pozitivă, o lecţie şi şansă de a evolua.
Astfel, întreaga ta stare emoţională este de bine chiar şi în faţa evenimentelor potenţial catastrofale.
Apoi, primul om din lume pe care ar trebui să îl apreciezi eşti chiar tu.
Un aspect esenţial al fericirii este iubirea de sine şi ea începe cu aprecierea şi sentimentul de mândrie pe care îl ai faţă de persoana ta, faţă de atitudinea ta, faţă de comportamentele tale.
Să îţi placă de tine pur şi simplu este primul pas către o viaţă extraordinară şi împlinită.
Lipsa de apreciere există când există comparaţie. Caută pe cât posibil să fii liber de comparaţie şi judecată.
Să ştii teoria în dezvoltare personală este ca şi când citeşti un meniu afişat la intrarea în restaurant.
Să trăieşti dezvoltarea personală este ca şi când intri în restaurant şi mănânci mâncarea.
Cea mai lungă călătorie este de la minte la inimă şi de la teorie la experienţa trăită. Fă-ţi bagajul şi pleacă la drum, experienţa trăită e sensul corect al vieţii.
Schimbă prima oară gândirea şi apoi adresa, altfel, vei lua aceleaşi tipare cu tine şi nimic nu va fi diferit. Decât adresa.
Să nu te simți niciodată vinovat sau rușinat pentru că:
– ești tu însuți
– iubești
– ceri ce vrei
– alți oameni au așteptări care nu se îndeplinesc
– faci alegeri pe care ți le asumi.
Calea dintre cunoscutul de la care ai plecat şi necunoscutul spre care te îndrepţi este lungă şi uneori anevoioasă.
Ceea ce te va ajuta să continui sunt victoriile mici, zilnice, împotriva ceţii ignoranţei şi judecăţii celor din jur.
Nu uita că nu e destul să deschizi ochii de dimineaţă ca să poţi spune că ai trăit încă o zi. E nevoie de acţiune.
Cum să fii fericit la comandă
Problemele nu dispar.
Pe măsură ce evoluezi, ele devin din ce în ce mai mari. Când aveai 10 ani problema era că nu ai bani de buzunar.
Acum, ai un venit dar ai şi alte probleme. Poate trebuie să te întreţii singur dar cel puţin ai banii tăi. Problemele însă sunt mai mari.
Apoi îţi faci o firmă. Câştigi mult mai mulţi bani însă stresul şi cheltuielile au crescut şi ele mult, precum şi responsabilităţile.
Problemele nu dispar niciodată ci devin direct proporţionale cu puterea noastră de a le duce pe umeri.
Paradoxul e că în timp ce problemele tale devin din ce în ce mai mari, tu poţi să devii din ce în ce mai fericit.
“Când o să am, şi când o să fiu, am să fac“ este păcatul pe care mulţi oameni îl fac.
Nu vei avea niciodată fericirea dacă nu reuşeşti să fii fericit chiar în clipa asta pentru că privind la viaţa ta, erai mai rău acum mult timp. Dacă după tot drumul pe care l-ai parcurs, după ce ai supravieţuit şi încă eşti în picioare, nu poţi să fii recunoscător şi fericit, când crezi că vei fi?
Problemele tale vor deveni şi mai mari pe măsură ce viaţa trece. Aşadar, e nevoie să fii fericit acum sau nu mai vei fi niciodată.
Exerciții
- Numără-ţi binecuvântările
În orice situaţie eşti, când simţi orice urmă de emoţie negativă, gândeşte-te rapid la motivele pentru care poţi să fii recunoscător în acel context.
Dacă vreau să mă spăl şi nu curge apa caldă, fii recunoscător că ai un acoperiş deasupra capului.
Dacă partenerul tău de viaţă nu îţi satisface un moft, adu-ţi aminte să fii recunoscător că ai un partaner de viaţă.
Dacă te-ai certat cu părinţii, fii recunoscător că încă ai părinţi şi ai şansa să îi mai iei odată în braţe.
"Să ne ridicăm şi să mulţumim, chiar dacă nu am învăţat foarte mult azi; măcar am învăţat puţin, şi chiar dacă nu am învăţat puţin, măcar nu ne-am îmbolnăvit; şi dacă ne-am îmbolnăvit, cel puţin nu am murit; deci, să mulţumim." Buddha
- Setează-ţi o ancoră care să te ajute să transformi recunoştinţa şi aprecierea într-un obicei.
O brăţară, un semn, un postit pe monitor sau alarmă la telefon. Orice te poate ajuta să nu uiţi să găseşti motivele pentru care poţi să fii recunoscător şi plin de apreciere.
- Jurnal de recunoştinţă şi apreciere.
Ţine un caiet sau un fişier în care notezi zilnic lucrurile pentru care ai fost şi eşti recunoscător în acea zi.
Aş vrea să îmi spui top 3 lucruri pentru care eşti recunoscător chiar acum în viaţa ta.
În cărţile din colecţia Personalitate alfa, înveţi ambele aspecte ale unui lider de nivel 5. Cum să ai o voinţă de fier şi cum să ai un sentiment permanent de apreciere şi recunoştinţă pentru tot ce te înconjoară.
Poţi vedea cărţile şi alege ce ţi se potriveşte aici: http://personalitatealfa.com/carti/
Per aspera ad astra
Pera Novacovici
68 de răspunsuri
1.Sunt sanatoasa.
2.Am un baiat minunat.
3.Nu depind financiar de nimeni.
Multumesc Pera ,pentru fiecare farama de intelepciune pe care o daruiesti semenilor tai!
Multumesc si eu pentru ca ai facut exercitiul
1.Sunt oameni care ii lipsesc un picior sau au probleme mari in viata, si sunt fericit oricum.2. Am o familie sanatoasa si care ma pot baza.3.Am credinta si oricum poate nu sunt asa recunascator de lucrurile care fac anumite persoane pentru mine, am sa fiu recunascator, nu conteaza ocazia.Multumesc pentru cursul acesta.
1. Oamenii care fac parte din viata mea 2. obezitate pentru ca imi ofera lectii 3. Prietenii virtuali si ajutorul de la Dumnezeu . daca cereai un singur motiv de recunostinta, acela e Viata
Multumesc pentru articol!
Si eu multumesc Laura. Felicitari pentru ca esti constienta de aceste lucruri
asa este draga Pera,eu personal multumesc si sunt recunoscatoare pentru tot ce imi ofera viata ,ma apreciez si ma respect si chiarsunt eu insumi,dar cati oameni sunt ca mine? Recunosc ca eu am facut parte dintre acesti oameni si in momentul in care am constientizat ca viata mea depinde de mine si numai de mine am schimbat totul incepand cu sotul meu,dar am constientizat tarziu,la 40 ani si imi este bine acum,dar tot nu sunt fericita in fiecare zi din viata mea pentru ca am tot felul de nemultumiri si vreau mai mult de la mine,de la viata,e rau sa-mi doresc mai mult chiar daca aceste mici nemultumiri nu-mi aduc fericire?
Nu e rau sa iti doresti mai mult, dimpotriva, e absolut necesar pentru sanatatea ta psihica si emotionala. Doar ca dorinta de mai mult nu se contrazice cu aprecierea a ceea ce deja ai obtinut pana acum. Combina speranta viitorului cu aprecierea prezentului
,,Combina speranta viitorului cu aprecierea prezentului” La aceasta formula este important sa ajungem in viata. Traind la acest nivel, putem spune ca ne aflam intr-o stare de echilibru emotional, intr-o stare de bine. Am ajuns sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne iubim suficient de mult incat sa-i iubim si sa-i intelegem pe cei de langa noi.
sunt recunoscatoare pentru parintii mei, pentru evolutia mea si pentru informatiile primite aici 🙂
Sunt recunoscatoare pentru absolut tot !! Iar asta ma face libera, fericita si puternica!
Multumesc pentru articolele tale pe care le astept cu atata nerabdare de fiecare data! Mereu invat cate ceva si aplic!
Iti sunt recunoascatoare tie, Pera, pentru ca m-ai motivat si m-am mobilizat pe drumul devenirii si desavarsirii mele.
Multumesc! Multumesc! Multumesc!
Sunt norocoasa ca pt.ca is sanatoasa(in 2010 am avut AVC),am 2 buc.fete de 22 si25 ani si am o profesie deci..sunt superfericita! Multumesc ! Cand sunt nemultumitade toate si de tot citesc” personalitayeaelfa”si ma redresez!
1. Potentialul meu.
2. Accesul la informatie.
3. Trecutul meu.
esti fffffffff bun Pera in ceea ce faci TU CERCETEZI, AJUSTEZI, DISTRIBUI DECI OFERI . ESTI MINUNAT FELICITARI sTELUTA (braila)
1. Sunt recunoscatoare pentru familia mea .
2. Sunt recunoscatoare pentru profesia mea.
3.Sunt recunoscatoare pentru ce sunt ca om .
Multumesc frumos pentru fiecare articol. Apreciez mult ..
Va salut ! Un articol foarte bun din care poti invata ceva foarte util in viata: recunostinta ! Eu am invatat aceasta lectie in urma cu vreo cativa ani, intr-un mod foarte dur… Mereu ma plangeam ca sunt sarac, ca muncesc prea mult pt prea putin, ca nu am casa mea, ca nu am masina, etc, etc… Intr-o buna zi pe nepusa masa, au venit Carabinierii peste mine si ceilalti doi colegi ai mei si ne-au arestat. In doar 3-4 ore eram deja „inmatriculati” la un penitenciar… nu aveam nici cea mai vaga idee pt ce ne-au arestat, ba chiar la inceput credeam ca e o gluma cu camera ascunsa dusa la extrem si lungita mai mult decat trebuie insa, era cat se poate de serios. Ajuns in celula dupa doua zile eu tot nu stiam pt ce ma aflu acolo. Am inceput sa ma gandesc la viata mea dinainte si la viata din acea celula. Am realizat cat de „bogat” eram dimineata cand ma trezeam alaturi de familia mea in acea camera micuta si modesta… cat de bogat eram cand serveam cafeaua alaturi de familia mea in acea bucatarie saraca si lipsita de multe utilitati… ce bogat eram cand mergeam pe jos cu copilul de mana spre gradinita… etc.. Am invatat sa apreciez ceea ce aveam si am realizat ca adevarata bogatie nu sta in casa cu piscina, masini scumpe sau alte lucruri materiale. Dupa 3 zile si 3 nopti de groaza si cosmar s-a constatat ca am fost arestati din greseala si am fost eliberati dar, NU REGRET NICI O CLIPA PETRECUTA LA INCHISOARE ! A fost o lectie ce mi-a schimbat mentalitatea si intreaga viata.
In concluzie, in fiecare zi sunt recunoscator pt tot ce mi se intampla, pt fiecare necaz sau bucurie in parte. Chiar si atunci cand ma impiedic si ma lovesc la picior sunt recunoscator ca ma pot deplasa pe picioarele mele si simt durerea in urma loviturii. Daca eram paralizat intr-un carucior, nu as fi simtit nimic.
Per aspera, ad astra !
Sunt recunoscatoare pentru ca am primit acest email, pentru ca exista oameni care incearca sa aduca mai multa lumina in sufletele celorlalti si.. pentru tot!
Interesant mod de a descoperi recunostinta.
Fericirea este o stare!! Si ea exista doar atunci cand esti multumit, impacat cu TOATE lucrurile, cu toate evenimentele din viata ta, iar asta se intampla DOAR CAND ESTI RECUNOSCATOR pentru TOT!!!!!!!!!!!! Pentru lucrurile bune care vin la tine ca ”rasplata” pt lectiile pe care le-ai invatat dar si pt evenimentele neplacute (chiar crunte uneori) ce ne sunt date ca lectii de invatat pt evolutia noastra. Eu sunt un om fericit. Si ca pamantean nu pot cuprinde in vocabularul meu dimensiunile recunostintei fata de Dumnezeu pentru ca m-a chemat la viata si mi-a daruit MIE munti si ape, flori si fluturi, gusturi si miresme, intamplari bune si rele – dar si ”instrumente” cu care sa percep toate aceste minunatii adica un trup si cu deosebire un creier cu care sa sa apreciez si sa fiu recunoscatoare . Am invatat de-a lungul timpului ( am ceva anisori vreo 60 si…) sa fiu recunoscatoare si sa nu ma impotrivesc lectiilor dure de viata pe care le-am primit pt ca mi-au fost date pt a le dezlega, rezolva si a trece mai departe spre evolutia, spre desavarsirea mea ca fiinta umana. SUNT FERICITA!!! Cu toata viata mea din care s-ar putea scrie un roman fluviu de mare succes. SUNT FERICITA pt toate bunatatile primite si pt toate lectiile crude pe care le-am primit. MULTUMESC CU RECUNOSTINTA NEMASURATA pt TOT ce a fost pana aici si pt TOT ce va urma de acum inainte!!!!!
Practic de putina vreme recunostinta, dar intr-adevar are efecte de inseninare si echilibrare. Asa ca dimineaţa sunt recunoscătoare ca am in fata o noua zi in care sa ma bucur de viata( pentru ca viata e atat de fragila!) , ca sunt sanatoasa, întreaga la trup si la minte … ca sa nu imi fie atat de greu sa ma bucur de viata. Treptat am trecut de la perceptia ca „viata este grea” la perceptia ca „viata mea este chiar usoara”. Dar mai am de lucru cu aroganta, cu descatusarea rezervelor de iubire, cu echilibrul emotional. Dar… şi mâine e o zi! Multumesc, Pera!
Am un sot bun; un copil destept si cuminte, dei o familie frumoasa. Suntem sanatosi,ne iubim,ne bucuram unul de celalalt,avem prieteni minunati, inca mai am o mama,avem un apartament al nostru,florile de afara sunt minuate,copacii sunt infloriti,natura e minunata etc. Sunt multe lucruri,Pera pentru care multumesc in fiecare zi,inclusiv pentru ca existi si ne deschizi ochii si mintea!
Multumesc, Pera! Iti sunt recunoscatoare pentru toate articolele! Si acesta a picat la fix! Tot datorita tie, l-am cunoscut si pe Marius. Acum fac cursul de NLP si sunt fericita, pentru ca vreau sa calatoresc pe alt drum! Sa-ti fie bine, pe toate planurile!
Mulțumesc și sunt recunoscătoare pentru fiecare zi!
Mulțumesc și sunt recunoscătoare pentru elevii mei de la școală care mă iubesc!
Mulțumesc și sunt recunoscătoare pentru familia mea minunată!
1. am un loc de munca bun
2. am familia alaturi
3. sunt sanatoasa
1. În tara în care traiesc si pe unde am mai trait, este pace. Nici odata nu am avut parte de razboi.
2. Am tot ce îmi trebuie sa-mi acopar strictul necesar si nevoile de baza.
3. Am o partenera mult mai tînara ca mine si sexy ca un Barby
4 Am un baiat frumos si sanatos, bine educat si ma inteleg perfect cu el.
Ma bucur ca exist! Gratie decretului dat de Ceasca in 66…
Ma bucur ca sunt constienta de existenta lui Dumnezeu.
Ma bucur ca am intalnit in viata cativa oameni minunati.
…si multumesc lui Cerului si Pamantului pentru TOT…
Foarte bun articol
Sunt recunoscatoare pentru ca
1.Am un sot
2. Ma simt iubita, apreciata, respectata
3.Am 2 copii frumosi si sanatosi
4.Am constientizat ca si cum pot redeveni sanatoasa pe deplin
5.Am o casa frumoasa
6.Mi-am gasit vocatia
7.Pot experimenta stari negative ca pe o alegere de moment si stiu cum sa fac tranzitia spre celelalte stari atunci cand ma plictisesc de primele
8. Pot calatori oriunde imi doresc/propun
9.Exista oameni in viata mea carora sa le pot cere ajutorul neconditionat
10.Simt abundenta in viata mea si am convingerea ca le transmit asta si copiilor mei (prin abundenta inteleg ca pot sa am ce imi trebuie, cand imi trebuie ca sa fac ce trebuie sa fac)
MULTUMESC LUI DUMNEZEU PENTRU FIECAFRE RESPIRATIE, MULTUMESC PENTRU VIATA SI LUMINA MULTUMESC PENTRU DRAGOSTE FERICIRE PACE SI BUCURIE MULTUMESC PENTRU TOT !
Pera, esti genial 🙂 !
Citind articolele tale,am învățat printre altele sa înlocuiesc anumite cuvinte ce denota pesimism,sau stare negativa.
Unul din aceste cuvinte este ” problema”.
Eu îmi spun ca nu am Probleme ci situații mai puțin bune,la care găsesc rezolvare într-un timp foarte scurt și productiv.
INDIFERENT de situații,eu am reușit sa înlocuiesc acel cuvânt. Acest fapt a avut ca urmare,o găsire mai rapide a unei soluții, pastrandu-mi in același timp optimismul și concentrarea.
Încercați și voi.
Sunt recunoscatoare pentru ca: 1. am invata sa traiesc nu doar sa exist, bucurandu-ma si fiind recunoscatoare pentru lucrurile marunte dar semnificative din viata mea;
2. pentru sustinerea pe care o am din partea sotului meu in incercarea de a-mi gasi vocatia;
3. pentru ca te citesc si urmaresc si sunt convinsa ca nu este intamplator
Multumesc Pera, pentru aceasta confirmare. Cand baiatul meu a venit de la scoala mandru ca i-a fost apreciat talentul la engleza , m-am temut ca va fi cuprins de aroganta . I-am spus atunci sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru talentul cu care l-a inzestrat si sa indrepte catre el tot acel surplus de bucurie care simtea ca-l copleseste . A facut asta , apoi mi-a spus ca se simte mult mai bine !
E mult de lucru pentru a gasi acest buton… de aceea lumea prefera sa sufere in continuare. Doar suferinta dusa la extrem de poate determina sa iti DORESTI in sfarsit sa cauti butonul. Chiar daca stii ca el exista. Sau poate de aceea il avem, sa apelam la el doar cand alte alternative par a nu mai fi disponibile.
1.am o familie minunata,un sot extraordinar,un copil inteligent,frumos si sanatos!
2.tatal meu s-a vindecat in mod miraculos de o boala crunta!
3.am o casa frumoasa care e noastra si inca una care e in constructie!!!!
Sunt profund recunoscatoare pentru tot ceea ce am!!!
1, Multumesc pentru inima care am primit-o
2. Multumesc pentru tot ce mi s-a intamplat pana acum
3. Multumesc pentru ca in fiecare zi mai am o sansa
Si mai am multe multumiri! Multumesc Pera.
1.Multumesc ca pot merge ,deoarece am avut un accident si…….dupa 4 ani pot merge.
2.Am un sot.
3.Copilul nostru s-a casatorit.
4.Am oameni in jurul meu care mi-au fost alaturi atunci cand am avut nevoie.
5.Multumesc Pera ca ne aduci mereu aminte sa nu ne pierdem noi,sa fim multumiti si recunoscatori pentru tot ce avem.
6.Poate ca primul lucru pentru care trebuie sa fiu recunoscatoare este sa-i MULTUMESC LUI DUMNEZEU pentru tot.
Bun exercitiu. Sa vedem… Sunt recunoscatoare ca
1. Sunt norocoasa. Multumesc!(pana la urma asta contine totul 🙂 )
2. Am descoperit cum sa devin sanatoasa. (totul e sa pot sa si aplic) Multumesc!
3. Am un „acoperis deasupra capului”, ceea ce confera o anume siguranta. Multumesc!
Cred ca cel mai recunoscatoare is pentru faptul ca sunt sanatoasa, apoi pentru oamenii care ii am alaturi si pentru toti cei care i am cunoscut pana acum si apoi pentru faptul ca pot sa invat in fiecare zi, sa cresc si sa evoluez.
Am reminder pe telefon de acum 2 luni, zilnic, de dimineata, ca sa fiu recunoscator, mai ales pentru ca:
1. Sunt sanatos
2. Am o sotie minunata
3. Am putere sa lupt zilnic pentru un stil de viata mai bun
Lista e (mult) mai lunga dar ai cerut top 3 🙂
1.vad(lumina ochilor)
2.am o familie fericita(2 baieti)
3.Traiesc(dupa intamplari neprevazute)
Multumesc lui Dumnezeu pentru darul sau pentru mine ,Viata !
(am gasit asemenea raspunsuri si in Secretul/the secret Atractiei)
FB Pera,ai pus punctul pe I .
1. Am doua fete extraordinare, desi am suferit mult cand a decedat sotul.
2. Mama traieste si o pot auzi, vedea, uneori.
3. Am un serviciu, un acoperis deasupra capului si surori minunate care ma sustin de cate ori „cad”.
Multumesc pentru acest articol si pentru altele, pe care le citesc cu palcere.
Te citesc de ceva vreme fara sa fi postat vreun comentariu, insa acum simt ca trebuie sa o fac.
1- iti sunt recunoscatoare pentru ceea ce faci, pentru generozitatea ta. Am mai citit carti motivationale, insa cuvintele tale genereaza energie pozitiva si au darul de a ma mobiliza
2- sunt recunoscatoare vietii pentru copiii pe care ii am
3 – sunt recunoscatoare pentru sanatate
4 – sunt recunoscatoare pentru fiecare experienta, pozitiva sau negativa, fiindca imi ofera sansa de a ma cunoaste si de a progresa.
Sunt recunoscătoare ca te-am descoperit Pera si vad viata cu ochii deschiși . Multumesc din suflet.
Avem un univers complex care daruieste fiecaruia dupa cum multumeste, cum spune Massaru Emoto in cartea sa „The true power of water”.
Sunt recunoscatoare pentru
1.apa
2.mama
3.vointa
Te citesc Pera, de la inceputuri. Si te apreciez enorm. Integritatea umana de care dai dovada si pe care o intaresti zi de zi scriind si muncind cu personalitati alfa este punctul de sprijin la care revin si regasesc in tine mentorul gandurilor mele. La intrebarea ce ma astept de la viitor, acum raspund „Actiune”. Multumesc tie pentru ca esti creator.
1. Sunt sanatos
2. Pentru toti oameni care trec prin viata mea pentru ca ma ajuta sa evoluez.
3. Pentru ca pot sa vad in fiecare dimineata o noua zii plina de oportunitati de a evolua
1 SUNT SANATOS
2. AM O FAMILIE FRUMOASA
3. NU AM PROBLEME FINANCIARE
1. Sunt sanatos.
2. Citesc si experimentez dezvoltare personala.
3. Am o relatie de cuplu faina.
Am o fiica de care sunt mandra si e sanatoasa, sunt sanatoasa fizic. Problema este ca, din cauza unei depresii cu care ma lupt de ceva vreme, aceasta intentie de a fi recunoscatoare pentru ceva nu ma ajuta sa-mi gasesc linistea in momentele critice. Mi-ar placea sa pot spune: sunt recunoscatoare pentru depresie, pentru ca ma ajuta sa invat din asta (am citit asta undeva), dar m-as minti singura. Nu ma ajuta, ma incurca, singurul lucru pe care l-as putea invata din asta este ca este nevoie de multa perseverenta in a urma unui plan bine pus la punct, pas cu pas, pentru a reusi sa transform o parte macar din atitudinea mea fata de cei din jur – mai ales, dar si fata de viata. Crezi ca ma poti ajuta in acest sens, prin sedinte de coach sau recomandandu-mi alte materiale?
Pe scurt, ca sa ai un reper al motivelor pentru care am ajuns aici: totul are legatura cu o copilarie in care, desi nu mi-a lipsit dragostea parinteasca, aceasta s-a manifestat printr-o foarte exagerata severitate din partea mamei, in special – asa a inteles ea ca ma va face sa reusesc in viata (proiectand asupra mea nereusitele ei), dar de fapt a obtinut o adolescenta nesigura pe ea si speriata (deja cu semne de depresie, dar pe care le ascundeam foarte bine), care s-a transformat intr-un adult lipsit de stima de sine si care mereu pune problemele celorlalti inaintea propriilor teluri, la extrem, ajungand sa fiu perceputa, de cele mai multe ori, ca o persoana pe care o poti trata cu lipsa de respect, poti chiar sa o tratezi ca fiind inexistenta, chiar daca este de fata, pentru ca nu va lua atitudine. Si ca sa inchei cu un alt motiv de recunostinta: am reusit sa ma ocup singura de cresterea si educarea fiicei mele, acum la varsta adolescentei.
Din nou m-ai impresionat Pera. Sunt sigur ca majoritatea celor care au citit articolul cunoasteau „principiul recunostintei”, doar ca felul in care transpui gandurile si ideile pe hartie sunt ca un magnet pentru cititori.
Bravo!
Top 3-ul meu 🙂
Sunt recunoscator pentru ca:
1. Am o familie care ma iubeste si ma ajuta !
2. Sunt un om care isi doreste sa evolueze pe toate planurile muncesc pentru acest ideal !
3. Sunt recunoscator pentru toti oamenii pe care ii intalnesc si ii am in jurul meu !
Sunt recunoscator:
1. Pentru ca tratamentul pe care il fac pentru problema mea de sanatate da rezultate.
2. Pentru ca sunt independent, ma intretin singur de aproximativ doi ani, de la varsta de 22 de ani.
3. Pentru ca mi-am schimbat mentalitatea, iar acum am o perspectiva in viata.
1 sunt recunoscator pentru ca am un mentor excelent , si in fiecare articol ma face sa fiu mai bun
2 pentru ca am niste parinti excelenti
3 pentru toate greutatile care mi sau intamplat , fara greutatile cele mai urate nu as fi omul de astazi . Cred ca necazurile sunt cea mai mare putere care ne impinge sa fim mai buni si sa vrem o schimbare , . Multumesc pera ca existi si esti atat de devotat publicului 🙂
1.Familia in care am crescut.2.Copii care sunt ai mei 3 si sunt sanatosi si destepti.3.Oamenii de calitate si dumnezeu care mau ghidat in viata,chiar daca sunt divortat acum cred ca totul s-a intamplat spre binele meu si divortul poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai libere,in care nimeni nu iti mai infraneaza personalitatea.
De cand am inceput sa studiez dezvoltare personala (aprox un an jumate) viata mea s-a schimbat.
Acum ma simt mult mai bine, nu mai sunt deprimat, am mai multe cunostinte, nu ma mai enervez, sunt calm si relaxat, transform orice situatie negativa intr-o sursa de energie folosind expresia „Tot ce mi se intampla este spre binele meu”.
1.sunt viu 2. am o mama si un frate pe care ai iubesc 3.ma descurc singur cu cheltuielile de la bloc
1. Sunt recunocător că am curaj să-mi ascult inima indiferent de ce spun cei din jur.
2. Sunt recunoscător spre deosebire de alții am acces la materiale precum acesta, putând astfel să cresc continuu
3. Sunt recunosc că sunt intact emoțional
Mulțumesc!
In primu rand sunt recunoascatore ca am descoperit blog-ul tau,a fost ca o gura de aer,pe cuvant de nu simt uneori ca sunt pe punctu sa-mi pierd mintile.
Nu stiu,daca ma supar pe ceva sau din cauza ca sunt atenta la toate gesturile unei persoane (ma pun in locu ei sa inteleg ce a simtit cand a facut,zis ceva si de cele mai multe ori interpretez negativ)ma consum foarte mult si ma pierd in ganduri si ma tot gandesc de ce atrag reactiile astea si de numai mie si ce sa fac sa ignor,sa ripostez sa iert si sufar si sufar si dupa uit si se intampla sa imi amintesc suferinte,amintiri dureroase pt mine si iar sufar si retraiesc momentul!
Nu stiu cand recitesc ce am scris am impresia sa e cam deplasat ce fac,cum gandesc si cum sunt,ma simt inferioara simt ca nu merit ca e vina mea,ca e ceva in neregula cu mine,uneori simt ca e foarte greu sa relationezi cu oamenii,cel mai greu!
Of,oricum ma bucur mult ca te-am descoperit si multumesc pentru tot ajutorul pe care ni-l oferi!
1.sunt recunoascatoare ca dunt libera
2.ca traiesc
3.foarte recunoascatoare pentru un sot ce ma iubeste,intelege si sustine mereu!
Sunt recunoscatoare pentru faptul ca am o sanatate buna,pentru faptul ca am in jurul meu oameni care ma iubesc si apreciaza si pentru faptul ca si ei la randul lor sunt puternici si sanatosi,dar cand au nevoie de mine si eu ii pot consola sau ajuta.
Heii Pera! Felicitari pentru articol, am vrut sa te intreb daca ai putea sa mi spui cum as putea sa mi fac un program sau un plan,sau poate o lista, si cum sa arate, in ce fel s o scriu, ca sa mi pot imparti obiectivele. ca sa pot avea timp de toate, si sa la fac la timp, sa nu mai aman. Multumesc!
Buna!
1. Familia
2. Ajutorarea celor din jur
3. Acoperis asupra capului.
Sansa de a aplica non stop fara retineri,
Viata care imi ofer teste zilnice cerificandu-mi rezistenta.
Gustul”iubiri si sanatatea ce ma face sa experimentez zi de zi!
Ce inseamna de fapt sa fii fericit sau sa te bucuri? Inseamna cand ai ceva si acel ceva te face bucuros. Deci ii recunosti valoarea lui pentru tine. Adica esti recunoscator pentru el. De fapt a fi bucuros/fericit = a fi recunoscator pentru ceea ce ai.
Eu am ajuns la concluzia ca atunci cand sunt egoist si ma gandesc numai la mine sunt mai suparat si nefericit. De ce? Fiindca atunci ma gandesc doar la mine si la toate lucrurile care imi lipsesc, ca doar sunt egoist si nu destule niciodata. Mereu vreau mai mult ca doar la asta ma indeamna egoul meu.
Si am vazut ca cei mai nerificiti oameni sunt si cei mai egoisti. Eu sincer cand sunt suparat prefer sa ajut pe cineva, sa merg la biserica si sa dau niste bani la saracii de acolo. Si imi trece mai repede supararea.
1. Familia
2. Relația (prieteni, cunoștințe)
3. Informația (tot timpul trebuie să fi la curent cu ultimele noutăți, în ziua de azi contează foarte mult ).
Aceste trei lucruri stau la baza vieții mele, după părerea mea. O zi plăcută :>
Nu am nevoie de o bratara, alarma sau agenda ca sa-mi numar binecuvantarile, mi-am facut un obicei sa fac asta in fiecare dimineata, cand ies de pe usa, mai intai salut Universul, apoi ma gandesc ce sa mai adaug fata de ziua precedenta, pentru ca mereu raman cu senzatia ca am sarit peste ceva important. Iar pe cei care n-au facut-o inca vreau sa ii asigur ca, de cand fac asta, am capatat un asa echilibru mental si emotional, incat nimic nu ma mai zdruncina. Nu ma pot dezbara de a clasifica binecuvantarile dupa importanta lor, ca mai apoi sa-mi dau seama ca toate sunt la fel de importante. Mai intai multumesc ca pot sa umblu, sa vad, sa aud, apoi ma gandesc „ce-ar fi toate astea daca n-as putea respira?”, apoi ma gandesc „la ce-ar folosi sanatatea daca nu as fi libera, daca nu ar fi pace?”, continui sa multumesc pentru aer, apa si hrana, pentru casa, pentru provocari, pentru familie si toti oamenii din viata mea, care n-au aparut intamplator, pentru lectii, pentru mentorii datorita carora pot privi lucrurile din perspective atat de diferite. Lista e lunga si in fiecare zi descopar motive noi de recunostinta. Iubire si lumina, Pera!
Sunt recunoscatoare pentru ceea ce devin, pentru ca incep sa imi castig independenta financiara, pentru familia mea.
1. Am un acoperis deasupra capului.
2. Am prieteni care ma ajuta sa trec peste situatiile care le consider grele in viata mea.
3. Am o mama cu care ma inteleg ca cu o prietena buna.
Sunt recunoscatoare pentru ca traiesc, sunt sanatoasa, am un loc de munca stabil
1. pentru ca sunt in viata
2 pentru oameni de langa mine si intamplarile formate pana acum
3. posibilitatea de a descoperi lucruri si de a reaminti pe cele vechi
As a Newbie, I am constantly searching online for articles that can help me. Thank you