De ce este important să nu îți scazi standardele în relația de cuplu și în iubire?

Astăzi vorbim despre Institutul Gottman, bineînțeles favoritul meu în ultimele luni de zile, și despre ce lecții ne oferă ei pentru calitatea relației noastre de cuplu; învățăminte  pe care mi-aș fi dorit să le știu cu mult timp înainte. La fel cred că și pentru tine. De ce e important să nu ne scădem standardele în relația de cuplu? Cei de la Institutul Gottman ne spun că din cercetările lor au observat că ”oamenii te tratează așa cum îi educi să te trateze”. Foarte simplu. Ce înseamnă asta? 

Înseamnă că dacă tu îți scazi standardele legate de ce îți dorești în relație, de comportamentul celuilalt, că tu îți crești toleranța la suferință; înseamnă că ceea ce este acceptabil și tolerabil în relația ta și pentru tine, te poate face imun la anumite lucruri. De exemplu, lipsa de respect. să presupunem că te înjură partenerul sau partenera. Sau e agresiv/ă, sau întârzie tot timpul, situații de genul acesta. Lipsa de respect poate fi verbală sau non-verbală. Poate nu are neapărat legătură cu tine, poate omul acela așa este, dar face niște lucruri care chiar nu sunt bune, îți displac, te rănesc, te fac să suferi, etc. Sunt mai multe nuanțe aici. Dar este important să înțelegi că oamenii te tratează așa cum îi educi să te trateze. Deci dacă eu accept multe lucruri și trăiesc cu ele, devin noul standard de existență.

Poate că știi vreo relație în care unul tot timpul vorbește urât și ridică tonul la celălalt. Dacă tu accepți să tolerezi asta de la început, aceea devine o normalitate. Nu o să se mai schimbe ușor chestia asta. La fel dacă celălalt întârzie, dacă are dependențe și nu vrea să schimbe nimic, tu te simți rău și nu îți place, dar dacă accepți (mai ales la început, și rămâi cu chestia asta), îți va crește și ție toleranța, iar celălalt nu se va schimba. De aceea este important să nu îți scazi standardele și nu spun asta din motivul ego-ului. E important să ai niște standarde de calitate. Chiar dacă nu le impui cu forța și nu insiști să se întâmple de mâine, nu scad de acolo. Dacă pentru tine sunt importante niște lucruri, comunică-le partenerului/partenerei, spune-i că sunt importante pentru tine, repetă-le de 80 de ori dacă e nevoie, dar nu îți coborî standardele. Pentru că dacă le cobori, asta devine noul normal. 

Și repet: sunt foarte multe lucruri în cuplu, ne este dificil să trăim cu ele, creează furie, sunt întotdeauna motiv de ceartă și de conflict, deci scad mult calitatea vieții noastre. Dar noi nu ridicăm standardul la loc.

Niciodată nu e prea târziu să facem asta, dar e important ca tu să te gândești acum dacă în relația ta există lucruri la care ți-ai coborât standardele sau le-ai acceptat, în speranța că, într-un mod miraculos, ele se vor schimba. Și dacă nu s-a întâmplat asta până acum, să știi că nu e prea târziu. 

Nu trebuie să existe o luptă pentru putere, ci pur și simplu să înțelegi: ”uite, eu nu vreau să trăiesc cu chestia asta și trebuie să îmi cresc standardele la loc”, dacă cumva le-ai scăzut în ideea că nu vrei să fie conflict, celălalt trecea printr-o perioadă dificilă și ai vrut să-l înțelegi, deci nu i-ai spus că te deranjează niște lucruri, etc. Acum este timpul să îți crești înapoi standardele. 

Trimite-mi, te rog, un e-mail la adresa: [email protected] , dacă a fost cazul în relația ta să tolerezi ceva care a devenit noul standard la un moment dat. Practic, și ție ți-a crescut toleranța la suferința respectivă și poți să spui că trăiești cu asta, dar ți-ai dori să se schimbe. 

Mulțumesc mult! Te aștept la următoarele lecții!

Poți vedea și lecția video mai jos:

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.