O persoană are 20 de kilograme în plus, arată cu 10 ani mai vârstă, se mişcă greu, se simte rău şi decide că vrea să facă schimbări.
Îşi ia antrenor la sală şi plăteşte un nutriţionist pentru a avea rezultate garantat.
După vreo 2-3 luni progresele nu sunt vizibile. Antrenorul şi nutriţionistul sunt disperaţi şi nu ştiu ce să mai facă. I-au dat omului lista cu ce să mănânce şi la ce oră, la sală arde sute de calorii şi totuşi nu se văd rezultate.
Ce se întâmplă de fapt?
În fiecare noapte, eroul nostru merge la frigider şi mănâncă la loc toate caloriile arse şi păstrează secretul.
Cu alte cuvinte, deşi verbal spune că este foarte motivat să slăbească, comportamentul lui de fapt este foarte motivat să mănânce.
De foarte multe ori m-am întrebat, de ce suntem motivaţi să facem lucrurile greşite şi total lipsiţi de motivaţie când e vorba de lucrurile care ne-ar putea face viaţa mai bună.
De câte ori nu te-ai apucat de un lucru cu entuziasm doar ca să simţi cum orice motivaţie scade până în punctul în care vrei să uiţi că l-ai început?
Te-ai întrebat vreodată de ce anumite activităţi ţi se par îngrozitor de greu de făcut şi de multe ori ai o lipsă totală de chef iar alte activităţi, poate jocurile video sau shoppingul, ţi se par extreme de atrăgătoare şi timpul zboară prea repede?
Cum să alimentezi focul interior care te ajută să realizezi obiectivele din exterior
Azi vorbim despre ce anume ne ajută să construim o puternică motivaţie internă pentru a începe şi duce la bun sfârşit activităţile pe care le începem şi de care avem nevoie pentru a ne face o viaţă mai bună. Ultimele cercetări explică exact de ce "băţul şi morcovul" este o metoda învechită de motivare care nu mai funcţionează pentru noile provocări pe care le avem.
Aşa cum deja am vorbit la lecţia despre leadership, Daniel Pink a scris o carte genială, Drive, în care vorbeşte despre cele 3 tipuri de motivaţie.
Motivaţia 1.0 a fost supravieţuirea şi înmulţirea, timp de 100.000 de ani cât timp omul trăia în peşteri. Scopul tău era să trăieşti şi să mănânci azi şi dacă se poate să îţi transmiţi genele mai departe şi mai bine pentru că mâine nu ştiai dacă te mănâncă vreo bestie.
În vremurile recente, a înflorit o nouă motivaţie, 2.0. Băţul şi morcovul. S-a observat că oamenii reacţionează bine dacă sunt recompensaţi pentru o treaba făcută bine şi sunt pedepsiţi dacă greşesc.
Întreagă era industrială din 1900 încoace precum şi sistemele educaţionale publice s-au folosit de acest timp de motivaţie. Totuşi, sistemul industrial cere muncă de rutină iar şcoala îţi cere să memorezi ca un papagal aşa că s-a descoperit că motivaţia 2.0 funcţionează doar pentru munca de rutină nu şi pentru cea creativă.
Problemele cu care ne confruntăm în cei mai recenţi ani au necesitat o nouă gândire şi astfel s-a descoperit motivaţia internă, 3.0.
Această motivaţie internă despre care toţi am auzit, are nevoie de 3 factori ca să funcţioneze. Autonomie, măiestrie şi scop.
Autonomia, adică libertatea în patru direcţii: Ce activitate fac, cu cine o fac, când anume o fac şi în ce fel o fac? De aceea foarte mulţi oameni sunt motivaţi să se joace de exemplu. Pentru că într-un joc alegi ce joci, când joci, cu cine joci şi cum anume o faci.
Măiestria înseamnă că simţi că îţi dezvolţi anumite abilităţi în timp ce faci activitatea aleasă şi devii mai bun.
Scopul înseamnă că ai nevoie de un scop spiritual, o destinaţie, un obiectiv spre care să tinzi.
Aşadar, dacă dorim să avem parte de această motivaţie internă, e important să ne gândim la aceşti factori.
Motivaţia 3.0 este viitorul nostru.
Care sunt cele trei perechi de motivatori pe care dacă le foloseşti corect poţi ajunge la rezultate extraordinare într-un timp foarte scurt?
Apoi, s-a descoperit că există trei perechi de motivatori.
- Puterea
- Dovada socială
- Rezultatele
De ce sunt trei perechi? Pentru că fiecare din cele trei de mai sus vine cu plus şi minus, pozitiv şi negativ.
Aşadar oamenii sunt motivaţi de lipsa de putere sau de dobândirea ei. Unii oameni sunt motivaţi atunci când se simt sclavi şi vor să se elibereze. Alţii sunt motivaţi când îşi doresc să fie puternici într-un anumit aspect al vieţii.
Apoi, legat de social, unii oameni sunt motivaţi când vine vorba să nu se facă de râs în public, de ce va spune lumea despre ei. Ceilalţi sunt motivaţi de dorinţa de a fi populari şi de succes, cum sunt vedetele.
La urmă, pe unii oameni îi motivează rezultatele sau lipsa lor. Unii oameni îşi doresc să atingă obiective şi să realizeze lucruri în viaţă. Unii sunt motivaţi de teama că nu vor realiza nimic iar alţii de dorinţa de a face lucruri măreţe.
Este important să îţi dai seama în ce categorie te încadrezi tu şi să începi să îţi alegi activităţi care să te facă să fii motivat în mod automat.
Cum poţi să te motivezi pe tine sau pe cei din jur pentru munca de rutină şi cum poţi să creşti motivaţia pentru munca ce necesită creativitate
Tot în cartea lui Daniel Pink se vorbeşte despre un experiment în care s-a dovedit că atunci când plăteşti oamenii să facă o activitate, dacă activitatea este de rutină, productivitatea creşte puțin. În schimb, dacă este nevoie să îşi folosească mintea, imaginaţia şi creativitatea, dacă dai bani pentru acea acţiune, rezultatele scad dramatic.
Aşadar, încearcă să nu foloseşti banii ca şi motivator pentru lucruri ce necesită soluţii creative. Şi mai ales reţine, oamenii care sunt foarte buni la ceva în această lume, sunt foarte motivaţi pentru ca munca lor să aibă impact şi să influenţeze cât mai multă lume. Banii sunt pe un loc secundar pentru aceşti oameni pe care îi doreşti pe lângă tine.
Aşadar, e important să ai o mentalitate de om care vrea rezultate şi vrea să aibă impact pentru a atrage lângă tine oameni asemănători.
Cum să îndepărtezi teama de nereuşită şi eşec. Ce te opreşte să începi sau să duci la bun sfârşit acţiunile benefice ţie
Un mare ucigaş al motivaţiei este teama de eşec şi ghici de unde vine? BĂŢUL din motivaţia 2.0. Ai fost învăţat că greşeala atrage după sine pedeapsa şi că mai bine nu te rişti. Evident, într-o societate bazată pe sclavi, îţi permiţi să biciuieşti sclavii.
Însă un sclav biciuit nu va da niciodată dovadă de creativitate ceea ce nu este o problemă pentru stăpânii care vor doar muncă de rutină şi productivitate până cazi lat.
Profesorii, societatea şi fabrica nu te vor creativ pentru că apoi începi să pui întrebări şi nu mai eşti un sclav bun. Fiecare secundă în care nu eşti cu boticul în munca ta de rutină înseamnă bani pierduţi pentru proprietarul de afacere pentru care lucrezi şi asta trebuie pedepsit corespunzător.
Catalogul şi notele proaste de la şcoală precum şi statul cuminte în bancă, nu au ca rol educaţia ta ci disciplinarea ta. Să înveţi să stai cuminte şi să asculţi, să execuţi. Discuţia asta o lăsăm pe mai târziu, când îmi voi rezerva un spaţiu mai larg să fac praf sistemul educaţional actual.
Acum însă este important să înţelegi că există o nouă generaţie de oameni, care încurajează greşeala pentru că ştim că cu cât greşeşti mai repede cu atât treci prin procesul de evoluţie mai repede şi eşti pregătit să faci faţă provocărilor.
Aşadar, GREŞEŞTE cu curaj.
De ce motivaţia vine în valuri şi cum să faci surf pe aceste valuri, să controlezi stările de entuziasm şi motivaţie în avantajul tău
Motivaţia vine în valuri. Aşa este. Şi bătăile inimii, dacă te uiţi pe o electrocardiogramă, sunt în valuri. Şi undele cerebrale ale creierului sunt în valuri. Viaţa este un puls, o undă care vine în valuri. Este absurd să vrei să ai aceeaşi stare în permanență. E clar că uneori ai energie, motivaţie şi entuziasm şi uneori nu.
Secretul este să ştii când ai o stare anume şi să te comporţi în consecinţă.
Ai o stare de lene? Nu te chinui să munceşti. Relaxează-te şi fă doar lucruri care îţi fac o plăcere maximă. Vei vedea că începe să se trezească în tine o poftă de acţiune şi de a realiza lucruri frumoase.
În acelaşi timp, când simţi că ai energie şi motivaţie, fă tot ce îţi stă în putere să scoţi maximul din tine. Nu te pune să te relaxezi sau să faci altceva când simţi că acum eşti în cea mai bună formă a ta. Ceea ce ne duce la următorul punct.
Legătura dintre oboseala fizică (sport, alimentaţie, odihnă ) şi motivaţia ta zilnică
Ultima descoperire, banală poate dar pentru mine o revelaţie, este legătura directă între starea noastră fizică şi motivaţie. Mulţi oameni spun că PERMANENT ei simt o lene şi o dorinţă de relaxare.
Păi normal frațică.
Dacă tu mânci doar prostii şi stomacul tău foloseşte toate resursele pentru a digera prostiile îngurgitate, normal că ţi-e somn la ora 14 şi nu mai ai chef de nimic. Dacă te culci la 3 dimineaţa după 16 ore la calculator, evident că eşti varză şi nu te mai poţi ridica din pat. De unde motivaţie de sală şi realizări?
Starea fizică proastă, de oboseală permanentă, te face să simţi că nu ai deloc motivaţie, pentru nimic.
Acesta este motivul numărul unu pentru care oamenii spun că nu au rezultate. Nu sunt destul de motivaţi.
Dar nu asta este problema. Problema este că starea lor fizică e atât de proastă încât pentru ei motivaţia este să trăiască încă o zi. Este o legătură directă între epidemia de obezitate ce a lovit locuitorii acestei planete şi lipsa de motivaţie pentru a realiza lucruri în această viaţă.
Aşadar, să nu te mai plângi niciodată de lipsa de motivaţie, pentru că este un obstacol fals.
Adevăratul obstacol este corpul tău fizic.
Mănâncă mâncare uşor de digerat şi care te energizează, fă sport şi odihneşte-te şi ai să vezi cum începi să devii o persoană cu energie multă şi foarte motivată să realizeze lucruri mărețe.
De ce masturbarea este unul dintre cei mai mari duşmani ai motivaţiei de a realiza ceva în viaţă
La pachet cu oboseala fizică vine şi masturbarea. Printre bărbaţi este problema cea mai mare pentru că noi suntem foarte rapid stimulaţi vizual şi în clipa asta nu poţi să deschizi un site de sport online fără să vezi o gagică în fundul gol.
Pornografia este peste tot online şi imboldul de a te masturba este aproape inevitabil.
Aici vine problema.
Organismul îşi rezervă foarte multe resurse pentru energia noastră sexuală. Când se eliberează această energie prin orgasm, corpul şi mintea spun "gata, ne-am îndeplinit una din misiunile principale ale vieţii, reproducerea. acum trebuie să ne reîmprospătăm forţele dormind şi mâncând."
Şi când te gândeşti că mulţi oameni se masturbează zilnic, ce mai poţi să îi ceri unui om care e permanent cu misiunea îndeplinită?
Muzica şi citatele motivaţionale sunt bune însă doar la pachet cu restul lucrurilor pe care ţi le-am enumerat mai sus.
Pentru a te ajuta să nu te abați de la drumul început am pentru tine Ghidul personalității alfa – pentru liderii născuți din focul acțiunii.
Aştept întrebările tale.
Per aspera ad astra
Pera Novacovici
32 de răspunsuri
Pera, sunt de acord cu tine, mai putin la faza cu banii. Atunci cand ii ai, iti permiti sa spui ca nu banul este cel mai important lucru din viata. Dar cand nu-i ai… Da, recunosc, nici eu nu-i pun acum in prim plan, imi vad de treaba mea cu arbitrajul de fotbal, pt ca in ligile inferioare nu se poate trai numai din ce castigi din arbitraj. Noroc de parintii mei ca ma ajuta, cred in mine si ma sustin. Si, totodata, noroc ca AU CU CE sa ma sustina. Si stiu ca atunci cand o sa ajung in prima divizie engleza (acum sunt in Anglia), voi castiga o gramada de bani facand ceea ce-mi place. Dar am vazut multe drame aici la colegi arbitri care nu au putut sa se tina de arbitraj asa ca mine, pentru ca, neputand sa traiasca doar din asta, trebuiau sa-si ia si job ca sa poata supravietui si deja nu mai faceau treaba buna si uite asa multi s-au lasat… Ca sa nu mai zic cand aveam meciuri in timpul saptamanii in afara Bucurestiului cu colegi cu servici care abia puteau scapa de la munca… Nu-ti spun cum goneau cu masina sa ajungem la meci la timp, fie la Constanta, fie la Caracal etc etc… Asa si cu alte activitati cu urmatul vocatiei cum spui tu… Da, intr-adevar daca ai cu ce sa te sustii pana ajungi sa traiesti urmandu-ti vocatia, e ok. Dar altfel nu vad cum… Ca nu intalnesti sponsori la drumul mare mereu…
Foarte adevarat noi oameni am ajuns sa fim sclavi in toate punctele de vedere,dependente,la locul de munca, chiar si in iubire,televizunea si filmele ne spala mintile, ne controleaza ca pe niste papusi (cum sa traiesti asa?,si ne mai spun ca suntem liberi)…si nimanui nui pasa!deoarece este bine pentru ei pentru ca fac bani din nepasarea si dependentele noastre.
Eu am citit un articol in legatura cu producatorul de cereale si nu numai „Nestle” ca introduc cofeina in produsele lor, ca noi oameni (copii) sa fim dependenti de cofeina ca sa asigure productivitatea si profitul lor.
Un semnal de alarma pentru noi oameni , categoric avem nevoie de oameni ca tine.
Nu am intrebari am inteles perfect ce ai vrut sa ne transmiti.
O zi faina,Salut
Eu citesc seara articole de dezvoltare personala (deobicei) si ma motiveaza foarte mult pe moment: simt ca pot muta muntii din loc. Totusi, fiind seara ori sunt obosit ori imi spun ca nu e momentul pt a ma pune pe treaba (la 12-1 noaptea). …Cum fac sa tin acea motivatie si ziua urmartoare sa fiu super motivat?
@Alex008 Incepe sa citesti dei diminetaza ceea ce te motiveaza 🙂
Un articol superb. As dori sa adaug vis-a-vis de motivatie, am observat un lucru pe propria piele, de cand am incercat sa imi gasesc motivatia: multe carti de dezvoltare personala spun ca ar trebui sa fiu pozitiv si sa privesc doar partea buna a lucrurilor…a fost ok o perioada, am scapat de frustrari, am vazut doar soarele de dupa furtuna. De fapt tot ce am facut a fost sa imi astampar frustrarile si am rezistat o vreme, pana frustrarile au iesit la suprafata din nou… si atunci a fost grav… mai grav decat era inainte… si bineinteles: motivatie zero. Apoi am descoperit un altfel de motivatie: motivatia pozitiva si cea negativa. Cu alte cuvinte, motivatia pozitiva vine atunci cand iti spun prietenii/familia/tu ca poti/esti capabil/ai puterea sa faci o anumita chestie si atunci te motivezi…functioneaza, dar doar la un anumit gen de persoane… Personal, la mine functioneaza motivatia negativa si anume acea motivatie care vine dupa alimentarea frustrarilor, acea motivatie care survine dupa ce ti se spune ca esti gras/nu ai cum sa faci/esti prost/habar nu ai … si rezisti (poate dura si ani de zile rezistenta asta), apoi explodezi si dai urmatoarea replica: EU NU POT???… LAS CA VA ARAT EU (la mine a fost cu injuraturi 🙂 )… Dupa replica asta nimic nu mai conteaza decat scopul personal, scopul de a ajunge la target-ul impus, scopul de ajunge la final si a le arata degetul mijlociu (celor care te-au pus in situatia asta). Poate multi vor spune ca nu conteaza parerea celorlalti (si eu am fost la fel)… pe naiba… conteaza daca auzi in fiecare zi aceleasi lucruri spuse de aceleasi persoane care vor sa fie deasupra ta sau vor sa te doboare de la statutul de Alfa la statutul de Beta sau Omega.
@Julles motivatia de care vorbesti este de fapt o motivatie extrinseca, care vine din exterior, iar asta te asigur ca nu este nici de durata nici benefica.
Motivatia interioara,intrinseca e ceea care iti aduce rezultate pe o perioada lunga de timp(toata viata daca ti-ai gasit vocatia).
@Julles
motivatia de care vorbesti este de fapt o motivatie extrinseca, care vine din exterior, iar asta te asigur ca nu este nici de durata nici benefica.
Motivatia interioara,intrinseca e ceea care iti aduce rezultate pe o perioada lunga de timp(toata viata daca ti-ai gasit vocatia).
Am scris si eu cateva cuvinte despre motivatie din ce-am invatat la facultate, din ce-am mai citit de la Pera si ,cel mai important, din experienta.
http://fii-schimbarea.ro/motivatia-arma-letala-in-dezvoltare-personala/
asta da motivatie..multumesc!!! foarte frumos scri..sa continui tot asa.
da,exceptional si..la moment…Pera…am intrat in legatura cu un barbat care doreste sex pe internet….mi.am stors creierii sa ma gandesc de ce vor astia…ca nu este singurul…sa faca ce ..in realitate este o magie..sa faci dragoste e una..sa faci sex cu sticla..sau prin sticla e anomalie…abia acum am inteles…interesant..am facut ore de coaching si m.am folosit de tehnica intrebarilor,de tot arsenalul meu personal…ufff…am inteles..astora le este necesara autosuficienta..nu mai vor sa iasa din sfera de comoditate,nu mai vor sa cucereasca o femeie…ca realitatea este grea..dupa mintea lor imbacsita de masturbare! Chiar de asta mi.a vorbit…as vrea sa il conving..cumva ,nu stiu…este o dependenta si le este bine cu ea..nu au nevoie de schimbare….pacat! daca ma poti sfatui ceva…cu mare drag…poate salvam un suflet! MULTUMESC!
Si cum poate un barbat care are ultimul obicei nesanatos mentionat sa scape de aceasta problema? Sunt multe metode, dar nici una nu explica concret…
Așa e, sunt multe metode, dar indiferent pe care o alegi, tot o să ai de muncit.
Câțiva pași pe care i-am urmat eu și ți-i recomand și ție ar fi (unii sunt enumerați și în articolul de mai sus):
– sport: dimineața bag câteva serii de flotări, seara ies la alergat, iar 3 zile pe săptămână merg la antrenamente de Kyokushin Karate (o artă excepțională ce mi-a readus aminte că sunt bărbat, îmi crește continuu respectul de sine și mă educă permanent. Recomand cu căldură!);
Indiferent ce sport vei alege să faci, important e să găsești unul (sau mai multe) care să-ți placă. Sigur vor fi mai multe 🙂
– hrană adecvată: după ce începi să consumi alimente cât mai apropiate de starea lor naturală (și mai bine selecționate), o să ai o grămadă de energie care te va împinge să faci mai multe lucruri (pe care, probabil că, nu le-ai fi făcut atunci când erai o legumă; adică atunci când băgai meniuri Big Mac, 2 l Cola/zi, 3 cafele și 1 pachet de țigări).
– auto-educație în ceea ce privește atracția sexului opus: cartea lui Pera, Arta Seducției 2 e mană cerească (și o spun în cel mai non-pupincurist mod posibil). Știam cum să ajung în pat cu o femeie care-mi place, dar nu eram în stare să mențin o relație care să-mi aducă și alte satisfacții. Prima parte a acelei cărți e o bijuterie.
– un mic exercițiu de făcut în intimitatea casei tale: privește-te în oglindă și vorbește-ți (pozitiv), 1-2 minute. Oricât de absurd ar părea, te va ajuta enorm. E ca și cum ți-ai încuraja cel mai bun prieten (adevăratul tu) să ia cele mai valoroase decizii din viața lui.
Nu am spus nici un secret mai sus. Sunt chestii simple, dar care, luate în pași mărunți, au efect extraordinar asupra vieții de zi cu zi.
Masturbarea va fi istorie. Până la urmă e doar un obicei, care poate fi înlocuit cu un alt obicei, mult mai benefic ție.
O simplă căutare pe Google (no fap, anti masturbation etc) îți va aduce tone de informații, dar care nu te vor ajuta cu nimic dacă nu le pui la încercare 🙂
Multă baftă și neapărat să faci ceva în direcția asta chiar în momentul ăsta (fie că ieși la o plimbare pe stradă și saluți tipele care-ți plac, fie că te uiți în ochii lor și menții contactul vizual până treci de ele, fie că ieși la o alergare…. ceva care să-ți miște câtuși de puțin curul din zona de confort)!
http://cavemancircus.com/2012/06/25/no-fap-is-the-first-step-to-the-rest-of-your-life-with-women/
Mersi mult, man! Scuze ca abia acum am vazut comentariul. Cand vine vorba de sport, practic deja Krav Maga si Calisthenics. De mancat mananc doar mancare gatita de bunica. Asadar, cred ca a venit momentul sa ma autoeduc, nu prea mai am timp cu facultatea… Chiar nu stiu. De multe ori imi spun ca nu am nevoie de o jumatate, ca pot sa supravietuiesc si asa, ca sunt un luptator, dar este foarte greu. Mi-ar placea foarte mult sa am langa mine o printesa dulce din povesti care sa-mi ofere dragoste prin simplele ei cuvinte si sa iradieze speranta si idealul in existenta mea. Nu stiu daca e lipsa de timp sau lipsa de motivatie pentru programarea corecta a timpului. Cert este ca in multe situatii ii invidiez pe cei care au o relatie stabila.Ma simt inferior si respins de umanitate din aceasta perspectiva…. Mi-am dat seama ca degeaba am intrat la o facultate si practic sporturi care ma ridica pe plan fizic si cognitiv, daca emotional sunt distrus si-mi mai si plang situatia… Mda, e aiurea. Multumesc oricum pentru metode, o sa incerc sa le pun in aplicare. 🙂
Unul din bunele articole ale lui @Pera Novacovici . A reusit sa ma edifice si pe mine faza cu tipurile motovationale : ver.1.0 // 2.0 // 3.0, si de ce sa nu recunosc, ramasesem la vers 2.0, ca na, societatea, familia, si sietemul educational pe care l-am prins asa era. Acum intrebare pentru @Pera Novacovici :
1) Cum faci trecerea de la Vers 2.0 la 3.0 – update motivational sa zic asa – ca la update-ul de windows 🙂 (mai detaliat)
2) Cum scapi de urmele remanante lasate de Vers 2.0 care sa spunem ca sunt ca niste virusi, care nu fac foarte mult rau, dar infraneaza sistemul, sau uneori chiar il blocheaza
3)Ai vocatia, ai scopul, ai cam tot ce-ti trebuie – la nivel intrinsec, dar nu ai resurse financiare sa pui in practica… Ce este de facut ?
4) Cum scapi de cei care vad ca ai un vis si fac tot posibilul sa iti demonstreze ca ceea ce spui tu, ca si vis e doar o mega iluzie, si ca mai bine stai cuminte „in banca ta” ei ramanand la vers 2.0
Cu multumiri Matei Stefan
@MateiStefanRobert 1. Citesti cartea Drive in primul rand…acolo este dezvoltat subiectul foarte complet
2. Exersand
3. Iti dezvolti o abilitate numita ” rezolvarea de probleme” . Inveti sa gasesti solutii creative inovatoare la probleme fara bani. Eu asta am facut pana la 27 de ani cat timp am fost sarac lipit. Acum am 32 si desi problemele financiare sunt istorie ..pot oricand sa imi rezolv majoritatea nevoilor fara bani
4. Le spui sa faca ei ce stiu si tu vei face ce stii tu, si la sfarsit se trage linia 🙂
@MateiStefanRobert @Pera Novacovici
Foarte interesant punctul 3, undeva acolo ma aflu si eu, doar ca imi stiu si menirea 🙂
Astept cu interes raspunsul lui Pera
„Discutia asta o lasam pe mai tarziu, cand imi voi rezerva un spatiu mai larg sa fac praf sistemul educational actual.”
Multumesc, Pera.
Felicitari Pera, inca un alt articol deosebit !
Pe viitor, mi-ar placea sa vad un articol din partea ta despre continenta sexuala, care este AUR curat pentru ultimul subiect pe care l-ai tratat aici.
@Adrian1este un subiect foarte delicat si lucid in acelasi timp, si functioneaza. Merita deslusit.
Aveam de gand sa fac schimbari serioase in directia mancare sanatoasa/ sport- acum ca stiu ca pe langa felul in care arat o sa fiu si MOTIVATA, ma simt mai mult decat „motivata” sa-i dau drumul!
Multumesc Pera!
„Discutia asta o lasam pe mai tarziu, cand imi voi rezerva un spatiu mai larg sa fac praf sistemul educational actual.”astept cu nerabdare articolul asta
si eu astept cu nerabdare „distrugerea sistemului educational”, iar la treaba cu masturbarea imi rezerv dreptul de a da un raspuns si anume ca cei care o fac nu au atractie la persoanele de sex opus cred eu..oricum,superb articolul.
@Pera Novacovici Sunt de acord cu tot articolul tau, mai putin la capitolul cu educatia. Astept urmatorul tau articol care sa aduca o alternativa la sistemul actual, pana atunci permite-mi sa-ti adresez cateva intrebari: Ai terminat sau nu un sistem clasic educational? Poti sa spui ca nu ti-a folosit? Daca nu ti-a folosit, de ce ai urmat cursurile a doua facultati? Atat am vrut sa te intreb. Sper sa nu fiu inteles gresit, dar nu cred ca poate exista un sistem perfect educational si in cazul acesta, acest sistem este la fel de bun ca oricare altul, daca nu crezi asta, te rog adu argumente, deoarece altfel o sa furnizam frustratiilor material de sustinere a frustrariilor lor, pentru ca nu au avut motivatie sa mearga la scoala si sa faca ceva cu viata lor, acestia dau vina pe societate/scoala/viata. Nu cred ca asta e solutia.
Am sa explic pe larg in articolul dedicat de ce am mers la scoala si inca merg si acum 🙂
Pera,unde putem gasi cartea lui Daniel Pink,Drive?
@VeronelGuiman In orice librarie sau online cu o cautare pe google http://www.elefant.ro/carti/business-economie/management-leadership/drive-ce-anume-ne-motiveaza-cu-adevarat-170736.html?gclid=CM-stu3q_LcCFYVV3godrUgAjQ
frumos enuntat !!! felicitari !!! de pus in practica !!!
Numai potrivit acest articol…intr-adevar, de multe ori corpul ne sta in cale cand e vorba de motivatie…iar la partea cu ”frica de a esua” ma regasesc total…Si daca in anii de scoala am fost ”model” de disciplina si acuratete pentru profesori si parinti….acuma sunt total invers, mi-a scazut interesul fata de tot ce inseamna scoala si ”invatat” si ”perfectiunea sociala” pe care mi-o cer toti. Ma gasesc intr-o perioada de revolta fata de tot ce e in exterior si profund curioasa de ceea ce sunt eu cu adevarat. Cateodata se intampla sa mai am indoieli ca sunt pe drumul cel bun…dar cand ma gandesc la tot stresul pe care-l resimteam cand aveam un examen sau orice situatie care putea fi un ”test” pentru mine…prind curaj…si articolele tale ma fac sa prind curaj…Asa ca iti multumesc si abia il astept pe cel antiscoala…sa-mi confirme ceea ce ce stiam deja…:)
Salut. Nu puteam sa inchid de la x caci era marita imaginea.Mi se par grele activitatile de rutina atunci cand ma simt trista, nemultumita, iar asta cred ca se intampla cand nu-mi urmez dorintele inimii sau cand ma complac in stari proaste. Ele ar trebui sa fie pe prim plan. Ma regasesc isi in faptul ca uneori debordez de energie iar alteori nu. Mi se pare un lucru bun sa ne canalizam energia catre relaxare cand ne e lene si cand suntem energici sa facem ce trebuie, asa ne iubim pe noi. Imi este teama cand umblu la calculator, sa nu apas cumva pe ceva ,care sa necesite o plata, cum totul e scris in engleza si nu inteleg tot si astfel sa ma certe, caci ei ar trebui sa plateasca, ca eu nu am venit. As vrea sa te intreb de o problema care nu are legatura cu acest subiect. Cand merg cu masina mi-e rau si vomit. Vreau sa stiu daca e ceva psihic, daca m-am programat eu spunand de atatea ori ca mi-e rau sau e ceva doar fizic. Ma regasesc si in ce ai zis de masturbare, dar in cazul meu vad ca a disparut aceasta problema prin simpla observare a dorintei. multumesc pt articol.
test
Buna Pera,
Am dat peste comentariile de mai jos. Ce spui?
http://seekingalpha.com/instablog/364197-mark-fidelman/115846-why-dan-pink-s-motivation-and-compensation-advice-is-bullsh-t
Abia astept articolul despre educatie cu partile negative si pozitive si cu solutiile aferente!
Ceea ce mi s’a parut genial si adevarat din acest post, atunci cand esti obosit si nemotivat este mai bine sa te relaxezi facand ceea ce iti place, si apoi automat pofta de munca va aparea intr’un mod miraculos. Foarte adevarat!