Inainte ca Oxana sa ramana insarcinata, eram co-dependenti si nu eram pe deplin constienti.
Banuisem treaba asta de ani de zile dar era convenabil sa o ascund sub covor pentru ca asta imi permitea mie sa mai alunec uneori in comportamentele mele de dependent.
Desi sunt psihoterapeut, poate stii ca cel mai e greu e sa-i ajuti pe cei mai apropiati tie 🙂
Asa ca de cele mai multe ori observam si imi puneam intrebari:
Oare cand va evolua Oxana?
Oare cand va scapa de workoholism?
Cat mai dureaza pana sa isi dea seama ca a munci 14 ore pe zi nu te face neaparat productiv?
Cand va intelege ca omul stresat nu poate sa gandeasca vizionar si ca lupta pentru supravietuire nu duce la rezultate pe termen lung?
Daca ar fi sa numesc in singur domeniu in care as fi vrut in acesti noua ani ca Oxana sa se deblocheze, este workoholismul ei.
Si uneori o vedeam clar cum sta cateva ore in plus pe laptop sau telefon doar pentru ca nu se poate desprinde.
Cand ii faceam reprosuri sau aveam discursuri motivationale, obtineam ce doream.
”Nu petrecem destul timp impreuna”.
”Hai lasa laptopul ca iti pusca venele in ochi”
” Daca vrei rezultate, trebuie sa lucrezi intens ca un campion dar sa te si odihnesti si relaxezi ca un campion”. – asta e dovedit in cartea The Power of Full Engagement
Pe de alta parte, dependentele si lupta cu ele sunt una din temele centrale ale vietii mele.
Vin cu un scor de 7 din 10 pe scara traumelor din copilarie.
Daca ai peste 4, consecintele in viata adulta sunt o vulnerabilitate dependente, boli cronice, boli autoimune si cancer.
In mare parte, motivul este dat de PTSD (sindromul stresului post-traumatic) care iti afecteaza sistemul nervos si produce cortizol in exces, hormosnul stresului.
Asadar, omul cu traume in copilarie va cauta o cale sa se autolinisteasca si apoi devine dependent de obiectul prin care isi gaseste linistea fie ca e o fixatie orala ( mancare, alcool, droguri, fumat) fie ca sunt comportamente ( jocuri, cumparaturi, internet, pariuri, munca)
”Opusul dependentei nu este abstinenta ci conexiunea. ” – Gabor Mate
Cand am inteles cu adevarat aceasta propozitie, viata mea s-a schimbat radical legat de dependentele mele.
Am inteles ca daca vreau sa scap de dependente, trebuie sa gasesc o cale sa fiu fericit, implinit si cu bateriile pline astfel incat sa nu mai am nevoia de a-mi alina suferinta cu comportamente sau substante, oricare ar fi fost ele.
Si indiferent cat de mult mi-am facut viata frumoasa, peisajul nu putea fi complet fara relatia de cuplu.
Doar ca niciodata nu am vrut sa accept ca relatia de cuplu si mai ales familia cu tot ce aduc ele sunt elemente importante in a scapa de dependente.
Odata cu sarcina Oxanei si cu pandemia, acest proces de vindecare al nostru s-a accelerat foarte tare si intr-o seara in care eu am pierdut o noapte cu wisky si playstation si dimineata nu stiam cum ma cheama, am avut o discutie puternica.
A fost un conflict de 3 ore, in care ne-am reprosat reciproc dependentele 🙂
Ca sa intelegi contextul, Oxana are o echipa de 20 de fete si chirii mari la un sediu si acum toate astea sunt in pericol din cauza pandemiei.
Faptul ca statea pe laptop si 14 ore pe zi sa rezolve problemele firmei era complet justificat.
Pentru ca sunt baiat fain, aveam rabdare cu ea si intelegeam ca este procesul prin care are nevoie sa treaca dar singura cale sa compensez lipsa de conexiune pe care o resimteam era sa recurg la ce stiam mai bine: propriile mele dependente.
Ce nu am realizat atat de clar niciodata a fost cum ne alimentam dependentele unul altuia.
Ea se uita la mine, ma vede pe playatstion, sau ca beau un wisky singur si o ard pe net, nu vrea sa ma scoata din ” flow” si atunci se duce sa faca ce stie mai bine: sa lucreze
Eu ma uit la ea, o vad ca lucreaza, vreau sa invete, sa creasca, sa evolueze si sa isi rezolve problemele, nu vreau sa o deranjez si ma duc sa fac ce stiu mai bine: sa ma relaxez in felul meu 🙂
Vezi?
Exact asa arata codependenta.
Dependenta unuia alimenteaza dependenta altuia. E un cerc vicios.
Si nimeni nu vrea sa rupa pisica in doua pentru ca e incomod.
Doar ca in aceste relatii de codependenta, se pierde exact ce zice Gabor Mate, antitodul si solutia, si anume: CONEXIUNEA.
Defapt, devenim dependenti din cauza faptului ca durerea cea mai mare, lipsa cea mai mare este implinirea sufleteasca ce vine dintr-o conexiune sanatoasa, autentica si hranitoare.
Daca nu era pandemia care ne-a izolat si ne-a facut sa acceleram aceste procese personale si de cuplu si daca nu ar fi fost un copil in burtica Oxanei, poate ar mai fi durat ani de zile pana sa fim nevoiti sa rupem pisica in doua.
Dar suferintele accentuate de care am avut parte intr- perioada scurta, ne-au facut sa luam taurul de coarne si sa sa facem schimbarile necesare.
O precizare foarte importanta: sufletele noastre si iubirea ne-a facut sa gasim solutii, nu suferinta si pandemia. Suferinta doar ne-a incoltit si a dat sansa sufletelor sa gaseasca solutii izvorate din iubire.
Spun asta pentru ca de multe ori multumim suferintei, dar nu multumim fiintei noastre.
Multumesc.
Ce schimbari am facut?
Iti las mai jos cateva din deciziile importante de cuplu pe care le-am luat si care pot spune acum dupa 5 saptamani ca ne-au crescut enorm calitatea vietii. Nu am pierdut nimic din ce aveam inainte dar am castigat enorm.
In cartea ”Willpower” de Roy F. Baumeister studiile arata ca vointa noastra este cea mai pretioasa forma de energie si o pierdem fara sa ne dam seama in zeci de feluri printre care ingrijorarea, conflictele sau scaderea glicemiei in organism.
Cand pierdem vointa nu mai avem autocontrol, disciplina si o stare psihica buna si facem loc impulsivitatii, viciilor si anxietatii sa isi faca de cap.
Ce am aplicat practic pe mine si functioneaza de minune, sunt urmatoarele strategii:
1. Disciplina meselor zilnice.
Nu stiu daca aveai asta sau nu inainte, eu nu prea aveam in afara de mic dejun. Cand eram copil, bunicii mei aveau un program strict. Ora 8 mic dejun, ora 13 pranz si ora 18 cina. Nu se manca intre mese. Poate de asta am si avut cativa ani de zile cand am mancat orice, oricat, ca sa imi manifest libertatea.
Acum e prima oara in foarte multi ani cand am decis impreuna cu Oxana sa respectam ore de mese fara sa ne abatem. Corpul nostru e super fericit ca are un ritm al meselor si e un plus in starea noastra psihica si energia noastra.
2. Dupa ora 20, nu se mai sta pe device-uri pentru chestii ce-s legate de munca sau stiri.
Doar entertainment si relaxare.
Inainte amestecam treburile si nu de putine ori ora 23 ne prindea raspunzand la emailuri sau alte chestii.
Beneficiul e ca suntem mai productivi ziua pentru ca stim ca de la ora 20 nu se mai lucreaza deloc. Un alt plus in starea de bine psihica si un plus de energie in timpul zilei.
3. Corelat cu primele doua, la 23 maxim dormim.
Ieri ne-am culcat la 22,30 si ne-am trezit la 7 cu tonus foarte bun. In alta zi am stat la un film bun pana la 12 noaptea dar in linii mari dormim devreme, ne trezim devreme, din nou corpul si creierul ne multumesc cu o stare psihica si o energie buna in timpul zilei, odihna de calitate si o stare psihica optimista.
4. Am descoperit un exercitiu foarte smecher de facut acasa, cu un kettlebell. Tim Ferris zice ca daca a facut doar exercitiul asta si a vazut minuni pe corpul lui.
Dupa 2 saptamani pot sa confirm ca pentru mine, care incerc sa fac minim de miscare cu maxim de beneficii, fiind lenes, ridicarile de kettlebell sunt WOW.
Video aici: https://www.youtube.com/watch?v=9Hmw-GYqEng. Eu fac cu 16 kile ca asta o am acasa.
5. Mancam doar ce gatim.
Din nou este ceva WOW pentru noi.
Stiam teoria si autorul Michael Pollan in cartea ”Cooked” spune clar ca epidemia de obezitate si boli cronice este corelata cu mancarea procesata si cu faptul ca oamenii nu mai gatesc.
O fabrica nu va gati pentru oameni asa cum un om gateste pentru oameni.
Ma mir ca pot sa mananc pastem cartofi si paine, alimente de care ma feream inainte si sa ma simt atat de bine la stomac si sa vad cum corelat cu miscarea putina pe care o fac arat mai bine in oglinda si ma simt mai bine.
Pana acum am dat 5 puncte care sunt corelate aparent cu partea fizica a fiintei noastre dar inainte sa le implementez eram epuizat si fizic si psihic zi de zi.
Poate pentru unii dintre voi astea par lucruri de bun simt.
Pentru unii poate par banalitati.
Dar pentru noi au rupt lantul inconstient al codependentei si ne hranesc sufletele cu iubire si conexiune.
Practic, de asta este importanta familia. Pentru cineva ca mine care vine dintr-un familie disfunctionala a fost vesnic greu sa inteleg importanta si beneficiile pe care o familie reala le pot aduce.
Familia nu este pentru a da bine in societate, sau facebook.
Familia nu este o masina de satisfacut nevoi.
Familia este un loc in care inimile ne sunt umplute prin conexiune. Si nu exista familii cu conexiune fara mese luate impreuna.
Imi dau seama ca normalitatea in care traiam inainte continea grade de stres ascunse si de care nu eram pe deplin constient pentru ca asa era ”normal”.
Era normal sa nu gatesc pentru ca nu prea aveam timp.
Credeam ca sunt mai productiv si banii pe care ii castig imi permit sa imi comand sau sa manc in graba ceva rapid dar defapt este exact invers. Sa investesti in a gati cu mana ta, oricat de putin timp crezi ca ai, te face sa fii cu adevarat energizat, productiv si eficient.
Nu am fost niciodata un mare fan al disciplinei, mai ales autoimpusa, pentru ca simteam ca e mai sanatos pentru psihicul meu sa fiu boem, sa ma las dus de bioritm, dar se pare ca disciplina te elibereaza cu adevarat.
In ultimele 5 saptamani am descoperit, obligat de circumstante un fel de a trai la care nu cred ca vreau sa renunt.
Sa am grija de energia mea fizica si psihica este esential si inteleg de ce anul 2019 a fost unul marcat de burnout constant pentru mine. Intr-o lume aflata in fuga permanenta, a trebuit sa ne adaptam.
A trebuit sa tinem pasul si nu mai erau modele de oameni care sa ne arate bogatia detasarii, importanta conectarii si darul cunoasterii de sine.
Pandemia asta are ca rol transformarea noastra. Prin mici idei ca cele de mai sus, schimb perceptia asupra acestei perioade si imi dau seama ca e un modul intensiv de transformare in bine.
Cheia e perceptia.
Ce merita citit in perioada asta pentru a putea implementa schimbari ca cele de mai sus:
The practicing mind – https://thepracticingmind.com/
Mi-ar placea sa imi scrii ce ai descoperit tu in perioada asta ce simti ca vrei sa pastrezi si cand lucrurile vor reveni la ” normal”.
Acesta este primul episod dintr-o serie de 3 legate de relatiile de cuplu.
Ca sa continuam, as vrea sa te intreb ceva.
Mai jos este o lista cu zonele care produc conflicte in cuplu. Daca ar fi sa numesti 2 puncte cele mai importante in care apar conflicte ce se repeta in relatiile tale, care ar fi?
1. Conectarea emotionala
2. Stresul si munca
3. Neintelegerile
4. Romantism si pasiune
5. Viata sexuala
6. Cum ne descurcam cu evenimente mari in viata ( job, oras, boala, pierdere)
7. Probleme legate de copii
8. Probleme in familia extinsa
9. Atractia fata de alti oameni /gelozia
10. O relatie extraconjugala sau supectarea uneia
11. Cand apar conflicte de interes
12. Valori si scopuri diferite
13. Evenimente dificile, criza ( violenta, droguri/alcool, aventuri)
14. Munca in echipa ( sau lipsa ei)
15. Probleme de lupta pentru putere si influenta
16. Banii
17. Cum ne distram impreuna
18. Cum ne simtim ca parte din grup/trib/comunitate
19. Spiritualitatea
In episodul urmator iti voi da strategia mea de gestionare a conflictelor in cuplu care a facut sa rezolv probleme mari cu Oxana in timp foarte scurt.
Printre greutati spre stele,
Pera Novacovici
P.S.
Ce parere ai despre co- dependenta? Poti sa identifici in relatiile tale comportamente de co-dependenta?
8 răspunsuri
Salut, e greu sa scrii doar 2 cand de fapt ele se intrepatrund si nu sunt doar 2. O sa incerc sa iau, de data asta, sa zicem 11 si 16, care au fost ceva mai pregnante in ultimele relatii inchise. Apoi, daca va fi cazul, detaliem.
Multumesc!
Foarte inspirat.ma confrunt cu aceeași situație.Multumesc
Foarte interesant articolul, am o întrebare, cum se calculează scorul traumelor din copilărie? Că am senzația că și eu bat spre maxim 🙁 Mulțumesc frumos!
Conectarea emotionala si Pasiunea si romantismul.
Mi-as dori sa stiu, sa inteleg mai bine si cum anume sa fac pt a mentine mereu o conexiune sanatoasa, fara excese si cu maximum de libertate pt fiecare dintre noi fara a ne ingradi unul ceilulalt micile pasiuni.
Mii de multumiri Pera!!
Buna, Pera! Multumim pentru tooot ajutorul ca sa scoatem de sub pres🤭,sa ne luminam🙏 in cazul relatiri cu fostul meu sot au fost in principal, 2 si 12. As mai putea adauga insa..
Minunat articol! Felicitări pentru realizarea lui și pentru curajul de a ni te arăta nouă așa în toată splendoarea problemelor tale!
Eu am identificat cel putin 9 🙁 Am divortat dupa 2 ani de conflicte si renuntare emotionala din partea lui, soldata cu infidelitate. Mi-as fi dorit sa stiu si sa fac mai multe in cei 7 ani de relatie, sa reusesc sa-l inteleg si sa-l fac sa se deschida, nu comunicam mai deloc, tot eu paream cea nemultumita pentru ca initiam discutii si el nu voia pur si simplu sa asculte sau participe la ele.
Punctul 5 .