Descopera ce tip de motivatie functioneaza cel mai bine pentru tine si afla cum o poti folosi pentru a-ti atinge obiectivele.
"OAMENII NEOBISNUITI SUNT OAMENI OBISNUITI CARE AU O MOTIVATIE DEOSEBITA"(REX RENFROW)
In articolul de astazi am decis sa intram mai adanc in problema si sa va ofer cat mai multe “date tehnice” pentru a putea analiza mai bine tipurile de motivatie, pentru ca mai apoi sa descoperi ce anume ti se potriveste tie pentru ati putea atinge obiectivele.
Motivatia e o forta interioara care intrece comportamentul.
Motivatia este de doua feluri: motivatia intrinseca si motivatia extrinseca.
Motivatia intrinseca (directa) este generata, fie de surse interne subiectului motivatiei – de nevoile si trebuintele sale – fie din surse provenite din
activitatea desfasurata. Caracteristica acestei motivatii consta in obtinerea
satisfactiei prin indeplinirea unei actiuni adecvate ei. Spre exemplu, atunci cand o
persoana lucreaza la un proiect deoarece este interesata de tema, ori frecventeaza
spectacolele de teatru si cinema deoarece ii face placere, practica un anumit sport
pentru ca se simte atras de el, citeste sau invata din nevoia de a sti este motivatie
intrinseca.
Motivatia extrinseca (indirecta) este generata de surse exterioare
subiectului sau naturii activitatii lui. Ea poate fi sugerata sau impusa de alte persoane sau de concursuri de imprejurari favorabile sau nu. Spre exemplu un student care elaboreaza un proiect pentru a obtine o nota de trecere, un individ care frecventeaza salile de spectacol pentru a-si intilni cunoscuti sau a creea imaginea unei persoane cultivate, practicarea unui sport pentru a slabi, constituie forme ale motivatieiextrinseci.
Exista 6 tipuri de obtine motivatia si astea se impart in motivatii interioare si exterioare sau intrinseci si extrinseci:
1. Recunoastere ca cel mai bun in domeniu tau. A deveni un expert, un maestru in ceea faci. TIP DE MOTIVATIE: EXTRINSECA
Măiestria înseamnă să fii din ce în ce mai bun la ceva care contează. Măiestria începe cu „flow” – adică experienţe optime în care provocările pe care le întâlnim se potrivesc cu abilităţile noastre. Măiestria este în primul rând o atitudine care presupune să nu îţi vezi abilităţile ca fiind finite ci să crezi că ele pot fi îmbunătăţite continuu. Măiestria presupune efort şi perseverenţă şi este imposibil de realizat pe deplin, ceea ce o face să fie în acelaşi timp o experienţă frustrantă şi ispititoare.
2. Achizitionarea lucrurilor materiale. Dorinta de a obtine ceva material. TIP DE MOTIVATIE: EXTRINSECA
Recompensele si lucrurile materiale pot oferi o creştere a motivaţiei pe termen scurt la fel cum cofeina te poate menţine activ câteva ore în plus dar efectul se atenuează şi poate fi afectată motivaţia pe termen lung.
Daniel Pink in cartea “DRIVE” oferă 7 motive pentru care pedepsele şi recompense nu (mai) funcţionează:
- Afectează motivaţia intrinsecă;
- Scad performanţa;
- Distrug creativitatea;
- Diminuează „faptele bune”;
- Încurajează trişatul, scurtăturile şi comportamentul neetic;
- Creează dependenţă;
- Încurajează gândirea pe termen scurt.
De exemplu, într-un experiment s-au format 3 grupuri de copii pasionaţi de desen. Primului grup i se promitea un premiu pentru a desena care se oferea la sfârşit, celui de-al doilea grup i se oferea premiul la sfârşit fără să fie promis la început iar celui de-al treilea grup nu i se oferea nicio recompensa. Copiii din primul grup au manifestat ulterior un interes mai scăzut pentru desen decât cel al colegilor. Experimente similare au fost realizate şi pentru performanţă şi creativitate. Într-un alt experiment s-a constatat că mai multe persoane din grupul donatorilor de sânge cărora nu li se promiteau recompense în bani se prezintă a doua zi la centrul de donare decât din grupul celor cărora le sunt promise recompense.
Totuşi, pedepsele şi recompensele funcţionează atunci când:
- sarcinile sunt de rutină şi plictisitoare şi deci nu exista nicio motivaţie intrinsecă pe care să o afecteze
- de creativitate nu este nevoie.
3. Dorinta de a obtine ceva in mod independent si cu intreg meritul tau. De asta mergem la specializari. TIP DE MOTIVATIE: INTRINSECA
4. Cum suntem priviti de ceilalti? Cum suntem priviti de prieteni, angajati etc? TIP DE MOTIVATIE: EXTRINSECA
Acest tip de motivatie poate fi foarte puternic pentru unii care tin cont mai mult e parerea lumii decat de ceea ce simt ei. De aceea ne imbracam in ton cu moda, de aceea mergem la sala, vrem sa conducem masini scumpe de aceea purtam masti atunci cand iesim in societate. Pentruca ne intereseaza foarte mult felul in care ceilalti ne vad si asta ne determina sa facem anumite actiuni.
5. Competitivitatea. Cat de important este pt tine sa castigi? Asta poate sa aduca ce e mai bun si ce e mai rau din om. Cat de important este pt tine sa fii nr 1? TIP DE MOTIVATIE: EXTRINSECA
6. Dorinta de a excela si de a fi in fiecare zi sa fii cel mai bun. Sa gasesti cea mai buna modalitate de a trai si de a evolua. TIP INTRINSECA
La fiecare din cele de mai sus intreaba-te:
1. cat de tare ma motiveaza acest tip de motivatie?
2. cat de mult ma va ajuta acest tip ca sa imi obtin scopul?
Pe baza acestei clasificari a motivatiai gasim si doua tipuri de comportamente:
Tipul E – acţiunile sunt determinat în mare parte de motivaţii extrinseci. Este preocupat mai puţin de placerea de a face ceva decât de recompensele pe care se aşteaptă să le primească;
Tipul I – acţiunile sale sunt determinate în mare parte de motivaţii intrinseci. Face lucrurile de dragul de a le face şi mai puţin pentru recompensele pe care le aşteaptă;
Deşi nu există oameni 100% Tipul I sau Tipul E, totusi fiecare om are o predispoziţie pentru unul dintre cele doua tipuri.
Test pentru a afla daca esti tipul I sau tipul E:
Analizeaza-ti modul in care actionezi si verifica ce anume te-a determinat sa faci acel lucru: a fost ceva ce tine de tine si de dorintele si pasiunile tale? Sau a fost ceva exterior tie? Bani, o alta recompense, rusina, frica, gura lumii, pedeapsa etc.
- Tipul I nu neglijează sau dispreţuieşte banii sau recunoaşterea doar că de la un anumit prag, acţiunile sale nu mai sunt motivate în primul rând de obiectivul de a le obţine;
- Tipul I este un comportament care se autoregenerează faţă de Tipul E care trebuie alimentat permanent cu recompense;
- Tipul I de comportament determină o stare de bine fizică şi mentală
Daca vrei sa fii cel mai bun trebuie sa aprinzi focul. Adevarata motivatie vine din interior si lucrurile exceptionale se fac cu o motivatia intrinseca.
De multe ori motivatia exterioara te face sa iti inhibi acea motivatia interioara. Trebuie sa te motivezi din interior daca vrei sa realizezi ceva maret.
In urma unui studiu s-a demontrat faptul ca atunci când banii sunt folosiţi ca recompensă exterioară pentru o activitate, subiecţii îşi pierd interesul intrinsec pentru acea activitate.
Daca esti predominant de tip E (te motiveaza mai mult lucrurile exterioare) nu vei putea face performanta si nu vei putea ajunge in varf. De ce? Pentru ca tot ce vine din exteriorul tau este trecator, temporar, nu depinde de tine etc.
Totusi nu este totul pierdut. Te voi invata ce sa faci sa transformi asta si cu impreuna vom putea schimba asta. Iata cum:
Fiecare dintre noi are ceva la care este foarte bun in mod natural, ceva ce iti place sa faci si ceilalti ar aprecia. Pentru unele persoane acel ceva este gatitul, pentru altii dansul, altora le place sa lucreze cu oamenii, sa repare lucruri, sa cante..si lista este nesfarsita.
Daca identifici lucruile care iti fac cu adevarat placere si pe care le faci in mod natural atunci usor usor vei sti incotro trebuie sa te indrepti pentru ca viata ta de zi cu zi si activitatile tale sa fie in rezonanta cu chemarea ta.
Acorda-ti un minut sa identifici care este acel CEVA al tau. Poate pentru unii nu e usor sa afle acest lucru, dar cu siguranta merita efortul. Si eu am petrecut o buna parte din viata mea crezand ca nu excelez in nici un domeniu si ma multumeam sa fac anumite joburi care nu imi placeau si la care nu eram foarte buna doar pentru ca asa m-a invatat societatea ca trebuie facut. Sa iti gasesti un job, cat mai bine platit si apoi sa te chinui sa muncesti din greu pentru a-ti asigura traiul.
REZULTATUL? Nu eram implinita, eram foarte stresata si obosita, simteam ca viata trece pe langa mine fara ca eu sa ma pot bucura de ea.
Nu ii lasa pe altii sa decida pentru tine. Nu asculta parintii cand iti sugereaza sa urmezi o anumita cariera. Si nici ultimul trend in materie de joburi. Jobul perfect este acela care se potriveste tie cel mai bine. Jobul perfect este acela pentru care tu nu simti ca muncesti, este acela pentru care tu lucrezi din placere.
Iata cateva intrebari care te vor ajuta sa iti descoperi talentul.
1. Cu ce te-ai ocupa daca ai avea toti banii de care ai avea nevoie?
2. Care este hobbyul tau? Care este activitatea ta preferata?
3. Exista ceva ce adori sa faci astfel incat nu observi cum trece timpul in timp ce faci acel lucru?
Acel ceva care te face sa simti asta inseamna ca e “chemarea ta”.
Urmandu-ti chemarea te vei simti implinit si iti vei indeplini misiunea pe acest pamant.
Nu face greseala sa iti ingnori chemarea. Chiar daca ai facut-o pana acum..este timpul sa iei atitudine. Daca ignori chemarea ta, misiunea ta pe acest pamant sperand sa urmezi calea “sigura” impusa de societate (liceu, facultate, master, alte cursuri si specializari, gasirea unui loc de munca “sigur” si bine platit) viata ta se va transforma intr-o alergatura continua, intr-o serie de frustrari, nemultumiri si neajunsuri in timp ce geniul tau este lasat sa se stinga usor in tine.
Poate ca esti un scriitor minunat care lucreaza la ghiseul unei banci, sau esti foarte talentat la pian, dar ai un job de statistician. Oricare ar fi exemplul tau..nu te pierde incercand sa faci fata unui job de la 9 la 18, doar pentru ca asa face toata lumea.
Daca nu esti inca sigur care e chemarea ta, atunci va trebui sa meditezi pentru o vreme pana cand inima iti va da raspunsul…asculta-ti inima …asculta-ti chemarea si dup ace ti-o vei gasi vei vedea ca nu vei mai munci atat de mult sa te mentii motivat.
Astept un comentariu de la tine in care sa imi spui cum ti s-a parut acest articol, care este vocatia ta.
Mai multe articole scrise de mine poti citi pe blogul personal:
http://femeiadesucces.ro unde poti downloada gratuit
“Cartea care te face FERICIT”
Pana data viitoare iti doresc sa prosperi in tot ceea ce faci,
Theona
Cartea a Personalitate alfa – descopera comoara ascunsa din tine este un manual pentru dezvoltarea personalitatii. Cu teste de evaluare, cu pasi de actiune, exercitii si multa psihologie intr-un limbaj usor de inteles, acesta carte este cel mai bun material despre dezvoltarea personalitatii si a potentialului tau pe care ai sa il gasesti in acest moment in Romania. Acum poti sa obtii cartea tiparita plus 6 bonusuri ( 3 in format pdf si 3 carti audio) cu doar 55 de lei. Pretul pachetului va creste la 105 lei din data de 6 iulie.
Afla mai multe si comanda aici: http://www.personalitatealfa.com/blog/comanda-cartea-personalitate-alfa/
22 de răspunsuri
Superb articolul ! Cartea lui Daniel Pink se gaseste la librarii ? Sau trebuie sa ma multumesc doar cu formatul digital ?
@Raluca : Faptul ca ai realizat care este chemarea ta si esti determinata sa iti urmezi visul este o motivatie intrinseca 100%.
Multumesc Theona. Cu ceva timp in urma mi-am dat seama singur care-i intrebarea magica despre cum sa-ti descoperi pasiunea. Acum cativa ani mi-am raspuns singur la intrebarea "Daca n-as mai fi nevoit sa muncesc ptr banii de trai, ce mi-ar placea sa fac? Ei bine raspunsul meu este: SA CALATORESC PESTE TOT SI SA VAD LUMEA, SA VIZITEZ LOCURI EXTRAORDINARE DE PE TERRA, SA CUNOSC CUNOSC CULTURI SI POPOARE DIVERSE". Iar ptr asa e nevoie de ft mult timp si bani si exact la asta lucrez acum 😉 Sa auzim numai de bine!
Bun articolul!Eu mi-am gasit in cele din urma chemarea, cam dupa un an de adevarate cautari! Dar ce faci daca visul tau cere mult timp si destui bani pentru initiere si perfectionare, pe care jobul actual nu ti le ofera! Ce faci, cauti un alt job doar ca sa faci rost de banii de care ai nevoie, dar care iti va papa probabil cam tot timpul si energia si iarasi voi fi in impas!Sunt totusi optimista si incerc sa gasesc solutia, pentru ca nu mai concep sa fac altceva in viata asta, am bajbait deja prea mult!
"Cu ce te-ai ocupa daca ai avea toti banii de care ai avea nevoie?"…cred ca asta e intrebarea de baza pe care tre sa si-o puna fiecare pt implinirea sa…Asta e unul dintre cele mai profunde articole scrise vreodata!
cam comuna placerea cu plimbarile in toata lumea..cu totii vrem daca am avea bani doriti..
( banii
Dragii mei, ma bucur ca v-a placut articolul si sper ca ati si incput sa puneti in aplicare cateva din sfaturi si exercitiile din articolele mele. As vrea sa ma tineti la curent cu evolutia voastra si sa imi cereti ajutor daca intalniti vreun obstacol. Eu sunt aici pentru voi. O zi minunata si plina de motivatie va doresc!
Oare pe mine ma poate ajuta cineva???? Oare voi reusi, desi stiu si sunt ,cred …ca sunt constienta pentru ca nu am alta varianta, copilul meu are 4 ani nu pot permite sa-si piarda si mama ….dupa ce tatal nu mai e….. partial sunt pierduta , stiu ca trebuie sa -mi gasesc puterea interioara…de unde sa o iau…??? Nu gasesc nici o sursa stabila…..ma poate ajuta oare cineva????
am 18 ani shi imi place sa ma bazez pe ultima motivatzie intrinseca care ai scris’o,dar cu o mica modificare: „Dorinta de a excela si de a vrea in fiecare zi sa fii mai bun ca ziua de ieri”..ms ..pana data viitoare.. Cheers!!!
Am citit undeva ca Albert Einstein nu a vorbit pana la 4 ani si nu a citit pana la 7, iar una din profesoare l-ar fi descris ca fiind “incet la minte, nesociabil si pierdut pentru totdeauna in vise prostesti”. A fost exmatriculat de la scoala si a pierdut admiterea la Politehnica de la Zurich. Totusi, a invatat sa vorbeasca, sa citeasca si chiar sa faca putina fizica… nu? 🙂 Ajungand de fapt chiar sa cunatifice energia disponibila a materiei(E=mc2) cred ca a fost foarte neobisnuit.
Si tot el parca a spus ca definitia nebuniei este sa faci acelasi lucru si sa astepti un rezultat diferit. Nu-i asa Theona? 🙂
Ei bine, astazi chiar am fost pe aici! 😉
Mi-a placut articolul. Astazi am invatat iar un lucru nou. Trebuie sa ma obisnuiesc cu motivatia interioara, dar voi reusi. Vocatia mi-am gasit-o, desi am trecut printr-o perioada in care nu dormeam noaptea, punandu-mi intrebari cu privire la propria vocatie. Dar am reusit, acum sunt pe drumul pe care mi-l doresc. Cu ajutorul portiei de motivatie potrivita, voi depasi obstacolele…
Foarte bine punctat. Motivatia extrinseca asa cum o numesti tu, este cea care este in vizorul marketing-ului si este superficiala.
Cei care incearca sa isi motiveze stilul de viata prin lucruri materiale si recompense exterioare sunt predispusi la depresii.
Pai nu prea reusesc sa imi dau seama ce imi doresc sa fac, nu stiu in ce domeniu as fi foarte buna. Poate imi trimiti niste teste de evaluare.
Buna tuturor! Nu stiu cati se confrunta cu aceasta problema, insa eu imi pierd interesul de indata ce ajung unde mi-am propus. parca sunt setata sa nu imi mai placa ceea ce am obtinut si sa vreau ceva mai mult fara sa acord prea multe sanse oportunitatii respective. Nu vreau sa ajung o frustrata sau o nesatisfacuta, nu sunt increzuta de felul meu si nici nu traiesc cu impresia ca nimic nu e indeajuns de bun pentru mine. Sunt sigura insa ca pe aceasta cale n-o sa fiu fericita niciodata. Muncesc mult sa ajung intr-un loc din care vreau sa plec in secunda urmatoare. Ce se intampla cu mine? Astept cu mare interes parerea voastra, va multumesc anticipat!
buna!eu am doar o intrebare,cum as putea eu la 24 de ani sa ma apuc sa cant la pian?asta imi doresc si cred ca asta ma motiveaza cel mai mult,sa lucrez in industria muzicala,gen orchestra..multumesc..o zi buna!
Va salut .Am gasit o tehnica misto pe you tube …despre cum sa atragi lucruri pe care ti le doresti "sa te automotivezi" sa crezi ca deja ai tot ce ai nevoie …pentru ca credinta face lucrurile sa se intample … o sa pun un link de you tube aici sper sa fie ok. http://www.youtube.com/watch?v=tFoGMx_n5gc&pl…
My recent post 1 Software gratuit pentru castiguri de bani si economi de bani cand faceti cumparaturi onlineClick Download
Salutare Pera !, ajutama terog, scriemi terog o varianta de raspuns me . Am o motivatie si de la inceput ea este foarte puternica dar in decurs de o saptamina si jumate aproximativ pursisimplu dispare , sa revin la pozitia initial este foarte greu. Ce ai spune ? cum sa ma motivez mai tare ? asta intradevar vreau s-o fac!
EU VREAU SA CANT. DUPA DOUAZECI DE ANI DE DIN VIATA MI AM DAT SEAMA CA VREAU SA CANT SI POT. M AM APUCATDE SCOALA DE ARTE CANTO IN TIMPUL FACULTATII. IAR ACUM LA 27 DE ANI DUPA O FACULTATE SI UN MASTER IN ECONOMIE, MI AM DAT SEAMA CA M AM MINTIT, CA AMTRAIT DEGEABA, CA NU IMI PLACE DELOC ECONOMIA. MI AM DAT SEAMA IN 27 DE ANI DE VIATA CA VREAU SA CANT, CA VREAU SA FACO MESERIE DIN ASTA, CA NU MA INTERESEAZA CE SUNE VECINU, VECINA, PURCELU. ACUM STIU CARE IMI ESTE VISUL, SUNT LA INCEPUT, DAR SUNT FERICIT. STIU CA VREAU SA CANT, LUPT PT VISUL MEU…VREAU SA MI TRAIESC VISUL. NU MAI IMI PASA CE CREDE LUMEA…EU TRAIESC VIATA MEA NU VIATA LUMII.
Eu,nu mi-am descoperit vocatia…am lucrat in mai multe domenii si treptat m-am adaptat si perfectionat devenind din ce in ce mai bun,oriunde am lucrat eram pritre primi. Imi place natura,animalele, lucrul in aer liber in grupuri sau sigur.Odata am cautat o agentie un fel de politist montan care sa intervina pt a salva si proteja animalele si natura.
Ms de acest articol. A devenit colacul de salvare care ma va duce la liman.
foarte interesant acest articol..desi am dat din intamplare peste el cred ca ma va ajuta ft mult…
chiar sunt curios care este motivatia ta ?
Ce ziceti despre motivatia la locul de munca?
https://bigtrade.ro/motivatia-satisfactia-la-locul-de-munca