NU sunt mare fan al teoriilor conspirationiste si nici nu astept apocalipsa.
Insa ma uit in istoria noastra recenta si vad ce s-a intamplat de exemplu in Argentina.
Pasul 1 – privatizari masive si vandutul ieftin al intregii tari catre corporatiile straine
Pasul 2 – imprumuturi masive de la FMI si distrugerea clasei de mijloc
Pasul 3 – saracie, criza economica, revolte de strada si o populatie infometata si scapata de sub control
Pana acum, asemanarea scenarului Argentinian cu cel Romanesc merge pana la pasul 2.
Se anunta un nou val al crizei economice in intreaga lume si se spune ca Argentina a fost doar un cobai.
Bun. Ce facem noi in situatia asta, ca si personalitati alfa?
Liderul sau lidera alfa sunt responsabili pentru binele lor si al celor din jur ( membrii haitei)
Am pregatit o serie de cateva lectii care se cheama " Ghid de supravietuire moderna pentru liderul alfa pe timp de criza economica" in care l-am intervievat pe Luca Dezmir ( www.milionarulmioritic.com) pentru ca il cunosc si el aplica tot ceea ce predica. Acest ghid este o discutie intre noi doi si se bazeaza pe experienta personala a lui Luca in construirea de sisteme care sa creasca independenta alimentara, energetica si securitatea personala si a familiei in caz de criza economica.
Gandirea personalitatii alfa inseamna luarea de decizii pentru imbunatatirea vietii iar o lista de trasaturi ale unui lider sunt:
- Autocontrol pentru a nu intra in panica atunci cand lucrurile arata nasol
- Cunostinte si educatie pentru a stii ce e de facut
- Determinare si hotarare pentru a duce la capat deciziile,
- Experienta
- Capacitatea de executie
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Episodul 1 – Istoricul crizei Argentiniene si asemnarile cu Romania
- conceptul de "supravietuire moderna"
- Milton Friedman si neoliberalismul
- doctrina de soc
- reteta FMI
- dependenta de stat si angajator
- caderea pe subsisteme
Pentru download al fisierului mp3 apasa AICI
––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Episodul 2 – Criza concreta si scenariile posibile pentru Romania
- domeniile afectate in cazul adancirii crizei
- ce se intampla cand se reduce partial functionarea unui sistem social ( sanatate, securitate, alimentare cu energie)
- diferenta dintre oamenii de la sate si orase
- noul trend al oamenilor educati si tineri din orase
- angajatii – cel mai napastuit segment in caz de criza
Pentru download al fisierului mp3 apasa AICI
54 de răspunsuri
Este pentru prima data cand comentez pe blogul tau. Este un subiect care ma intereseaza de la inceputul crizei si am inceput sa ma pregatesc exact prin ce spui tu in articol. Apreciez ca pui la dispozitia semenilor aceste informatii. Pe multi ii vor lua pe neasteptate pentru ca nu se asteapta, mental refuza ca asa ceva e posibil, si nu stiu cum sa reactioneze.
gata. eu ma mut la tara si ma dau pe panouri. 🙂
Super! Felicitari, in sfarsit un articol cu adevarat util si realist. Si eu m-am gandit de mult timp la subiectul asta.
Nu mi-a mers nici care din mp3-uri!
Salut Raul! Incearca sa le deschizi cu VLC sau orice alt player.
V-am ascultat cu mare atentie interviul si aveti mare dreptate! Multi romani refuza sa inteleaga ca lumea este in schimbare pe toate planurile. Noi romanii, asa cum spunea Luca, suntem campioni in a supravietui in conditii dificile! Eu am plecat de un an in strainatate si vreau sa spun ca nu imi pare rau! Vreau sa-mi schimb viata si sunt capabila sa supravietuiesc in orice conditii. Nu vreau sa fiu unul din saracii acestei planete, asa cum spunea Kiyosaki in cartea lui,”Conspiratia celor bogati” Este gratuita pe internet si intocmai lui Luca si a lui Pera atrage atentia asupra schimbarilor prin care trece omenirea!
Mult succes va doresc!
Astept noile articole cu nerabdare!
Voi nu stiti ce inseamna traiul la tara. Nu stiti ce inseamna sa depinzi de vreme ca sa faci ceva in gradina. Si nu stiti ca apa poate sa fie o mare problema in conditiile in care panza freatica se cam duce din cauza secetei. Pe an ce trece tot mai putine fantani au apa.
Am stat la tara o mare parte din viata mea. Daca ar fi sa privim din perspectiva acestui articol e mult mai bine sa stai la tara. Acolo ai tot timpul de munca, ai resurse si ai cat de cat un control.
Si eu am stat la tara o mare parte din viata mea. Si inca mai merg. Vorbeam din experienta. Intr-adevar, daca ar fi sa ne uitam la TEORIE, baietii au dreptate. Sau poate ar fi interesant de gasit un loc in tara asta unde nu sunt niciodata probleme cu apa, indiferent de vreme. Oricum, pozi uda, o gradina sau doua, dar culturile pe camp nu le poti uda si nu poti face singur irigatii.
solutii exista, inclusiv pentru apa. desigur, ele presupun investitie (saparea unei fantani mai adanci pentru a ajunge la acviferul de adancime, de peste 100m) si/sau utilizarea unor metode de gestionare a apelor pluviale, care sunt prezentate in permacultura.
e un subiect de detaliu, care poate fi abordat cu alta ocazie, daca exista interes 🙂
dar cum spuneai, se aplica mai greu la culturile de pe camp. eu vorbesc de supravietuirea in conditii de colaps economic, nu neaparat de vietuirea permanenta la tara… care e posibila chiar si in conditii de confort, dar asta e alta discutie…
pe de alta parte, sunt fidel credo-ului pe care il folosesc in viata „Whether you think you can, or you think you can’t, either way you’re right.” (Henry Ford) deci sunt sigur ca se poate!
Mada, era vorba in articol de pericolul imediat pe care l-ar avea materializarea scenariilor discutate. Cu alte cuvinte.. Hrana din supermaketuri care ar fi pe rafturi nu mai mult de 3 zile si apa de la robinet care e plina de clor (sau s-ar opri la un moment dat). Pe termen lung e mai greu intr-adevar. Dar nu esti dependent de sistemele circulate cu bani. Cu alte cuvinte, daca se opreste apa, la oras nu ai apa deloc. Daca nu mai vin camioanele cu livrari la oras nu mai ai hrana, iar la tara te descurci cu faina din pod pana la urmatoarea recolta (sau cartofii din beci, sau ce alte alimente mai poti conserva si depozita in gospodarie) fara sa depinzi de supermarket asa cum o faci la oras.
Scenariile astea sunt apocaliptice…
Sau voi credeti ca daca cei de la oras nu vor mai avea apa sau alimente, vor astepta acolo linistiti sa moara, fara sa iasa la „vanatoare” pe la cei care au ?
Daca e adevarat ca resursele de combustibili fosili(petrol) sunt pe sfarsite si doar cateva tari le vor mai detine in urmatoarea suta de ani, ce credeti ca se vor intampla in acele tari?
Excelent articolul. Astept cu nerabdare urmatoarele episoade. Consider ca noi, romanii avem nevoie de o astfel de educatie pentru a face fata cu brio unei eventuale crize distrugatoare ca cea din Argentina, unde oamenii nu erau pregatiti pentru a face fata schimbarilor. Voi da si un share pentru a afla cat mai multa lume de acest articol. 🙂
E foarte buna ideea ta Pera.Astept sa vad materialele in continuare, insa ar fi o mica problema. Pe site materialele pe care le publici in mod text de ce nu pot fi descarcate?
Este foarte interesant ce ati discutat si chiar vreau sa aflu mai multe despre cum poti sa devii independent de sistemele si subsistemele care depind de stat, preactic de sistemul financiar. Astept cu nerabdare urmatoarele episoade.
Foarte interesante primele 2 episoade. Prezentarea induce frica, dar daca frica conduce la actiune e un mare plus.
Astept celelalte episode pentru ca nu ati spus nimic concret despre cum ai putea fi independent in caz ca stai la bloc.
Plus ca ma gandesc si la niste lucruri concrete pe care le-am putea face ca si comunitate, pentru ca degeaba ai o camera plina cu rezerve de mancare si apa daca iti da unu in cap pe strada.
Ce faci in cazul asta? Incepi sa mergi la sala si la cursuri de arte martiale? Si daca e o trupa de 3?
Si acesi chestie se poate intampla si la tara. Ce faci daca vecinul tau e lenes si tu ai de toate dar el nu? Cum te aperi ca in cazul in care il roade foame sa nu te atace?
Cred ca e nevoie de dezvoltarea unor comunitati de persoane alfa, pentru ca singur, intr-un caz negativ, asa cum a-ti prezentat la inceput, e cam greu sa reusesti cu toate proviziile din lume.
Ai mare dreptate Cristi…o comunitate este o necesitate 🙂
Cat despre articol este extraordinar
Felicitari Pera SI Luca 🙂
E un lucru foarte bun ca se vorbeste despre bani si criza pe acets blog mai ales ca este foarte mare si poate sa atinga foarte multi oameni. De asemenea imi place ca se prezinta ideea traiului la tara mai ales acum cand satele sunt goale si toata lumea vrea sa traiasca la oras. Ar fi un beneficiu extraordinar pentru toata romania.
am ascultat!e ok!ma bucur ca vocea colegului tau are inflexiuni!in rest,stiu cat e de criza in acest secol pe care il traiesc as vrea mai mult solutii decat o prezentare a situatiei!
iar despre criza religioasa nu ati vb nimic…si dupa umila mea parere nu numai ca exista dar o defineste pe cea economica!stii dar nu as vrea sa mi se vorbeasca despre budisti sau crestini sau mai stiu eu ce religie ca despre o echipa de fotbal cu care tii sau nu tii….daca se poate!!!!
Mi-a placut conversatia voastra. Insa intr-o criza de genul celei din Argentina, nu scapa decat cei bogati. Bogatii pot angaja firme de paza, pot sa i-a primul avion spre strainatate etc.
De fapt, solutia pe termen lung la astfel de crize este politica. Tocmai de asta oamenii nu au de ales decat sa faca politica. Problema este ca multi romani habar nu au care e interesul nostru, comun. Nu inteleg de ce nu trebuie privatizate companii strategige, nu inteleg ca statul trebuie sa aiba macar o banca importanta, nu inteleg ca angajatii statului trebuie platiti cat mai bine posibil, tocmai pentru ca au un rol important in functionarea sistemului etc.
Legat de oamenii de la tara, ei sunt mai independenti pentru ca au nivelul de trai mai scazut.
Nivel de trai crescut inseamna dependenta de tehnologie si asta e o binecuvantare sau in cazul unei crize, un blestem.
http://viataverdeviu.ro/incredibil-de-comestibil-oraselul-autonom/#axzz1zXuBxfoo
Independenta la nivel individual este mai greu de realizat, decat cea la nivel national. Globalizarea inseamna tocmai crearea unui sistem global, iar asta ne face pe toti vulnerabili, in diferite grade.
In loc de o ora de teorii, mai clare ar fi 3 randuri de ARITMETICA ELEMENTARA:
1. Romania imprumuta, oficial, acum, circa 1.5-2 miliarde euro lunar. (oficial, 37 miliarde in ultimii 2 ani, public si verificabil!
2. La o populatie de 20 milioane, inseamna ca FIECARE DINTRE NOI ia imprumut circa 100 EURO LUNAR. Inclusiv fi-mea, „gradinara”, in varsta de 5 ani, sau mama pensionara, sau vecinul, somer, sau sotia, bugetara.
3. Nu trebuie sa returnam suma asta, ci doar sa platim dobanzi, si deja vom simti criza…
4. Va veni ziua in care cei care azi ne dau imprumuturile, VOR SPUNE STOP, sau in cel mai bun caz, VOR MARI MULT DOBANZILE.
5. Oprirea BURSCA a acestor imprumuturi ne destabilizeaza definitiv, asa ca ele NU SE VOR OPRI, chiar daca se vor mari mult dobanzile.
6. Continuarea imprumutarii va duce la ACUMULAREA UNOR DOBANZI ENORME, IMPOSIBIL DE ACHITAT (ma refer la dobanzi, nu la imprumuturile de care suntem dependenti).
Reteta aceasta s-a aplicat in Argentina cu succes, inrobind definitiv o tara. Acum se aplica si la noi, si nu mai exista cale de intoarcere. Sau daca ar exista, nu mai depinde de noi.
FITI PREGATITI! Pera si Luca atat pot sa faca, si asta fac, VA PREGATESC!
Ma alatur efortului lor!
multumesc, Empaticul, pentru completare 🙂
am ales sa prezint situatia de ansamblu pentru ca sa se inteleaga radacinile problemei, contextul ei global, exemplul Argentinei si ce putem invata din aceasta experienta istorica.
Interesant subiectul…permanent de actualitate…indiferent de „apocalipsa” economica/militara/naturala ce ne „poate” paste… Acum „chestiunea” poate fi intoarsa pe toate fetzele…din punc de vedere al „invatzarii” prin lectii/prelegeri/seminarii… Dar o vorba batraneasca spune ca „Teoria ca teoria, practica ne omoara…” Lipsa serviciului militar obligatoriu pentru generatia tanara (care in paranteza fie spus a dat „din coditza” ca nu-l mai face…)va duce pe termen mediu/lung la inadaptabilitate in situatii de criza… Cert este ca cei ce vor „supravietui” crizei vor avea alte „orientari” in timp/spatiu si isi vor invatza prin practica mai bine odraslele…:)
Frumoasa inițiativă. Si eu ma gandesc la aceste lucruri in ultima vreme.
Vizionati urmatoarele documentare despre criza din unele tari:
http://www.youtube.com/watch?v=qKpxPo-lInk
http://www.youtube.com/watch?v=cQHo8l92U3U
Spor.
Nu cred ca este bine sa ne dam cu parerea si sa bagam frica in oameni.Daca va mai continua sau nu criza nu stie nimeni sigur.Sunt doar pareri personale.Evident poate sa fie asa cum ziceti voi dar este clar ca trebuie sa ajunga la un final, la o normalizare a situatiei.Toate astea au un scop bine definit si Romania a fost deja „mulsa” de toate resursele deci nu cred ca va ajunge in situatia Argentinei sau Chile unde au aplicat doctrina soc a lui Milton Friedman.FMI au si ei rolul lor de a face tarile datoare.Deja suntem inrobiti demult.Nu stiu ce va agitati atat.Sunt altii care conduc lucrurile nu Romania.
O,
nu „ne dam cu parerea” si nu „bagam frica in oameni”. prezentam o realitate posibila, pe care o sustin expertii in economie si oferim posibile solutii.
uite ce zicea Nouriel Roubini (unul dintre expertii care a prezis actuala criza economcia), acum cateva ore:
http://www.cnbc.com/id/43659234/Perfect_Storm_Coming_for_Global_Economy_in_2013_Roubini
Criza genereaza si lucruri pozitive, daca pot spune asa, observ oameni mult mai preocupati cu descoperirea vocatiei, preocupati sa-si dezvolte diferite laturi.Un exemplu concret ar fi o prietena buna de-a mea care din cauza crizei financiare si-a pierdut locul de munca, inloc sa dispere s-a repliat intr-un timp scurt,acum a devenit make-up artist, lucru pe care intotdeauna si l-a dorit, in plus de asta castiga si mai multi bani decat la fostul job de unde a fost concediata.Alte lucruri benefice decand cu criza economica? fetele au inceput sa se marite din dragoste;) scuze pentru remarca misogina
Felicitari Pera pentru tot ceea ce faci pentru a-i trezi pe oameni!Multumesc pentru exemplul pe care mi-l oferi pentru ca astfel m-am mobilizat, am iesit din zona autovictimizatilor si urmaresc cu perseverenta sa devin o personalitate alfa.
Nu am reusit sa deschid materialele din acest articol cu niciun player de pe calculator,asa ca te rog,daca e posibil, sa le mai postezi si in alta varianta.
Si un exemplu de rezolvare a crizei intr-o comunitate:
http://viataverdeviu.ro/incredibil-de-comestibil-oraselul-autonom/#axzz1zXuBxfoo
Multe si mari succese in continuare!!!
Nu ai reusit nici daca dai click pe link ul de descarcare?
La mine nu se aude nici de aici d p site si nici daca il downloadez si il pun cu vreun player(winamp, bs player sau VLC).
Salut! Am si eu aceeasi problema… Este vreo metoda de rezolvare? 🙁
S-a rezolvat problema! Pera, vreau sa discut ceva cu tine pe messenger, daca se poate… Multumesc!
am reusit cu kmplayer.Multumesc!
m-ar interesa sa aflu daca este cineva care isi produce energia electrica singur dar mai ales cum o pastreaza.
daca o pastreaza in acumulatori…este o varianta destul de scumpa (un acumulator de 12v/200A este 1000ron si dupa 4-5 ani trebuie altul ,are un nr. limitat de cicluri de incarcare/descarcare)
iar pentru o gospodarie este nevoie de macar 2 acumulatori.
alte idei…?
Cypryan,
exista solutia mai ieftina de a conecta direct panourile la reteaua electrica, fara acumulatori, si consum instantaneu, iar noaptea sau in caz de consum mare, se preia curentul de la retea.
putem aborda subiectul intr-o discutie ulterioara, daca exista interes din partea mai multor persoane.
Un articol interesant pe acest blog:
http://imperiul-inspiratiei.com/
Am o rugaminte, daca cineva le poate repune pt descarcare pe alt site sau ceva, ca nu reusesc sa ascult desi le-am descarcat, si chiar ma pricep cat de cat la it …
incearca sa le asculti cu vls player sau kmplayer. la mine merg asa.
solutia de a ne lega la retea este destul de complicata, panourile fotovoltaice produc curent continuu ce trebuie transformat in alternativ, stabilizat si pompat in retea. Nu cred ca exista cadru legal in momentul asta pentru asa ceva (un contor care sa inregistreze fluxul de energie de la tine inspre retea si invers apoi sa facem diferenta si sa vedem daca primim ceva in caz ca suntem pe plus)
apoi mai este problema ca nu mai esti independent(ca sa functioneze scenariul asta are nevoie de retea ori daca a picat reteaua am picat si noi -nu avem ebergie stocata nicaieri-) bineinteles ca sunt diferite combinatii de a stoca energia: in volanti, transformari din electrica in mecanica si inapoi dar la fiecare transformare se pierde din energia primara si sistemele sunt prea complicate…eventual acumulatori deep-cycle sau baterii de condensatori, oricum stocarea e principala problema la un sistem cu adevarat independent.
intr-adevar, este nevoie de un invertor pentru a transforma curentul continuu in curent alternativ. cadrul legal exista, teoretic Electrica ar trebui sa-ti plateasca pentru curentul „dat tzarii”, dar este foarte complicata hartzogaria. daca te legi la retea si nu le ceri bani pentru curentul dat, nu are nimeni vreo problema cu tine. stiu un caz real de acest tip, care are de doi ani o instalatie legata. consuma de la panouri, iar in suprasarcina ia in completare de la retea. noaptea ia doar din retea.
cum spuneam, nici nu e nevoie de independenta totala. e posibil ca sistemele sa cada doar partial. desigur, se poate si independenta totala, dar e scump, pretul acumulatorilor e mare (acumulatori speciali pentru acest tip de utilizare), trebuie inlocuiti dupa niste ani, etc.
super,felicitari,astept urmatoarele materiale
ok, oricum eu gandesc acest sistem ca atunci cand pica reteaua eu sa am in continuare energie. Ori pentru a sa ceva nu e suficient doar sa fii conectat la retea. De exemplu am o centrala pe lemne care are nevoie ca o pompa electrica sa miste apa tot timpul pentru a nu exploda ceva…daca eu dorm si reteaua pica trebuie sa am o alarma care sa imi spuna macar sa merg sa scot lemnele de pe foc. dar am inteles: dvs priviti lucrurile ca pe o semiindependenta in sensul ca investitia in instalatie o sa ajunga sa se amortizeze si atunci puteti spune ca aveti si energie pe gratis daca nu consumati mai mult dacat produce sistemul dvs. sunt curios ce valoare are investitia domnului respectiv si daca poate face un bilant din care sa reiese in ce proportie s-a amortizat investitia in cei 2 ani.
Cypryan,
la preturile actuale ale panourilor fotovoltaice, recuperarea investitiei (la o instalatie pentru independenta completa) necesita 20/25 de ani, fara niciunfel de subventionare.
o asemenea instalatie nu ti-o faci, acum, pentru aspectul financiar, ci doar pentru cel de independenta (partiala sau totala) energetica.
revenind la ce spui tu, foarte bine: si eu am o centrala pe lemne, cu gazeificare. pentru ea am sa aloc un panou separat, cu invertor si un acumulator, doar pentru a fi sigur ca am independenta energetica atunci cand am nevoie. pentru restul consumatorilor(pentru inceput)o sa folosesc doar panouri si invertor. in final, doar elementele critice vor fi pe sistemul separat, cu acumulatori (centrala termica, frigiderele si inca o putere in plus pentru iluminat de urgenta). restul le voi folosi pe baterii proprii (laptop) sau cand e luminam de la panouri…
asta e schema mea, se pot face variatii multiple, in functie de gradul de independenta pe care il vrei, dar totul are un cost, care trebuie luat in seama…
Faza nasoala este ca ori la tzara, ori la oras, suntem dependenti de bani.
Degeaba ne mutam la tzara daca nu avem bani sa cumparam cele necesare pentru a cultiva pamantul.
Ca sa traim ca acum 300 de ani, sa aram cu plugul cu boi, nu prea vad multa lume facand asta.
Parerea mea este ca se poate supravietui oricarui fel de crize, indiferent ca locuim la oras, sau nu.
Adevarul este ca suntem scalvi dependenti de cei care fac jocurile la nivel mondial; tot ce putem face este sa ne vedem de treaba, indiferent ca suntem angajati la patroni sau avem afaceri personale.
Vom fi dependenti tot timpul, chiar daca vom lucra la afecerea proprie, depindem de clientii care ne cumpara produsele.
Ce putem face este sa fim optimisti si sa speram ca nu se vor intampla nasoale; iar daca se vor intampla, vom improviza solutii.
Eu sunt plecata din tara,traiesc in Danemarca un loc unde societatea exista.Welfare state.Toate tariile nordice au acest standard de viata.normal!! Cand vad aici cat demult ofera societatea oamenilor ei si cum oamenii sunt atat de receptivi si gata sa serveasca pe toata lumea,nu doar interesul propriu…nu vezi cersetori pe strada sau caini vagabonzi,oamenii nu cauta sa se imbogateasca fiindca toti au un standard ridicat de viata,aici oamenii se dezolta in mentalitate si intr-un sistem corect. Atat de mult imi doresc si eu pentru romani sa nu mai existe grija,saracia,nedreptatea….Romania e un loc bolnav. Multa credinta si speranta!
am plecat din tara,ca sa nu ma stric si eu la cap :)) cum s-ar zice,dar niciodata nu o sa uit de unde am plecat,cand voi fii indeajuns de puternica pentru a face fata”capetelor goale” imi doresc sa ajut.
Inca o data felicitari Pera,am mai zis-o,esti un om bun! si o lumina in atata intuneric!mult succes in continuare
foarte educativ, e bn sa inveti si lucruri de genu sa fi pregatit in orice situatie:)
nu merge sa descarc , zice „Unable to Download”
legat de Sanatatea de la Tara si cea de la Oras : am vazut intr-o zi cand veneam spre Bucuresti un nor Imens si FOARTE inchis la culoare in fata , iar ai mei au spus ca Poluarea . poluare sau nu , nu e DELOC placut sa vezi asa ceva , mai ales cand esti TU la volan ; daca intelegi ce vreau sa zic . iar la tara m-au salutat pana acum cativa straini cat asteptam Microbuzul spre Bucale ( evident , le-am raspuns ) , dar aci doar cativa vecini imi raspund la Salut , si unii cu priviri de Troli
Din pacate chiar nu se pot asculta mp3-urile.
Am incercat 2 programe pe care le-am vazut mai sus, insa nu merge niciunul.
E cineva care a reusit sa asculte?
Off topic cumva….nu va speriati aiurea. Intamplarea face ca sunt clarvazatoare, nu se va intampla ceva de genul Argentinei la noi, asa ca chill. Teoria conspiratiei ramane o teorie, noi nu avem acces la ce se intampla de fapt in culise
e ok la tara din mai multe puncte de vedere, dar cand jobul nu ne permite sa lucram de acasa? cred ca mi-ar fi mai util episodul 3. cand apare? 🙂
multumesc
Ideea cu mutatul la tara e o solutie neeleganta. Munca in agricultura are randament scazut, si pana cand te dedai cu munca tu cel venit de la birou, faci infart.
Apoi la tara desi ai de toate(nu ai de toate, mananci ce se gaseste), esti mult mai expus la furt, datorita inapoierii mintale a locuitorilor. Sunt necesare solutii mai stiintifice, dar daca lumea fuge de fizica la scoala ce vrei.
Iar ideea ca armata te pregateste pentru situatii de urgenta e hilara, cati batrani cu armata facuta n-au fost jefuiti de hoti(ce-or fi invatat in militarie, poate doar robia).
Nu inteleg Pera de ce nu pui cursurile in pagina sub forma de text si nu audio, e mai rapid asa.