Pe măsură de timpul trece şi am ocazia să vorbesc cu tot mai mulţi oameni, încerc să găsesc soluţii cât mai eficiente, profunde care îi pot ajuta pe oameni să îşi rezolve problemele lucrând la rădăcina acestora şi eliminându-le odată pentru totdeauna.
Interesant este faptul că aproape toţi oamenii, inclusiv eu, avem tendinţa să căutăm soluţia cea mai rapidă pentru problemele noastre, dorim să obţinem ce dorim ACUM şi nu ne place să aşteptăm.
Răbdarea e un lux pentru privilegiaţi în ziua de azi.
Problema e că atunci când cauţi calea cea mai rapidă, de obicei mergi pe calea cea mai bătută. Calea pe care merg toţi nu e calea ta iar căile bătute nu duc nicăieri.
Soluţiile rapide lucrează superficial şi nu îţi oferă o soluţie definitivă.
Dacă te doare o măsea pentru că e stricată, degeaba ameliorezi durerea temporar cu o pastilă. Cauza rămâne acolo şi te va hăitui şi în continuare până când nu rezolvi adevărata cauză.
Comparaţia aceasta poate nu e cea mai plăcută, însă de multe ori, problemele pe care oamenii le au sunt grave iar soluţiile pe care ei le aleg sunt superficiale şi de aceea majoritatea oamenilor suferă aproape permanent plângându-se de viaţa lor, de soarta lor nefericită sau de lipsa de iubire din partea lui Dumnezeu.
Realitatea e însă mult mai simplă.
Oamenii sunt făcuţi să aleagă calea cea mai rapidă. Procesul psihologic se numeşte ”recompensa imediată” şi se datorează evoluţiei speciei umane. Când strămoşii noştri trăiau în peşteri, să ai rezultate imediate făcea diferenţa între viaţă şi moarte. Dacă vânătoarea avea succes, familia era prosperă. Dacă dura mai mult de câteva zile în care nu aveau rezultate, întreaga comunitate era în pericol. Nu era timp de planuri elaborate întinse pe ani de zile. Tribul trebuia să se hrănească, să aibă lemne pentru foc, să aibă cu ce să se acopere când e frig.
Recompensa trebuia să fie IMEDIATĂ
Azi, deşi suntem la mii şi zeci de mii de ani de acele vremuri, acelaşi mecanism psihologic care odată era aliatul nostru, s-a transformat în inamicul nostru.
Pentru că astăzi, orice om are puterea şi acces la cunoștințele necesare pentru a deveni o persoană fericită, împlinită, prosperă.
Şi totuşi atât de puţini reuşesc.
Pentru că deşi au atâtea posibilităţi în jur, oamenii încă se lasă ghidaţi de acel instict ancestral.
Recompensa imediată.
Am un prieten care şi-a făcut credit la bancă să îşi cumpere haine şi telefon mobil super nou (care în 4 luni e vechi). Creditul e pe 10 ani.
Nu contează ce se întâmplă peste un an de acum, contează să fac ORICE ca să mă simt bine ACUM.
Capacitatea de a gândi raţional, specifică doar omului îţi spune să mai ai răbdare un pic, să strângi nişte bani şi să îţi cumperi hainele şi telefonul ăla dacă încă ţi le mai doreşti foarte mult.
Însă mamiferul din noi, care acţionează emoţional, spune ”VREAU ACUM”.
Rezultatul? Pentru că este băgat în credite, omul de care am scris mai sus, nu numai că îşi scade mult şansele să fie prosper cu adevărat şi de a avea toate hainele şi telefoanele pe care le vrea, dar pentru a plăti acel credit trebuie să îşi piardă practic libertatea, pentru că acum nu mai poate pleca de la lucru când vrea el. În fiecare lună trebuie plătit creditul.
Un preţ mare, pentru un beneficiu aproape inexistent.
Cunosc o familie care şi-a luat o maşină pe credit de 30 de ani. Maşină care în câţiva ani îşi pierde valoarea. Preţul adevărat care a fost plătit? Cele 2 fete care acum sunt clasa a 12- a nu pot merge la facultate în alt oraş ”pentru că nu sunt bani”, aşa cum a spus tatăl lor.
Stau şi mă întreb cât de mult poţi să cobori la stadiul de animal până la punctul în care îţi laşi copii fără educaţie pentru un moft de moment.
Recent am văzut o ştire cum că România este ţara cu cele mai multe persoane operate din Europa.
Motivul? Oamenii nu tratează cauzele şi merg la doctor când e prea târziu.
Să previi o boală din timp prin alimentaţie sănătoasă, sport şi un stil de viaţă sănătos nu face parte din mentalitatea de „recompensă imediată”, nu?
Mai bine să ajungem să fim tăiaţi ca la măcelărie decât să ne folosim un pic mintea raţională.
Exemplele sunt multe, unele din ele chiar revoltătoare.
Dar nu suntem aici să judecăm, ci să ne educăm.
Zilele acestea am făcut o listă cu acele greşeli şi obstacole pe care aproape orice om le va întâlni în viaţă atunci când merge pe drumul evoluţiei sale.
Sunt lucruri care pot face diferenţa între cei care reuşesc şi cei care nu.
Aproape sigur toţi dintre noi am făcut sau vom face aceste greşeli.
Felul în care le privim şi le tratăm vor atârna balanţa în favoarea noastră ca oameni care îşi iau destinul în mână şi reuşesc, sau oameni care rămân în masa mediocrităţii plângându-se veşnic de ”nenorocul” lor.
Greşeala numărul 1: Să îţi fie teamă de greşeală şi eşec
Este de departe greşeala cea mai mare pe care oamenii o fac. Omul este o fiinţă care învaţă. Fiinţa umană învaţă încă din perioada prenatală, în cele 9 luni petrecute în uterul mamei şi până în clipa morţii.
Procesul de învăţare are eşecul şi greşeala ca lucruri ABSOLUT FIREŞTI.
Învăţatul oricărui lucru, dezvoltatul oricărei abilităţi nu ar fi posibile fără greşelile din care să avem feedback pentru ca următoarele încercări să poată fi mai bune.
Metafora copilului care învaţă este una dintre cele mai sugestive şi frumoase exemple posibile despre cum este procesul de învăţare şi cât de bine ştie un copil de 2 ani cum se învaţă un lucru şi e uimitor cum pe măsură ce copilul devine adult uită că procesul de învăţare este acelaşi pentru orice vrei să înveţi.
Când un copil învaţă să meargă, de obicei înaintea vârstei de un an, nu poate sta pe picioare din prima încercare. Nici din primele 100 de încercări.
Copilul se confruntă constant cu eşecul într-un ritm pe care niciun adult nu îl întâlneşte în viaţa reală.
Eşec după eşec: copilul cade din nou şi din nou, doar pentru a se ridica.
Pe măsură ce continuă să facă acest lucru, îşi dezvoltă mai mult forţa în picioare, are mai mult echilibru şi libertate în mişcare.
Într-un final, reuşeşte să stea pe picioare şi să facă paşi; la un moment dat, activitatea devine chiar distractivă.
Mă întreb dacă doar din povestea asta poţi găsi un indiciu pe care l-ai putea lua şi folosi începând chiar de acum ?
Oamenii de obicei văd partea care se află la suprafaţă.
Văd campionul câştigând cursa, nu văd miile de ore de antrenament pe care s-a pus baza rezultatului.
Văd omul de afaceri îmbogăţit, nu văd numeroasele eşecuri din care s-au învăţat lecţii şi care au dus la succes.
Văd copacul, fără să vadă rădăcinile prin care copacul creşte, se susţine, se hrăneşte.
Şi apoi, orbi parcă la această simplă şi frumoasă lecţie de viaţă, vezi oameni care nu sunt dispuşi să respecte procesul de învăţare și se plâng toată ziua de greutăţile din viaţa lor.
GREŞEŞTE FĂRĂ TEAMĂ DAR NU REPETA GREŞELILE. ÎNVAŢĂ DIN ELE ŞI FĂ TOT TIMPUL ALTELE.
E cel mai frumos cadou pe care ţi-l poţi face singur.
Orice faci, indiferent că vrei să îţi dezvolţi personalitatea, că vrei să fii vedetă, vrei bani mulţi, sex, putere, să cânţi frumos la pian, să ai relaţii extraordinare de prietenie şi iubire, la început vei fi foarte slab; în orice domeniu care crezi că te va duce la fericire sau la lucrurile care le vrei în viaţă, la început vei fi foarte slab. Ca să ajungi unde vrei, paşii sunt următorii:
1. Curaj să acţionezi.
2. Eşec. Cu siguranţă nu vei reuşi din prima.
3. Lecţie învăţată. Vei învăţa o lecţie din încercarea ta.
4. Perseverenţă. Adică decizia de a continua, în ciuda eşecurilor temporare, a obstacolelor şi a dezamăgirilor temporare.
5. Curaj şi mai mult pentru a acţiona din nou.
6. Succes.
Acest ciclu se repetă din nou şi din nou, până când un copil învaţă să meargă, până un om ajunge să aibă mulţi bani muncind, făcând afacerea lui sau fiind un mare mafiot. Până când o persoană îşi găseşte partenerul sau partenera de viaţă sau până când obţine puterea.
Gândeşte-te la eşec.
Învaţă să trăieşti cu eşecul.
Mai ales, învaţă că eşecul e ceva normal şi că eşecul şi succesul merg tot timpul mână în mână, fiind de nedespărţit. Învaţă să priveşti cu detaşare ambele, pentru că, aşa cum vei vedea, nu eşecul şi succesul contează, ci să te simţi bine făcând ceea ce-ţi place şi să devii tot mai bun în ceea ce-ţi place.
Totul e un proces, e un drum. Nici eşecul şi nici succesul nu pun capăt călătoriei. Tot timpul va fi alt drum, altă destinaţie, iar pe drumul tău vei întâlni tot timpul obstacole şi oaze.
Greşeala numărul 2: Să uiţi care e greşeala numărul 1
Într-un discurs către liceeni, Will Smith spune un lucru pe care toţi îl ştim însă e nevoie ca cineva din când în când, să ni-l reamintească:
Cheia vieţii este alergatul şi cititul.
Atunci când alergi (sau faci în general aproape orice sport) ai un mic omuleț în cap care îţi spune ”Am obosit, nu mai putem. Hai mai bine să ne oprim şi să ne odihnim. Hai să renunţăm că nu mai are rost”.
Atunci când vei învăţa să învingi acel omuleț din capul tău care îţi spune să renunţi, vei învăţa să nu renunţi atunci când lucrurile devin grele în viaţă şi când obstacolele te descurajează chiar înainte de a obţine ce vrei.
Motivul pentru care cititul este FOARTE important este acela că înaintea noastră au trăit MILIARDE ŞI MILIARDE de alţi oameni care şi ei la rândul lor s-au confruntat cu aceleaşi probleme ca şi noi. Nu există problemă nouă pe care noi o avem şi ei să nu o fi avut.
– cu familia
– cu banii
– cu iubirea
– cu visele în viață
– cu vecinul
– etc.
Aşadar nu există problemă pe care noi să o avem şi pe care cineva să nu o fi rezolvat deja şi să fi scris despre ea într-o carte.
Singura întrebare la care e bine să îţi răspunzi e întrebarea pe care un bătrân mi-a adresat-o cu vreo 10 ani în urmă.
”Pera, tu citeşti cărţi bune?”
Mirat de întrebare, am spus ”Evident că citesc doar cărţi bune”.
Bătrânul mi-a zis aşa cum numai un bătrân înţelept poate să o facă: ”Ai grijă, că citind cărţile bune, rişti să le ratezi pe cele FOARTE bune”.
Dacă vrei să aprofundezi tema din articolul de astăzi am pentru tine cartea Personalitate alfa.
În cartea Personalitate alfa am scris pe larg despre încredere în sine şi eşec, maturitate emoţională, gândire pozitivă şi creativitate, comunicare verbală şi nonverbală, personalitate şi dezvoltare a potenţialului, legile naturii privind atracţie sexuală şi iubirea, statutul social şi multe altele,
Pe curand,
Novacovici Pera
6 răspunsuri
super , abea astept pt prietena mea cartea Stiliu Tau
adevarat, in ultimii ani ma concentrez exclusiv pe ce am invatat din greselile mele. e o atitudine mult mai productiva decat sa ma plang
hgvf
Aceste articole, lectii, despre personalitatea alfa, „stilul tau”, sunt sigura ca ma vor ajuta sa ma redefinesc. Stiu ca rezultatele nu vor aparea „peste noapte”, dar traiesc cu speranta ca intr-o zi, viata mea va fi asa cum mi-o doresc. Pana acum nu am avut curajul sa schimb nimic in viata, ma resemnasem. Voi imi dati puterea de a deveni alt om si pt asta, va multumesc.
Foarte bun articolul. Iti multumesc Pera!
Superb ariticolul.Felicitari 🙂