Locul de control: evaluarea

Salut

Saptamana trecuta am propus un test pentru a-ti descoperi locul de control, sau cum considera oamenii ca pot controla evenimentele care ii afecteaza.

Saptamana aceasta vorbim despre evaluarea acestui test in functie de numarul de puncte pe care l-ai obtinut.

Pentru inceput, trebuie sa stii ca exista 2 locuri de control:

INTERN si EXTERN

Inainte sa vorbim despre trasaturile fiecaruia, mai trebuie sa iti spun ca daca ti-ai facut testul si ai obtinut un punctaj de sub 8 puncte ai un loc de control INTERN. Daca ai obtinut intre 9 si 23 de puncte ai un loc de contrl ETERN. Cei ce au un loc al controlului intern se numesc internalisti, iar cei ce atribuie locul controlului extern se numesc externalisti.

Acum, sa discutam un pic despre cele 2.

Internalistii tind sa atribuie rezultatele din viata lor evenimentelor pe care le pot controla, adica propriile decizii si eforturi. Externalistii atribuie rezultatele din viata lor evenimentelor pe care nu le pot controla, cum ar fi soarta, noroc sau alte circumstante externe. Pentru ca localizeaza controlul in afara lor, externalistii tind sa aibe mai putin control asupra vietii lor si conform studiilor sunt vulnerabili la stres si au probabilitate mai mare sa sufere de depresie cronica.

Deasemenea, internalistii tind sa aibe motivatie interna puternica ceea ce ii face mult mai perdispusi la perseverenta si succes in viata comparativ cu externalistii care sunt in general mai motivati extern si tind sa isi piarda motivatia pentru realizari mult mai rapid.

Cercetarile din domeniu au aratat urmatoarele diferente intre internalisti si externalisti:

  1. Internalistii au tendinta sa lucreze pentru realizari, pot accepta amanarea recompenesei si planuiesc pe termen lung. Daca esueaza intr-o incercare, internalistii fiind constienti ca de ei depinde succesul sunt dispusi sa invete lectiile si sa incerce pana reusesc,  pe cand externalistii atribuind insuccesul cauzelor externe tind sa aibe afectata stima de sine.
  2. Internalistii se lasa mult mai greu influentati de mass media sau grupul social decat externalistii.
  3. Externalistii au sanse mai mari sa sufere de afectiuni psihice, anxietate sau depresie comparat cu internalistii. In general si viata emotionala a internalistilor este mai buna decat cea a externalistilor cu exceptia faptului ca internalistii sufera mai mult de sentimente de vinovatie.
  4. Externalistii au sanse mai mici sa isi asume riscurim sa lucreze la dezvoltarea personala si sa devina pesoane mai buna prin invatare si evolutie
  5. Internalistii se recupereaza mult mai bine dupa afectiuni psihice sau fizice.
  6. Internalistii prefera jocuri sau sporturi bazate pe abilitati pe cand externalistii prefera jocuri sau sporturi bazate pe noroc si sansa.

Inainte de a incheia aceasta descriere, mai vreau sa spun ca locul de control este INVATAT. Asadar, mediul in care crestem si ne dezvoltam, familia, anturajul, grupul social, toate acestea ne invata locul controlului.

Insa din randurile de mai sus, concluzia este ca un loc de control intern este mai de dorit decat un loc de control extern. Evident, ca intotdeauna, extremele dauneaza si in viata sunt lucruri pe care nu le putem schimba sau influenta, ca de exemplu vremea de afara.

Insa personalitatea, abilitatile, succesul, toate acestea depind de fiecare dintre noi, asa ca este bine sa ne asumam responsabilitatea pentru destinul si viata noastra.

Nu uita de pdf-ul gratuit " Puterea ta interioara"

Recomanda si descarca pdf-ul gratuit "Puterea ta interioara"

Pe curand.

Novacovici Pera

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

7 răspunsuri

  1. mi-au iesit 5 puncte….. deci sunt un internalist normal, nu dus la extrem….. si eu credeam ca sunt pe dinafara cand am vazut punctajul, si comentariile de la test….

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.