Plimbare cu trenuleţul de zombie
Am pornit pe drum ca majoritatea celorlalţi copii.
Dus de mânuţă.
Apoi, pentru următorii 20 de ani, fără să îmi pun vreodată întrebarea ”pentru ce fac asta?”, am urmat pe rând grădiniţa, şcoala primară, şcoala generală, liceu, facultatea 1, abandon, facultatea 2, absolvire facultate, master, formări.
Rezultatul acestui ”mers cu turma?”
O viaţă în care de abia la 35 de ani, pot vedea cum am intrat într-un abator de smuls suflete din om.
Nu caut vinovaţi şi nici justificări. Şi nici nu simt nevoia de răzbunare.
Doar că voi privi acest sistem murind şi îi voi întoarce spatele fără să mă uit în urmă.
Ceva vechi trebuie să moară pentru ca ceva nou să se nască.
Este bine să ştim când un lucru şi-a terminat ciclul de viaţă şi să ştim să părăsim corabia când găurile din ea nu mai pot fi astupate. Altfel, ne ducem la fund cu ea.
Sistemul educaţional de stat, pornit din Prusia, a fost o inovaţie extraordinară şi a dus omenirea la un alt nivel trecându-o prin întreaga eră industrială, cu mai mult sau mai puţin succes.
Scopul iniţial al acestei educaţii în anii 1800 a fost să producă mai mulţi soldaţi disciplinați şi cetăţeni obedienţi. În anii 1900, majoritatea Europei oferea educaţie generală legată de scris, citit şi aritmetică din cauza convingerii că educaţia era necesară pentru a avea o populație ce se comportă previzibil pentru conducători.
A fost un pas, o bornă în evoluţia speciei noastre.
A adus şcolirea pentru întreaga populaţie, alfabetizarea, şi astfel a permis ca informaţia şi cunoştinţele să ajungă la toţi oamenii ( deşi din păcate încă există zone pe planetă în care nu sunt încă soluţii pentru acces la şcoală şi educaţie) care astfel au putut să iasă de sub valul ignoranţei şi să descopere lumea şi adevărul în felul lor, dobândind discernământ şi putând să citească singuri.
Azi însă, se face o trecere de la vechi la nou şi există o fereastră de câţiva ani în care cei care vor păşii pe acest teren vor fi pionierii şi oamenii de succes de mâine iar cei care vor înţelege prea târziu trecerea vor păţi ceea ce au păţit şi minerii din Valea Jiului sau muncitorii din alte foste zone industrializate ale României: vor rămâne fără slujbe, surse de venit şi vor resimţi extrem de puternic scăderea calităţii vieţii.
Nevoia învaţă pe om
Viaţa, sufletul, Dumnezeu, vocaţia, inima, vocea interioară, Universul, dă-i ce nume vrei tu dar ”ceva” a început să îmi vorbească, nu în cuvinte ci prin viaţa trăită, prin experienţe, prin suferinţe, prin semne.
Habar nu aveam să le citesc, înţeleg sau interpretez.
Era chemarea misiunii mele, strigătul sufletului meu care spunea ” Trezeşte-te!”
Vezi tu, de aici entuziasmul şi credinţa mea de neclintit în oameni.
La orice încercări suntem supuşi, oricât de mult ar încerca alţi oameni să ne terorizeze şi controleze, oricât de adormiţi suntem, inconştienţi sau ignoranţi, clopotele trezirii bat în noi de la prima suflare la ultima.
Am început cu suferinţele specifice adolescenţei. Drama îndrăgostirii şi a dezamăgirii. Suferinţa sufletească pentru care nu există ajutor, ghid sau educaţie la şcoală, acasă sau la prieteni.
Apoi, sărăcia.
Apoi, viaţa în familia dezbinată, în care mama se străduieşte să ţină lucrurile la un loc dintr-un salar de învăţătoare.
Apoi boala şi moartea bunicului, a bunicii, cei care m-au crescut.
Apoi confruntarea cu realitatea primului job, a muncii prost plătite, a stării fizice de oboseală, stres şi boală, a mâncării proaste luată în fugă pe drum, a primelor relaţii, a lipsei de încredere în sine, a sentimentului de devalorizare ca fiinţă umană într-o societate materialistă cu valori strâmbe pentru mine.
Mi s-a spus să merg la şcoală, să învăţ şi totul va fi bine. Voi avea succes, respect, o viaţă bună, un job bine plătit şi îmi voi putea întemeia o familie, mă voi putea aşeza la casa mea.
Nu am contestat niciodată aceste afirmaţii şi am ascultat ce mi s-a spus.
20 de ani am tot ascultat, obedient, ca un cetățean model.
Nu am avut nicio corigență. Eram rupt în fund şi de multe ori nu aveam pachet la şcoală cu mâncare, dar nu am renunţat.
Am perseverat şi mi-am făcut datoria pentru că mi s-a promis că dacă fac lucrul ăsta, dacă merg la şcoală, învăţ şi sunt cuminte, voi avea ceea ce îmi doresc în viaţă.
În ziua când am izbucnit ca un vulcan de furie, frustrare şi resentimente, îmi doream doar răzbunare.
Îmi doream vinovaţi, ţapi ispăşitori.
Cine e devină că am 27 de ani şi nu am NIMIC din tot ceea ce eu îmi doresc?
M-am uitat în sus la cer, în jos, în subteranul psihicului meu, în stânga şi în dreapta la oamenii care mă înconjoară.
Am găsit la prima vedere vinovaţi: propria mea familie, profesorii de la şcoală, sistemul educaţional, politicienii, societatea întreagă.
La o privire mai atentă, toţi oamenii aceştia nu erau decât nişte victime la rândul lor. Ca şi mine.
Oameni adormiţi, care nu au contestat niciodată nişte convingeri îmbătrânite şi învechite. Oameni prea obosiţi şi traumatizaţi de viaţă ca să mai pună întrebări, să se revolte sau să aibă curaj să îşi rişte chiar şi viaţa pentru a face lucrurile altfel.
Şi atunci, pe lângă o adormire generală, ca în Matrix, am mai putut observa ceva.
În tot acest timp, pe lângă viaţa pe care credeam că o am, se mai desfăşura o viaţă, mult mai bogată dar pe care mi-a fost foarte greu să o văd atunci.
Era viaţa mea interioară, un ocean de adevăr, de energie, care aştepta să fie recunoscut şi lăsat să se reverse la suprafaţă, în această realitate.
Când am lăsat profesorul şi ghidul interior să îmi fie mentor, întreaga viaţă s-a schimbat într-o clipă.
Am înţeles că tot ce se întâmplă este spre binele meu şi cei 20 de ani de chin şi frustrare au fost cea mai bună educaţie de care puteam avea parte:
am învăţat să nu mai tolerez lipsa de respect pentru persoana mea
am învăţat să nu mai mă las evaluat pe scara de valori a altora
am învăţat să îmi dezvolt abilităţi necesare pentru a obţine ceea ce vreau
am învăţat că în mine se află o comoară interioară uriaşă şi că pot respira uşurat ştiind că abundenţa este o stare de spirit în primul rând pe care am deţinut-o întotdeauna
am învăţat să discern între ce e bine şi ce nu pentru mine, la un moment dat, într-un caz particular
am învăţat să gândesc şi să vorbesc pentru mine
am învăţat că am dreptul să mă răzgândesc
am învăţat să nu mai alerg după lucruri exterioare care sunt doar efect şi să fac munca interioară unde se află cauza care generează lucruri exterioare
am descoperit adevăratul sens al cuvântului ”educaţie – a dezvolta din interior” şi m-am îndrăgostit pe viaţă de autoeducația permanentă
am învăţat că nimeni nu se ridică pe proprii săi umeri şi că trebuie să mulţumesc ca unori sfinţi tuturor celor care şi-au documentat experienţele de viaţă, celor care au salvat informaţia, cunoștiințele şi înţelepciunea pentru ca eu să nu fiu nevoit să pornesc de la zero
Nevoia este unul dintre primii şi cei mai eficienţi profesori ai noştri.
M-am trezit pentru că aveam nevoie, nu pentru că aşa e bine, moral sau înţelept.
Durerea de a rămâne adormit în turmă a devenit mai mare decât durerea de a mă trezi şi a-mi asuma responsabilitatea.
Nevoia m-a obligat să mă mișc.
De aceea mă bazez pe nevoie atunci când vorbesc cu tine, cel care citeşti aceste rânduri şi ştiu că nevoia ta îmi va spune şi mie şi ţie care este pasul următor pe care trebuie să îl facem.
Dacă simţi că eşti copleşit de informaţie, dacă te simţi pierdut şi confuz şi ai vrea să ştii de unde să începi şi care-i primul pas, te întreb doar atât:
Ce îţi doreşti cu adevărat, care e lucrul fără de care nu vrei să trăieşti?
Care e acel lucru care simţi că dacă l-ai ştii/avea/obţine ai face cea mai bună investiţie în calitatea vieţii tale prezente şi viitoare?
Apoi, următoarea întrebare este: unde crezi că vei descoperi educaţia, adică ” dezvoltarea din interior” necesară pentru a obţine ceea ce îţi doreşti tu cel mai mult în viaţă.
În sistemul educaţional actual de stat, sau într-un nou fel de educaţie?
Aici am nevoie de ajutorul tău.
Eu am o experienţă proprie, şi limitată la un singur om.
Împreună însă, avem o experienţă mult mai vastă.
Vreau să punem la un loc această experienţă comună şi am să te rog să îmi spui părerea ta sau completările la argumentele PRO şi CONTRA pentru educaţia de stat sau educaţia nouă.
Mai jos ai argumentele mele.
Sistemul educaţional de stat
Pro :
gratuit până într-un punct
eliberează părinţii să poată munci fără grija odraslei o parte din zi
te învaţă să scrii şi să citeşti devreme
ai parte de socializare
Contra:
durata extrem de lungă ( 12 ani + facultate + master poţi depăşi şi 20 sau 30 de ani petrecuţi în sistem)
învăţare bazată în proporţie covârşitoare pe memorarea de teorie
inadaptat la nevoile vieţii reale de zi cu zi
lipsa dezvoltării de abilităţi ( la master încă se citesc referate în faţa clasei)
testarea standard prin evaluarea capacităţii de memorare
excluderea unicităţii individuale, a personalităţii şi a lumii sufleteşti a elevului
lipsa de pregătire a profesorilor în privinţa unei relaţionări sănătoase cu elevii
percepția că elevii nu știu iar autoritatea de la catedră știe
lipsa de motivaţie a majorităţii participanţilor
modificarea foarte lentă a programei şcolare pentru ca să se păstreze ritmul cu descoperirile şi cercetările, astfel încât informaţia devine învechită şi irelevantă
studiul multor materii total irelevante pentru rezultate concrete în viaţa de zi cu zi ( relaţii, bani, sănătate, vocaţie, inteligenţă emoţională)
lipsa de perspective la terminare din cauza că economia modernă are nevoie de exact opusul unor maşini de memorare antrenate în şcoală
exprimarea liberă, gândirea critică şi devierea de la programă sunt văzute ca acte de rebeliune şi pedepsite
este încurajată competiţia bazată pe notare pe o scară de la 1 la 10 şi este asociat sentimentul de valoare personală cu aceste note
Noua educaţie ( din care face parte și Școala Alfa)
Pro:
relevantă şi specifică, pe nevoile elevului
elevul devine client şi îşi alege obiectul de studiu precum şi stilul de învăţare preferat
elevul îşi alege profesorul bazat pe rezultatele profesorului
profesorul inspiră prin puterea exemplului propriu, a unei vieţi sănătoase şi a unui stil de viaţă ce poate fi admirat
se lucrează permanent la dezvoltarea de abilităţi concrete şi specifice
se poate face online iar comunitatea poate fi globală ceea ce aduce multă valoare şi experienţă multiculturală
noile abilităţi dezvoltate în funcţie de nevoile elevului îi cresc acestuia mult calitatea vieţii de zi cu zi
intrarea în piaţa muncii şi a economiei moderne de piaţă se face în paralel cu continuarea educaţiei
posibilităţile de inovaţie, antreprenoriat şi iniţiativă sunt aproape nelimitate
elevul/studentul sunt învăţaţi să îşi asume responsabilitatea
evaluarea e dată de rezultate concrete în domeniile studiate care confirmă dezvoltarea abilităţilor
exprimarea liberă, gândirea critică şi adaptarea din mers la nevoile elevului este susţinută şi încurajată
Contra:
nu tot timpul poţi obţine o diplomă pentru ce ai studiat
poate fi copleşitor pentru că nu există o programă fixă şi sunt foarte multe opţiuni
Școala Alfa ţine cont de lucrurile pe care ţi le-am spus mai sus.
Fiecare mesaj al tău, pe blog, facebook sau email contează pentru că această nouă educaţie este făcută de noi împreună. Intrând în dialog începi să îți aduci contribuția.
P.S. Data viitoare vorbim despre profesorii vechi și noi. Aștept cu interes feedback-ul tău
113 răspunsuri
Scoala romaneasca de stat a devenit o simpla formalitate, mentinuta in viata doar de prejudecata disfunctionala ca TREBUIE sa ai o diploma, oricare ar fi ea.
Insa starea de spirit a elevului este cea care decide cat asimileaza si cat uita rapid. Vezi si articolul pe tema asta: http://psihologdanielmois.ro/ajuta-articolele-motivationale/
Argumente PRO ale sistemului de stat:
-senimentul ca apartii unui grup (aparent este pro pentru ca satisface nevoia de a ne conecta cu alti oameni, dar ne poate face sa uitam de puterea individuala)
-poti avea mici beneficii atunci cand vrei sa intri la un job (cu scopul de a-ti dezvolta abilitatile, nu orbehaind dupa „siguranta”) fiind perceput ca un cetatean cu „studii superioare”
-unele domenii (ca medicina) le poti dezvolta, invata doar in institutiile de stat (parerea mea), sau poate e mai usor sa iti alegi o facultate de exemplu specifica domeniului in care te intereseaza (in domeniul meu -adica sa merg pe munte, excursii, si sa-mi scriu experientele, am intrat la Geografie, doar ca nu prea mergi pe munte si nu iti dezvolti abilitati de scris chiar daca esti la Geografie si am ales sa ies din sistem)
-legi prietenii cu colegi
Argumente CONTRA:
-inveti sa asculti de autoritate
-iti lasi responsabilitatea in mana statului (la sfarsitul clasei a 12-a, habar nu aveam ce vreau sa fac si consideram ca este treaba lor ce o sa mi se intample mie, pana la un moment dat…)
-puterea anturajului este enorma si poti prelua vicii care sa iti „amorteasca” simturile, declinadu-ti astfel puterea interioara si ascultand si mai obedinent de zeii de la catedra (in clasa a 9-a, cinci persoane din toata clasa fumau, in clasa a 12-a, din 30 de persoane, numai cinci persoane nu s-au apucat de fumat, printre care si eu)
-nu se tine cont de individualitatea elevului/studentului, toti sunt tratati la fel, cu aceleasi informatii, pe cand noi suntem unici, cu nevoi diferite
-nu sunt dezvoltate abilitati concrete/ specifice (doar hartia la sfarsit nu demonstreaza ca esti capabil sa gasesti solutii)
-nu este stimulata creativitatea, ba chiar sunt pedepsiti elevii cu „sinapsele rebele” care ies din norme si facuti de rusine (cand am intrebat : „domn profesor, cu ce ne ajuta Teledetectia in viata?”, mi s-a dat un raspuns de asa natura ca sa nu mai intrebe nimeni asa ceva si sa imi fie rusine ca am indraznit sa-mi pun intrebari)
-sistemul, prin natura sa, ajunge sa te disciplineze in asa hal, sa te pregateasca pentru viitorul job (program fix, trezit dimineata, nu ai voie sa iesi din curtea liceului, pauza mica de relaxare)
-esti tratat ca o cifra, nu ca un om cu suflet, si ne putem da seama se asta din faptul ca societatea te pregateste pentru ce are ea nevoie, nu ca sa-ti fie tie bine (sa inveti sa faci bani, sa relationezi etc). Sa depinzi de ea cu alte cuvinte (prin jobul care ti se ofera, iar daca se intampla ceva, sa nu te poti ajuta singur, sa fi un sclav)
Gata nu mai scriu mai multe ca ma lungesc pana diseara :)))
Super . Multumesc frumos
Nu va inteleg de data acsta, cred ca aste-s urmarile modului de viata care l-ati trait fara familie deplina na-ti avut dragoste deplina de tata …, mama care muncea zi de zi ca profisoara educind alti copii,neavind timp de-al ei,fiind educat de mediul care va inconjura.de aici revin toate coinsecintele,
S-au credeti ca evolutia de astazi a progresat din incarturari c-au autodidacti.
Abilitatile se cultiva din scoala.
Sunt scriitori renumiti, doar cu rezultate de invatamint negative si invers…
Nu pot sa fiu 100% de acord cu tine. Tu negi ca parte din ce esti acum se datoreaza sistemului de învățământ. Actualul sistem de învățământ este lacunar dar nu poate fi ,,abolit,, fara sa oferi o baza de educatie . Dezvoltarea personală este minunata dar fara sa stii sa scrii, sa citesti, sa analizezi ,sa integrezei informația nu ai facut nimic.
Regasesc in cartile copilului meu texte poezii si altele de pe vremea mea 1972-1980.Am 50 de ani (de la 20 la 46 petrecuti in strainatate evident si studii) fetita mea are doar 13ani acum locuim in Romania.
Asa mi-am explicat gradul de inapoiere pe care l-am gasit in randul tinerilor romani satui de o educatie „RECE” .Scoala nu e uzina unde se toarna piese de otel in calapoade ! Scola lucreaza cu un suflet ca sa creeze un suflet competent in ceva.. pentru ceva si cineva!
Pera are dreptate (il citesc si il urmaresc de cand am venit in tara ) ne paste o mare prapastie !
E’ urgent sa luptam pentru a ne uni si sa facem ceva …cu mastodontii din guvern nu te poti lupta, nu au interes sa schimbe altfel chemau experti si se rezolva ..ca in orice domeniu daca s-ar fi vrut!
Deci democratia asta sa ne dea posibilitatea de a ALEGE???? …adica sa se poatea acredita mai multe scoli DIPLOME ECHIPOLENTE …poate eu vreau sa invat sa scriu in alt sistem de predare …
Pot in tara asta sa ma prezint la facultate sa dau un examen fara sa vin cu dosarul de diplome precedente OBLIGATORII ?
Pot sa dau BAC-ul daca am invatat „acasa” daca fac tot perfect ce ii intereseaza unde si de unde am invatat si ce …pe cat poatea azi sa reperzinte un astfel de examen 🙂
Aspectul CONTINUTULUI educational…total dezlipit de realitatea INDIVIDUALA !
Oameni buni astia vor INCA sa ne incalte pe toti cu aceeasi pereche veche de tennisi …si din aceea ponositi de la Finca …nici macar chinezesti !(cinea are varsta mea stie despre ce vorbesc)
Trezirea tinerilor … ca e „moartea cat capra” zicea bunicul si cine nu se adapteaza …piere, demonstra si bietul Darwin !
Pera ideea e clara, ti s-a cristalizat mai demult, strange cati mai multi oameni deocamdata (oastea pt ca va fi razboi) si pe urma se mai vede ce drumuri se deschid ….speram, visam si chiar am fost la o conferinta Alfa si i-am iubit pe toti tinerii aceea dintr-o privire…… imbratisand o Romanie noua si vitala si intr-un moment foarte delicat une educatia va face diferenta intre scalv si om liber.
Sunt si eu pe aici cu voi !
Simona
Simona,sunt convins ca afirmatiile pe care le faci,au la baza analize si convingeri propri. Deci,te rog lamureste-ma urmatoarele:
-In ce consta „gradul de inapoiere”pe care l-ai gasit la tinerii din Romania si de ce crezi ca este efectv determinat (comparativ cu ce ai vazut „afara”)?;
– cum vezi tu o educatie „CALDA”,care sa contrasteze deci cu cea „RECE” de la noi ?;
-daca ne „paste o mare prapastie”in sistemul de educatie cum poti explica numarul mare de rezultate notabile a elevilor romani la olimpiadele internationale (indiferent de domeniu)? Retine,proportional cu numarul de elevi,suntem cu mult mai buni ca SUA,Anglia,Franta,Rusia ,etc.;
-cunosti cate unitati educative (gradinite,scoli,facultati) sunt acreditate in Romania,dupa 1989 si mai ales cunosti ce rezultate educationale obtin? Deci ce intelegi prin „a se acredita mai multe scoli…..” ?;
-spui tu:”poate eu vreau sa invat sa scriu intr-un al sistem de predare”.Poti sa-mi spui,succint in ce consta un alt sistem care sa te invete sa scri mult mai rapid?;
-Nu crezi ca daca ai putea sa dai „bacul” fara a da ,anterior si alte teste (daca ai studiat numai „acasa”),este asemanator cu „norocul” si nu cu „nivelul de cunostinte” in obtinerea unui atestat?;
-Ce intelegi prin „realitate INDIVIDUALA” si mai ales cum poate fi cultivata ea in „continutul EDUCATIONAL” organizat la nivelul unei unitati scolare (de nivel elementar si mediu)?;
-ce intelegi prin „trezirea tinerilor”,in contextul demonstrat de „bietul Darwin”?.
Ma opresc aici,cu speranta ca vei reusi sa ma convingi ca cele spuse de tine se bazeaza pe niste judecati pertinente.In caz contrar ,cred ca ti se potriveste zicerea poetului:”E usor a scrie versuri cand nimic nu ai a spune /Sa insiri cuvinte goale ce din coarde au sa sune”……
Abia astept sa ajunga Scoala Alfa un proiect national si de ce nu, mondial!
Te sustin, Pera!
Argumente contra: ofera iluzia bunastarii si elevilor si parintilor. Iar daca parintii sunt mai orbi, elevii ajung sa fie traumatizati din ambele parti.
Argumente pro: El imi da clientii pe care ii ajut sa intipareasca o alta strategie de invatare si le pot zice sincer ca trebuie sa faca eforturi sa fie diferiti de sistem. Sa nu se conformeze acestuia ci sa isi innoiasca felul de gandire si sa caute adevarul. Sistemul vechi ma ajuta sa ii gasesc pe cei care vor un sistem nou, care vrem nu vrem va veni. Si cand vine, aceasta munca se va incheia. Dupa asta voi gasi altceva spre care sa imi canalizez energia.
Ce-ti mai place sa-ti citesti comentariile!! Tu postezi ca sa-ti citesti singur comentariile! Esti, eufemistic vorbind, cam plin de tine. Cat despre clienti… sistemul actual iti va furniza multa vreme clienti… trebuie sa te ingrijorezi de atitudinea ta pentru ca volens nolens tu tot PENTRU ACTUALUL SISTEM DE EXAMINARE II PREGATESTI, altfel ramai fara clienti. Interesant este si felul ca ii privesti ca pe „clienti” deci ii desconsideri si imi este greu sa inteleg cum educi pentru noua oranduire niste oameni pe care ii desconsideri…
Cea mai mare dorita a mea este sa contribui la aparitia acestei noi scoli de educatie! Dintr-o nevoie, atunci cand a trebuit sa-mi instruiesc copilul folosind o metoda creativa de educatie, a devenit o necesitate, vazand in jurul meu cati copii sufera, fiind dati la o parte pentru ca sunt diferiti de sablonul de robotel, in care ar trebui sa intre elevul actual.
De cca 2 ani, atac din exterior sistemul de educatie printr-o metoda neconventionala de a explica celor mici matematica, cu povesti si jocuri, organizand ateliere si folosind ca material didactic cartea Povestind matematica, pe are am publicat-o in 2014. De ce din exterior? Pentru ca am curajul sa fac asta nefiind cadru didactic, din postura de parinte, inginer, trainer, speaker si mai nou, coach.
Sunt convinsa ca orice notiune poate fi inteleasa si asimilata rapid, daca se transmite prin intermediul povestilor. Daca scoala ta se numeste Scoala Alfa, a mea se cheama Academia Povestilor 🙂
Poate fi aceeasi!
Sunt 90% de acord cu ideile tale si le-ai sintetizat perfect in acest articol. Cine se uita pe http://www.adaptabil.ro vede descrierea acestor probleme poate cu alte cuvinte. Insa marea problema pentru mine este ca incercarile de multe incercari de invatamant alternativ, nu sunt fundamentate, validate stintific, au chestii empirice combinate cu intuitii nu neaparat adevarate si atunci arunca o umbra de indoiala asupra tuturor metodelor „alternative”. Insa cum ai spus, nevoia este cel mai bun profesor si fiecare trebuie sa invete sa isi utilizeze logica, ratiunea, simtul critic si atentia, pentru a se informa, pentru a selecta si pentru a experimenta diferite metode de educatie.
Si un articol scris cu ceva timp in urma despre valoarea diplomelor emise in Romania….http://www.adaptabil.ro/valoare-facultate-romania….
Speranta mea este ca in viitorul foarte apropiat vor fi eliminate din „scoli ” (indiferent sub ce forma vor fi acestea organizate) :competitia si sistemul de notare ca masura a capacitatii individuale de memorare.sper in ACELASI TIMP CA SE VOR INTRODUCE SISTEME DE EVALUARE A PROFESORILOR , SI EVALUAREA PSIHOLOGICA SI A SANATATII MENTALE ( UNII PROFESORI/INVATATORI /EDUCATORI DIN SISTEM AU PROBLEME GRAVE )
Toata viata este o competitie,deci trebuie sa te obisnuiesti de mic cu asa ceva.Faptul ca nu toate competitiile sunt corecte (din punctul fiecaruia de vedere),este o realitate care a fost,este si va fii prezenta in toate colectivitatile umane,deci trebuie sa ne obisnuim si cu acesta siruatie.Crezi tu ca se poate eradica?
Sunt profesoara atât la gimnaziu cat si la liceu. Foarte des sunt întrebată de elevi „la ce ne foloseste ce spuneti dvs?”. Le răspund sincer:la nimic. Apoi ii fac să înțeleagă că „sistemul e defect” si că trebuie să: ne facem frate cu dracu’ si să luam bacu'”. . Copiii mă consideră (de 19 ani profesoara lor de suflet. Liber la concluzii!
Exista o speranta pentru care eu si altii luptam. Profesorii adevarati au nevoie de unelte si o strategie pentru a-si putea face meseria. Ramai aproape si iti promit ca nu vei fii singura in lupta ta.
Sunt aici!
Parerea mea este ca sistemul actual nu trebuie anulat sau schimbat in totalitate. Sunt multi parinti care nu au nivelul educational, timpul, banii, deschiderea etc necesare pentru a se ocupa in totalitate de copiii lor, de la varste f mici pana la majorat. Si atunci copiii trebuie sa mearga intr-un sistem educational, si ne intoarcem la profesori, la scoala. Motivarea se poate introduce la varsta liceului sau chiar la facultate, panaatunci copiii trebuie sa invete sa scrie, sa citeasca, sa aiba contact cu anumite informatii, cu anumite idei, sa deprinda abilitati de analiza, cercetare, memorare.
Ceea ce as propune este reforma invatamantului, introducerea inca de cand sunt mici de materii folositoare vietii ca igiena, sanatatea, educatie financiara, comunicarea, leadership, inteligenta emotionala, spirit intreprinzator, etc Acestea pot fii introduse treptat si intr-un mod pe intelesul lor. As vrea sa spun ca intr-adevar, anumite lectii de la anumite materii au inceput lucrul acesta, sunt povestioare sau pilde cu diverse problemeintalnite in viata, dar mai sunt inca multe de facut.
Asa cum spunea cineva pe aici,invatamantul pana la o anumita varsta trebuie sa fie gratuit, accesibil si aproximativ acelasi pt toti copiii, pentru a le da sansa de a face ceva mai tarziu, ce li se potriveste, sicelui care sta la sat sau la oras sau indiferent de partea tarii. Spuneai Pera ca vor fii mult mai multe optiuni, poate multitudinea asta nu e tocmai buna, am citit ca depresia poate fii data si de existenta prea multor optiuni din care sa alegi, plus ca o directionare gresita a copilului de catre parinti (bine intentionati de altfel, dar poate cu alte valori) catre una din optiuni, este mai greu de corectat ulterior.
Oricum, o initiativa f buna, ceva trebuie schimbat, e bine sa zdruncini oamenii, atentie insa la aruncatul cu pietre 😉
Salut!
Noi avem nevoie de oameni si nu de roboți pt a învăța, pt ca robotii n-au suflet, dar oamenii au. Avem profesori care predau ca niște roboți si in loc sa descopere ce este mai bun în noi ne transformă dintr-o turma de oi ratacite.
Avem nevoie de oameni sanatosi care să poată avea răbdarea să slefuiasca sufletele tinerilor și să îi îndrepte către vocația lor. Nu avem nevoie de profesori care se bucură pt ca a trecut timpul stand pe scaun si sa is bani. Mai au și pretenția să fie respectați, dar din mâna lor nu ies diamante șlefuite ci diamante patate si ciobite.
Avem nevoie de oameni sănătoși care să ridice societatea noastră și nu să ne vândă bucată cu bucată străinilor. Ni se opresc bani pt educație, sănătate, drumuri, pensii samd, dar educația este șchioapă, sănătatea este șubredă, drumurile-s pline de gropi, bani pt pensii cică nu sunt îndeajuns …
Deci avem nevoie de o altă viziune in societatea noastră și sper ca ceea ce încearcă Pera să facă să si reușească.
Si cuțitul e bun în gospodărie, dar folosit cum nu trebuie si de cine nu trebuie este o armă mortală. Cam așa este și cu noul mod de gândire: ideea e bună, dar dacă nu vă fi folosita cum trebuie poate să facă mai mult rău decât bine.
Mergem înainte și vedem ce ne rezervă viitorul luminos. 🙂
O zi plăcută!
D Stefan V
Pera, am incercat sa gasesc mai multe argument pro scoala actuala, mi-a fost greu sa gasesc, pentru ca sunt subiectiva si pentru ca felul in care pe mine m-a influentat scoala difera fata de cum i-a influentat pe alti. probab. Intr-un fel ai dreptate. Parerea mea este ca scoala (facultatea) nu este bune sau rea, ci tine de tine daca stii sa te folosesti de ea si cum o faci. Scoala te poate ajuta intr-o anumita masura, insa eu cred ca este foarte importanta autoeducatia, deoare ce eu am observat la mine ca sunt mai motivata fata de lucrurile pe care eu mi le doresc sa invata si de care sunt pasionata, decat fata de ceea ce mi se preda la scoala. Ceea ce mi se pare cel mai grav este ca scoala ucide initiativa din oameni ( am vazut chestia asta timp de 12 ani si mai tarziu la facultate ) si ca studentii/elevi se bazeaza de multe ori doar pe ceea ce invata la scoala fara sa aiba curajul/curiozitatea sa
caute mai mult, sa vada si alte persepective.
Parcă mi-ai scormonit în minte şi în suflet şi ai scris exact ceea ce simt şi îmi doresc pentru viitorul copiilor mei.Felicitări!!!
De ce nu pot pune comentariul?
Invatamantul de stat exista pretutindeni in lume, la concurenta cu invatamantul particular si cu diversele cursuri oferite de ong-uri sau alte organizatii. Nici o legatura cu mineritul, comparatia nu are fundament. Articolul pare a fi scris de un diletant in problema respectiva, doar din dorinda de a vinde un produs-Scoala Alfa. Adica, lasati dracului invatamantul de stat si cumparati de la mine. Iar crizele existentiale ale autorului sunt irelevante pentru chestiunea pe care o pune in discutie.
Invatamantul de stat, e oricum numai gratuit nu. Numai cate „fonduri” platesti, plus cadouri peste cadouri, plus manuale dintre cele mai idioate.
Nu te scapa de grija copilului ca sa poti munci, ba din contra. De multe ori ii lasi ok, si ii iei cu capete sparte, maini rupte, si asa mai departe.
Iar socializarea? Sa fim seriosi. E o socializare fortata, intr-un colectiv pestrit, unde esti obligat sa suporti o gramada de…inadaptati (ca sa nu-i numesc altfel) doar pentru ca trebuie si ei integrati, chiar daca e imposibil ca orele sa se tina in conditii decente.
Invatatul scrisului si cititului? Majoritatea copiilor le stiu deja cand ajung acolo, motiv pentru care se plictisesc si deranjeaza orele (care oricum sunt plictisitoare si chiar enervante)
Sunt profesor de istorie. Sunt de acord cu tine Pera.
Vreau sa ies din sistem, dar inca ma zbat fara sa gasesc solutii.
Care va fi cel mai rau scenariu pentru profesori in viitor, dupa parerea ta, Pera? (uneori eu gasesc motivatie, punand raul inainte)
Imi place mult istoria, dar cine ar avea nevoie de istorie astazi? Nu prea am gasit raspunsul…
In acelasi timp sunt scriitor si poet. Imi doresc enorm acest lucru si voi lupta pentru asta. Nu reusesc sa monetizez inca aceasta vocatie, dar voi lupta pana la capat pentru vocatia mea.
Citind blogul tau, cartile tale, ale lui D. Zarnescu si M. Simion mi-am dat seama ca:
Sunt scriitor, iar „in timpul liber” sunt profesor! Succesul depinde doar de mine!
Multumesc Raul pentru ca mi-ai scris. Cel mai rau scenariu l-am zis mai sus. Ca minerii din Valea Jiului. Sistemul actual este deja irelevant si va deveni depasit . Nu oamenii din el sunt devina, sau profesorii ci felul in care se respecta legile sistemului care au fost create acum 100 de ani. Profesori cu initiativa ar fi multi, dar sunt imediat pusi la punct de ”sistem”.
Voi continua sa scriu despre viziune si desi sistemul e condamnat, oamenii din el nu sunt. Eu cred ca profesorii din vechiul sistem sunt salvarea si voi explica exact si cum.
Am zambit si mi-am spus in gand: „Aha! Deci asa!”. Am avut dreptate, sistemul tau se sprijina si chiar se foloseste de actualul sistem. Profesorii sunt cheia. Si daca le oferi „clienti” si un venit in plus, ii vei avea de partea ta. Doar ca un calculator nu va tine loc de profesor pentru nimeni. Astept continuarea, ca la o telenovela care te-a prins si, desi stii ca e pierdere de timp, vrei sa vezi finalul, in speranta ca vei invata ceva bun si nou, macar de data asta.
Asta e mentalitate din aia cum au pustii care joaca CounterStrike, stau la panda ca sa loveasca pe aia care risca si au initiativa, si se felicita nu ca el e geniu ci ca altul a gresit. Cine nu greseste nu munceste.
cand explici ca profesorii din vechiul sistem (care o fi ala) sunt salvarea? Si fara cuvinte pompoase –
Foloseste mai mult decat crezi. Voi scrie mai detaliat
Raul, istoria iti va folosi pentru ca poti privi pe scara cronologica traseul sistemului, cum se intareste si slabeste in acelasi timp. Desigur poti sa ii adaugi si altceva si poti imprima deja claselor la care predai ceva din ce gasesti aici.
nu sunt de acord cu ceea ce ai scris, aberatii, tu cum oare te-ai format pt. viata? oare nu sistemul educational asa cum este el ??/,,,te-a format si pe tine?,dar ai avut mai mult noroc decat altii,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,la reusita in viata. Mai gandestete si nu mai aseza sistemul educational la gunoi pt. ca nu este asa. Daca nu iti convine de ce nu pleci in alta tara?–-sa vezi daca acolo vei reusii?.
Nu prea cred ca oamenii ca Pera au reusit datorita sistemului. Si nu uita, cartile pe care le vinde din drepturile de autor ii produc venituri care sunt impozitate si destui se duc pe acest sistem de invatamant aflat in hemoragie. Asa ca are dreptul sa zica ce vrea. Si eu am acelasi drept si il rezerv sa iti spun ca esti paralele cu toate dreptele concurente din planul logicii.
Mulam Vali pentru sustinere. Ai muncit ceva la articolul asta 🙂
Imi vine in minte un articol despre Elon Musk, si de ce are el asa un succes.
Pentru ca gandeste bazat pe principii de baza, si pentru ca are convingeri sanatoase despre ce se poate face azi. Majoritatea oamenilor au convingeri foarte specifice despre ce se poate realiza in ziua de azi, dar convingerile provin din generatii anterioare. Avem cam toti convingeri invechite, chiar cu 30-40-50 de ani, despre ce este posibil. Nivelul de tehnologie si ceea ce se poate realiza azi este complet altul. Si Elon Musk mereu se gandeste la ce este posibil azi, cu tehnologia de azi, si in lumea in care traim azi.
El nu e neaparat extraordinar pentru ca vede lumea intr-un mod magic si are o viziune extraordinara. E doar ca el vede lumea reala, in timp ce marea majoritate vedem lumea drept ce era posibil in urma cu zeci de ani. El e un om normal care vede lumea reala, si oamenii care sunt in transa convingerilor invechite il vad extraordinar.
Sau metafora: o gramada de masini de scris se uita la un computer si toate zic in cor: vai dar ce masina de scris inteligenta este!
http://waitbutwhy.com/2015/11/the-cook-and-the-chef-musks-secret-sauce.html
Cate poezii am memorat eu fiind eleva si apoi impreuna cu copiii mei cand ei trebuiau sa memoreze, ar trebui sa fiu poeta sau scriitoare.
Nu stiu la ce ne ajuta, majoritatea le-am uitat demult desi le-am repetat ore sau zile.
Dezvoltarea abilitatilor concrete si specifice fiecaruia, eu sunt pro si sustin proiectul si pe Pera (care nu se lupta cu morile de vant )
Școala alfa se aplica pentru toate nivelurile de studii și domenii?
Toate e mult spus. Am facut un top al prioritatilor culese din problemele cu care oamenii se confrunta si incepem prin abordarea lor. Apoi ne extindem si adaptam.
Citind si recitind mi-am dat seama ca problema este si omul din sistem. Eu recunosc ca fac bani din cauza celui actual, am o mica intreprindere individuala de meditatii, care ridica elevi din zona cenusie si confuza cultivand placere pentru invatare. Si imi fac treaba foarte bine; mai mult decat atat am reusit sa dovedesc ca ii tratez ca pe niste oameni ce au nevoie de ajutor, si cel mai mult ma bucura ca parintii imi dau creditul de incredere. Daca vei creste pe cineva ca pe un robotel, cand va trebui sa ia decizii va fi in criza de idei si o sa fie usor influentabil si victima celor ce par ca au intentii bune, dar in realitate au intentii rele.
Sunt unii care acuza lipsa de recunostinta pentru dascali. Eu am avut dacali formidabili pe vremea mea intre 1989 si 2001, dar au imbatranit si au fost inlocuiti cu premiantii la evaziune fiscala. Nu isi dau silinta la scoala ca sa ii aiba clienti la meditatii…dar unii elevi si parinti nu sunt asa usor de rapus de sistem si apeleaza la mine. Ei stiu ce vor si vor sa aiba baza solida de cunostinte pentru ce vor sa faca mai departe. Restul e treaba lor
D-le Novacovici, cred ca este cel putin riscant sa va aventurati in a face astfel de afirmatii transante cu privire la viitorul sistemului national de educatie si al cadrelor didactice.D-voastra trageti niste concluzii care se doresc a fi cu un anumit grad de generalitate, analizandu-va propriul parcurs scolar si uitand ca sistemul national cuprinde peste trei milioane de scolari la toate ciclurile.Ceea ce d-voastra dati ca si contra argumente ale sistemului dovedesc clar ca nu cunoasteti in acest moment ce se intampla in invatamantul preuniversitar, fiindca daca ati cunoaste aceste lucruri atunci puteati vedea ca ceea ce considerati puncte forte la viitorul sistem de instructie, pe care vi-l imaginati, sunt lucruri care se intampla din plin in acest moment.Eu nu vreau sa intru intr-o dezbatere de fond pe aceasta problema, in acest mod, cum recunosc de asemenea ca sistemul actual are o serie de neajunsuri, dar pana la o abordare apocaliptica ca aceea din articol este o cale lunga si nu se va ajunge niciodata la situatia pe care o anticipati.Asa ca, in concluzie, feriti-va de astfel de generalizari si predictii catastrofale care nu vor deveni reale niciodata.
Chiar astazi am incercat sa dau de profesoara cu care imi dau licenta,nua vrut sa ma ajute.Am aflat de ce,vrea bani…mizerabil.
P.S. Pera cine o sa fie profesorii Alfa?
Salut. Profesorii alfa vor fi cei din comunitate care isi doresc si care vor trece printr-un proces de formare.
Salut Pera,
Subiectul deschis este atât de vast încât ar trebui să scrii mai multe cărți pe tema asta. O să aleg câteva idei.
În primul rând, sunt adeptul educației prin joc, prin simularea unor situații reale și apoi transmiterea cunoștințelor (tot prin jocuri didactice) pentru că este cea mai eficientă metodă de învățare (caută pe Google „piramida învățării”).
În al doilea rând, da, sunt de acord cu tine în ceea ce privește noua educație. Actualul sistem de educație de stat nu mai poate fi eficientizat sau reformat; trebuie revoluționat.
Consider că această revoluție a început în momentul în care au apărut primele alternative educaționale, de la sistemul Montessori (apărut în jurul anului 1900) până la (de ce nu) Școala Alfa.
Vei avea multe încercări și vei avea nevoie de toată voința și puterea ta pentru a pune pe picioare acest sistem.
Sunt convins că ai un plan pe care îl urmezi, dar vreau să-ți mai spun ceva: stabilește foarte clar care este publicul tău țintă, mai exact, care este vârsta „clienților” tăi, pentru că, se știe, copiii învață diferit în timpul creșterii.
Pe de altă parte, nu știu dacă ai intrat recent într-o sală de clasă și să-i urmărești pe copii. Eu o fac zilnic. Din păcate, acolo unde merg eu, dacă pun o simplă întrebare: „cu cine locuiești?”, răspunsul „cu mama și tata” vine de la unul sau doi copii dintr-o clasă întreagă.
Nu vreau să scriu aici despre efectele acestei situații.
Pe de altă parte, am văzut care sunt rezultatele lipsei școlarizării în rândurile populației defavorizate. Sunt adolescenți care nu știu să scrie. În curând vor avea copii și îi vor educa așa cum știu ei. Situația se va perpetua.
Sunt curios dacă ai vreo idee sau soluție pentru ei.
Mă opresc aici așa că, te felicit pentru inițiativă și îți doresc succes!
Eu te susțin,
Ruva Gabriel
Da, sistemul nostru de invatamant este la pamant.
Sunt total de acord cu cele scrise de tine! Sunt mama a cinci copii cu varste cuprinse intre 7 si 22 se ani si am testat toate fatetele subiectului pe care l-ai propus . In cele din urma am optat pentru educatia acasa, acolo unde eu sunt ministrul invatamantului 🙂 si eu creionez proiectul de educatie al copiilor mei. Asta fiindca doresc ca, la 18 ani, sa fie niste tineri capabili sa se incadreze in societate, sa stie ce vor si cum sa obtina asta, sa aiba abilitati reale pe care sa le prezinte pe piata muncii, sa aiba un spirit puternic, sa aiba posibilitatea de a-si dezvolta si pune la lucru talentele…. si lista ar putea continua.
Extraordinar! Mi-ar placea sa imi spui mai multe.
Subiectul este vast…nu stiu cu ce as putea incepe! Cert este ca nu mai pot astepta o reforma viabila in invatamant….copiii cresc repede! De aceea am pus mainile pe „coarnele plugului”, cum se spune, si am inceput aceasta munca migaloasa, inspirandu-ma de la alte familii prietene sau cunoscute care au facut asta. Acesta este primul an….recunosc, am avut ceva emotii inainte sa incep, dar acum imi dau seama pe deplin ca suntem pe un drum bun, acela al educatiei personalizate care tine cont de nivelul, ritmul, preferintele si aptitudinile elevului.
Cred ca exagerezi (nu stiu daca intentionat,sau nu).In afara de faptul ca ingrijirea unei „case” cu sapte copii plus un sot(cred),in conditiuni onorabile,iti ocupa mult timp,nu stiu cum de esti capabila sa faci fata cunostintelor cerute de materiile atat de diverse studiate in scoala.Poate ne povestesti cum decurge o zi din viata ta de gospodina si profesor „multilateral dezvoltat”. Sa nu-mi spui ca ai si o slujba!!
Serviciul meu este bunastarea caminului! Decizia aceasta nu am luat-o cu usurinta, am intors-o pe toate partile inainte sa trec la fapte. Home-schooling-ul functioneaza dupa alte principii, nu este ca in invatamantul traditional . Dupa cum am mai zis, subiectul este foarte vast si nu cred ca aici este locul potrivit pentru o dezbatere.
Doar un lucru mai mentionez: in urma acestei schimbari, traiectoria educationala si academica a copiilor este vizibil ascendenta, pe toate planurile. Si asta ma bucura si ma incurajeaza sa continui!
Vorbe goale,adica lipsite de continut „educational si academic”.In momentul in care nu esti capabila sa incropesti un raspuns care sa-ti probeze,macar si la modul general ,afirmatiile ,inseamna ca vorbesti ca sa nu taci.!!!
O simpla cautare pe Google te-ar lamuri mai mult decat as putea-o face eu aici, cu un comentariu off-topic. Eu n-am intrat in discutie ca sa propun alternative, ci ca sa-mi spun parerea.
Revenind la subiect, consider ca, deoarece am o parere ferma si argumentata despre acest subiect, ma simt responsabila si sa trec la fapte, nu sa ma rezum la a ma lamenta pe vreun forum si a astepta ca altii sa faca reforma pentru mine special! Nu este nevoie nici sa ma justific, nici sa obtin aprobarea opiniei publice, este suficient ca am gasit o alternativa legala si functionala pentru familia mea!
Fara sa mai mentionez de lipsa unui colectiv de aceeasi varsta cu copiii, care cine stie ce consecinte va avea pe termen lung.
Subiectul m-a intrigat, asa ca am cautat pe internet, mai ales ca stiam ca se practica in SUA. E nevoie de o scoala-umbrela, acreditata, care nu e romaneasc, ci straina, americana mai ales, si cu plata si care va elibera diplomele. Programa e diferita, activitatile la fel, coordonate de parinti sau de alte persoane.
Ca dezavantaje ar fi costurile mari, fata de scoala romaneasca gratuita, cum bine preciza cineva, si lipsa unor persoane competente care sa te poata indruma. Dupa parerea mea, asa cum vad eu, este ceva intre fac temele cu mama, am meditatii la anumite materii si ma duc la diverse cursuri si sport, adica ce fac si copiii nostri in afara scolii.
Cum v-ati simti daca ati afla ca doctorul chirurg care va va opera a absolvit medicina si restul la „home -schooling”?
Sincer, cat se poate de sincer, as fi deosebit de increzatoare l deoarece, daca a optat pentru medicina, inseamna ca aceea este vocatia dansului si a muncit cu seriozitate ca sa isi implineasca visul!
https://www.youtube.com/watch?v=2z3fzQrfPSg
Într-un fel așa cel. Cel puțin la mine a fost relativ bine în generală unde deși învățam destul de bine la matematică atât eu cât și alte persoane niciodată nu am fost trimiși la olimpiadă. Ulterior am aflat că profesoara mea de matematică nu a mai făcut asta de ceva vreme deoarece acolo unde se dădea olimpiada județeană, adică în reședința de județ, celor care erau din afara reședinței de județ, cum era și cazul meu li se scădeau abuziv notele dacă ar fi ieșit pe locul întâi oferindu-le întâietate celor din reședința de județ.
Asta arată cât de puțin valorează elevii cu adevărat dotați pentru sistem. Bineînțeles cei care mergeau mai departe nu reușeau la etapa pe țară. Cunosc o persoană ce a fost jicnită de fiica unei inspector școlar de istorie pe facebook „cum de o țărancă proastă ca tine a ajuns olimpică”. Vă dați seama ce caracter au specimene astea.
La liceu lucrurile au fost absolut mizerabile. Deși am fost la profil de matematica-informatică intensiv informatică profesorul de matematică nu știa să explice pe înțelesul nostru, în clasa 11 și 12 nea impus să învățăm la școală după cele mai mizerabile cărți de matematică din românia cele de la sigma. Practic dacă intenționai să înveți singur după acele cărți îți era imposibil, pentru că nu erau explicații complete și nici rezolvări complete. Abia după terminarea liceului am aflat de cărțile de matematică ale lui Ganga care sunt cele mai bune din românia. Mă întreb dacă profesorul meu de matematică ar fi avut cu adevărat interesul să învățăm de ce nu nea pus la dispoziție cele mai bune materiale. Bineînțeles dacă era vorba de meditații imediat era dispus să le ofere contra unei sume mari.
În ceea ce privește informatica unde tot profesorul de mate era profesor nu știa aproape nimic. Mă întreb cum unul ca el ajunge profesor. Cu soția lui am avut oroarea de a face informatica în clasa 11. Știa și mai puțin decât profesorul dar ne jicnea, spunea că ea stătea nopți întregi când era la facultate să învețe și că noi nu învățăm. Dar repet ea nu știa aproape deloc programare, venea cu programele scrise pe foaie, tot materialul pregătit dar logic nu ne explica nimic. Ulterior am aflat că din cauza unei probleme legate de lipsa acreditării facultății ei, a făcut facultatea la o universitate privată celebră în sens negativ din București nu mai e profesoară.
Cât despre profesoara de română în clasa a 12 intra nervoasă în clasă și spunea că – e plină de *raci și că are oferte de nota 2 pentru cine vrea.
Profesorul de geografie pe care l-am avut de la începutul liceului era foarte schimbat în clasa 12. Spunea de noi că suntem generație de proști, că o să ajungem să muncim în Spania la căpșuni, că n-o să fim în stare nici la benzinărie să ne angajăm.
Vreau să subliniez prin acestea că cel mai urât profesorii sau comportat cu noi în clasa 12 care era cea mai importantă.
Și practic ceea ce era mai important pentru mine în liceu matematică și informatică(mă refer aici la programare, algoritmică cum era în programă) nu am făcut la modul serios cum fac alte licee.
Sistemul de învățământ este absolut corupt. Practic liceul a fost pierdere de timp pentru mine.
Eu sunt de acord cu introducerea unor teste gratuite de competențe și aptitudini cum este de exemplu MBTI, consilere psihologică serioasă pentru carieră toate astea în timpul clasei a 8-a, iar la liceu materia să fie strict orientată pe specializare. De exemplu la mate-info nu ar trebui să existe geografie, istorie, muzică și altele din moment ce acestea s-au făcut în generală.
Ar trebui ca odată ce termini liceul să fi foarte bine specializat în domeniul pe care îl termini, ceea ce nu se întâmplă din cauza materiilor inutile.
Sunt foarte multe de zis, dar asta e concluzia, sistemul de învățământ actual e o mare mizerie, nu ajută elevul. Elevul e tratat ca un produs de pe urma căruia profesorii își iau banii. Bineînțeles nu toți profesorii sunt așa, dar sistemul permite unor persoane care nu au tangență cu educația să fie profesori și să strice viitorul unor tineri cu foarte mult potențial.
Aș fi scris mai mult dar nu știu câți vor citi, aștept cu nerăbdare comentarii!
Felicitari pt. noua sc. infiintata @ ce n are avize mec,sanitare isu ….DORESC SI EU SA MI CONTINUI STUDIILE IN SC TA, cu toate ca sunt la pensie din acel sistem de inv. de la care eu iau partea buna acumuland o bogata exp., Sunt si eu de acord ca cel mai bun prof. e nevoia, asa cum foamea i cel mai bun bucatar Este f. adevarat ca la absolvirea unei forme de invatamant iti lipseste sc. vietii pe care o parcurgi apoi. Sansa noastra este ca te putem avea ca mentor pt. care suntem recunoscatori si trebuie sa ti multumesc din suflet Va mai spun un adevar, pe care l am verificat personal ‘meseria nu se invata ci se fura”. Va sfatuiesc si indemn sa fiti ‘ hotii de meserie „
Sunt mamă a doi copii de 18 şi 16 ani şi cum treaba copiilor este să crească, a şcolii să-i direcţioneze conform standardelor învăţământului actual, iar a mea să le dsechid mintea şi să-i învăţ să gândească, am optat pentru o variantă proprie: şcoala obligatorie + şcoala noastră proprie, cea de acasă, în care fiecare, pe rând, a fost profesor şi elev şi a adus în discuţie subiecte din diferite domenii cu argumente pro sau contra. Blamăm foarte mult sistemul de învăţămând actual, uitând că şi noi suntem produsul acestui învăţământ. Rolul şcolii nu este de design: se duce copilul 4-6 ore/zi să aibă de unde veni, să facă teme şi să obţină diplome pe care să le afişeze pe perete cu fundiţă. Scopul şcolii nu este o diplomă ci cu ce rămâi în cap şi cum poţi transforma datele în informaţii. În faţa copilului stă profesorul, o sursă de date şi informaţii. Treaba elevului este să afle şi să întrebe de ce e aşa şi nu altfel. Şi dacă nu-i place cum este, să facă în aşa fel încât să fie altfel. Pentru asta trebuie să vrea, să ştie şi să poată. Obiectivele trebuie să fie clare, realiste adică realizabile şi cu termen. Visatul e liber dar nu ţine de foame. Fiecare om are diferite tipuri de inteligenţe şi abilităţi care-l fac unic. Până în momentul în care va alege ce să facă cu ele, are timp să se gândească, să se răzgândescă şi să se gândească din nou. Între timp mai trebuie să şi trăiască şi o diplomă îi asigură un venit direct proporţional cu ultimul nivel de învăţământ absolvit. Pentru a încălca regulile, e neapărat necesar să le cunoşti extraordinar de bine. O zi frumoasă, Pera!
Buna ziua tuturor!
Subiect interesant, de actualitate. Am fost elev, student si acum sunt parinte de peste 14 ani. Profesor nu am fost.
Dle. Pera (cred) ca iti inteleg anumite frustrari si le recunosc si la unii dintre comentatori.
De asemenea recunosc teorii fara o baza stiintifica despre rolul scolii in 1900! Sunt simple speculatii semidocte.
DOMNILOR fara actualul sistem de invatamant nu puteati face aceste comentarii – multi dintre dvs. deoarece in sistemul actual – cel putin in preuniversitar – ati invatat sa scrieti si sa cititi!!
GRATIS!!!!! AICI S-A PUS BAZA EDUCATIEI VOASTRE!
Scolile private preuniversitare sunt scumpe raportate la veniturile celor mai multi dintre romani!!! Ca sa nu mai vorbim de invatamantul superior!!! Si le permiteau parintii dumneavoastra?! Dvs. vi le permiteti pentru copiii dumneavoastra?
Laudabila initiativa de a forma o noua scoala dar cred ca va referiti la un nou sistem de invatamant axat pe individ, dorintele lui corelate cu capacitatile si aptitudinile naturale. Astfel fiecare isi va gasi locul in societate si va duce viata (spirituala si materiala) pe care o doreste si o merita.
Disparitia sistemului „in cativa ani” este o exagerare – sper stilistica – deoarece nu vom reusi sa creem in „cativa ani” (indiferent de cat mult ne dorim!) un nou sistem de invatamant considerat de mine si de dvs. sanatos si corect.
Si, retineti, trebuie sa ne folosim de TOT CE ARE BUN sistemul de invatamant actual: metode, oameni etc. Este ineficient si prosteste sa distrugi in loc sa reparametrizezi si sa optimizezi! Istoria a demonstrat-o!
Cat de limitata e scoala romaneasca, se vede in gandirea celor care comenteaza. Pentru simplul fapt ca se va numi SCOALA ALFA, multi trag concluzia ca se vrea a fi inlocuitorul scolii de stat si al claselor primare.
De fapt, denumirea corecta ar fi UNIVERSITATEA ALFA, ca sa nu o mai confunde toti mediocrii si fundamentalistii (cu IQ sub medie) cu invatamantul primar de la stat.
Pera va face o SCOALA A VIETII, pentru adulti, in care veti invata sa va MATURIZATI, sa va ADAPTATI, sa FUNCTIONATI corespunzator in lumea reala. Va fi ceva COMPLEMENTAR invatamantului de stat, tot mai ineficient ca si rezultate.
Cand statisticile indica sub 20% absolventi de facultate care se angajeaza in domeniul pentru care s-au pregatit, inseamna ca avem O VERIGA LIPSA. Pe care Pera e pregatit sa o furnizeze celor care au ochi sa vada, si urechi sa auda.
Cat de frumos ati vorbit si da, toata lumea e de acord ca avem nevoie de imbunatatiri si de ajutor in invatamant. Dar nu asta a spus si Pera in articol, nu aceasta este atitudinea care transpare din cuvintele lui. Sa inteleg ca sunteti implicat si stiti exact ce pregateste el?
Nu stiu daca Pera are nevoie de astfel de „propagandisti”,dar sunt convins ca ai facut scoala „la stat”atunci cand scri:
-„ca si rezultate” ,in loc de „ca rezultate”.(.”sI” se foloseste numai pentru a evita o cacofonie);
-dupa „O VERIGA LIPSA” se punne virgula,nu punct.
Ca regula generala retine ca prea mult patos de multe ori strica.
Stimate Domn va recomand sa cititi cu mai multa atentie atat articolul cat si comentariile. Veti observa ca se vehicuLeaza ideea SCHIMBARII sistemului de invatamant actual – cel de stat de la gradinita la universitate si post universitate – cu alt sistem de invatamant „din care face parte si „Scoala Alfa”. Si sunt de acord cu Pera ar trebui otimizat si reparametrizat acest sistem de invatamant. Dumneavoastra prin atitudine si limbaj imi demonstrati ca sunteti foarte departe de a fi inceput sa studiati la SCOALA VIETII. Mult succes!
pai de ce nu combinati utilul cu placutul ?!! tot ce invatati la scoala de ce nu e pt voi in deplina armonie cu aspiratiile voastre ?!! si pana La urma vreti niste concetateni cu reusita financiare dar lipsiti de cultura ?!!! niste Gutza… niste manelari…cocalari ….
Parerea mea Pera,e ca trebuie sa-ti faci o comunitate cu oameni valorosi.Cu ei poti sa incepi un experiment ,gen liceu privat.Daca merge ,poti sa te extinzi spre facultate,l-Vlll ,etc.
Eu unul ,as rupe o zi dintr-o saptamana pentru munca voluntara si cred ca mai sunt si alti voluntari.
@Robert, care spune:
„E posibil sa-l lasam pe Dumnezeu in afara discutiei.
Argumentati foarte interesant,dar stricati totul cand bagati religia unde nu isi are rostul.”
Tocmai pt ca Dumnezeu e tot timpul lasat in afara discutiei, s-a ajuns la debusolada de azi.
E ca si cand iti renegi familia, identitatea si pe tine insuti. In primul rand Dumnezeu ESTE cunoastere, evolutie si implinire pe toate nivelurile de existenta. Fara Dumnezeu lumea nu are sens si lucrurile nu au profunzime, sunt eminamente plate si sterile.
Daca va intereseaza:
http://www.ziaristionline.ro/2015/05/28/prof-univ-dr-ilie-badescu-era-necredintei-scrisori-din-continentul-paranoia/
Din pacate foarte multi oameni il invinuiesc pe Dumnezeu, pe care nici nu-L cunosc, de niste experiente sucite pe care le-au avut in legatura cu credinta. Nu e de condamnat ca le-au avut, ci e de plans ca nici macar nu incearca sa vada cum stau lucrurile cu adevarat dar arunca cu parerea.
Exact asta cred si eu. Credinta face parte din fiinta mea, iar daca i s-a parut interesanta argumentarea, este datorita acestui fapt.
Sa inteleg ca tu l-ai cunoscut pe Dumnezeu? Ai stat la cafea cu el sau ce? Probabil i-ai cerut si numarul de telefon. :)))))))))))
Stimate domn, permiteti-mi sa nu dau demnitate intrebarilor dv printr-un raspuns.
Daca ati fi lasat deoparte tupeul, aroganta si hlizeala de care faceti dovada, am fi putut avea un dialog civilizat.
Corina,pentru tine D-zeu este o realitate obiectiva,sau un refugiu pentru rezolvarea problemelor fara un raspuns „pamantean”?
Pentru mine Dumnezeu e o Persoana cu care vorbesc zilnic, de la care primesc raspuns atunci cand stiu sa intreb, care de multe ori tace, care ma accepta asa cum sunt dar nu-mi incurajeaza prostiile, care mi-a dovedit ca ma iubeste, care ma face sa vreau sa fiu un om mai bun decat am fost ieri, imi arata pe rand toate minusurile pe care le am si-mi arata si caile prin care le pot indrepta, o Persoana pe care de multe ori nu o inteleg dar stiu sigur ca nu da gres NICIODATA, si de care mi-e rusine atunci cand calc pe bec.
E o Persoana pe care mai mult nu o cunosc, dar care ma cunoaste mai bine decat voi ajunge eu sa ma cunosc vreodata, e Persoana fara de care viata mea nu are sens, profunzime si frumusete si fara de care nu pot trai.
E Persoana datorita careia imi plac mult oamenii, animalele, florile, cerul, pamantul si stelele, de la care am invatat si inca invat lucruri pe care familia nu a stiut sa mi le dea, Persoana care si-a dat viata ca mie sa-mi fie bine, care mi-a aratat intunericul ca sa pot aprecia Lumina, care ma odihneste atunci cand mi-e greu.
E Persoana de care nu te plictisesti niciodata, iar libertatea in relatia pe care o avem e absoluta. Avem o relatie din care pot pleca oricand dar nu vreau.
Corina,numindu-L pe D-zeu „Persoana”(chiar si cu P),il asemeni fizic omului. De ce ai aceasta convingere ?
Omul seamana cu Dumnezeu, nu Dumnezeu cu omul. Cand Logosul s-a intrupat a luat chip de om dar n-a parasit Cerul. Omul este persoana (oricine ce ar zice), iar persoana nu poate fi creata decat de o Persoana. Dumnezeu nu e papusar.
Convingerea mea vine mai ales din ce-am trait pana acum, experiente despre care nu pot sa va impartasesc din motive lesne de inteles.
Daca va intereseaza, puteti citi – Iisus Hristos sau restaurarea omului – scrisa de pr Staniloae; e un pic greu de digerat, dar merita.
Corina,cred ca ai macar si niste notiuni elementare despre Cosmos.Referindu-ma numai la adevaruri clare,se stie ca exista milarde de galaxii cu sute de miliarde de stele (ca „luminatorul de zi” al nostru),cu mii de miliarde de planete.
1.Cum iti explici ca in Biblie nu se spune nici macar un cuvant despre ele?;
2.Un principiu statistic spunne ca la un numar atat de mare de planete,este practic imposibil ca macar pe una din planete sa nu existe viata.De ce oare D-zeu nu ne-a spus nimic?
As vrea sa reafisati comentariul pe care l-am postat ca raspuns pt Valeriu. Va rog.
Reiau ceea ce se pare ca nu se vrea postat.
1. „Întru’nceput (1) a facut (2) Dumnezeu cerul si pamântul (3)”.
Fiecare numar are notele de mai jos:
(1) În interiorul dimensiunii nemarginite si
atemporale a lui Dumnezeu, atunci când El, prin
propria Sa vointa si putere, a hotarât ca lumea
sa aiba un început. „Întru’nceput” (en arhé) sugereaza
ca Dumnezeu transcende începutul, ca
El este anterior oricarei miscari. Arhé însa înseamna
nu numai început, ci si principiu (tradus
în Vulgata prin principium), adica conceptie,
regula, norma, punct de vedere. Textul preconizeaza
ideea întelepciunii creatoare (Pr 8.22-31),
a Logosului (Cuvântului) creator (In 1.1-3).
(2) Grecescul poiéo = „a face”, îl traduce pe
ebraicul bara’, un verb care în VT este întotdeauna
folosit pentru a exprima actiunea creatoare
a lui Dumnezeu. Vulgata (si unele versiuni moderne)
îl traduc prin „a crea”, echivalentul românesc
al lui „a face”. Verbul e mult mai explicit
în 2Mac 7.28: Dumnezeu a facut totul din nimic
(ceea ce exclude prezumtia unei materii preexistente).
Românescul „a face” înseamna nu numai
a crea (din nimic), ci si a crea în mod organizat,
potrivit unui plan, în etape prestabilite si cu o
finalitate clara.
(3) Prin „cerul si pamântul” (ebraism) se întelege
rezultatul creatiei, cosmosul ordonat, „existenta
întregului univers” (Sf. Vasile cel Mare).
Alti Sfinti Parinti înteleg lumea îngereasca si cea
materiala.
Lucrurile sunt explicate si mai lamurit si, mai mult, cu referiri stiintifice in cartea lui Serafim Rose – „Cartea Facerii, crearea lumii si omul inceputurilor”.
2. Nu stiu daca pe alte planete exista sau nu viata ca a noastra, sau asemanatoare, – flora, fauna, om, cert e ca pe planeta noastra a decis Dumnezeu sa se intrupeze, pentru noi astia de-aici, ceea ce ma face sa cred, ca si pe altii mai luminati decat mine si cu care am discutat, ca nu mai sunt oameni ca noi pe alte planete. Mai ales ca Cosmosul a fost creat pt om, el e cununa creatiei, deasupra lui nu sta decat Dumnezeu, nici macar ingerii. Scrie si in Scriptura. De aici si inversunarea satanei pt a pune mana pe un suflet de om. Omul e invidiat de acesta pt ca Dumnezeu l-a pus stapan pe om peste toate, stapanire pe care Lucifer o voia pt el, ba mai mult voia tronul lui Dumnezeu, ceea ce nu se poate in veci de veci.
Citind cartea recomandata mai sus, va spun ca invidiez lumea de la inceputuri, ce-as vrea si eu asa una!
Cosmosul e populat, e adevarat, dar nu cu alieni pe care ii vedetii la tv sau aiurea. Orice traitor in adevar al dragostei lui Dumnezeu va va spune ca de fapt cerul e foarte populat de creaturi, traficul e intens iar scenele, daca ni s-ar permite sa le vedem, sunt de o grozavie infricosatoare, Afganistanul si alte locuri conflictuale de pe Terra sunt pistoale cu apa. Acolo sus lupta e crancena, iar cei negri nu sunt deloc dispusi sa piarda.
Ca sa inchei, Dumnezeu a spus si spune atatea lucruri pt cine are urechi, dar oamenii nu mai sunt dispusi sa auda, daramite sa asculte, si mai putin sa faca ceva. Cu scuzele de rigoare pt termeni, imi dau seama ca lumea, in general, pute de lene, delasare si lasitate. Exceptiile sunt cei care vor sa faca ceva pt ei si pt semenii lor, care s-au saturat sa stea cu fundul in balta.
Deci, Dumnezeu nu are de ce sa ne mai spuna de alte lumi cat inca pe a noastra interioara n-o cunoastem aproape deloc. Ar fi ca si cand ai da de mancare sarmale unui copil de vreo doua saptamani.
Ati deviat …subiectul este scoala pentru copiii nostril sau chiar pentru noi.
Daca ati fi citit cu atentie ati fi vazut ca ceea ce am scris era raspuns la intrebarile lui Valeriu nu reactia mea la articolul postat de dl Novacovici.
Mesajul era pentru toata lumea care are comentarii adiacente sau paralele cu subiectul.
Nu a avut nimeni comentarii pe langa subiect, ci acesta a fost firul discutiei, care a fost una ampla si chiar interesanta. Daca ati fi urmarit-o pe parcurs, v-ati fi dat seama de asta. Sa interveniti acum, dupa atata timp si dupa ce s-au spus atatea…
Tocmai de aia 🙂 In fine, ar trebui sa ne rezumam la cat s-a spus, ca mai facem un subiect din conversatia asta.
Daca mesajul dv ar fi fost general nu trebuia sa-l fi pus in conversatia cuiva ci cu intrare noua.
Corina,este mare deosebire intre CREDINTA si JUDECATA. Spre deosebire de altor vietati,D-zeu a facut greseala (si El mai greseste uneori) sa ne dea JUDECATA,pe care insa nu toti stim sa o folosim.
Mare ti-e gradina Doamne! Si cat de multe lighioane misuna prin ea!
Problema cea mai mare a Romaniei de astazi este ca hoardele de infantili cu IQ subunitar, care nu au aflat nici pana in mileniul trei ca Dumezeu este Soarele de pe cer, sunt majoritari si voteaza. Pe langa faptul ca sunt atoatestiutori si plini de sine, ca orice prost si infantil care se respecta, mai sunt si agresivi si-ti sar cu dintii la jugulara.
Stiti cum se spune… Avem o tara frumoasa, pacat ca este locuita!
Nu este de mirare ca peste sase milioane de romani au plecat din tara si nu vor sa se mai intoarca. Acest exod abia a inceput si nu se va termina curand.
Scoala … astazi profa de matematica a intrat in clasa si a inceput sa apostrofeze un coleg pentru ca a intarziat .. elevul , calm a raspuns „nu m-am trezit „… apoi profa a argumentat , scoala te pregateste penteu viata , sa duci o viata buna , te pregateste ca peste cativa ani sa ajungi la serviciu la fix , fara sa dai scuze sefului tau … sa nu te concedieze , el nu o sa iti permita ce iti permitem noi profesori „sa iti spui opinia in privinta unei probleme” noi te pregatim sa ajungi la serviciu si sa iti tii gura sa faci ce iti spune seful , ca sa iti poti intretine pe urma familia si copii …. SI ASTA AM INVAȚAT AZI LA SCOALA 🙂
Eu cred ca ai mai invatat ca e bine sa fii punctual, ca asta inseamna respect pentru ceilalti. Si daca as fi fost profa ta, l-as fi intrebat de ce nu s-a putut trezi. Si sunt sigura ca ar fi raspuns ca s-a culcat tarziu…
@Valeriu
Imi pare rau, se pare ca nu mi se mai da voie sa postez nici un comentariu care face referire la Dumnezeu. V-am trimis mai multe raspunsuri pana acum si nimic. Pacat ca dl Novacovici cenzureaza ce nu-i convine.
O parere si din partea mea (sa nu se supere nimeni, nici eu si nici altii nu detinem adevarul absolut). Altii pot sa nu fie de aceeasi parere cu mine, le-o respect. Opinia mea este ca omul care a scris articolul-am inteles ca este psiholog-doreste sa ajute oamenii, dar in acelasi timp sa rezolve niste probleme, pe care le are, sa vindece niste rani din propriul lui trecut, inca deschise.
Din ce a scris eu inteleg ca el insusi este un om de succes, dar in acelasi timp se considera inca victimaa unei educatii prea restrictive, ca sunt lucruri pe care nu le-a depasit inca si doreste ca pentru cei care vin din urma sa fie altfel. Eu nu spun lucrurile astea cu intentia de a jigni pe cineva, Doamne fereste. Nu pot sa spun nici ce sa faca concret persoana sa depasasca momentul, pentru ca nu exista o reteta. Tine de fiecare sa-si gaseasca propria lui solutie.
Sincer si eu am trait tot intr-un astfel de sistem, dar nu pot sa ma plang pentru ca a avut si el partile lui bune. Exact pe acelea le-am luat in considerare. Sincer de multe ori acum nu as vrea sa ma incadrez in anumite limite stabilite, imi doresc sa creez, imi doresc sa imi folosesc intuitia cat mai mult. Asta e tot ca o opozitie pentru sistemul in care am trait.
La discutia daca scoala e sau nu necesara…da, este necesara pentru ca ea te invata multe lucruri pentru mai departe. Cel mai important lucru este insa copilul sa citeasca. Citind in primul rand iti formezi un vocabular adecvat (stii sa te exprimi intr-o discutie), in al doilea rand te educi, vezi ce mod de comportament au personajele unei carti si astfel te formezi si tu, apoi iti dezvolta imaginatia creatoare (iti imaginezi cum arata un peisaj, un lucru, un om spre deosebire televizor unde ai imaginea deja creata). Consider ca e important sa inveti matematica pentru a-ti dezvolta gandirea logica, stiintele naturii pentru a cunoaste natura si omul, istoria pentru a-ti sti trecutul in care ai radacinile, credinta (capacitatea de a vedea dincolo de tine).
Ar fi inca multe de spus, dar deocamdata ma opresc aici.
Da la scoala se invata multe lucruri nefolositoare pentru viitorul adult.Totul este teorie, invatata mecanic, supunere si compromis, expienta aceasta este traumatizanta deoarece inveti lucruri pe care nu ti le-ai dorit. Daca nu inveti esti pedepsit. Inveti sub imperiul friciii si frica de multe ori te facea sa gresesti. Asa am invatat eu pe vremuri, asa se invata si astazi.
It is the best time to make a few plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I may I want to suggest you some fascinating issues or suggestions. Maybe you can write next articles relating to this article. I want to read more issues about it!
412760 75733I got what you intend, saved to favorites , extremely decent internet web site . 343869