Ritualurile în cuplu

Poți parcurge informația și pe Youtube

Ce ritualuri aveți voi în cuplu?

Descopăr tot felul de lucruri și de nuanțe interesante legate de relații și una din aceste nuanțe este legată de bunicii mei. Am o amintire foarte clară de la vârsta dintre 4-7 ani când am stat la bunici, fiind crescut de ei: în fiecare dimineață, bunicul meu avea un ibric roșu pe care îl punea pe aragaz, încălzea apa pe la 7:30-7:45, făcea două cafele micuțe și tari și le ducea bunicii mele și amândoi stăteau vreo 20 de minute și povesteau. Despre cum va fi ziua, ce obligații are fiecare, ce au de făcut, etc. Era un ritual pe care îl făceau in fiecare dimineață. Era de nelipsit acest ritual.


Aveam orele fixe de mese: mic dejun 8-8:30, prânzul la ora 13 și pe la ora 18 cina. Era destul de strict pentru un copil, dar corpul și organismul meu erau foarte fericite că era rutina asta în alimentație.

De asemenea, aveam și ora de televizor de pe la 19:30-20 până la 21/22 că eu adormeam mai repede. Era o rutină, erau niște ritualuri și obiceiuri și erau momente de conexiune pentru bunicii mei. Ei au sărbătorit nunta de aur – 50 de ani de căsnicie.

În momentul in care au trecut 7-8 ani de căsnicie cu Oxana și a rămas însărcinată și a venit și pandemia în 2020, ne-am dat seama că noi trăiam foarte haotic. Nu prea aveam ritualuri. Uneori mai făceam chestii așa împreună dar nu erau obiceiuri pe care să le menținem. Așa că am început să avem astfel de obiceiuri că ne-am dat seama că vine copilul și nu mai merge să facem totul de capul nostru, să ne culcăm fiecare când apucă, să stăm pe laptop cât vrem noi și să trăim haotic. Era nevoie de disciplina, o nevoie firească.


Așa am început să decidem de exemplu că la ora opt chiar nouă, să terminăm cu munca și să ne punem în pat. Ne uităm la un serial, un film, povestim, facem chestii. Asta a fost un obicei și încet încet am început să avem și obiceiul să mâncăm mai des la masă în timpul săptămânii, că înainte nu prea ne vedeam.


Încet încet am descoperit puterea ritualurilor de conexiune, astea sunt foarte importante. În primul rând, toți avem nevoie de conexiune, această hrană sufletească indispensabilă fiecărei ființe umane și dacă nici în familia ta sau în relația ta de cuplu nu ai ritualurile astea, de unde sa îți iei hrana atunci? Numai la întâlnirile cu prietenii din când în când? La ieșirile în oraș din când în când? Nu merge, ai nevoie de asta zilnic. Este super important să ai conexiunea asta cu partenerul sau partenera ta zilnic dacă este posibil.

Deci, ce vreau să spun și ce vreau să recomand, gândește-te care ar fi unu sau doua ritualuri zilnice — mici, 10 minute, 20 de minute — pe care să le poți implementa chiar de săptămâna asta cu partenerul sau partenera. În caz că vă lipsesc.


Apoi de asemenea ar fi grozav să îți faci niște ritualuri care să fie pe termen mediu și lung. De exemplu, cum vă petreceți weekendurile sau o data pe luna, dacă ați putea, să vă deconectați de la muncă sau alte lucruri. Anual care sunt ritualurile. Când mergeți la părinți în vizită? Când vin ei la voi? Când vin prieteni la voi acasă? Când organizați o petrecere?


Care sunt ritualurile voastre zilnice? Ar fi bine sa aveți unu sau două care sunt respectate cu sfințenie. O să vedeți ce mult ajută în starea interioară, în echilibrul din relație și din casă, dintre voi doi și în sufletul vostru. Vă ajută enorm de mult aceste ritualuri mici și mari.

Mi-ar plăcea foarte mult să îmi dai un email la [email protected] să-mi spui ce fel de ritualuri împărțiți voi în relația voastră de cuplu.


Mulțumesc mult de tot!

Distribuie daca ti-a placut:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Profită de resursele de dezvoltare personală pe care le-am pregătit timp de 10 ani!

ARTICOLE SIMILARE

sunt tata, ce ma fac?

Sunt tată, ce mă fac?

„Pe tine cum te-a tinut tati tau in brate cand ai plans?” Asta m-a intrebat Zlata acum cateva seri inainte sa ne culcam.  Stateam in pat si ii povesteam drama

CITESTE ARTICOLUL

Lasă un răspuns

PERA NOVACOVICI

Sunt psiholog și scriitor, dar expertiza mea cea mai importantă este că am învățat și experimentat tot ce mi s-a părut mai dificil.

Niciun obstacol nu a fost prea mare ca să-l încerc, și nu ar trebui să fie nici pentru tine.

SUNTEM DUSI PE UN DRUM GRESIT O VIATA INTREAGA

Dezvolta-ti personalitatea pentru a reusi in felul tau.

CATEGORII

Mulțumesc că te-ai abonat!

Verifică inboxul, te așteaptă primele materiale acolo.