Am avut atat de mult timp si l-am folosit atat de prost.
La 22 de ani, intr-o vacanta de vara, am invatat mai mult despre cum sa relationez cu fetele decat am invatat in total ca ore la matematica.
Si mi-a placut.
Am stat cu caietul de notite in mana, am umplut doua caiete studentesti:
- Cum functioneaza creierul uman
- Ce este atractia sexuala si de ce ne indragostim
- De ce increderea in sine este esentiala
- Ce este personalitate alfa
- Cum sa vorbesti, ce sa spui, ce este limbajul nonverbal si cum sa il folosesti in avantajul tau
- Cum sa vorbesti la telefon ca sa obtii prima intalnire
- Cum sa te comporti la prima intalnire
Tin minte si acum cat de puternic rezonau in mine cuvintele:
”Bogat nu vei fi peste noapte. Nici mai frumos. Dar personalitatea ta este singurul lucru care e mai puternic decat banii, frumusetea sau orice alt avantaj si sta in puterea ta sa o dezvolti incepand chiar de azi!”.
Dupa cativa ani, venise timpul sa invat despre afaceri.
Eram un tanar psiholog care se gandea ca trebuie sa traiasca din meseria lui.
Am umplut alte caiete studentesti:
- Cum sa iti faci un blog
- Cum sa scrii materiale de calitate
- Cum sa te promovezi
- Cum sa strangi o lista de email
- Cum sa creezi prima ta carte si primul curs online
- Cum sa le vinzi
Mark Twain spunea atat de real ca ”nu am lasat niciodata scoala sa stea in calea educatiei mele”.
Mi-am salvat viata invatand singur lucrurile de care am nevoie.
Si nu poti sa nu te asezi pe un scaun si sa te intrebi:
”Cum se face ca aproape nimic din ce am eu nevoie nu se gaseste la scoala?”
Pana la 26 de ani am fost un psiholog sarac si singur.
Pe la 27 am inceput prima mea relatie pe termen lung, ce a durat 3 ani si pe la 28-29 de ani castigam din cartile scrise de mine bani cat un salar bun pentru Romania.
Cu alte cuvinte, am ajuns la 30 de ani sa fac lucruri pe care in mod normal le-ai putea face fara probleme la 20 daca ai fi avut educatia si mediul potrivit pentru dezvoltarea ta.
Imagineaza-ti ca la 22 de ani, in loc sa ma bucur de viata, sa calatoresc, sa iubesc, sa ma distrez, sa fiu fericit, eu ma inchideam in camera apartamentului in care locuiam cu mama si stiam ca nu am nicio sansa in viata asta decat internetul si educatia.
Autoeducatia.
M-am salvat tragandu-ma de guler singur afara din nisipul miscator iar vocatia mea, chemarea, a devenit sa arunc colacul de salvare si altor oameni care se trezesc din adormire la un moment dat si isi dau seama ca mersul cu turma inseamna o viata irosita cat timp toata puterea ne apartine.
In luna februarie a anului 2016 am trait o experienta sufleteasca foarte puternica ce mi-a aratat foarte clar ca puterea comunitatii poate transforma in realitate visuri de care puterea individuala nu se poate atinge.
Mi-am dat seama ca niciunul din noi nu poate fi bine intr-o societate bolnava, oricat de harnici, ambitiosi si curajosi suntem.
Am inteles ca politicienii, profesorii, parintii, oamenii de afaceri, cei care voteaza politicienii, sunt toti produsul unui sistem si al unor comunitati care atat pot sa scoata in acest moment.
Daca noi nu avem viata pe care ne-o dorim, daca noi nu traim in societatea in care am putea sa traim, avand nivelul de trai la care visam, e pentru ca noi, oamenii, ca si grup, atat putem in acest moment.
Schimbarea vine atunci cand rand pe rand, indivizii din societate se trezesc, trec la actiune, se organizeaza apoi in comunitati, triburi, care apoi incep sa genereze schimbare pana cand se atinge o masa critica, moment in care intreaga societate se schimba.
Stiu ca oamenii vor, printre altele:
- Sanatate
- Bani
- Iubire
- Vocatie
- Incredere in sine
- Stil de viata relaxat
Si in acelasi timp, in sistemele existente, nu exista educatie pe aceste subiecte.
M-am uitat la sistemele educationale care produc printre cele mai bune rezultate si care au schimbat si salvat natiuni intregi:
- Finlanda
- Corea de Sud
- Polonia
Ce au ei si nu avem noi?
Polonia are un an de zile de autocunoastere pentru descoperirea talentelor si a vocatiei pentru toti cetatenii in varsta de 15 ani.
Coreea de Sud are profesori-antreprenori, cu celebrul profesor superstar ce a castigat in 2010 – 4 milioane de dolari, cat un sportiv profesionist, iar educatia este o afacere in care elevul cere si profesorul ofera, cu un profesionalism desavarsit.
Finlanda are profesori atat de bine pregatiti incat au libertate totala de a alege impreuna cu elevii materiile, cartile, modalitatea de a lucra, fara a avea o programa de la centru.
De ce nu si la noi in Romania?
De ce sa nu avem si noi curaj? De ce sa nu avem sansa noastra? Daca puterea comunitatii si autoeducatia schimba societati si natiuni, poate si intreaga lume, nu meritam si noi sa incercam?
Un lucru ce parea atat de indepartat, a devenit intr-o clipa, atat de apropiat.
Scoala alfa – proiect pilot
Totul depinde doar de noi.
Fiecare isi alege ce vrea sa studieze.
Fiecare isi spune obiectivele si visurile, si le analizeaza sa vada daca sunt reale sau in spatele lor se ascunde altceva.
Fiecare isi face un plan de actiune si face primul pas. Saptamana dupa saptamana, se formeaza un cerc al increderii in care poate pentru prima oara, faci parte dintr-un grup in care esti inteles, nu esti judecat, esti ascultat si poti sa progresezi in ritmul tau.
In luna mai 2016 am dat un anunt pe facebook pentru a anunta acest proiect pilot, ce era un vis frumos, dar inca destul de indepartat.
Oamenii vor gasi valoroase intalnirile?
Isi vor atinge obiectivele?
Vor stii sa foloseasca uneltele pe care le oferim?
Lunea, de la 19-23, saptamana de saptamana, nu este prea tarziu, prea mult, prea obositor?
Va reusi Iustin in ciuda varstei de doar 22 de ani sa faciliteze intalnirile in care se afla oameni de la 20 la 40 de ani, oameni ce au familii, copii, afaceri? Iustin trebuie sa reuseasca sprijinit de noi ca sa putem dovedi ca puterea adevarata nu este la un GURU ci este in fiecare dintre noi.
O tona de intrebari, insa acestea sunt momentele decisive.
Aceasta este povestea de succes a unui vis devenit realitate:
Scoala Alfa – o comunitate in care oamenii se dezvolta si invata pentru a atinge rezultate extraordinare.
In urmatoarele 2 episoade iti voi povesti exact cum s-a lucrat, ce rezultate au fost obtinute si cum poti sa beneficiezi si tu de puterea comunitatii Alfa, a scolii Alfa.
Pana atunci mi-ar placea sa imi spui ce ti-ar placea sa inveti in cadrul unor intalniri in care ai libertatea de a invata orice iti doresti.
Ce nevoi, dorinte, visuri si suferinte ai?
Per aspera ad astra
Pera Novacovici
P.S. Desi au trecut luni de zile, grupul din proiectul pilot de la Scoala Alfa s-a unit si a devenit o familie care continua sa lucreze impreuna pentru a evolua intr-un mod fantastic.
7 răspunsuri
Imi place ca exista sisteme educationale in care se incearca si alte abordari. Un lucru interesant este ca anul liber pe care il ofera sistemul polonez nu functioneaza asa cum e in teorie. Vara aceasta am avut ocazia sa întâlnesc oameni de acolo care mi-au spus ca majoritatea prefera sa nu ia acel an liber ca sa nu ramana in urma.
Eu as vrea sa se abordeze foarte profund autocunoasterea cu exercitii concrete.
Mi-ar placea foarte mult sa invat sa fiu independenta, sa invat sa cred in ideile mele si sa cunosc oameni care sa ma inspire!! 🙂
ce materii consider eu ca sunt importante la nivel general (le-am pus intr-o ordine aleatorie)
-sanatate/terapii naturiste
-bani
-iubire
-educatie sexuala
-comunicare
-autocunoastere
-stil masculin/feminin
-spiritualitate
-marketing
-vanzari
-timp
-incredere in sine
-blogging
-copywriting
-psihologie
-afaceri
-nlp
-negociere
-obiceiuri/puterea gandului
-antistres/relaxare
-o limba straina la alegerea fiecaruia(nu neaparat engleza)
Îmi doresc să învăț cum să depășesc teama și să-mi dezvolt încrederea în mine. Îmi place să simt entuziasm și pasiune. Vreau să învăț viața așa cum e ea, NU cum este ACUM cunoscută de noi. 🙂 Felicitări, Pera! 🙂
Buna ziua! Cum se poate intra in aceasta școala?
Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?